PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=233995}

Kości

Bones
2005 - 2017
7,6 78 tys. ocen
7,6 10 1 78084
7,2 4 krytyków
Kości
powrót do forum serialu Kości

Szczerze? Temat zmałpowany z tv.com, ale my w polskim wydaniu też powinnyśmy mieć coś takiego, nie? Więc... jedna pisze zdanie, a kolejna pisze czy się zgadza czy nie i daje kolejne. Czyli już wasza wola czy to będzie prawda czy nie... Zaczynam:

Booth powiedział Parkerowi, że małpy są, jak ludzie.

piegza

Ok podświadomość i superego
- ze strony Bones najjaskrawszym przykładem jest pozwolenie by pan Sully popłynął sam w siną dal
- Booth natomiast mówiąc, że faceci Bones mu nie przeszkadzają deprecjonuje ich zalety - Mark i Jason
Masz coś innego na podorędziu Ptaszyno?

Boothowi nie smakowało angielskie piwo (4x01-02)

_LG_

podorędzie me jest puste, znam się na podświadomości jak kura na produkcji mielonki :)

piwko Boothowi smakowało, żłopał je w duzych ilościach.

ofiara z fioletowej wody miała obsesję na cyfrze 12.

piegza

Jak piegża na produkcji mielonki i jak LG na fizyce - nowe porównania do mojego słowniczka;)

Niby tak, choć nie wiem, co takiego jest w 12...

Pan Zastrachany uważał, że Jeffersonian jest jak pole minowe.

_LG_

hej, a czy to przypadkiem nie matka ofiary lubiła 12?

Zastrachany się nie dostosował, bo nie kumał czaczy ;)

trzeba uważać, gdzie się sika, bo można trafić na algi.

piegza

O kurde, złapałaś mnie i dasz ten tekst w "Mamy Cię!" - To mamuśka miała ze sobą kłopot, ale nie zawsze stosowała system 12, bo raz jej się 13 zrobiła... Ale za to ja złapałam Cię na zezie;) w Ankiecie 2!

Co do siusiu, to święta racja.

Sweets mieszkał wcześniej z kobietą, która zdecydowanie nie była jego matką.

_LG_

LG, z Tobą przegrać, to jak wygrać ;)))
cytat z "Misia",oczywiście!

Sweets miał epizod mieszkaniowy z kobietą, o której twierdził, że nie była jego mamusią. ja mu wierzę ;)

Które "rzeczy" - te objaśniane przez Brennan czy te, objaśniane przez Bootha- są ważniejsze? (temat-rzeka ;D)

andzia_45

Wkręcasz mnie bym się wygadała za wszystkie czasy... tylko przypominam, że szczur ze mnie lądowy i pływać nie potrafię.

Hm, co jest ważniejsze? Moim zdaniem nie można tego rozstrzygnąć, bo każdy może na to spojrzeć z własnego punktu widzenia i wyrazić własny osąd. To, co potrafi Bones i co tłumaczy jest wiedzą, która może się jednemu przydać a innemu nie. Po co rolnikowi wiedza na temat różnicy między luminolem i luminalem? Tak samo informacje przekazywane przez Bootha. Bones żyła bez orientacji w sferze interpersonalnej z wiele lat. I nie musiała w tym czasie zastanawiać się, np. czy może bez nakazu sądowego pobrać próbkę fusów ze śmietnika.
- To było dyplomatyczne powiedzenie - "NIE WIEM";))

Jeden z tymczasowych asystentów sypał wciąż dygresjami na tematy nie związane z pracą.

_LG_

odpowiem dyplomatycznie: dygresje asystenta były luźno albo bardzo luźno związane z pracą.

wracając do poprzedniego zadanka, w takim razie co najważniejszego, Twoim zdaniem, nauczyli się od siebie nawzajem B&B?

piegza

Ona od niego - przypatrywać się uważnie ludziom (żywym)
on od niej - "zezowaty" też człowiek

A wg Ciebie?

