PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687676}

Krzyk

Scream
2015 - 2019
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 11997
3,8 12 krytyków
Krzyk
powrót do forum serialu Krzyk

Wg mnie morderców jest dwóch, a może nawet trzech. Jedną z moich podejrzanych jest lesbijka Aubrey, ale z kim może współpracować? Tutaj stawiam na Kierana syna Szeryfa, albo z Willem (chłopak Emmy i nawiązanie do filmu gdzie mordował chłopak Sindey Billy Loomis). Też podejrzewam mocno tego nauczyciela.
Uważam też, że szeryf to brat Brandona Jamesa, Troy mimo tego jest dobrym człowiekiem.

ocenił(a) serial na 8
Blair233

Tak, sprawa z Jakiem śmierdzi.

ocenił(a) serial na 8
Slowick

dlatego moje opcje to audrey i piper albo audrey i jake (mam do tego własne wnisoki i teorie żeby tak sądzić.)

Rrouge

Gdyby zabójcą była Audrey to właśnie dla tego nie chciała zabić Jake, bo jest jej jedynym prawdziwym przyjacielem i na pewno jego chciałby oszczędzić, oczywiście gdyby okazało się, że jake nie jest zabójcą. Serial krzyk i tak moim zdaniem nie dorównuję filmom do pięt. Gdzie ta niepewność, że ktoś umrze? Jakowi umiera laska a on 2 h później się śmieje i w ogóle o tym nie pamięta. Gdzie to słynne. What is your favorite scary movie i zagadki z filmów? I czy będzie jak w filmach końcowa konfrontacja z zabójcą i zabicie go po 10 postrzałach? Na to nie wystarczy czasu w finale.

ocenił(a) serial na 8
piotrek9625

do twojej wiadomości, filmy to co innego i serial to co innego, tutaj nie ma what is your favorite scary movie, bo to zupełnie co innego ;), inna historia itp., tutaj historia ma głębsze dno niż w filmach, i hah, jakiego jaka laska? jakowi nie umarła żadna laska, poza tym śmiałby się, gdyby nawet umarła bo to zwykły szmaciarz itp., któremu nikt nie umarł, chyba ci się mój drogi pomyliły osoby, laska umarła noah jak już, i była to riley, jake'owi nikt nie umarł, a nawet gdyby umarł miałby to gdzieś, poza tym jake nie jest jedynym prawdziwym przyjacielem audrey, oni nawet się nie lubią, nie mają żadnych interakcji, ty oglądasz a nic nie wiesz, po pierwsze twórcy z góry mówili że maska będzie też inna bo to inna historia zupełnie co innego niż filmy, filmy były pastiszem też i autoparodią, to nie jest ani pastisz, ani autoparodia, bardziej to idzie w stronę dramatu, dlatego też nie ma what is your favorite scary movie bo nie opiera się wogóle na tym, i nie chodzi tu o straszne filmy kompletnie, tylko o historię jednego mordercy, innymi słowy, nie ma żadnego powiązania z filmami, i dlatego nie ma tych elementów co w oryginale, to zupełnie co innego, poza tym jakbyś chciał wiedzieć były tu większe emocje niż w filmach, w filmach ktoś umiera i co? ktoś krzyczy, ucieka i tyle, tutaj nad jedną osobą, a dokładnie to riley użalali się przez cały odcinek itp., wielokrotnie byli na spotkaniach ku pamięci itp., widać było emocje że płaczą za osobami itp., radzę dokładniej oglądać a dopiero później pisać. I to że audrey nie zabiła by swojego przyjaciela nie ma wytłumaczenia bo morderca nie ma emocji itp., wszystko jest udawane, Jill w 4 części zabiła wszystkich swoich przyjaciół wraz z własną matką jak i partnerem w zbrodni, dlaczego? bo była poprostu psychicznym mordercą dla którego wszystkie przyjaźnie itp., nie są ważne, i nie porównuj filmów do serialu, bo jak mówię serial to kompletnie co innego, i nie ma mieć nawet powiązań z filmami, w filmach chodziło o straszne filmy dlatego to pytanie występowało często, tutaj nie występuje bo tu nie o to chodzi tylko o zupełnie inną historię, i nie ma zagadek? na boga, jest to mnóstwo tajemnic itp., TO NIE MA BYĆ JAK FILM, JEST TO OSOBNA HISTORIA, INNI BOHATEROWIE, INNA FABUŁA, ZUPEŁNIE INNE COŚ NIŻ FILMY, zrozum to, to jak zupełnie coś innego, więc twoje teksty nie mają tu żadnego znaczenia. W filmach ta niepoważność itp. jak 10 jeszcze strzałów w mordercę było dobre bo to był ogólnie pastisz i to było tam dobre, a to nie jest pastiszem, bardziej tu idą na dramat itp.

