Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122898
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

No i kolejny wątek z tysiącem postów za nami. Tym razem pierwszą część tematu zakończyła DagnaMara ;)

Przypominam jaka jest idea tegoż tematu:P
"Masz jakieś pytanie dotyczące swojego ulubionego serialu?
Nie wiesz kiedy będzie emitowany nowy odcinek? A może chcesz go znaleźć w internecie? Szukasz napisów? Nie zrozumiałeś danej sceny lub uważasz, że w scenariuszu pojawił się błąd? W takim razie ten wątek jest dla ciebie idealny!
Zapraszam do dzielenia się wątpliwościami i spostrzeżeniami, uzyskasz tutaj pomoc w znalezieniu tego czego potrzebujesz i co najważniejsze, dla odmiany uzyskasz odpowiedź w miłej atmosferze ;]
Wszystkich proszę o pomoc w podbijaniu tematu do góry ażeby na naszym skromnym forum zapanował ład i porządek :P Dziękuję, pozdrawiam;)"

Prosić Was o powstrzymanie się od offtopu to bezsens :P Ale mam nadzieję, że powstrzymamy się na tyle żeby użytkownicy mogli bez problemu znaleźć odpowiedzi na nurtujące ich pytania.

BTW red_nails, dzięki za zdjęcie Danielka ;) Właśnie byłam w trakcie odpisywania, gdy okazało się, że wątek przekroczył 1000 postów ;) Miałam nadzieję, że spec od klat, Pan Greg, oceni wyposażenie Danielka ;) :P

w sprawie wchodzenia przez wampiry jak do siebie, wydaje mi się, że wampir do wampira do domu może wejść, bo przecież w pierwszym sezonie Lexi wbiła do Stefcia jak gdyby nigdy nic na jego urodziny. idąc tym tropem Rebekah mogła wejść do Tylera, albo Tyler zaprosił ją wcześniej, tylko nie było pokazane w serialu.

użytkownik usunięty
camaieu_2

Nie o to chodzi. Wampir nie może wejść do domu gdy jego właścicielem jest człowiek. Damon i Stefan przepisali na Elenę swój dom. I ludzie się dziwią dlaczego Katherine i Barbie Klaus weszły bez zaproszenia. Odpowiedzi trzeba szukać w odcinku w którym doszło do rytuału.

no tak, ale później była też dyskusja o tym, że Rebekah weszła do Tylera ;-)
a z tą Eleną pewnie tak jak ktoś pisał - umarła, dom stracił jej 'ochronę' zmartwychwstała, ale nie ma już praw do zapraszania.

swoją drogą przypominam sobie pierwszy sezon i jakim cudem Damon hipnotyzował Caroline, skoro to córka pani szeryf? wydawałoby się oczywiste, że ona faszeruje ją werbeną na każdym kroku, a jednak.

camaieu_2

Oczywiście, że wampiry mogą bez zaproszenia wchodzić do domów innych wampirów. Słowa Pearl z 1x16 wyjaśniają to w zupełności.
Ale nie ma to najmniejszego znaczenia w przypadku domu Lockwoodów i Rebeki. A to dlatego, że chociaż - owszem - mieszka tam Tyler, hybryda, to nie jest jedynym lokatorem ;) Do tego to prawdopodobnie jest 100% ludzka mamusia jest właścicielką domu.

