PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38927}

Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35699
1,9 13 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Jako , że wyczerpał się stary wątek , zakładam nowy .

ocenił(a) serial na 3
Kapitan_Stopczyk

Panem Piotrem Swendem. Na zespole Downa to ja się już totalnie nie znam, ale mam wrażenie, że jesli ktoś z zespołem Downa nicz nim nie robi latami, to może nie być dobrze.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

To Piotrek (Maciek) w ogóle się nie pojawił od początku sezonu?

ocenił(a) serial na 3
MarinaSamira

Ani razu. Co ciekawe, chyba też nigdy nie był wzmiankowany. Tak jak by go nigdy nie było.

ocenił(a) serial na 3
Mateusz15401

Kamila zakochała się w swoim ojcu, Michał w sobie, a Daniel w śmierci. Gdyby ktoś wiedział, co jarają twórcy Klanu, niech da znać. Daje niezłego kopa. :)
Córka Jacka wplątała się chyba w to samo G, co Beata i Daniel - czuć to na milę.
Jak zwykle serial ratują Feli i Bolek.

JohnWayne1

Wszyscy jacyś nieźle nakręceni tam! ;))

wiatriwoda

Bardzo dobry odcinek , dość zaskakująco . Dużo się działo. Oczywiście Daniel dał kolejny popis odjechania, ale dalej jego sceny są ciekawe, nie nudne, Moni też daje radę. Pojawił się po długiej przewie Wac- na szczęście krótko- jego scena z Felim fajna, ten naprawdę dobrze ostatnio gra- lubię go poważnego. Świetne sceny Eli -jej rozmowa z Sandrą bardzo dobra, ale popis aktorstwa dała w scenie z Michałem , dawno jej takiej nie oglądaliśmy, wyszło to bardzo emocjonująco i realistycznie , Michał też super wypadł. Drewniana Małgosia z Polą , ale ostatnia scena choć też mogła by być aktorsko lepsza, dzięki Jackowi i Agacie, wyszła bardzo dobrze i wątek się na pewno rozkręci. Ciekawy wątek Bolka i Heniutki, fajnie ich było dziś zobaczyć , kłopoty na fermie pewnie ich zbliżą, pojawiły się i Chiny z Bożenką- rozwaliły mnie filiżanki , czajnik oraz waza- ale było to dość dobrze zrobione jak na Klan :) No i zdenerwowana Kamila w rozmowie z Elą- tu trochę wydmuchany dla mnie wątek gniewu Gerarada, jego postawa w rozmowie z Kamą też trochę mało naturalna, trochę to jakieś wyolbrzymione przez scenarzystów, ale dalszy ciąg scena z Norbim już na najwyższym poziomie, zabranie komórki i rozmowa, zwiastują na ostre starcie Norbi-Gerard-oby było ciekawie, bo dziś Norbi w starym dobrym stylu, jak za dawnych lat. Oby jutro tez było tak dobrze , jak dziś.

wiatriwoda

Gerard - facet idealny? Ela i Feli, no i może też Bolek nieźle wyszli dziś. A co do Norbiego to można było się tego domyślić no. Zobaczymy co dalej... a Małgosia dziś jak jakaś nawiedzona hehe. Co oni tak poszli w tym jednym kierunku? ;| Daniel, Beata, Gośka. Tego pierwszego to mi się słuchać nie chciało za bardzo, ale nadal ciekawi mnie jak to z nim jest. A patrząc na Feliksa to mam odczucie że na pierwszy rzut oka to jakiś taki gapa życiowy czy cuś, ale poważna postawa dobrze mu wychodzi i takiego go wolę. No i Wac! ;)

ocenił(a) serial na 2
Mateusz15401

No i w końcu chyba Daniel wspomniał, że miał żone,ale co się z nią stało to nie wiem.

Co do Norbiego typowa akcja.

Mateusz15401

Gerard gra jakby był żywcem wyciągnięty z "Trudnych spraw". Po jego rozmowie z Kamilą kiedy powiedział, że nie wie co zrobić brakowało mi podpisu "Gerard, lat 40, nie wie co zrobić".

Mateusz15401

Na razie tego Gerarda w ogóle nie widzę, jest jakiś przeźroczysty , jak ma tak grać i taką być postacią to szkoda miejsca na ekranie, ale to dopiero początek daję mu szansę.:)

wiatriwoda

Kto wie... może jak napomniał już Norbert coś związanego z problemami finansowymi z jego udziałem będzie się dziać? Mi póki co wydaje się być takim poukładanym facetem na poziomie ;) Nic poza tym... i podobny jakoś tak do szefa Ramony, a może mi się wydaje?

