Valar morghulis!
Temat, w sumie, mówi sam za siebie, nawiązuje już do scen/bohaterów/etc. rzeczy, które CHCEMY my sami zobaczyć w sezonie 5 <czyli stricte naszych upodobań - powstały już ze 3 tematy co może znaleźć się w s5; w tym temacie chodzi tylko o to, co my sami chcielibyśmy w s5 zobaczyć - a wcale nie musi się pojawić>.
Z oczywistych względów temat dla ludzi, którzy przeczytali - najlepiej - wydane do tej pory tomy sagi Martina.
Moja top-lista <od najbardziej wyczekiwanego do najmniej, czyli 1 = najbardziej, 10 = najmniej>:
1. Wiec Greyjoy'ów
Jak bardzo lubię Martellów <i świadomość, że się pojawią chyba to zmienia, bo świadomość, że Greyjoy’owie mogą się nie pojawić..>, tak tego chyba najbardziej nie mogę się doczekać - mam również nadzieję, że się wątek Greyjoy'ów pojawi za sprawą Eurona i Victariona. Jeśli nie, będę MOCNO rozczarowany.
2. Oblężenie Riverrun
Jeśli wytną to z wątku Jaime'iego to będę zniesmaczony. Postacie serialowego Edmure'a i Blackfisha naprawdę przypadły mi do gustu i chciałbym widzieć ich 'comeback' w s5 w niesamowitych scenach z Jaime'im <jak katapulty, Edmure i rozmowy z Blackfishem>.
3. Przemarsz/Spacer pokutny Cersei
Wreszcie będzie można podziwiać
a) jej walory zewnętrzne <w serialu wyjdzie to genialnie, jeśli ktoś zna rozumowanie Leny Headey o tej scenie>;
b) powolne staczanie się postaci aż do kulminacji w marszu pokutnym?
Jeśli przemarsz miałby miejsce w 9/10 odcinku s5 to liczyłbym również na prezentację Roberta Stronga, rzecz jasna <aktor od Qyburna pojawia się w 5 odcinkach przyszłego sezonu, więc za pewne będzie ciekawie>.
4. Wątek Martellów
Skondensować to odpowiednio do jednego sezonu, bez zbędnego przedłużania jakie ma miejsce w "UdW" i będzie to naprawdę niesamowity sezon dla tej familii, a za sprawą genialnego Oberyna w s4 dużo widzów zapała do nich sympatią od samego początku, wg mnie.
5. Spotkanie Brienne z Panią Kamienne Serce
Cały czas piszę za siebie w tej topce, ale to tutaj dopiero wątek Brienne nabiera rumieńców, jest brutalnie, jest klimat, jest znacznie więcej LS i Bractwa, no po prostu MUSI to być <dobrze rozplanowane z oblężeniem Riverrun i wątek na linii Jaime - Brienne zakończy się tak, jak ostatni rozdział Jaime'iego w "TzS", imo : )
6. Jon Snow jako Lord Dowódca NS
Czyli w zasadzie odpowiednie skrócenie wątku z "TzS" sprawi, że będzie cholewnie ciekawie w wątku na Murze: propozycja Stannisa, wybor LD, zwiazane z tym wybory, itp.itd.
7. Fetor w Winterfell
Innymi słowy: wątek Fetora z Winterfell z "TzS" - idąc tokiem rozumowania D&D sądzę, że cały wątek z Winterfell u Fetora zostanie odegrany w s5 aż do momentu uciekania z zamku. Biorąc pod uwagę, jak zdawkowo raczą nas twórcy raczyć jego scenami w s3/s4 myślę, że właśnie będzie podobnie w s5 i spokojnie rozciągną to na cały s5 <pewnie będą też różne cięcia, więc tym bardziej>. Poza tym mam wrażenie, że pierwsza połowa wątku na Murze będzie obejmować Stannisa w tamtym miejscu, więc tym bardziej tak powinno być, imo.
