PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=694518}

Flash

The Flash
2014 - 2023
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 45418
6,1 11 krytyków
Flash
powrót do forum serialu Flash

Troszkę zabawny odcinek, bo te facto można obejrzeć ostatnie trzy minuty i kompletnie nic się nie straci. Mięsiwem tego epizodu były przeróżne rozterki w stylu telenoweli. Tato, tato i tato... czy powinienem się poddać eksperymentalnej kuracji? Barry, czy będziemy razem? Dante, czy zbudujemy braterską więź? A to wszystko przyprawione tytułowym atakiem Rupture, które okazało się być... cameo... i to ostatnim na jakie możemy liczyć.

Ale za to finał to inna para kaloszy. Eksperyment jak to zwykle w komiksach bywa się nie udaje i Barry znika, co było dla nas ogromnym zaskoczeniem, a dla Zooma powodem do radości. A i Wally wraz z Jesse dostają falą w twarz tak jak podejrzewaliśmy.

Co do Barrego to nie martwcie sie, z promo następnego odcinka wiemy, że zyje, ale trzeba to ściągnąć i zrobi to... tak, Cisco. W sumie ciekawe co to za limbo do którego trafił? Acz można zgadywać, że to tam ujrzy matkę. I tak BTW skoncentrowana wiązka promieniowania wzmocnionego wiatrem drugów wzmocni efekt i Barry będzie szybszy, prawda?

Kwarc

W zupełności się zgadzam, szału nie było. Odcinek można wytrzymać do końcowej akcji dzięki pojawianiu się zooma. Rapture jako postać z tytułu odcinka wypada słabo, niby moce ma, szałowe wdzianko a daje się załatwić jak amator. Barry uwięziony zostaje w speed force no i wiadomo Vibe, mam nadzieję że ta wycieczka do speed force to nie będzie kolejna bla bla telenowela tylko coś się będzie działo. No i wiadomo Wally i Jessy byli w odpowiednim czasie i miejscu i boom - dwóch speedsterów za jednym strzałem, zawsze to zostaje więcej czasu żeby włożyć do scenariusza ckliwe kawałki rodem z telenoweli brazylijskiej.
PS. akcja Cisco z rózgą wyszła genialnie :D

ocenił(a) serial na 7
obehabe

Expecto Patronum! >.<

ocenił(a) serial na 7
Kwarc

A mnie się podobało, może w kontraście do poprzednich odcinków. Nareszcie Barry, który podejmuje decyzje nie tylko na podstawie emocji, ale trochę przy tym myśli. Zaskoczył mnie, bo byłam przekonana, że zgodzi się na eksperyment Harry'ego entuzjastycznie i w podskokach wkroczy do akceleratora. No i Grant wygrał odcinek - jego gra ostatnio podupadła, mam wrażenie, ale dziś dał z siebie wszystko.

Cisco i jego expecto patronum - tyleż zabawne, co trochę nie na miejscu w tamtej chwili...

Iris... Dlaczego jej ten wybuch nie zabił? Miałam nadzieję do końca. No bo jak tak można: Barry podejmuje taką decyzję, bije się z myślami, lękiem, poczuciem odpowiedzialności, a ta mu z miłostkami wyskakuje. Zlituj się, kobieto... Dobrze, że jej nie odpowiedział i nie padli sobie w objęcia.

Aha, po informacji o "środkowym imieniu" (domyślam się, że to coś jak nazwisko panieńskie) babci Barry'ego, oraz po obecności Henry'ego w odcinku, możemy już chyba być pewni, kto się kryje za maską w klatce Zooma.

ocenił(a) serial na 7
amaze

Cisco...uwielbiam tego Gościa...i faktycznie mimo, iż nie na miejscu...expectro patronum wymiata!!:)

klaudia2251

Ano, Cisco jest świetny i już dawno sobie zasłużył na uczynienie pełnoprawnym superbohaterem. Myślałem, że w dzisiejszym odcinku skopie tyłek Rupture, ale nie... a szkoda.

amaze

Oglądałem po angielsku i coś musiałem nie zrozumieć. Jakie to było nazwisko i kogo masz na myśli, tego co siedzi w klatce?
Smuci mnie fakt, że Barry teraz dostanie swojego sidekick'a, w postaci KidFlasha, jak dla mnie to się w ogóle nie sprawdzało w Arrow, bo wiadomo kogo chcą ludzie oglądać, więc po pół sezonu zepchną go na dalszy plan niż brata Cisco i będzie tylko do jakiś większych akcji potrzebny. A ta Jessie też sie stanie speedsterem, tak było w komiksach?

ocenił(a) serial na 7
Kawon128

Też oglądałam po angielsku (na razie się chyba nie da inaczej) i też mogłam źle zrozumieć, ale zaintrygowało mnie to, przewinęłam sobie, żeby jeszcze raz usłyszeć, więc jestem raczej pewna, że gdy Barry podczas rozmowy z ojcem w "leśnej chatce" ;) mówi mu, kim jest Zoom, Henry reaguje na nazwisko Garrick, mówiąc coś w stylu: "Garrick? My mother's middle name was Garrick." Z pamięci to piszę, więc może mówi inaczej, ale sens ten sam.