Mateusz15401

Tak jest nic podobieństwa :)

wiatriwoda

Dobry odcinek na koniec dobrego tygodnia w Klanie. Sporo wątków, brak zapychaczy. Wątek Sandry wkracza w kolejny etap, fajna scena na Sadybie Jurka z Elą , oczywiście na poziomie, podobnie rozmowa Zyty z matką, która ostanio się nie pojawiała wpasowana w klimat odcinka. Podobnie wizyta Eli w szpitalu - wiedziałem , że z tą''babcią '' będą kłopoty , ale scena dość fajna, no i końcówka, muzyka, reakcja Sandry i Eli dobra, jedynie dziwna reakcja Zyty-mogła to inaczej i lepiej zagrać. Ale generalnie co raz ciekawie. Bardzo dobrze też dziś wątek Daniela, rozmowa Moni i Gabi jak zwykle OK, głównie dzięki Gabi , która jest głosem rozsądku, podobnie Feli i Wac w mieszkaniu , krótko i zwięźle. Oczywiście punktem kulminacyjnym wizyta u Moni, znów świetny Daniel-tym bardziej , że dziś trochę pokazał inną twarz, co zawsze na plus, Feli też świetnie zagrał, Moni z kolei zagrała trochę głupawą i omamioną matkę- też dobrze. No i w tym wszystkim Wac- czyżby to miała być kolejna ofiara Daniela? Ponadto Małgosia , której gra jest tragiczna, można się zastanowić jakby ciekawy był ten wątek , gdyby grała go młoda, zdolniejsza aktorka- wiele tu traci Klan. Jacek dobrze gra , szczególnie jak widzi się grę Małgosi w porównaniu.Pojawienie się Adama- zaskakujące i kolejny zwrot w akcji, szczególnie w powiązaniu z tamtą sektą- strasznie to robi się zaplątane, ale jako tako na plus. Nudnawa scena Miłosza z Bolkiem, ale ujdzie w tłumie. Norbi z Gerardem oczywiście znów dał popis swojej nieprzewidywalności, zapowiada się co raz lepiej, jednakże sama postać Gerarda dziwacznie skonstruowana, scena z Kamilą OK, ale też bez rewelacji. Ciekawe czy będzie ten butik, swoją drogą dziwne , że po kilku dniach dopiero teraz Kama powiedziała o chorobie Norbiego. Ab ten wyjechał jeszcze z tą pracą w butiku:)

Generalnie dobry czas Klanu, oczywiście można by trochę poprawić- wątek Anny i Tadeusza oraz Pawła , Juniora i Barbary czy Oli, ale ciekawy wątek Daniela, powiązanie z tym Beaty , ciąża Sandry , a nawet sam wątek sekty Małgosi są na zdecydowany plus.

ocenił(a) serial na 2
wiatriwoda

Interesujący odcinek, w wątku Michała wszystko zmierza ku tragicznemu końcowi dla Michała. Sekciarze działają swoją drogą bardzo mnie ten wątek interesuje. Norbert walczy! Co dodaje polotu i energii Klanu, Co zauważyłem wrócili do starych motywów muzycznych.

Bogdan4674

Aha... te podkłady muzyczne dodatkowo podkręcają to co się dzieje w danym momencie.

ocenił(a) serial na 10
Mateusz15401

Noo Oskara powinni dostać za te podkłady muzyczne :D

ocenił(a) serial na 4
Sisi_188

Albo chociaż Fryderyka ;)

wiatriwoda

Jestem pozytywnie zaskoczony po dzisiejszym :) Obawiam się jednak, że Zyta znów (oby nie) nie domyśli się niczego podejrzanego, a jedynie zdziwi ją wizyta Eli w szpitalu. Bo przecież jakoś musiała się przedstawić by ja wpuścili ;) Ela b. dobrze dziś, jak ostatnio w ogóle lepiej. Bierze ona całą odpowiedzialność za tego buraka Michała! Małgosia i spotkanie z Adamem... hmm. Może to jednak nie sekta? Już sam nie wiem co z tym może być. A Daniel poszerza grono omamionych przez niego. Scena w kawiarni z Gerardem, hah... cały Norbert i to jego spojrzenie, bidna ta kelnerka, od razu sb poszła :P I jeszcze biedniejszy Stefanek :(