8. Nauki Aryi w Braavos
Liczę chyba tylko - a może aż - na klimat ; )
Tak wspominając:
- wątek Daenerys będzie szybko prowadzony <niezależenie, czy wprowadzą Quentyna czy też nie>, i liczyłbym na końcówkę s5 w takiej formie: odlot na Drogonie na arenie, to wydaje mi się dobrym posunięciem <aniżeli jeszcze dodać samą końcówkę z "TzS">;
- Sansa - chyba jedna z największych zagadek po s4: co teraz? Za sprawą zmiany z odcinka 8 w s4 w zasadzie rozdziały z "UdW" można olać, podejrzewam, że jej wątek albo będzie 'fanfikiem' albo spokojnie wejdzie w fazę z wydarzeń z "WoW" <też zależy, jak się akcje w Dolinie mają do reszty świata, ale podejrzewam, że z rozdziałów z "UdW" już niewiele można wycisnąć, bo D&D w odcinku 8 pozamiatali w zasadzie wszystko, imo>.
"No chyba, że koniec końców dojdzie do fuzji i dostaniemy jednego braciszka lub nie będzie ich wcale, co byłoby naprawdę smutne : ("
Jakiś czas temu ktoś wrzuciła na forum zdjęcia z jakiegoś bloga czy coś, z wycieczki po miejscach, gdzie kręcono GoT. Wszystko się zgadzało, gdzieniegdzie były nawet odpowiednie tablice informacyjne :) I wśród tych fotek było jedno, gdzie rzekomo ma być kręcony wiec Greyjoyów. Ale ciężko powiedzieć czy ktoś nie zmyślał. Trzeba się uzbroić w cierpliwość.
"Trzeba się uzbroić w cierpliwość."
To prawda, nic nam teraz nie pozostaje jak nowinki w lipcu/sierpniu, heh
oby więcej wzięli aktorów z serialu Rzym , a aktor grający Marka Antoniusza był super i dobre teksty miał
jeden z lepszych - " nie wstanę z tego łóżka dopóki nie zarucham " hehe
"A tak to chciałabym zobaczyć wreszcie Varysa i Bronna w jednym pomieszczeniu :P"
Jak tak to napisałaś to faktycznie chyba czegoś takiego nie było, tak? A taki zmarnowany potencjał.. xD
Była przecież taka scena, z resztą jedna z najlepszych z udziałem Bronna. Wtedy jak tłumaczył Tyrionowi i Varysowi co się dzieje w mieście podczas oblężenia.
Racja. W sumie złapałem się na tym, że mi też brakowało takiej sceny w tym sezonie.
Osobiście oczekuję:
-mordercy z Winterfell
-Id Murowych
-operacji "Skagos" (może ujrzymy ją bezpośrednio)
-oblężenia Riverrun
-wiec Żelaznych
Oblężenie Riverrun OK a oblężenie Końca Burzy to moim zdaniem też ciekawy wątek.
Ale ono na razie jest dopiero w planach. Nie wiemy jak się ten wątek dalej potoczy.
Chociaż wiesz, Dwight, D&D wiedzą od nas więcej - s5 może wejść na takie tereny wątkowe, że dla czytelników znajdzie się masa spoilerów xP
No prawda, jakieś spoilery mogą się pojawić, choć obstawiam, że raczej w wątku Sansy, w pozostałych jest jeszcze co ekranizować :)
No i wątek Brana z 1,5 rozdziału mogą rozwinąć na calutki sezon - ile cameo aktorów mogło by się pojawić w takowych 'wizjach' <smaczki, że tak powiem: Sean Bean, Richard Madden, Michelle Fairley, i cokolwiek jeszcze z tym zrobią: wyobrażasz sobie, aby przedstawili coś z rebelii Roberta? Albo wykorzystali tą scenę usuniętą z Brandonem Starkiem, Aerysem i resztą?>
Aha, i co sezon mamy scenę z Innymi, co sezon - niewykluczone, że za przykładem s4 dostaniemy kolejna takową : )
Aaa, prawda - wątek Brana też już został prawie wyczerpany, więc pewnie coś tam dodadzą nowego, choć nie spodziewam się, by Bran zajął im więcej czasu antenowego niż w tym sezonie. Pamiętajmy, że będzie sporo wątków do ogarnięcia. Oczywiście nie obraziłbym się, gdyby pojawiły się jakieś wizje :) Jakieś urywki już mieliśmy (gdzieś mi tam scena z Nedem mignęła, jeśli się nie mylę). Choć wolałbym, żebyśmy zobaczyli w tych wizjach coś nowego (przyszłość, lub sceny sprzed wydarzeń s1, jak np. wspomniana przez Ciebie z Brandonem i Aerysem.