Rrouge

Zgadzam się, gdyby było by tu "what is your favorite scary movie" było by to dziwne, bo no...to bardziej pasuje w filmach które są pastiszem itp., tak samo jak nagle powracający do życia morderca, a to jest poprostu jak zupełnie coś innego, bardziej to idzie w stronę dramatu i poważności, to inna historia, inni bohaterowie, zupełnie inna fabuła itp. i po prostu...CO INNEGO, nie ma co tego porównywać bo to dwie inne rzeczy zupełnie, jedyne co to ma bardziej wspólnego to chyba tylko sam tytuł.

Rrouge

Tak i właśnie to pokazuję, że serial jest słaby. W filmie od razu każdy kojarzył postać Sidney, czy randego a tutaj nie mogę zapamiętać kilku imion. Tak to moja pomyłka sorki

ocenił(a) serial na 8
ocenił(a) serial na 8
piotrek9625

no to dziwne, hah bo jakoś ja pamiętam kompletnie wszystkich na pamięć i to już po 3 odcinkach, ;) no ale cóż to zależy też od gustu, dla mnie serial jest dobry bo jest to co innego, "mroczniejszy" i bardziej "dramatyczny" filmowy był bardziej "pastiszowy" itp. to tylko i wyłącznie twoje zdanie, dla mnie serial nie jest słaby, a to że nie możesz zapamiętać imion może po prostu ty nie potrafisz, ja pamiętam na pamięć wszystkich zarówno z filmowego krzyku jak i tego, oba są dla mnie zajebiste i oba uwielbiam bo jak mówię to dwie inne rzeczy, mi szczerze mówiąc podoba się że serial ma innych bohaterów, inną historię i inną fabułę zupełnie bo jest to coś nowego i innego a nie to samo co w filmach, filmy mają odrębną historię i serial też, i to jest dla mnie dobre, więc pisz że twoim zdaniem to pokazuje ze serial jest słaby, bo wielu osobom się podoba że to jest coś innego niż filmy, bo dawać dokładnie to samo co w filmach było by nudne, skoro już coś takiego jest w filmach (a niewykluczone że będzie 5 część) to nie potrzebnie dawać to samo w serialu, serial ma być czymś innym i to mi się właśnie podoba, no ale cóż to zależy jakie kto osoby lubi, ja np: uwielbiam niektóre postacie z serialu tak samo jak z filmu, np brooke i noah kocham najbardziej, a i innych też lubię, jedynie może kierana i jake nienawidzę.

ocenił(a) serial na 8
Rrouge

Mam wielką nadzieję, że żadna z naszych teorii się nie sprawdzi i będziemy zbierać szczęki z podłogi, nawet jeśli zabija ktoś oczywisty ;)

ocenił(a) serial na 8
Slowick

czy ja wiem, właściwie to teorie dotyczą już wszystkiego, nawet z wiki scream na której też aktywnie pisze itp. są już teorie praktycznie na każdego (kieran, piper, audrey, jake, brooke, noah, czy nawet na emme, czy maggie czy na szeryfa, setha, a nawet na ojca audrey itp. jak i tutaj) więc tak czy siak któraś z teorii na 100% się sprawdzi bo teorie już dotyczą każdej osoby xd, więc to nie możliwe tak czy siak żeby którakolwiek się nie sprawdziła, bo któraś z tych osób na 100% musi być, no i też bym chciał ale mimo wszystko myślę że nie będzie wielkiego zaskoczenia np: mnie nie zaskoczy jeśli to będzie: audrey, kieran, jake, piper, czy nawet noah choć go uwielbiam i nie chcę go jako mordercy, no ale tak czy siak na pewno któraś z teori jest trafna.

ocenił(a) serial na 8
Rrouge

dlatego napisałam "nawet jeśli zabija ktoś oczywisty" - chodzi mi o to, że ktoś z tych osób na pewno jest killerem, ale żeby historia, powody były takie, na które nikt nie wpadł, a byłyby np takie, że powiemy "a no faktycznie!"

