Pierwsza emisja: 07.02.2013r.
Oficjalne streszczenie: TAJEMNICZA WYSPA – Shane prowadzi ekspedycję na opuszczoną wyspę u wybrzeży Nowej Szkocji, gdzie jego zdaniem ukryto tajemnicę lekarstwa. Podczas wyprawy do serca wyspy Rebekah i Elena kontynuują swoją zaciekłą rywalizację, Stefan robi wszystko, aby utrzymać pokój, a Damon oskarża Shane’a o prowadzenie wszystkich w zasadzkę. Bonnie i Jeremy próbują rozgryźć przesłanie znaku Łowcy, podczas gdy Shane ujawnia więcej na temat legendy Silasa i czarownicy Qetsiyah, razem ze swoją osobistą historią. W Mystic Falls, Tyler konfrontuje się z Klausem, a Caroline zostaje uwikłana w przemoc, która później następuje.
Shane ciągle coś ukrywa, wciąz ma sekrety, które po jakimś czasie wychodzą i dlatego jest tak ciekawą postacią ;)
Ale burgery mi tu pokazują w środku nocy.
Ile te reklamy trwają, bo widzę, że ominęło mnie coś z Caroline?
Będziesz za nią płakać? Bo ja nie. Na pewno nie umrze teraz, ale może dzięki temu nabierze trochę pokory i zmądrzeje.
teraz będzie 5-minutowa scena- Pomyliłam się co do ciebie, bądźmy psiapsiółami, szcześcia ze Stefanem itd- będze różowe sranie a ten czas mogliby wykorzystac na delenę!!