Siemka :) mam pytanie zagadkę :) na którym piętrze szpitala House ma swoje biuro?
(powiem, że mam satysfakcjonujące uzasadnienie odpowiedzi na to pytanie)
Zapraszam do zgadywania :)
House na drzwiach też ma M.D wszyscy mają. Nie uważasz że oni (House i Cuddy) są zbyt mądrzy aby być tylko doktorami. A na tytuł profesora nie są za młodzi.
Uważam że to zawołanie "Pani Profesor" nie było aluzją. Oczywiście mogę się mylić.
Poszperałam i napis na drzwiach M.D. oznacza Medicinæ Doctor (M.D., D.M.)
Doctor w sensie lekarz ponieważ tytuł doktora w stanach jest znakowany D.a następnie część specjalizacji np. philosophy - Doctor of philosophy (D.Phil., Ph.D.)
Myślę że gdy House powiedział do Cuddy "Pani Profesor" nie było w tym żadnej aluzji.
Wikipedia w wersji angielskiej podaje: "Cuddy is the Dean of Medicine and hospital administrator of the fictional Princeton-Plainsboro Teaching Hospital in New Jersey."
http://en.wikipedia.org/wiki/Lisa_Cuddy
Cuddy jest dziekanem medycyny i administratorką fikcyjnego szpitala Princeton-Plainsboro Teaching Hospital w New Jersey
Cuddy studiowała na Uniwersytecie Michigan. W tym czasie poznała Gregory House, który był już legendą na terenie kampusu. Zaczęła marzyć o zostaniu lekarzem, gdy miała dwanaście lat, ukończyła studia medyczne w wieku dwadzieścia pięć lat jako druga najlepsza , i jako pierwsza kobieta. W wieku trzydziestu dwóch lat została najmłodszą jaka kiedykolwiek była Dziekan Wydziału Medycyny.
Tyle o jej wykształceniu pisze na tej stronie a więc niech ktoś zada pytanie bo ja się będę upierać przy profesorze a ktoś inny przy doktorze a ktoś inny wtrąci że są tylko magistrami ;)
Widzę, że umiesz przetłumaczyć tekst z angielskiego wiec pewnie umiesz też sprawdzić tłumaczenie tytułów naukowych jakie są stosowane w USA.
Praca naukowa i tym samym zdobycie poszczególnych tytułów naukowych wymaga wiele pracy i poświęcenia czasu (często kosztem własnej rodziny). Wiec podejście do tego pytania w sposób jaki ty prezentujesz jest trochę obraźliwy w stosunku do pracowników naukowych.
A różnica między stopniem doktorskim a najniższym stopniem profesorskim w USA to ok 8 lat pracy naukowej.
Niech ktoś zada pytanie. Bardzo proszę
ok to ja zadam:) do jakiego miasta chciala pojechac dziewczyna Wilsona? ta ktora byla jego pacjentka:)
a czy to nie było przypadkiem w odcinku z byłą żoną Wilsona i psem, Hektorem, którego nazwali "na cześć" Housa ? ;)
z tym psem to bylo tak ze to nie nawiazywalo do mitologii tylko do tego ze jak sie przeczytalo po angielsku jakis tam zwrot (cos w styu ze Hektor jest zly czy jakos tak) to wychodzilo Gregory House.... tak mowila byla od Wilsona:)
nie mniej jednak pies Wilsona, Hektor, został porównany do Housa ;)
ale jeśli jest inne wytłumaczenie, to czekam :D
nie to zona Wilsona go porownala... odpowiedzi nie przypominam sobie ale jezeli to Hektor to pytanie bylo nieprecyzyjne:)
W 2 odcinku trzeciego sezonu, w ostatniej scenie (w gabinecie Wilsona).
Wilson mówi do House'a - bałem się, że poczujesz się bogiem i twoje skrzydła się stopią (jak skrzydła Ikara).
Mam pytanie w szpitalu jest dwóch dr. Wilsonów jaką specjalność ma ten drugi nie onkolog ??
jest okulista:) kiedys jakas pacjentka do wilsona: "w szpitalu jest dwoch dr wilsonow, jeden z nich to okulista ale z moimi oczami jest wszystko w porzadku wiec chce mi pan powiedziec ze mam raka" albo cos takiego, ale nie pamietam, ktory to odcinek
Jeśli można przyłącze się:) Przepraszam jesli pyatnie było.Jak ma na imę tata Cheasa i ile lat mieszkał w Australii?
Nie jest dokładnie powiedziane ile lat tam mieszkał. Jest tylko wzmianka House'a o tym że jego akcent brzmi jakby mieszkał tam jakieś 30 lat.
nancy17/ Odpowiedź raczej można uznać... oglądałem niedawno i takiej wzmianki nie było, prócz połowicznego cytatu House'a przytoczonego przez nikkasu...
Proszę wymienić co najmniej trzy pieszczotliwe przezwiska jakimi zwracał się House do dr Hadley ... prócz "13" ^^ :)
Wiem, że zagadka piętra została rozwiązana, ale chciałam zauważyć, że jeżeli na windzie było napisane "fourth floor", to znaczy, że piętro było trzecie. Z tego co pamiętam first floor to parter itd. Jeśli ktoś to już wcześniej zauważył, to przepraszam. Nie chciało mi się wszystkiego czytać ;)
Parter to main floor a nie first floor po ang. Ale rozumiem o co Ci chodzi.