Co do Innych - mam nadzieję, że będzie ich wreszcie trochę więcej. Martin miał ponoć poświęcić im więcej uwagi w "WoW" i może twórcy zarzucą jakąś ciekawostką :)
Tak, czas antenowy pewnie będzie podobny do tego z s3/s4 jeśli chodzi o Brana, ale każda taka scena mogła by przynieść właśnie nauki 'wizji', same 'wizje' i spotkania widza z już martwymi bohaterami. Nie zdziwię się na występy gościnne aktorów, w końcu na koniec s2 D&D byli w stanie wcisnąć scenę z Drogo w 'wizje' Dany w Domu Nieśmiertelnych, to czemu nie przy Branie co by widz miał tzw. fanservice? No i cholewnie liczę na scenę z Aerysem - ponieważ nigdy nie pojawiła się na żadnym nośniku dvd/br w dodatkach liczyłem i liczę właśnie, że zostawili ją sobie na 'wizje' Brana <już ponad rok temu pisałem o tym, i dalej będę żył tą nadzieją aż do, najprawdopodobniej, s5 xP>.
Tak, migawka z Nedem była, nie zdziwię się właśnie, co by to była zapowiedź. W książkach o ile dobrze pamiętam jest jedna scena z Nedem w 'wizjach' Brana, wiec czemu nie. Podejrzewam również, że spowiedź Theona pod czardrzewem współgrać będzie tak, jak to było w książce z wątkiem Brana, który wtedy go nasłuchuje itp.itd., czy coś w ten deseń.
"Co do Innych - mam nadzieję, że będzie ich wreszcie trochę więcej. Martin miał ponoć poświęcić im więcej uwagi w "WoW" i może twórcy zarzucą jakąś ciekawostką :)"
W s4 zarzucili już niezłą ciekawostką <w zasadzie potwierdzili jedną z teorii krążących po sieci>, więc możemy na bank liczyć na scenę z Innymi. Chociaż jaki to będzie 'poziom' to przekonamy się dopiero za niecały rok : (
Z tego co gdzieś czytałem, twórcy generalnie niezbyt są chętni wizjom, nie wiem w sumie dlaczego, ale to był powód, dla którego nie zdecydowali się ostatecznie zamieścić sceny z Aerysem. Ale w s5 się to raczej zmieni, skoro ma być casting na tą wiedźmę, co w przeszłości wróżyła Cersei (wybacz, zapomniałem jak się nazywała), więc jest szansa, że w przypadku Brana też co nieco zobaczymy. Choć chciałbym również, by tą niewielką ilość czasu, jaką pewnie przeznaczą na jego wątek, poświęcili na nieco obszerniejsze wprowadzenie widza w temat Dzieci Lasu, Bloodravena, magii itp. Może uda się trochę zatrzeć to złe wrażenie, jakie pozostało po s4 i strasznie biednym (właściwie żadnym) potraktowaniu tych motywów przez twórców. Ludzie muszą wreszcie skumać o co chodzi, bo ten wątek w serialu to póki co jedno wielkie wtf... Aha, jestem jak najbardziej za sceną z Theonem pod Czardrzewem i połączeniu tego z Branem :)
Twórcy chyba nie byli skorzy do retrospekcji w serialu, stąd wycięcie sceny z Aerysem i w ogóle jakimikolwiek retrospekcjami w serialu - ale wizje to już inna sprawa, np. przykład z wizjami w Domu Nieśmiertelnych <fakt, mało książkowe, ale były>. Po s4 i tej małej zajawce z m.in. z Nedem jestem raczej pozytywnie nastawiony do tego, że będą mieć miejsce wizje, i pewnie będzie tego więcej niż w książce <już nawet nie chodzi mi o wykroczenie poza ramy rozdziałów do 'WoW' co o samo zrobienie z tego wątku na cały sezon, coś jak rozłożyli tortury Theona w s3 ponieważ najprawdopodobniej nie będzie im się śpieszyło z wątkiem Brana w tej chwili>. No i przypuszczam, że gościnne występy aktorów z poprzednich sezonów gwarantowane, D&D byliby głupcami z tego nie skorzystać, wg mnie.