No a co do tego, co siedzi w klatce, to tajemniczego gościa w masce mam na myśli.

ocenił(a) serial na 5
amaze

Amaze
masz racje :) dokładnie:
Henry(ojciec): Garrick?
Barry: Garrick yeah, why ?
Henry(ojciec): My mom's middle name

Wishermill

Nie "middle name", a "maiden name", nazwisko panieńskie :P

ocenił(a) serial na 7
Kwarc

No i wszystko jasne :D

amaze

Co jasne bo nie czaje?

ocenił(a) serial na 7
Balziuba

Nic takiego. Tylko tłumaczenie ;)
Zastanawiałam się, co znaczy to "middle name", ale skoro jest"maiden" nie "middle", to wszystko jasne. W dziedzinie tłumaczenia, nie w kwestii tożsamości człowieka w masce.

amaze

mnie sie wydaje że "ckliwość Iris " jest po to żebt Bary wiedział że ma jak wrócić
kojaży mi sie z komiksów ( za dużo nie czytałem ) że Flash ( wally ) jak podróżowałw czasie i światach to zawsze miał "Latarnie " do któej wróci w postaci Lindy Park i to może być nawiązanie do tego tak mi się wydaje

ocenił(a) serial na 10
amaze

"Wyskakiwanie Iris z miłostkami" w tym momencie jasno pokazuje kto jest gościem w masce :D

Eddie zdejmie maskę , powróci na E1 i będzie taka telenowela że nawet tą z Arrowa zakasują :D

ocenił(a) serial na 6
Kwarc

https://gfycat.com/BlackWelltodoAmericanwarmblood
Barry... nie przy ludziach...

Azazel94

hahaha dobre :D

Azazel94

Haha xD

Kwarc

Po ostatnich wpadkach CW, trzeba im oddać, że końcówka odcinka w końcu udana. Myślałem, że Barry po prostu odzyska moce jak we flashpoint paradox, ale rozwiązanie z wpadnięciem do speed force.. no ciekawie ciekawie się robi.

Mou

Moze spotka tam Trajectory :)

mania19

raczej wątpię, bo volicyty działało chwilowo a chyba trzeba być ciągle podpiętym pod speed force, żeby móc tam przebywać :) mnie ciekawi bardziej, czy barry będzie chciał wrócić do swojego świata (w serialu animowanym justice league gdy flash przeniósł się do speed force musieli go niemal siłą wyciągać :D

1radas1

Ewentualnie dostała się z powodu tej szybkości do Speed Force ale ponieważ to Velocity - utraciła swoją szybkość i nie byłaby w stanie wrócić do świata 'żywych' w żaden sposób. Przyznam, że nie mam pojęcia na czym opiera się to SF więc pewnie piszę bzdury i faktycznie trzeba być stale 'podpiętym' pod to zjawisko xd

matiiii

Aby dostać się do speed force trzeba wygenerować ogromną prędkość, i trzeba być do niej bezpośrednio podpięty. w teorii (nie wiem jak to było w komiksach) komiksowy jay garrick (tata Barrego by the way) nie mógłby przejść do speed force, ponieważ swoją moc uzyskał od boga merkurego. zażywając velocity nie jestem nawet pewny, czy wgl taka osoba podpina się pod speed force

1radas1

czyli skoro Barry trafi do speed force musi byc do niego podpietym? czyli moze odzyskac szybkosc tak?

mania19

prawdpodobnie ponownie połączył się ze speed force dokładnie w momencie, w którym cząsteczki z akceleratora na niego zadziałały nanosekundę zanim przeniósł się do wymiaru speed force. Poza tym to, że prędkość została z niego wyssana wcale nie znaczy, że rzeczywiście został odcięty od speed force, mógł po prostu nie być w stanie używać jej mocy.

1radas1

no spoko, nie czytalam zadnych komiksow wiec nie ogarniam Speed Force :)

1radas1

To jest niemożliwe akurat.

Balziuba

Mógłbyś rozwinąć dlaczego ? Przyznam, że nie czytałem aż tak wiele komiksów i z chęcią poznam twój punkt widzenia :)

1radas1

To musisz poczytać.