_LG_

ona od niego - uczucia nie są takie złe, a jak ci dopieką do kości, masz przyjaciela
on od niej - intuicja jest dobra, ale idealnie jest, gdy można ją poprzeć wiedzą i faktami

piegza

Ona jeszcze ponownie zaczęła doceniać więzy rodzinne, a on dzięki niej ma szersze spojrzenie na świat (wiedza antropologiczna).
Nie chce mi się więcej dziś filozofować;)

_LG_

jutro już ostatni smutny czwartek bez nowych Kości!!!

tak się pocieszywszy, idem spać.
branoc
:)

piegza

Branoc;)) Niech Morfeusz miły będzie;)

andzia_45

W związku z ostatnim zamieszaniem pozwolę sobie zaproponować następną tezę:

Bones mimo iż jest ateistką często rozmawia z Boothem na tematy związane z wiarą. Podaj 2 przykłady.

_LG_

pozwalaj, pozwalaj, bo Twoja kolejka :)

rozmawiali kiedyś o Abrahamie i ostatnio o Mojżeszu (znowu Stary Testament:)

wyjaśnij mi, proszę, dlaczego uznałaś Brennan za ateistkę. może ona jest agnostykiem?

piegza

Why...? Zawsze wciągasz mnie w zawiłe rozważania. Niech będzie...
Kim jest Bones? Ciężko to ustalić zważywszy na zawiłość ateizmu i agnostycyzmu...

Nie jest moni, poli, heno i katenoteistką - bo neguje istnienie wszelkich bogów

Deistką - Bóg jest, stworzył świat, ale nie siedzi na chmórce i nie wnika co robimy na świecie - odpada

Teistką - Bóg jest, stworzył świat i zaplanował wszystko od początku do kończ, nawet naszą przyszłość - odpada

Nonteistką - Bóg jest lub nie ma; nie warto się o to spierać - odpada

Paneteistka - wszystko jest Bogiem, świat jest jego częścią - odpada

Zwolenniczka akosmizmu - wszechświat jest złudzeniem, a Bóg jest lub nie ma (w zależności od poglądów poszczególnych filozofów) - odpada

Pandeistką - Bóg = Świat. Bóg jest siłą sprawczą stworzenia, ale nie wtrąca się w dalsze działanie swego dzieła - odpada

Ateistka - Boga nie ma i wszystko na świecie i poza nim można wytłumaczyć bez odwoływania sie do transcendencji.
- Słaby ateista nie odrzuca idei Boga kategorycznie - nie wierzę w Boga/Bogów, ale może się kiedyś okazać, że istnieją. Dziś zaś nie ma na to dowodów.
- Silny ateista wyklucza istnienie Boga/bogów m.in. z powodu sprzeczności tej idei i braku dowodów na jej poparcie.

Odmiany agnostycyzmu

Agnostyczka - nikomu nie uda się dowieść istnienia lub nieistnienia Boga; negacja całkowita lub częściowa istnienia Boga.

Silna agnostyczka – istnienia Boga lub bogów nie można udowodnić w żaden sposób i nigdy nie uda się tego udowodnić.

Słaba agnostyczka – istnienie Boga lub bogów jest obecnie niewiadome, lecz może stać się wiadome w przyszłości, dlatego na razie należy wstrzymać się z oceną.

Teistka agnostyczna — twierdzi, że nie wiadomo czy Bóg/bogowie istnieją a mimo to nadal w niego/nich wierzy. Agnostycyzm religijny odrzuca jednak wszystkie treści religijne, zawarte w tradycji i świętych księgach uważając, że ich wartość poznawcza jest zbliżona do legend. Zakłada również, że aby coś zbadać, trzeba mieć ścisłą definicję tego, co się bada – dopiero wtedy możliwe jest stworzenie odpowiedniej metody i przyrządu badawczego.

Ateistka agnostyczna — twierdzi że nie wie czy Bóg lub bogowie istnieją i w niego/nich nie wierzy.

Apateistka – to apatia, bądź brak zainteresowania pytaniem o istnienie lub nieistnienie bóstwa. Innymi słowy, przekonanie że kwestia ta nie ma znaczenia dla życia osoby wygłaszającej ten pogląd. Bóg i religia nie wpływaja na życie.

Ignostyczka – pytanie o istnienie Boga jest pozbawione sensu, ponieważ nie posiada ono weryfikowalnych (czy testowalnych) skutków i dlatego powinno być zignorowane.

Obstaję przy silnym ateizmie ew. ateizmie agnostycznym.

_LG_

Ty zadajesz;)

_LG_

Ty zadajesz :D

_LG_

(cieniutko) okej
(oczy szeroko otarte)

piegza

Podparłam się tylko wiki, ale powiedzmy, że jakiś czas miałam do czynienia z religioznawstwem... po takim czymś można być już tylko ateistą;D polecam książkę R. Dawkinsa - Bóg urojony

_LG_

Co dokładnie dolegało Boothowi w 4x05?