"Choć chciałbym również, by tą niewielką ilość czasu, jaką pewnie przeznaczą na jego wątek, poświęcili na nieco obszerniejsze wprowadzenie widza w temat Dzieci Lasu, Bloodravena, magii itp. "
No i rzecz jasna to wkomponować w całość pomiędzy 'wizjami' xD
fajną dyskusję tutaj prowadzicie na temat Brana, moglibyście coś mi ją rozwinąć bardziej? Chciałbym się dowiedzieć czy Bran zobaczy coś przełomowego/ciekawego.
Szczerze powiedziawszy oprócz w zasadzie 'zajawki' jak będą wyglądać nauki u Brana jeśli chodzi o 'wizje' to nie ma w zasadzie nic 'przełomowego' na tym etapie wydanej sagi <oczywiście mówię za siebie>. Natomiast dla mnie ciekawym aspektem jest właśnie 'podróżowanie w czasie', kiedy Bran łącząc się z korzeniami tego kolorowego czardrzewa może widzieć poprzez inne czardrzewa <jak np. to w Winterfell wielgachne> sceny z przeszłości, np. swojego ojca pod czardrzewem, lub ew. teraźniejszość i widzenie Theona pod czardzewem. Nie/stety, oprócz widzenia póki co próby na jakiejkolwiek komunikacji spełzły bodajże na niczym, choć o ile dobrze pamiętam Theonowi przez chwilę się zdawało, że ktoś go woła. Ale idea pomysłu na wizje w serialu właśnie jak wyżej pisaliśmy z Dwightem może zostać rozwinięta, bo potencjał w tym jest <plus to, co D&D wiedzą a czego czytelnicy nie, jeśli zechcą przyspieszyć wątek Brana>.
Przebywając w okupowanym przez Boltonów Winterfell Theon udaje się pod tamtejsze Czardrzewo. Pod nim słyszy, że ktoś szepcze jego imię, potem wydaje mu się, że w wyciętej w Czardrzewie twarzy widzi rysy Brana. Jak wyżej napisał matiiii, Bran może poprzez inne Czardrzewa "podróżować w czasie", ale też prawdopodobnie widzieć rzeczy, które mają miejsce w teraźniejszości (jak właśnie w przypadku Theona).
W sumie ciekawe, czy postanowią "przeczekać" i trochę pogłębią motyw "szkolenia" Brana, wizji i - oby! - wyjaśnią widzom co nieco o Dzieciach Lasu, czy pojadą jakimś spoilerami. W sumie wolałbym to pierwsze, ale w kontekście tego, że serial będzie musiał "nieco" przyspieszyć, może być różnie.
Gościnne występy byłyby spoko, pod warunkiem, że nie będzie to powtórka z poprzednich sezonów, tylko zobaczymy coś nowego.
"Gościnne występy byłyby spoko, pod warunkiem, że nie będzie to powtórka z poprzednich sezonów, tylko zobaczymy coś nowego."