ocenił(a) serial na 8
Slowick

no fakt, jednak w krągu tylu teori i dyskusji, myślę że jednak któraś się sprawdzi co do powodów, po prostu, można się jakoś domyślić, wiadomo że jest związane z brandonem to na pewno itp. są wskazówki, moim zdaniem do wszystkiego można dojść, niekoniecznie moje musi się sprawdzić czy kogo innego, ale myślę że jednak będzie to coś czego można się było spodziewać albo coś na co ktoś wpadł.

ocenił(a) serial na 9
Rrouge

Kto okazał się mordercą w pierwszej części filmu? Różne rzeczy piszą.

ocenił(a) serial na 8
Dread_Nogitsune

w pierwszej części filmu? Billy i Stu co było bardzooo przewidywalne i od początku wszystko na Billy'ego wskazywało, choć do tego wszystkiego teoretycznie doprowadził brat Sidney o którym nie miała pojęcia Roman, który był mordercą w 3 części i zostało ujawnione że to przez jego nagranie Billy zabił matkę Sidney, czyli też jego matkę, która go odrzuciła, i to dzięki nagraniu dowiedział się że matka sidney pieprzyła się z jego ojcem (mówię o billym cały czas), przez co matka go zostawiła i dlatego ją zabił ze stu a rok później wraz ze stu zaczęli mordować innych no ale tak teoretycznie teoretycznie to billy i stu byli mordercami w 1 części bo choć doprowadził do tego częściowo roman i to przez niego to wszystko, to i tak mordowali w 1 oni, a na billy'ego od samego początku wszystko było i było to mega przewidywalne.

Rrouge

Krzyk właśnie był tak dobrze skomponowany i miał zasady. Mi tutaj wyraźnie tego brakuje. Film pierwszy. jaki jest twój ulubiony horror i wymienianie zasad typu nie uprawiaj seksu. Drugi film to squel jest zawsze gorszy od orginału, trzecia część to 3 zamknięcie trylogi i wyjawienie wątków z pierwszych części dotąd nie znanych. Część 4 nie zadzieraj z oryginałem. Tutaj mi tego brakuje. Mogliby zrobić coś ala że co odcinek ktoś ginie. A tak to wyspa harpera mieć ten serial w tym aspekcie i klimacie zabójcy. tam to dopiero były teorie. Ja bardziej licze na serial scream quens od fox, coś ala krzyk

piotrek9625

Po przeanalizowaniu wszystkich wątków zabójcą tak jak myślałem w pierwszym odcinku musiałbyć ktoś związany z brandonem. Wiekowo jego bratem ze znanych nam postaci może być tylko Szeryf lub Burmistrz. Burmistrza ze znanych powodów raczej można odrzucić. Czyli musi to być szeryf. Bo dadzą nam to tak z kapelusza zabójce? Drugim zabójcą moim zdaniem jest brooke. Robimy konkurs. Kto odgadnie kto jest zabójcą wygrywa. Bez nagrody. Z satysfakcją

ocenił(a) serial na 8
piotrek9625

moim zdaniem audrey i jake albo audrey i piper, i sorry nie wchodzę w żadne konkursy, nawet z satysfakcją, jak ktoś zgadnie to będzie miał satysfakcje że zgadnie i już, ja się nie bawię w jakieś śmieszne "robienie konkursów, kto odgadnie wygrywa" ;), i akurat wątpię żeby brooke była mordercą, bo gdyby była i współpracowała z tym drugim to nie próbował by jej zabić (co widać w zwiastunie do 10 odcinka) i nie próbował by na siłę wbijać noży w skrzynię, i ewidentnie widać że próbuje już ją tym razem zabić, podczas gdy audrey tylko przyciska do ściany i tyle ;) nie ma pokazane jak nawet ją atakuje nożem, i raczej każdy wie że musiała być to osoba związana z brandonem, nawet analizy do tego nie trzeba, i to tylko twoje zdanie z tym krzykiem ja lubię i to i to, na scream queens też czekam i jestem pewien że będzie mi się tak samo podobało jak scream, ale i tak nie biorę tego pod uwagę bo scream filmowy a ten to zupełnie coś innego i mi to pasuje, to były zasady bo pasowały do horroru chodziło o straszne filmy, pastisz itp. a jak już pisałem w serialu nie chodzi o to tylko co innego to bardziej jakby dramat z inną zupełnie inną fabułą, ci się nie podoba trudno, ale mi akurat się podoba i wielu osobom też, i mi to pasuje, i jak już powiedziałem, ja nie wchodze w żadne "robienie konkursów" bo jedno zdanie może dzielić wiele osób itp., poza tym to śmieszne bo mi nawet nie zależy na takim czymś poprostu chce odkryć kim jest morderca i tyle, jak będzie to ktoś kogo ktoś obstawia to ma satysfakcję i tyle wystarczy ale pisanie "kto odgadnie kto jest zabójcą wygrywa, itp. jest moim zdaniem śmieszne, i nie ma sensu. No i nawet nie wyjaśnili skąd się wzięło zdjęcie/szkic brandona u audrey w pokoju w 1 odcinku i po co go ma, i ten wyraz jej twarz, i akurat było to pokazane w momencie gdy noah mówi "każdy ma tajemnice".