Balziuba

Czyli albo nie masz zielonego pojęcia co piszesz i brak Tobie merytorycznych argumentów, albo jesteś zbyt leniwy i nie chce pisać się Tobie więcej niż jednego zdania. W obydwu wypadkach nie ma sensu z Tobą dyskutować, więc podziękuję za tą "owocną" rozmowę

1radas1

Również dziękuję. Było mi bardzo miło. Pozdrawiam serdecznie!

ocenił(a) serial na 6
Kwarc

Tak z ciekawości , bedą dzisiaj napisy ?

razor96

Jeden rabin powie tak, a inny nie xD

ocenił(a) serial na 6
Kwarc

Pamiętam że któryś z począkowych odcinków sezonu 2 miał napisy jeszcze w nocy z wtorku na środe

ocenił(a) serial na 6
razor96

Są już od dobrej godziny.

ocenił(a) serial na 6
Kwarc

Okej, czyli po tym odcinku mamy trzech Flashy i Zooma. W sensie Flasha Barry'ego, Flasha Wally'ego i Jesse Quick. Fajnie, nie?

ocenił(a) serial na 6
Mytherios

Tak to wygląda , ja licze że mimo wszystko Barry wróci szybszy ze speed force

razor96

nawet jeżeli nie wróci szybszy to chyba może sobie zbudować kolejne urządzenie z tachionami które go wzmocni czy się myle ? bo nie wiem jak to do końca jest z tymi tachionami :) promo do następnego odcinka skojarzyło mi się z trzecią częścią Matrixa gdzie Barry budzi się niczym Neo a Joe jak Kolejarz mówi mu że nie opuści tego miejsca :D

ocenił(a) serial na 6
MerleDixon

z tachionami jest to dziwne , bo w 1 sezonie robią szopką że to są prototypy , czyli jest ich mało , Eobard kradnie jeden , a teraz Barry wytrzasnął tachiony nie wiadomo skąd

razor96

Z tachyionami pomogł mu Wells który jako, że jest z ziemi z "przyszłości" ma większą wiedzę na ten temat i zapewne nie miał takich problemów ze stworzeniem urządzenia jak naukowcy z naszej ziemi

ocenił(a) serial na 6
1radas1

Może i masz racje , ale Eobard podobno był uważany za geniusza ze swojego wieku a musiał ukraść tachiony. Mimo wszystko dziwne

razor96

Moze w czasach Eobarda tachiony byly normalka a tu nie.

razor96

Wiesz nie wiemy jak porównać geniusz Wellsa i Eobarda, być może na Ziemi 2 uzyskiwanie tachionów zostało doprowadzone do dziecinnie prostej układanki, podczas gdy na naszej Ziemi w czasach Eobarda nawet uzyskanie ich jest ciągle strasznie trudne, przez co łatwiej było je po prostu ukraść. (poza tym Eobrad był tym złym, więc po co miał się męczyć nad czymś, co mógł wykraść w mniej niż milisekundę ?) :D

Mytherios

Nie Flashy, a speedsterów ;)

ocenił(a) serial na 7
Kwarc

Tylko trochę słabo to rozwiązali, bo Barry'ego uderzył piorun, Hunter był poddawany elektrowstrząsom, a w młodych uderzyła tylko ciemna materia. Mogli chociaż prowizorycznie wymyślić jakąś awarię elektryczności spowodowaną wybuchem, bo to zupełnie nie wyglądało na powstanie speedsterów.

butcher4

Bo to Speed Force w nich uderzył, a nie żadna materia. Więc sobie to przemyśl.

ocenił(a) serial na 7
Balziuba

Tu nie ma nad czym myśleć. Jak nam to w ten sposób sprzedadzą, to niech im będzie, ale wizualnie ta chmura nie różniła się niczym od tej po pierwszym wybuchu i moim zdaniem cała ta akcja wyszła słabo.

Balziuba

Skoro speed force w nich uderzył to rozumiem, że reszta ze STAR LABS też będzie speedsterami? Jak wszyscy to wszyscy.

ocenił(a) serial na 10
butcher4

No przecież posypały się iskry prądu z lamp i obsypały ich xd pewnie to wystarczy, a na dodatek pewnie u Jessie nadal jakimś cudem gdzieś w tkance tłuszczowej odłożyło się V9, które teraz jak znalazł zmieni ją w speedstera..

ocenił(a) serial na 7
Nitryloimina

Pewnie, że wszytko to jak będą chcieli, to jakoś wybronią i wyjaśnią, ale z mojego subiektywnego punktu widzenia słabo to wyszło jak na scenę powstania dwóch speedsterów ;)

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Też uważam że bardzo biednie to skonstruowali