Nie sprecyzowałem, ale pisząc gościnne występy właśnie chodziło mi o coś nowego, nowe sceny, itp. xD Nie chciałbym scen z poprzednich sezonów kopiuj-wklej <w s4 była zajawka z Nedem bodajże w celi, i jeśli byłaby w s5 w wizjach Brana to mam nadzieję, że będzie to jakaś 'nowa' scena z celi aniżeli te, które dostaliśmy w serialu>.
Tzn właściwie wiemy ;D Z drugiego rozdzialu Arianne czytanego przez Martina na jakims Comic Conie.
- Oblężenia Riverrun i negocjacji Jaime z Blackfishem.
- "Ducha Winterfell" (mam nadzieje, że jest nim Blachfish :)
- Misję Quentyna Martella
- Wiec Żelaznych i wprowadzenie do akcji stryjków Theona i Yary.
- Pokutnego spaceru Cersei przez KP (będzie okazja żeby zobaczyć jej cyce:)
- Lady SH
1. Nocna Straż
W moim przypadku najbardziej będę czekał na wątek nocnej straży, który pewnie przejmie palmę pierwszeństwa przed królewską przystanią, w której nie będzie już ciekawych bohaterów. A na murze Stannis, Jon, no i Boltonowie trochę niżej... na pewno będzie ciekawie. Od 5 sezonu najciekawsze rzeczy pewnie będą działy się właśnie na Północy. Jeszcze trzeba wspomnieć o Branie, którego wątek powinien stopniowo nabierać rumieńców. Aha, no i jeszcze jedna ciekawa rzecz - mam nadzieję, że twórcy trochę wyjdą przed książkę i wprowadzą już powoli klimat przed inwazją "innych", która powinna mieć miejsce w 6 sezonie.
2. Greyjoyowie
Nie wyobrażam sobie, aby mogli pominąć ten wątek. Ciekawe postacie i ciekawe wydarzenia. Tak w ogóle to przypuszczam, iż 5 sezon zacznie się sceną pogrzebu Balona Greyjoya. Wątek Theona też powinien być ciekawy. Zapewne od 5 sezonu w końcu Theon zacznie się odbijać od dna. Ten ród powinien być najciekawszy w 5 sezonie.
3. Martellowie
Oby jak najwięcej ich było, przede wszystkim jak najwięcej Dorana. Mówisz, że ich ród pokochają widzowie to ja jeszcze dodam, że mało tego - sądzę, że Martellowie staną się takimi Starkami z pierwszych sezonów i większość będzie kibicować właśnie im.
4. Oblężenie Riverrun
Musi być, bo to będzie prawdopodobnie jedyna scena batalistyczna w sezonie. Zastanawiam się czy twórcy nie będą kombinowali przełożenia to na 9 odcinek sezonu, ale to chyba byłoby niemożliwe.
Tak poza tym - mam ogromną nadzieję, że twórcy pójdą w końcu po rozum do głowy i przedłużą sezon z 10 odcinków do przynajmniej 12. Wątków jest sporo, czasu może być mało. Chyba, że się będą streszczać i nie będą przykładowo marnowali 5 min czasu antenowego na rozmowę o robakach (sorry, wciąż nie mogę przeboleć tej sceny).
"Aha, no i jeszcze jedna ciekawa rzecz - mam nadzieję, że twórcy trochę wyjdą przed książkę i wprowadzą już powoli klimat przed inwazją "innych", która powinna mieć miejsce w 6 sezonie."
Biorąc pod uwagę, że twórcy raczą nas od s4 takowymi scenami nie-książkowymi z Innymi pewnie masz rację, choć nastawiłbym się raczej na coś podobnego z s4: krótka, 3/4 minutowa scena z Innymi np. pokazująca przygotowania do wymarszu, wskrzeszenia armii umarlaków, coś tego typu - i koniec Innych na sezon.
"sądzę, że Martellowie staną się takimi Starkami z pierwszych sezonów i większość będzie kibicować właśnie im."