Evarini

a może właśnie dom jest przepisany na Tylera po śmierci tatusia? :) albo faktycznie zaprosił ją wcześniej, tylko nie było to pokazane.

camaieu_2

Wątpię, żeby to Tyler był właścicielem domu Lockwoodów... O wiele bardziej prawdopodobne jest, że po prostu nie pokazali momentu, w którym Carol (bo Tyler chyba nie może zapraszać innych wampirów do domu) zaprasza Rebekę. W końcu nie da się pokazać wszystkiego ;)

użytkownik usunięty
camaieu_2

O to chodzi. Czy wszystko musi być pokazywane na tacy? ;) Tyler wspominał Caroline, że już wcześniej widział się z Rebeką, więc może wtedy ją zaprosił.

up

użytkownik usunięty

UP

ocenił(a) serial na 5

A ktoś wie czemu Mason żyje bez serca? Przecież wyrwał mu je Damon... I'm confused.

ocenił(a) serial na 8
I_am_a_Bad_Girl

Może dlatego, że jest duchem ? :P

Vampire19

Zasada że wampir nie może wejść do czyjegoś domu pochodzi ze słowiańskiego zwyczaju "że zło nie ma prawa wejść do chaty niezaproszone". Wampir nie może wejść do do domu osoby ŻYJĄCEJ. Wampir mimo że egzystuje, fizycznie jest martwy, jest tym "złem" z tego słowiańskiego zwyczaju, wampir jest tym "złem", jest martwy i nie przysługuje mu ta ochrona domostwa dlatego że jej nie potrzebuje bo jak to mówią "złego diabli nie biorą".

Czy pamiętacie to co wiedźmy powiedziały Bonnie? - Będą konsekwencje. Elena straciła swoje życie, dostała tchnienie swojego wujka tj. ojca. To że jej dom nie ma już ochrony jest konsekwencją tego że umarła i NIE POWINNA ŻYĆ bo zakłóca to równowagę natury. Teraz nie ma najmniejszego znaczenia to że ona ciągle oddycha. W rozumieniu natury jej czas przeminął i to że żyje zakłóca równowagę tej natury. W rozumieniu natury powinna nie żyć. Dlatego też jej domy nie mają ochrony. Tak samo jest z wampirami - ich czas przeminął - Katherine w 1492, Stefana i Damona w 1864r.

Jeżeli chodzi o Tylera. Czy wszyscy widzieli scenę gdzie Klaus skręca Tyler'owi kark? Wtedy zakończył on jego życie, jego czas :D
Jest teraz hybrydą co prawda, ALE BEZ ŻYCIA. Dom był widocznie zapisany na Tyler'a. Nie ma żadnych błędów w fabule.

hustlle

I uważam że to bardzo prawdopodobne, Tyler jest dorosły, być może podjęto decyzję że to wszystko bd jego, w końcu jedynak :D I tak pewnie będzie, wątpie czy by nie pokazali jak Rebbekah hipnotyzuje Carol do tego żeby ją wpuściła XD
AAAAAA! To nie jest tak że pierwotni mają wstęp do każdego mieszkania :D doskonale obrazuje to odcinek bodajże "The House Guest" kiedy Elijah nie może wejść do domu :D uważacie że naprawde wahałby się przed wejściem kiedy widział że elena ma nóż wbity w brzuch? XD

ale się rozpisałem XD wszystko to to część tego co przeczytałem na anglojęzycznych stronach typu wiki oraz moich indywidualnych przemyśleń bo każdym odcinku, tym bardziej że mitologia słowiańska to mój "konik". mam nadzieje że rozwiałem wszelkie wątpliwości :D

hustlle

mysle ze po prostu nagrywajac odcinki nie przykladali uwagi do takich sczegolow jak wejscie wampira do domu,ogladajac serial mozna znalezc kilka bledow czasami, jak w kazdym innym serialu czy filmie
Wie moze ktos czy w tym sezonie Elena bedzie z Damonem?bo czekam na to z niecierpliwoscia i nie wiem czy czekanie ma sens...:)

użytkownik usunięty

Do góry.

ocenił(a) serial na 4

:)

ocenił(a) serial na 4
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty

UP

użytkownik usunięty

Do góry...

ocenił(a) serial na 4

;))

użytkownik usunięty
ocenił(a) serial na 4

up

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty

Do góry. To co niektórzy wyprawiają przechodzi ludzkie pojęcie..:D

ocenił(a) serial na 5

Góra, góra... blush nie pozostaje nic innego jak po prostu robić sobie z tego jaja.