_LG_

tej mądrej książki, Bogu dzięki, nie czytałam ;D

Booth będąc na ślizgawce z Parkerem nadwyrężył sobie coś w plecach. na koniec Brennan wspomogła go kopniakiem, więc może dysk mu się przemieścił???

Brennan twierdzi, że Booth nie musi wszystkiego wszystkim zawsze naprawiać 4X05. komu i w czym jeszcze pomógł? (oprócz Brennan)
3 przykłady

piegza

Gdyby mu sie przemieścił dysk, to by nie chodził do pracy nawet na prochach - wiem coś o tym niestety. Bones mówiła, że "chodził jakby nadwyrężył swoje więzadła międzypoprzeczne"
np.
- Sully'emu (to jest dyskusyjne, czy zamierzał;) - podesłał sexi naukowca do pracy na jakiś czas.. S. miał doła po utracie partnera
- Russowi - m.in. zobaczyć się z wychowanką w szpitalu
- 1x17 Angeli na prośbę Bones,
- 1x20 Cullenowi

Jaka piosenka jest popisowym przebojem Sweetsa?

_LG_

miałam dopisać, że nie znam się na bólu pleców. raz mnie bolało, jak mnie zawiało ;)

"lime in the coconut"
Boże, jaka szkoda, że Sweets tego nie zaprezentował. tak to sobie wyobrażam:
http://pl.youtube.com/watch?v=1wg_L0wGTyA
:DDD

Brennan nazwała pogrzeb gromadzeniem się wokół dziury w ziemi. 3x15

piegza

To była prawda, cała prawda i tylko prawda.

Zostając przy pogrzebie: Bones na nim podważała nie istnienie Boga, ale fakt iż Bóg jest miłosierny.

Zauważ,że odpowiedź twierdząca oddala nas od ateizmu. Może Bóg w jej wydaniu to taki skrót myślowy?

_LG_

"Jeśli tam był miłosierny Bóg, dlaczego nie uratował Bootha?"

myślę, że Brennan po utracie bliskiej osoby szukała winnego. (analogicznie do utraty rodziców, gdzie winą obarczyła brata.)
gdyby nie obarczyła winą Boga, musiałaby ją całą wziąć na siebie, bo to przez nią Booth zginął.
a może użyła tego trochę jak figury stylistycznej, o czym mówiła w 2x11, gdy wyrwało jej się "O mój Boże".

Brennan nie pójdzie na żaden następny pogrzeb Bootha.

piegza

Tym groziła Boothowi, którego nie zabili (bo im uciekł)

Kogo zdziwiło poczucie humoru Bones w 3x13?

_LG_

Caroline myślała, że Brennan nie umie się śmiać.

czy ustalono, czyją żuchwę dostała Brennan w paczce? 3x15

piegza

Coś mi świta w łepetynie, że należała do Lobbysty.

Co Pam z 3x14 dostała od Tommy'ego Soura?

_LG_

bransoletkę z napisem PAM.

jak do samej Brennan odnoszą się jej słowa, że to społeczeństwo nas kształtuje a nie psychologia?

piegza

Słowa te potwierdzają tylko, że Brennan jest antropologiem, czyli bada skupiska ludzkie a nie jednostki (jednosetek to tylko kości). Interesuje się społecznościami, więc uważa je za miarodajne grupy odniesienia jednostek.
- Gdyby była Sweetsem, to uważałaby, że to psychologia jest siłą napędową rozwoju człowieka.
- Gdyby była biologiem uznawałaby prymat genów nad wychowaniem i socjalizacją.
- Gdyby była pedegogiem uznawałaby, że wychowanie jednostki jest najważniejszym czynnikiem kształtującym...

Ja sądzę, że to genetyka (jak mawia House to potężna siła) i społeczeństwo nas kształktują.

Wiem, że nie o to pytałaś. Chodziło Ci raczej o to co wg mnie bardziej wpłynęło na Bones w dzieciństwie. Sprecyzuj to jakoś dokładniej bo nie wiem o co się zaczepić.