Dobrze powiedziane : )
Jeszcze nie pisałem, więc teraz własciwie nic stoi na przeszkodzie.
Sceny może niezbyt istotne dla całości fabuły, ale niektore, choc nie przedstawione bezposrednio w ksiazce, wryły mi sie w pamiec.
1. Jon ścina Slynta. Chyba nic nie trzeba dodawać.
2. Aemon o Dany. Scena offscreen w ksiazce, a szkoda, bo mogłaby mieć podobny wydźwięk jak np. plan Robba.
3. Negocjacje Stannisa z północnymi klanami. Również offscreen, ale wizja Mannisa rechoczącego z dowcipów Wulla czy Flinta, wychwalajego urody ich córek i to wszystko przy zakrapianym stole, jest wyjątkowa zabawna. ;d
4. Walka Barristana z Khrazzem. Nie podoba mi się, że większość nieskalanych nie ma mozliwosci docenic tego, że Dany ma u swojego boku jednego z najlepszych rycerzy.
5. Manderly i pasztet. Właśnie dlatego chce zeby został przeprowadzony casting jakiegos Freya. To chyba po tym wydarzeniu Manderly urósł w moich oczach (hehe).
Najbardziej czekam na mocny, książkowy wątek Greyjoyów: i tu się naprawdę boję, bo chodzą wiadome plotki, że połączą ich w jedną postać. ja mam nadzieję na wszystkich trzech, na książkowy Królewski Wiec i przede wszystkim świetnych aktorów do ról Greyjoyów (Mikkelsen jako Euron to moje marzenie XD ewentualnie Purefoy! A Victarion Ray Stevenson!!! Na Aerona nigdy nie mam pomysłu jeśli chodzi o aktora :P). Druga rzecz: Arya w domu Czerni i Bieli. Zaczynam się martwić, co oni tam narobią, bo ma wrócić Jaqen więc co zrobią z Miłym Staruszkiem? Jednak Braavos jako lokacja to jest majstersztyk, więc sam klimat będzie oddany, tak myślę.
Poza tym: Dorne. Mam nadzieję na Arianne i nawet na Quentyna, ale jeśli mają kogoś wyciąć, to niech to będzie Quentyn, Arianne jest za ważna. I oczywiście moi Boltonowie i mój Theon! Alfie Allen mówił o scenie pod drzewem, czyli pewnie wyznanie Theona w Winterfell no i obiecano dużo Boltonów w 5 sezonie ze względu na spiski lordów, relacja Roose-Ramsay (nadal czekam na "don't make me rue the day I raped your mother") i na to mam nadzieję ;) Mam tylko nadzieję że nie wytną dużo wątku Północnego, tzn. będzie rodzinka Manderlych, Lady Dustin, etc.
Mur. Stannis na Murze, rozterki Jona - NS czy bycie Starkiem i interakcje Stannisa z Jonem. Mam nadzieję, że nie zrobią sceny odpowiednika sceny Melisandre-Gendry z Jonem i Mel...
Ciekawią mnie też Gryfy i cała załoga Nieśmiałej Panny, nie mam pojęcia ale raczej nie powinni ich wyciąć więc na nich też czekam. Dodatkowo, cała sprawa z LS... już powiedzieli, że raczej na bank jej nie będzie, za co serial duuuużo stracił w moich oczach ale ja nadal mam nadzieję, że jednak D&D zmienią zdanie, no błagam, co oni chcą zrobić z wątkiem Brienne? Poza tym LS jest za WAŻNA dla historii, przynajmniej dla mnie. O wątek Daenerys nie dbam za bardzo, ale ciekawa jest sprawa z Sansą i Branem. Czy tu będzie fanfik czy spoilery z przyszłych tomów?
