PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406341
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Valar morghulis!

Temat, w sumie, mówi sam za siebie, nawiązuje już do scen/bohaterów/etc. rzeczy, które CHCEMY my sami zobaczyć w sezonie 5 <czyli stricte naszych upodobań - powstały już ze 3 tematy co może znaleźć się w s5; w tym temacie chodzi tylko o to, co my sami chcielibyśmy w s5 zobaczyć - a wcale nie musi się pojawić>.

Z oczywistych względów temat dla ludzi, którzy przeczytali - najlepiej - wydane do tej pory tomy sagi Martina.

Moja top-lista <od najbardziej wyczekiwanego do najmniej, czyli 1 = najbardziej, 10 = najmniej>:
1. Wiec Greyjoy'ów
Jak bardzo lubię Martellów <i świadomość, że się pojawią chyba to zmienia, bo świadomość, że Greyjoy’owie mogą się nie pojawić..>, tak tego chyba najbardziej nie mogę się doczekać - mam również nadzieję, że się wątek Greyjoy'ów pojawi za sprawą Eurona i Victariona. Jeśli nie, będę MOCNO rozczarowany.

2. Oblężenie Riverrun
Jeśli wytną to z wątku Jaime'iego to będę zniesmaczony. Postacie serialowego Edmure'a i Blackfisha naprawdę przypadły mi do gustu i chciałbym widzieć ich 'comeback' w s5 w niesamowitych scenach z Jaime'im <jak katapulty, Edmure i rozmowy z Blackfishem>.

3. Przemarsz/Spacer pokutny Cersei
Wreszcie będzie można podziwiać
a) jej walory zewnętrzne <w serialu wyjdzie to genialnie, jeśli ktoś zna rozumowanie Leny Headey o tej scenie>;
b) powolne staczanie się postaci aż do kulminacji w marszu pokutnym?
Jeśli przemarsz miałby miejsce w 9/10 odcinku s5 to liczyłbym również na prezentację Roberta Stronga, rzecz jasna <aktor od Qyburna pojawia się w 5 odcinkach przyszłego sezonu, więc za pewne będzie ciekawie>.

4. Wątek Martellów
Skondensować to odpowiednio do jednego sezonu, bez zbędnego przedłużania jakie ma miejsce w "UdW" i będzie to naprawdę niesamowity sezon dla tej familii, a za sprawą genialnego Oberyna w s4 dużo widzów zapała do nich sympatią od samego początku, wg mnie.

5. Spotkanie Brienne z Panią Kamienne Serce
Cały czas piszę za siebie w tej topce, ale to tutaj dopiero wątek Brienne nabiera rumieńców, jest brutalnie, jest klimat, jest znacznie więcej LS i Bractwa, no po prostu MUSI to być <dobrze rozplanowane z oblężeniem Riverrun i wątek na linii Jaime - Brienne zakończy się tak, jak ostatni rozdział Jaime'iego w "TzS", imo : )

6. Jon Snow jako Lord Dowódca NS
Czyli w zasadzie odpowiednie skrócenie wątku z "TzS" sprawi, że będzie cholewnie ciekawie w wątku na Murze: propozycja Stannisa, wybor LD, zwiazane z tym wybory, itp.itd.

7. Fetor w Winterfell
Innymi słowy: wątek Fetora z Winterfell z "TzS" - idąc tokiem rozumowania D&D sądzę, że cały wątek z Winterfell u Fetora zostanie odegrany w s5 aż do momentu uciekania z zamku. Biorąc pod uwagę, jak zdawkowo raczą nas twórcy raczyć jego scenami w s3/s4 myślę, że właśnie będzie podobnie w s5 i spokojnie rozciągną to na cały s5 <pewnie będą też różne cięcia, więc tym bardziej>. Poza tym mam wrażenie, że pierwsza połowa wątku na Murze będzie obejmować Stannisa w tamtym miejscu, więc tym bardziej tak powinno być, imo.