użytkownik usunięty
biedroneczka_90_8

http://www.filmweb.pl/serial/Pami%C4%99tniki+wampir%C3%B3w-2009-502112/discussio n/Michael+pogromca+wampir%C3%B3w+%3D+Mason+Lockwood+Co+jest+grane+.,1756218 leję z tego wątku od kilku dni:D

Bjuti z Damono- Masono-Michaelem wymiotła.
Ale swoją drogą nie wiedziałam, że Roche ma takie hot zdjęcie :)

użytkownik usunięty
aivia

Odpowiedź Bjuti była genialna, to zdjęcie z klatą i telefonem mnie rozwaliło xD

ocenił(a) serial na 5

"to nie Mason ani Michael, a Damon w postaci Michaela-Masona. Zagmatwane to,ale taka prawda." Kurde jak Ona to wymyśliła... Bjuti ma fantazje, rozwaliła mnie tym

użytkownik usunięty
biedroneczka_90_8

Najlepsze są zdjęcia:D

ocenił(a) serial na 5

Słitfocia

Roche ma 47 lat....
Ach, może by tak rzucili w retrospekcjach kąpiel w rzece Pierwotnych - Mikael, Elijah i Klaus ;)

użytkownik usunięty
aivia

Ale masz pomysły:D

Wiecie co? Dobijmy ten temat do 1000 żeby założyć szybko nowy. I we wstępie zamieszczę odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania.

ocenił(a) serial na 5

W sumie to niewiele do końca zostało. Dobra jest też ta od Rebeci i odwieczny problem dlaczego sobie mogła wejść od tak po prostu do domu braci, no masz jaka bezczelna dzida. Jak ludzie oglądają ten serial? Czasem przeoczy się pewne sprawy, mi samej się to zdarza ale o takie rzeczy się pytać po 100 razy, to już jawna ignorancja.

użytkownik usunięty
biedroneczka_90_8

Widocznie scenarzyści są idiotami że dali jej wejść do domu. Trzeba w związku z tym zakładać pierdyliard tematów, zamiast wpisać w filmjebowo-pamiętnikową wyszukiwarkę "dom eleny".

Proponuję nawet w temacie od razu wpisać Pytania na temat serialem (w tym dlaczego wampiry mogą wchodzić do domu Eleny :) )

użytkownik usunięty
aivia

O, dobry pomysł:D

Dlaczego Eliasz nie żyje?

ocenił(a) serial na 5
Madame_7

Bo go zabili na śmierć

biedroneczka_90_8

Ale jak to? :(
Widziałam zwiastun anstepnrgo odcinka i on tam będzie!!!

ocenił(a) serial na 5
Madame_7

To był wuj jego stryjecznej kuzynki, która wyszła za brata siostry Lexi, który był ojcem brata Mejsona i dziadem pradziadem Szmatta, którego siostra z kolei poślubiła pasierbicę stryjenki swatki Pearl, której córka była kochanicą Jeremiego, ale umarła. Coś koło tego

biedroneczka_90_8

Nie rozumim...

ocenił(a) serial na 5
Madame_7

Ja też :)

biedroneczka_90_8

To po chuij tłumaczysz????
Jesteście niekompetentne. Zabraniacie zakładać nowe tematy, wysyłacie tutej. Same nie wiecie, co piszecie.
Kij wam w oko idę założyć nowy temat :P

ocenił(a) serial na 5
Madame_7

Jak oglądasz ten serial? Skoro nie ogarniasz tak prostego serialu po po jakiego ch...a się za niego zabierasz? :*** Ku...a mać ja pier...ole. O!

biedroneczka_90_8

Nie całuj mnie!

ocenił(a) serial na 5
Madame_7

Jak nie chcesz to nie!

ocenił(a) serial na 5
Madame_7

Pfff foch