Oto lista utworów z 4x09 odcinka:
- Somethin’ Stupid, w oryginale Carson & Gaile, w serialu Sam i Brittany.
- Being Alive, w oryginale Company, w serialu Kurt.
- Being Good Isn’t Good Enough, w oryginale Barbra Streisand, w serialu Rachel.
- All That Jazz, w oryginale Chicago, w serialu Rachel i Cassandra.
- O Holy Night, w oryginale Adolphe Adam, w serialu Rachel.
- Don’t Dream It’s Over, w oryginale Crowded House, w serialu Finn, Tina, Marley, Sam, Brittany i Blaine.
mnie zdziwił fakt, ze Glee sie rozpadło a on nadal w tym gabinecie siedział... Mi sie wydaje, że z Finna robią drugiego Willa. On też miał problem, żeby ruszyć dalej, żył wspomnieniami z liceum. To jest trochę głupie bo Finn jest na prawdę sensowny i myślę , że swobodnie mógłby robić coś wyjątkowego. Mam tak samo nadzieję, że on odnajdzie swoją drogę i , że na tej drodze znowu stanie Rachel
O Holy Night, zdecydowanie najlepsze wykonanie odcinka. Bardzo, bardzo cieszy mnie to posunięcie scenarzystów Glee i brak pewnej przesadnej poprawności politycznej. W minionych latach w świątecznych odcinkach różnych seriali można było zauważyć cenzurę związaną z chrześcijańskością grudniowych świąt. Nigdzie nie było mowy o Chrystusie a w odniesieniu do samych świąt używano wyrażeń typu Holidays, nigdy Christmas. W tym roku widzę jednak pewne odwrócenie trendów i Glee, po Castle, jest już drugim serialem, w którym nie ma tego irracjonalnego strachu przed pokazywaniem co jest prawdziwym powodem świętowania (narodziny Jezusa). Bardzo miła odmiana w tym roku ;)
A mnie trochę zdziwiła ta piosenka. Oczywiście wykonanie Rachel było piękne, ale w końcu ona jest Żydówką.
Piosenka Kurta z tłumaczeniem: http://www.tekstowo.pl/piosenka,glee_cast,being_alive.html