Mateusz15401

Jak już kiedyś wspominałem kiedyś zawsze Zyta była okropna, a Michał spoko- teraz zamieniono ich. No i z Zyty robią trochę idiotkę :)

wiatriwoda

Ano :) Ale dziś dla Stefanka była okropna! :(

Mateusz15401

Biedny stał jak w kącie mimo , że bez kąta;)

Mateusz15401

Norbert najpierw walczył o Olę, teraz o Kamilę. Deja vu :D
Ciągle ma pod górkę ;)

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

Ja wciąż marzę, żeby go x powrotem spiknęli z Olką, mieli dzieciaka. Olka zawsze taka niańka to własne by nie zaszkodziło :D

ocenił(a) serial na 2
Sisi_188

Yo. To by było interesujące, ciekawe, czy Ruda czuje pociąg do niego nadal.

ocenił(a) serial na 10
Bogdan4674

Na pewno czuje :) W końcu Norbert taki nieprzewidywalny, nudy by nie było :D

ocenił(a) serial na 3
Sisi_188

Świderski przyjął mnie wczoraj do znajomych na fb :)

ocenił(a) serial na 4
Awdar

Lepiej uważaj ;)

ocenił(a) serial na 10
Awdar

Kompletujesz na tym fb same ciekawe osobistości :) Gratki :D

ocenił(a) serial na 2
Awdar

Gratuluje kolegi.

wiatriwoda

Odcinek pół na pół. Generalnie fajnie, przede wszystkim wątek Daniela, jego scena z Moni już w ich dziwacznym stylu, Moni jednak dziś była wnerwiająca , to swoją uprzejmością , rozmowa Beaty z Piotrem fajna, ale oczywiście clue odcinka pod sam koniec. I na poważnie , fajnie zagrane , głównie Beata , ale i Daniel -masażysta rozwalił system- Daniel stał się jeszcze dziś bardziej tajemniczy , czy widzi przeszłość czy śledzi -nie wiadomo , a śmieszna była dobrze zagrana reakcja Beaty i garnek na kuchence:) Wyszło to bardzo dobrze i ciekawie. Mocny też dalej wątek Michała, dobre sceny z matką , jak zwykle fajnie zagrane, podobnie z Sandrą , naturalnie i emocjonalnie, niestety z Zyty dalej robią idiotkę jak przeczuwaliśmy i chyba tak zostanie. Ponadto zerwanie z Kamą i wyjazd Gerarda- czyżby to już koniec? Jakoś mi się nie wydaje , dziwaczny ten wątek , Kamila też taka sobie, przynajmniej powrót na Sadybę w miarę , ale tekst o Bożence wyszedł dość groteskowo. Ciekawie dość u Pawła -grzybobranie inne niż się zapowiadała i tajemniczy mężczyzna obok Barbary , rozmowy z juniorem nawet spoko. Tadeusz też na szczęście krótko.

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

Odcinek niezły, ale tradycyjnie spalony przez twórców.
Paweł i Koziełło na plus.
Ola i Chamski plus Kamila i jej rozstanie - obojętnie, ale może być.
Wątek Michała, Zyty, kochanki i dzieci przeciągany niemiłosiernie. Chyba chcą do końca zohydzić i tak już zniszczoną postać Michała.
Ciekawy wątek z kosmitą-Danielem. Rafalski ok. Tolak może był gorszym aktorem, ale jego postać była lepiej pisana, żyła i się w nią wierzyło. Tutaj napięcie i oczekiwanie było, a wyszły nici. Chociaż nie do końca...
Zapowiada się na kazirodczą (cioteczny) związek Daniela i Beaty z sektą medytacji i śmierci w tle. Tego jeszcze w polskiej TV nie było. Klan wyznacza nowe standardy...
Tradycyjnie spartaczony scenariusz i jeszcze gorsza reżyseria psują czasami i niezłe, a najczęściej odjechane, pomysły.

ocenił(a) serial na 10
JohnWayne1

I te dogłebne analizy dłoni :D Co do Michała, to sie pewnie załamie, zniknie jak Beata i wróci Michał nr 3 :D

'komita-Daniel"- gdzieś na bezużytecznej było , że wśród nas żyją kosmicy. Czyżby prawda? :D

ocenił(a) serial na 2
JohnWayne1

"Tolak gorszym aktorem"???

ocenił(a) serial na 2
JohnWayne1

JohnWayne1 napisał:

>>Zapowiada się na kazirodczą (cioteczny) związek Daniela i Beaty z sektą medytacji i śmierci w tle. Tego jeszcze w >>polskiej TV nie było. Klan wyznacza nowe standardy...