ocenił(a) serial na 8
piotrek9625

no i wątpię że gdyby jednym mordercą była brooke to umówili by się tak z szeryfem że ten wejdzie do domu jak gdyby nic nie widzi a ta mu rozwali łeb łomem, a później go przywiąże do drzewa, i później brooke będzie atakowana przez mordercą jak inni podczas gdy przecież szeryf jest ledwo żywy z rozwalonym łbem przywiązany do drzewa.

ocenił(a) serial na 8
piotrek9625

Widziałeś dziewiąty odcinek?

ocenił(a) serial na 8
piotrek9625

No ok, to strzelam, że Audrey i Jake. No jak trafię, to będzie satysfakcja ;p Jak nie, to będzie miał ją ktoś inny.

ocenił(a) serial na 8
monika220

No i też uważam, że np mogłaby być Piper i Audrey czy inne typy, ale jednak najbardziej stawiam na Audrey i Jake, zobaczymy kto zgadnie. Może być ciekawie, typów jest wiele.

ocenił(a) serial na 8
piotrek9625

Wyspa Harpera była świetna tylko do połowy. Bo co było fajnego, jak w połowie ujawnili zabójcę i ciągnęli końcówkę z głupimi zachowaniami postaci. xD Scream Queens zapowiada się świetnie, ale to będzie połączenie z komedią, więc trochę inny typ.

ocenił(a) serial na 8
BozekVooDoo

tak ale to będzie czarna komedia, już potwierdzali czyli jeszcze większa komedia niż scream które jest pastiszem ale nie zaraz taką ogromną komedią scream queens będzie horrorem z dużą dawką czarnego humoru ale ja tam lubię czarny humor więc mi nie przeszkadza.

ocenił(a) serial na 8
Rrouge

No tak. Czy nie napisałem tego? :*

ocenił(a) serial na 8
BozekVooDoo

no napisałeś, to znaczy napisałeś "połączenie z komedią" tylko dodałem że to będzie duża dawka czarnej komedi ;D

Rrouge

Zabójce ujawnili dopiero w przed ostatnim odcinku. Ja do końca obstawiałem całkowicie kogoś innego i się bardzo zdziwiłem. Oczywiście drugiego zabójce już wcześniej ujawniili jednak ten kto mu pomagał zaskoczył widownię

ocenił(a) serial na 8
piotrek9625

em...pytanie, ale o czym ty teraz mówisz, bo się naprawdę pogubiłem....nie ujawnili w 9 odcinku scream jeszcze nikogo oficjalnie a 10 odcinka jeszcze nie ma, chyba że mówisz o serii filmowej ale to są części a nie odcinki, poza tym...nie no sorry naprawdę nie wiem o czym ty teraz mówisz, czy może o wyspie harpera? wyspę harpera widziałem ale mimo wszystko wolę ten serial, to moje zdanie, i szczerze? no np: mnie wyspa harpera nie zaszokowała zbytnio.