Problem w tym, że w wielu krajach "nasz" parter jest liczony jako pierwsze piętro, zwłaszcza w budynkach użyteczności publicznej. Więc House ma swoje biuro na 4 piętrze. Chociaż u nas pewnie byłoby nazwane trzecim.
Można powiedzieć, że mylisz się i masz racje jednocześnie - super.
Poza tym wszystkim w odcinku dziesiątym piątego sezonu gdy Cuddy wylewa w gabinecie House'a siarkowodór bohater serialu razem z ekipą jest zmuszony pracować na danym piętrze . Jego Ekipa jadąc na owe piętro wciska czwórkę i wychodzi z niej prosto na house'a leżącego na ławce w korytarzu nad którą widnieje napis -
Fourth Floor
Nursing Administration
Executive Offices
Financial Offices
Teraz sobie coś skojarzyłam. To jest na 100% 4 piętro. Na parterze jest przychodnia, pierwsze piętro to antresola (tam gdzie jest kaplica itp.)- tego nie doliczyliśmy bo nie ma tego na rozpisce koło wind, potem jest drugie gdzie jest min intensywna terapia, trzecie na którym nie wiem co się znajduje, ale pewnie też ważne ;)i czwarte z House'a gabinetem.
Więc jednak 4 piętro.
Oglądając odcinek z 4 sezonu zobaczyłam w tle kartkę z rozkładem pomieszczeń na piętrze czwartym. House był wtedy przed gabinetem Wilsona a na tym samym piętrze jak wiemy jest gabinet House'a. Dodaje zdjęcie(SE04EP03)
http://img4.imageshack.us/i/sezon4oscinek3.jpg/
Znam tylko 2 pieszczotliwe przezwiska jakimi zwracał się House do dr Hadley
- pląsawica
- 31 - "Myślałem, że z Tobą można w obydwie strony" ;)
ok to moze zadam bo widze ze chetnych brak:))
prosze podac numerki ludzi ktorzy poszli do mieszkania "pani Bin Laden" i w jaki sposob kazdy z nich zostal zwolniony:))
26- brak dyplomu; 2- brak inicjatywy z jej strony, a poza tym miała wkurzający akcent; 10- powiedział Cuddy kim jest pacjentka
zadaj pytanie ale 26 podalas/es zly powod
chodzilo o myslenie takie jak House:) House nie potrzebuje drugiego siebie:)
Tak twoje wytłumaczenie jest świetne
Kto by się przejmował brakiem dyplomu. Przecież wystarczy trochę "Ostrego dyżuru", kapkę serialu "Chirurdzy" i już wszystko wiemy ;p
Pytanie: Jak długo Cameron, Foreman i Chase pracowali dla House'a? Uzasadnić odpowiedź.
3 lata. House jak wywalał Chase to powiedział mu że pracował już z nim 3 lata i się nauczył to co miał się nauczyć od niego. Czy coś w tym stylu.
Zauwaz, ze House nie wyrzucil go po tym jak dowiedzial sie ze nie ma dyplomu.... wlsciwie mu to nie przeszkadzalo....pytalam o powod, a ten powod jasno sprecyzował House....i bede obstawac przy swoim szczegolnie ze o ta konkretna sytuacje pytanie juz bylo kiedys wczesniej...:)
W 2 odcinku House powiedział "26", że nie może go zatrudnić. Dla mnie jest to jednoznaczne z wyrzuceniem. Chociaż oficjalne wytłumaczenie było faktycznie inne, ale nie sprecyzował go House tylko sam "26"- "nie potrzebujesz kogoś kto mówi Ci co sam myślisz". House powiedział tylko " sam miałem to powiedzieć".
Odpowiedź na to pytanie zależy od interpretacji tych dwóch sytuacji.
House nie powiedział Chase'owi gdy go zwalniał, że pracował dla niego już 3 lata. Powiedział tylko, że pracuje dla niego najdłużej i nauczył się już wszystkiego czego mógł albo i nie nauczył.
Moim zdaniem to nie dobre uzasadnienie. No i pytanie dotyczy 3 bohaterów serialu.
napewno wiecej niz 3 lata.... uzasadnienie jest takie ze jak wiadomo mamy odcinki swiateczne ktore byly w kazdym sezonie czyli 3 sezony- pracowali 3 lata....a jak wiemy House zatrudnial ich w pewnych odstepach czasu- pierwszego wlasnie Chase'a.... ale nie przypominam sobie czy bylo to mowione ile juz razem pracuja....:) moj typ to minimum 3 lata:) a pewnie razem wyjdzie gdzies kolo 3,5 do 4:)
Uznaje odpowiedź. Byli oni zatrudniani w około półrocznych odstępach, począwszy od Chase'a, potem Cameron a na końcu Foreman. W jednym z pierwszych odcinków Foreman pyta się pozostałych ile czasu pracują z Housem.
ok to moje pytanie brzmi:) w pewnym odcinku Wilson poprosił House'a zeby zdiagnozowal pacjentke... powiedzial ze to ktos z jego rodziny (co oczywiscie bylo klamstwem). Kto dokladnie (chodzi mi o stopien pokrewienstwa z Wilsonem)?
co to jest sztywnośc odmozdzeniowa ?
H: gdy na twoj widok ksiedzu staje
Kto i kiedy zadal to pytanie House'owi ( nie wiem czy nie bylo juz tego ale tekst warty powtorki)
to pytanie padło w odcinku "Airborne"
Zadał je 12to letni chłopiec, kiedy House stawiał diagnozę.
House stworzył niby zespół w skład, którego wchodził 12to letni chłopiec, facet, który nie mówił po angielsku i jakaś babka.