8. Nauki Aryi w Braavos
Liczę chyba tylko - a może aż - na klimat ; )

Tak wspominając:
- wątek Daenerys będzie szybko prowadzony <niezależenie, czy wprowadzą Quentyna czy też nie>, i liczyłbym na końcówkę s5 w takiej formie: odlot na Drogonie na arenie, to wydaje mi się dobrym posunięciem <aniżeli jeszcze dodać samą końcówkę z "TzS">;
- Sansa - chyba jedna z największych zagadek po s4: co teraz? Za sprawą zmiany z odcinka 8 w s4 w zasadzie rozdziały z "UdW" można olać, podejrzewam, że jej wątek albo będzie 'fanfikiem' albo spokojnie wejdzie w fazę z wydarzeń z "WoW" <też zależy, jak się akcje w Dolinie mają do reszty świata, ale podejrzewam, że z rozdziałów z "UdW" już niewiele można wycisnąć, bo D&D w odcinku 8 pozamiatali w zasadzie wszystko, imo>.

nutria_00

Toś mądrze zrobiła, jakbyś zapłaciła, to by ci nie zwrócili pieniędzy w kasie po zgłoszeniu wadliwego produktu :D Wiem, bo próbowałam parę razy :D

użytkownik usunięty
matiiii

Dla mnie interesujące będzie jak zostanie przedstawiona edukacja Sansy pod okiem Littlefingera. Scenarzyści mają duże pole do popisu, a postać młodej Starkówny zdecydowania nabrała rumieńców w adaptacji w porównaniu z książką. Zawsze interesujący jest motyw przechodzenia bohatera na ciemną stronę mocy, tym bardziej, że Sansa paradoksalnie może być osobą, która odbuduje potęgę materialną Starków.. Poza tym być może pokażą jej utajone zdolności warga:)

"tym bardziej, że Sansa paradoksalnie może być osobą, która odbuduje potęgę materialną Starków.."
Haha, prawda? Ta, która na początku irytuje a nawet zdaje się być 'słaba' może okazać się osobą, która osiągnie sukces (fakt, liczę jeszcze na wątek Rickona jeśli chodzi o Starków ale zawsze pozostaje Sansa :D)

ocenił(a) serial na 10
matiiii

No, ale aby do tego doszło (z Sansą), serial musiałby przegonić książki. :-)

użytkownik usunięty
matiiii

Mnie to najbardziej interesuje co się stanie z górą.

matiiii

Tak nawiązując do tematu: na WiCnet zapodali własne oczekiwania/typy (wobec tego, o czym wiadomo), fajna lektura:
http://winteriscoming.net/2015/02/06/five-moments-dance-dragons-beyond-cant-wait -see-season-5/
Podoba mi się zwłaszcza to, co piszą o Lenie Headey i Cersei - sezon może należeć do niej (lub do Jona.. albo do niej xd)

ocenił(a) serial na 10
matiiii

wyjaśni ktoś o co chodzi z tym przemarszem Cersei? Jeszcze nie doszłam do tej części, a jestem mega ciekawa :D

ocenił(a) serial na 10
lovelylol

To taka wariacja Martina na temat jednej z baśni Andersena ;)

potas13

Jak 'subtelnie' odpowiedzieć bez zbędnego i oczywistego spoilowania :D

matiiii

Moja 'wczesna' ósemka idzie do góry - Jaqen powraca w jej wątku, najprawdopodobniej 'przejmując' rolę staruszka/dziewczynki (albo tylko staruszka ale pewnie obie postacie poświęcą dla jednej) a że w CO NAJMNIEJ jednym odcinku wystąpi Jaqen o twarzy Toma (liczę, że nie chodzi tylko o głos) to już wielki PLUS dla wątku Aryi :)))

matiiii

I kolejny komentarz własny, już po zobaczeniu trailera nr2 sezonu 5: wydaje mi się, że scena na arenie Daznaka lepiej wypadnie niż w oryginale, tj. więcej Drogona będzie się przewijać w trakcie sezonu aż do tej kulminacyjnej sceny aniżeli w książkach (tam była tylko o nim mowa bodajże) np. sceny z trailera z Dany i sceny z Tyrionem. Niby fanservice ale mi się to podoba.

matiiii

I kolejny komentarz, już po obejrzeniu kilka..naście razy trailera nr2 (xP): wątek Brienne wydaje się w sezonie intrygujący, pomimo tego, że będzie to pewnie fanfik :) Dużo akcji się zapowiada.