"Zaczynam się martwić, co oni tam narobią, bo ma wrócić Jaqen więc co zrobią z Miłym Staruszkiem? "
A co, jeśli Miły Staruszek przybierze postać Jaqena-aktora i chodzi jedynie o jakiś plot-twist dla widza albo zaskoczenie/zajarzenie, że nie chodzi tak naprawdę o pierwsze skojarzenia z tymi ludźmi bez twarzy, a coś zupełnie innego, tj. każdy może być każdym? xD <pół żartem pół serio>
Jeszcze jedna opcja: Jaqen faktycznie zastąpi Staruszka i w pewnym momencie pałeczkę nauk przejmie Dziewczynka, a Jaqen - jeśli wierzyć teorii - wyruszy ze swoją misją. Jeśli Sam znajdzie się w Starym Mieście i wszystko związane z Cytadelą, to pewnie pojawi się scena z Petem Ś. i Jaqen wróci na swoje miejsce. Swoją drogą w tym przypadku pojawienie się znajomej twarzy Jaqena <który mógłby mieć 'wejście' jak Staruszek aż do zmiany twarzy w Jaqena> jako instrument dla widza, coś jak Jaime w Dorne: aby kogoś, kogo się - raczej - pamięta pojawił się w nowym miejscu. W końcu Arya tylko tam będzie <na sceny z Samem chyba przyjdzie poczekać, ale kto wie>
W sumie nie miałbym nic przeciwko, gdyby Jaquen jakoś tam zastąpił Staruszka. Dobrze wspominam jego występ w s2. Nie byłaby to zmiana, która jakoś drastycznie wpłynie na fabułę, a pozwoliłoby przypomnieć widzom znajomą twarz, jak zauważyłeś :) No i Arya miała z Jaqenem dobrą chemię na ekranie i to mogłoby ponownie dobrze zadziałać :) (choć z drugiej strony Maisie jest zawsze świetna, z kimkolwiek by nie grała). W sumie jestem ciekaw jak pokażą to całe szkolenie Aryi, liczę przede wszystkim na zajebisty klimat. I mam nadzieję, że nie obetną za bardzo tego wątku.
Biorąc pod uwagę, jak wlekli jej wątek w Dorzeczu z Sandorem podejrzewam, że o skracanie jej wątku nie musimy się raczej martwic. Z drugiej strony jeśli Sam zostanie oddelegowany to pewnie będą chcieć zgrać to jakoś w s6 a to oznaczałoby, że przez cały s5 Arya i nauki w Braavos, a to wg mnie bardzo dużo na ten serial <no i motyw ze spotkaniem z Samem w trakcie jednej z 'nauk'.. wow, długie by to było xD>.
Dwight, no i jeśli pewna teoria jest prawdziwa, jeśli Sam wyruszy na nauki do Cytadeli, to siłą rzeczy istnieje możliwość, że serialowy Jaqen na koniec sezonu by sobie znów odszedł, a Dziewczynka kontynuowała by naukę Aryi. I wszystko by grało w s6 po książkowemu.
Wiele jeszcze zależy od tego co z Samem, czy w ogóle motyw Cytadeli się pojawi, w jakiej formie itd. Szczerze, to mam przeczucie, że D&D go wytną, bo jakoś nie wydaję się, że będę mieli czas i ochotę bawić się w takie niuanse. Cały ten motyw zapowiada się mało "filmowo", a dla nieskalanych widzów może się okazać niezrozumiały. I nie wydaje mi się, że będą wątek Aryi pisać tak, by "wstrzelić się" w jedną scenę spotkania z Samem, która jest może fajnym smaczkiem, ale można ją w zupełności pominąć bez żadnej szkody. Tak czy inaczej zgadzamy się, że Jaquena można śmiało wykorzystać :)
Wiesz, jeśli wytną w ogóle to z wątku Sama i będzie całkiem inaczej to moje gdybanie o 'wstrzelenie się' w jedną scenę z Samem są najzwyklejszym w świecie fanfikiem, haha xD A może to fanfik będzie ze strony D&D bo losy Sama potoczą się w tym momencie inaczej, hmm....