_LG_

napisałaś, że genetyka i społeczeństwo nas kształtują. genetyka - rozumiem. podaj, proszę, na przykładzie Brennan albo z własnego doświadczenia przykłady zachowań wykształconych przez społeczeństwo, a które jednocześnie nie mają nic wspólnego z psychologią.

piegza

Przez społeczeństwo? OK ale bez Brennan
- konformizm społeczny - np. mundur sugeruje władzę i konieczność uległości wobec jej żądań
- stereotypy społeczne - nie rodzisz się z uprzedzeniami i znajomością mitów społecznych,
- posłuszeństwo wobec zwierzchników to też powodowane jest przez nacisk społ.
- słuchanie autorytetów - naukowych a nawet tych przebierańców, którzy występują w reklamach i udają lekarzy;)

_LG_

Odgrywając role społeczne możesz się stać potworem patrz - eksperyment więzienni Zimbardo
http://eksperyment.filmweb.pl/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_wi%C4%99zienny

Moje pytanie - Dlaczego Booth ukrywał się do czasu pogrzebu?

_LG_

Inny ciekawy eksperyment o konformizmie wobec autorytetów http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Milgrama
i inny http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Ascha ;)

_LG_

mnie chwyciła lefreksja:
Brennan w 3x12 z Andym nie przyjęła roli społecznej kobiety, która opiekuje się dzieckiem, mówiąc, że chociaż ma biust, to nie posiada jakichś szczególnych zdolności do zajęcia się bobasem.
zaczęła się wobec niego jak normalna kobieta dopiero, gdy okazało się , że jest sierotą, a potem nawet przyznała się do tego, że czuje coś do dzieciaka.
czy ja dobrze myślę, że tu jednak psychologia zwyciężyła nad społeczeńswem, hę?

piegza

Nie wiem Piegżo. Myślę tylko, że Brennan stara się unikać przyjmowania ról społecznych i postępowania stereotypowego:) - Ten temat mnie przerasta;)

_LG_

czyli jednym słowem Brennan jest nonkonformistką?

piegza

Powiedziałabym, że częściej bywa antykonformistką;)- Ale to moja niefachowa opinia.

andzia_45

Dlaczego Booth ukrywał się do czasu pogrzebu?

jakiś podpadnięty gość powiedział, że na pewno pojawi się na pogrzebie Bootha. więc po postrzeleniu i ogłoszeniu o śmierci, Booth musiał się ukrywać, żeby nie zepsuć intrygi.

po co tenże gość szedł w stronę trumny z bronią?

piegza

Szedł tam z pojedynczą białą różą dla zmyłki, a ja sądzę, że chciał się przekonać, że Booth jest całkowicie martwy, a nie tylko troszkę;)

Jak inni gliniarze nazywali Sully'ego (ksywka) - 2x14?

_LG_

Orzeszek.

Zach czasem chciał się otworzyć przed Cam. podaj przykład, np. z 3x12.

piegza

8 minuta - sprawa buraków;). Te zwierzenia nie dotyczyły najważniejszych spraw, a jedynie drobnostek.

Jak Booth nazywał Andy'ego?

_LG_

pokaż mi swoje drobnostki, a powiem ci, czy cię lubię ;)))

Taaaaaaaajgeeeeeer, prawie Miiiiiichaaaaaaaalczeeewskiiiii

wskaż dwie postacie, które zajmowały się tropikalnymi rybami. (1x01)

piegza

- Asystent senatora Ken (były chłopak ofiary z pilota - Cleo Jakiejśtam)
- Była dziewczyna Sweetsa - ta co z nią mieszkał i nie była jego matką;)

Podaj imię siostrzyczki Cam (3x06)

ocenił(a) serial na 8
andzia_45

Hejka.
czy koleżanki widziały to ??
http://www.youtube.com/watch?v=_i8K5Dem82k
http://pl.youtube.com/watch?v=WJu-mygXDHY&feature=related
http://pl.youtube.com/watch?v=XeBa38QFCuU&feature=related
http://pl.youtube.com/watch?v=A9QCBJSiC1g&feature=related

gainka

Jeszcze nie, ale nadrabiają:D

ocenił(a) serial na 8
_LG_

miłego nadrabiania :)
całe szczęście, że do czwartku już tak niedaleko ;)

gainka

Dzięki - wtedy tradycyjnie obgadamy nowość;)

ocenił(a) serial na 8
_LG_

odcinek zapowiada się bardzo ciekawie, więc będziemy miały co roztrząsać ;)