Ja raczej stawiam na kazirodczy związek Daniela z... Moniką! Widać jak się do niej klei i jaki zazdrosny o nią jest :D

trancefan1986

Ano... to byłoby bardziej prawdopodobne. Ja sam tak przez chwilę pomyślałem jak oni tak razem na tej kanapie, ten się do niej łasił, głaskał ją... buziak. A bo to mało takich przypadków? No chyba że to zupełnie kto inny.

ocenił(a) serial na 2
Mateusz15401

Czyli scenarzyści wzorowali się na Modzie na sukces

ocenił(a) serial na 4
trancefan1986

"Ja raczej stawiam na kazirodczy związek Daniela z... Moniką!"

Akcja posuwa się rzeczywiście jakby coś było na rzeczy :D Konkurenta już odsunął, teraz Monikę tabletkami tumani.

JohnWayne1

Daniel to chciał Beacie dać do zrozumienia, że wie co robiła ostatnimi czasy i z kim. Dodatkowo ten masaż... ta musiała się poczuć mega zakłopotana i wymyśliła coś na poczekaniu, by stamtąd uciec. Choć mogli to inaczej rozegrać. Twórcy dali plamę, bo mogła od razu zapytać skąd wie to i owo, a tak będziemy czekali Bóg wie ile ;)

ocenił(a) serial na 4
Mateusz15401

O to chodzi przecież byśmy czekali, w tasiemcach nic nie wyjaśnia się od razu :D

wiatriwoda

A zapomniałem , że dzisiejszą żenadą był hot-dog i wątek Oli bardzo nudny , uszedł by w tłumie ,ale nie jako ostatnia scena odcinka.

wiatriwoda

Totalna żenada z tym hot-dogiem. Olka to w ogóle nie gotuje w tej sterylnej kuchni ;) Chociaż nie... raz już, czy dwa coś tam przygotowała dla Rafała. Zyta wiadomo no było że tak to się potoczy hehe. Ela b. dobrze znów i po całej rozmowie z synem miała jeszcze czas dla Kamilki. Do rany przyłóż kobita! Odcinek średni bardzo jak dla mnie. Daniel nawet nawet dziś, ale nie z początku medytując z Moni ;) Akcja z garnkiem mega! Ale ciekawiej no... może on posiada jakieś zdolności? Ogólnie to strasznie nieogarnięty jakiś ten wątek...

Mateusz15401

To prawda , zaskakujący jakby dziś scenarzysta chciał zrobić człowieka z sekty, jutro po przebudzeniu chorego na HIV desperata , w sobotę medytującego dziwnego syna ,a za tydzień wyrocznie:)

ocenił(a) serial na 2
wiatriwoda

Czy ktoś wie co dzieje się z Leszkiem i Bogną?

ocenił(a) serial na 2
trancefan1986

Jak myślicie, co spotka Bożenkę w Chinach? Burdel ? Tak jak w przypadku Niny uratowanej przez Rysia? Albo coś podobnego do Ramony w hotelu? xD Może trafi jeszcze do Korei Północnej i Miłosz będzie musiał po nią jechać ratować?

trancefan1986

Cokolwiek się wydarzy to myślę że Miłoszek i tak będzie interweniować!

ocenił(a) serial na 3
trancefan1986

Pewnie to wymyślili ze względu na zobowiązania Agnieszki odnośnie "Tańca z gwiazdami".

trancefan1986

Niestety lub stety zależy dla kogo, po ciekawym wątku w poprzednim sezonie gdy Leszek obwiniał Pawła o śmierć Krysi już się nie pojawił.

Przy okazji podobnie zaginął dość długo obecny Stiepan , o Furteckiej nie wspominam :)

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

Akurat za Furtecką nie tęsknię. A co do Stiepana to po licho było rozwalać mu małżeństwo, jak nie mają na niego pomysłu.

MarinaSamira

Ja też , ale to cały Klan takie urywanie lubi:)

wiatriwoda

Mało coś Stasi i Jeremiaszka! A gdzie dawna koleżanka Ani, Mariola? Dobrze mówię? Mariola... i ten jej mąż. Do tego pani organizatorka ślubów, była szefowa tego MOKu. Cyrkowiec jakoś przepadł ze swoją Lutką?