PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477834}

Miecz Nieśmiertelnego

Mugen no Jūnin
2008
7,0 300  ocen
7,0 10 1 300
Miecz Nieśmiertelnego
powrót do forum serialu Miecz Nieśmiertelnego

Z żalem przyznaję, że zmarnowano olbrzymi potencjał zawarty w tomach mangi Mugen no juunin. Wydawało się, że historia samuraja z piętnem grzechów na karku, który szuka odkupienia w zabiciu tysiąca złych ludzi i młodej dziewczyny szukającej zemsty, aż sama prosi się o sfilmowanie. W moim przekonaniu nie udało się przede wszystkim oddać klimatu samej mangi, brutalne pojedynki przy użyciu krwawych narzędzi wszelkiego sortu prezentują się znacznie lepiej w formie papierowej. Przedziwna oprawa muzyczna, która nie współgra z animacją. Wydarzenia z kilku tomów skondensowano w 13 odcinkach, ale miast porządkować i prezentować płynnie wątki zawarte w mandze, całość wlecze się przedziwnym rytmem. Słowem, wyszło słabo, a mogło być tak pięknie...

ocenił(a) serial na 2
Bushi

co prawda mangi nie czytałem, ale odczucia mam podobne. Większość efektów jest w tym anime jakby na odczep się, takie mam wrażenie. Kreska może być, muzyka fatalna, niesamowicie przegadane - przez co boleśnie nudne i walki nawet jak są to nijakie takie. Dodatkowo główne charaktery całkowicie bezbarwne, moim zdaniem. Racje masz, acz szkoda

ocenił(a) serial na 10
Droo

bez przesady, wyszlo niezle, muzyka tez jest bardzo dobra, mogli dodac
wiecej krwi ale trudno. nawet przeczytalam cala mange bo chcialam wiedziec
jak to sie skoczy lolz yyyyyy kiedy bedzie nowa seria.......???

użytkownik usunięty
Bushi

Nie zgadzam się z większością zarzutów. Czytałam większość tomów mangi i anime dość wiernie streszcza pierwszych kilka tomów. Dobra muzyka, grafika, ruchy postaci (wreszcie zrozumiałam, jak działa ta dziwna broń Makie), ale podobało mi się do 12 odcinka. Bo 13 to jakaś porażka. Jak można było tak bezczelnie urwać w środku?... Ktoś, kto nie czytał mangi, może nie dowiedzieć się, kto to był Shira, jak potoczyły się losy Magatsu, Hyakurin i innych pobocznych bohaterów. I czy główni bohaterowie, Manji i Rin w końcu osiągnęli swoje cele. Jak można było to po prostu zostawić w próżni?...