Rrouge

O wyspie harpera oczywiście. Pierwszym zabójcą jest na pewno ktoś z nich(oczywiście nie uwzględniając, że ktoś kto wcześniej zginął jednak żyję, wtedy on będzie tym zabójcą) Są to Piper, Audrey, Kieran, Jake, Mr. Branson, Burmistrz. Tylko oni mogliby być zabójcą w odcinku numer 7.

ocenił(a) serial na 8
piotrek9625

to jest raczej oczywiste dlatego moje wnioski to albo audrey i piper albo audrey i jake.

ocenił(a) serial na 8
Rrouge

Moje dwa typy są takie same. :3

Co do Wypsy Harpera to fakt, że drugiego pod koniec i też to było dosyć niespodziewane, z tego co pamiętam, ale porównując oba seriale, ten mnie wciągnął zdecydowanie bardziej, choć pierwsza połowa WH była bardzo dobra.

ocenił(a) serial na 8
Rrouge

No faktycznie, mnie te dwie pary też najbardziej pasują.

ocenił(a) serial na 10
pDSz

To by się nie zgadzało z datą.

ocenił(a) serial na 8
HIKOL

Racja ;) No i ja nie chciałabym, żeby to był Kieran nawet, lubię teraz patrzeć na niego i Emmę ;)

Skejcik

Ja obstawiam Piper+Audrey i zaginiona matke Brooke.

ocenił(a) serial na 9
emdza

Z zaginioną matką Brooke coś jest. Nie wierzę, że jest na zwykłym odwyku.

ocenił(a) serial na 8
Dread_Nogitsune

A co ona ma do tego? I czemu miałaby chcieć zabić własną córkę?

ocenił(a) serial na 8
BozekVooDoo

cóż coś może zawsze mieć jak każda osoba coś może mieć xd, ale czemu miałaby zabić własną córkę? tego nie wiem xd

ocenił(a) serial na 9
Rrouge

Według mnie coś jest z jej historią nie tak, ale o bycie jednym z morderców jej nie podejrzewam.

ocenił(a) serial na 8
Dread_Nogitsune

ja też nie.

Rrouge

Możliwe, że ma coś wspólnego ze sprawa. Akurat dziwne, że znikneła i nagle pojawił się ten morderca.

ocenił(a) serial na 8
emdza

emmmm ona zniknęła trochę wcześniej niż się pojawił morderca xd, równie dobrze mógłbym powiedzieć że to kieran (podejrzewałem go ale mimo wszystko jeśli nie jest mordercą, to wiem że coś z typem jest nie tak, nie ufam mu i już xd), ma coś z tym wspólnego bo morderstwa się zaczęły zaraz jak pojawił się w miasteczku.

ocenił(a) serial na 10
Skejcik

Kieran I nauczyciel

kris0102

A może matka Brandona hasa z nożem i morduje haha, poczekajmy te kilka dni i się wszystko okaże... morderca jest sprytny skoro jest aż tak wielu podejrzanych. Kto kopnie w kalendarz w ostatnim odcinki? Będzie krwawy finał i kilka głów poleci, tylko czyje...☺

ocenił(a) serial na 8
damian_lademann

że setha to obstawiam na pewno, drze się do brooke żeby go wpuściła, a później widać obrazek jak emma i kieran widzą prawdopodobnie na tych samych drzwiach krwawy ślad ręki więc można wnioskować że ghostface go dopadł, najbardziej mi tak czy siak zależy na brooke i noah <3

Rrouge

Finałowa scena i zdemaskowanie mordercy nad jeziorem jako odwołania do zastrzelenia Brandona?

ocenił(a) serial na 8
damian_lademann

prawdopodobnie tak, no i, pamiętam co mówił noah "ocalała dziewczyna siedzi na tyłach karetki i widzi jak wynoszą zwłoki jej przyjaciół", akurat jest screen gdzie emma siedzi na tyłach karetki a koło niej maggie z raną na nodze.

ocenił(a) serial na 8
Rrouge

W którym momencie Noah to mówił?

ocenił(a) serial na 8
kacperowski20

w 1 odcinku kiedy mówił że "ze slasheru nie da się zrobić serialu" zaczął mówić te swoje monologi i mówił coś w stylu "no wiecie, grupka nastolatków przyjeżdża (gdzieś tam, nie zapamiętałem dokładnie) a później jakiś psychol zaczyna ich jednego za drugim zabijać, przy wschodzie słońca, ocalała dziewczyna siedzi na tyłach karetki i obserwuje jak wynoszą zwłoki jej przyjaciół." No i dalej mówił, ale to już nie ważne, chodzi mi tylko o ten fragment

ocenił(a) serial na 8
Rrouge

Brzmi jakby wskazówka do tego co się może dziać zwłaszcza że Emma siedzi i matką na tyłach karetki :D

ocenił(a) serial na 8
kacperowski20

no tak...to właśnie mówiłem.