PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=800443}

Księga czarownic

A Discovery of Witches
2018 - 2022
7,1 15 tys. ocen
7,1 10 1 14538
Księga czarownic
powrót do forum serialu Księga czarownic

Hej,
czy ktoś kto czytał książki może powiedzieć coś wiecej na temat mitologii tego świata? Serial nie jest najgorszy, ale całkowicie rozwala mi się rozumienie tego świata i zastanawiam się czy w książkach było coś więcej

1. Wampiry - czy mają jakieś słabości? Normalnie chodzą za dnia, w lustrach się odbijają, rzadko napiją się trochę krwi. Czyżby ze schematów zostawiono tylko te elementy które najmniej nam przeszkadzają?

2. Daemon / Demony - co to wgle jest? Po obejrzeniu 2 sezonów w 2 tygodnie nadal nie mam odpowiedzi czym jest ta czwarta rasa, czym się różnią od ludzi? Znaczy podobno teraz częściej wariują, ale mam wrażenie że nic więcej o nich nie powiedziano

3. Mating / Spółkowanie (?) - na czym to ma polegać? Chyba nie chodzi po prostu o seks bo nie chce mi się wierzyc ze wszystkie wampiry żyją grzecznie w celibacie / bez penetracji aż znajdą swoją WNM. Ale może naoglądałam się za dużo True Blood czy Vampire diaries

AbbyS

Odpowiem, bo może komuś się jeszcze przyda. Uniwersum jest bardzo słabo opisane w serialu i też mi to przeszkadzało. Dodam, że nie czytałam książek bo podobno są słabe, ale poszukałam informacji na stronach fanowskich autorki książek:
1. Wampiry są jak ludzie na sterydach - szybsze, ładniejsze, bardziej wydajne, szybciej się leczą. Są typami samotników, ale bardzo cenią więzy krwi, kodeksy honorowe i zasady. Można je zabić jeśli utracą za dużo krwi (wykrwawią się) albo przez podpalenie/ogień.
2. Demony to szaleni geniusze; mają zdolności umysłowe - są twórcze, ekscentryczne, nie poddają się zasadom społecznym. Często mają specjalne talenty ścisłe albo kreatywne lub zdolności przewidywania przyszłości. Mają skłonność do chorób psychicznych, nadużywania substancji, mogą mieć problemy ze skupieniem uwagi na prozaicznych czynnościach. Mogą urodzić się w każdej rodzinie. (Fani są zgodni, że demony są słabiutkie w porównaniu do czarownic i wampirów i nie wiadomo po co w ogóle są).
3. Mating - wampiry mają potrzebę znalezienia partnera życiowego. Połączenie jest na całe życie, chociaż niektóre wampiry znajdują nowego partnera po śmierci poprzedniego. Łączenie się w parę jest podobne do lwów lub wilków - samica wybiera sobie samca i jeśli on się zgodzi to są złączeni na całe życie. Wampir oznacza zapachem swojego partnera. Atak na partnera wampira jest największym przewinieniem.