Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122893
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

No i kolejny wątek z tysiącem postów za nami. Tym razem pierwszą część tematu zakończyła DagnaMara ;)

Przypominam jaka jest idea tegoż tematu:P
"Masz jakieś pytanie dotyczące swojego ulubionego serialu?
Nie wiesz kiedy będzie emitowany nowy odcinek? A może chcesz go znaleźć w internecie? Szukasz napisów? Nie zrozumiałeś danej sceny lub uważasz, że w scenariuszu pojawił się błąd? W takim razie ten wątek jest dla ciebie idealny!
Zapraszam do dzielenia się wątpliwościami i spostrzeżeniami, uzyskasz tutaj pomoc w znalezieniu tego czego potrzebujesz i co najważniejsze, dla odmiany uzyskasz odpowiedź w miłej atmosferze ;]
Wszystkich proszę o pomoc w podbijaniu tematu do góry ażeby na naszym skromnym forum zapanował ład i porządek :P Dziękuję, pozdrawiam;)"

Prosić Was o powstrzymanie się od offtopu to bezsens :P Ale mam nadzieję, że powstrzymamy się na tyle żeby użytkownicy mogli bez problemu znaleźć odpowiedzi na nurtujące ich pytania.

BTW red_nails, dzięki za zdjęcie Danielka ;) Właśnie byłam w trakcie odpisywania, gdy okazało się, że wątek przekroczył 1000 postów ;) Miałam nadzieję, że spec od klat, Pan Greg, oceni wyposażenie Danielka ;) :P

biedroneczka_90_8

Można kogoś zabić nie na śmierć O_O ?

aivia

Moszna...

ocenił(a) serial na 5
aivia

W tym serialu można wszystko, nawet smarkać krwią przez pół sezonu.

biedroneczka_90_8

No właśnie, Bonnie przestała krwawić. Mam nadzieję, ze nie jest w ciąży .... Ale wtedy można by przestać się martwić o ród Gilbertów :p

ocenił(a) serial na 5
aivia

Ona jedzie na rezerwie, jeszcze trochę i wypompuje całą krew z organizmu, ja nie wiedziałam że człowiek taki pojemny jest, może ona ma jakiś mega układ krwiotwórczy i to co wykrwawi zaraz nadrabia bez wpierniczania czekolady i innych takich.

biedroneczka_90_8

Co uciekło to Jer w nią wmpompowuje z powrotem, dlatego się tak długo go trzymała :D

użytkownik usunięty

Jakie są jeszcze najczęściej pojawiające się pytania oprócz zaproszenia do domu Eleny i pytań o piosenki?:P

Teraz to zapewne będą pytania - dlaczego nie ma nowego odcinka i dokąd będzie przerwa :p

użytkownik usunięty
aivia

O właśnie. Wiesz dokładnie kiedy kończy się przerwa, też to zapiszę;P

użytkownik usunięty

W związku z dużą ilością powtarzających się tematów, zamieszczamy na wstępie odpowiedzi na wszelkie nurtujące pytania, aby jeszcze bardziej ułatwić sprawę użytkownikom (a raczej nam). Mamy nadzieję, że trzecia część naszego tematu będzie częściej odwiedzana i nie będziemy musiały jej ciągle podnosić do góry:)

1. Dlaczego Katherine i Rebekah mogły wejść do domu Salvatorów bez zaproszenia? Przecież bracia przepisali go na Elenę. Czy to błąd scenarzystów?
Odpowiedź: Nie, to nie błąd. Podczas rytuału Klausa Elena zmarła i została przywrócona do życia dzięki magii. Tym samym zabezpieczenie przestało działać.

2. Czy to Wasz wymysł?
Odpowiedź: Nie, są to słowa Kevina Williamsona (jeśli chcesz wiedzieć kto to, użyj google).

3. Jaka piosenka leciała w odcinku X kiedy (coś tam, coś tam) ?
Wszystkie tytuły piosenek zamieszczamy w tym temacie: http://www.filmweb.pl/serial/Pami%C4%99tniki+wampir%C3%B3w-2009-502112/discussio n/Soundtrack,1402195
Jeśli chcesz uzyskać szybką odpowiedź bez przesłuchiwania wszystkich utworów, tam udzielamy pomocy.

4. Kiedy będą polskie napisy do nowego odcinka i gdzie mogę je znaleźć????
Odpowiedź: Tłumaczenie nowych odcinków VD dostępne są na stronie Grupy Hatak. Niestety filmjeb wprowadza na link blokadę, więc przekierujemy Cię inaczej: google.pl --> pamiętniki wampirów grupa hatak napisy --> pierwszy odnośnik.
W dziale pt. "w tłumaczeniu" można zobaczyć jaki jest postęp procentowy. Zazwyczaj pojawiają się późnymi wieczorami w piątki. Nie narzekaj jeśli tłumaczenie zbyt długo trwa, bo nie jest to łatwa robota. Ci ludzie robią to z własnej woli.

5. Słyszałem/am o przerwie w serialu, czy to prawda? Jeśli tak, to kiedy się zaczyna i ile musimy czekać na nowy odcinek?
Tak, 10 listopada zostanie wyemitowany ostatni odcinek przed przerwą, 3x10 o nazwie "Witch House".

użytkownik usunięty

Punkt 5 niedokończony.
Coś jeszcze dodać?

ocenił(a) serial na 5

Jeszcze, że Mejson i Majkel to nie ta sama postać bym dodała

użytkownik usunięty

Dodaj, że nowe pojawią się w nowym roku. Ponoć w połowie stycznia. W ogóle z tego, co pamiętam jest przerwa w kwietniu też?

użytkownik usunięty
Madame_7

Okej, niech będzie.

użytkownik usunięty

Czyli:

W związku z dużą ilością powtarzających się tematów, zamieszczamy na wstępie odpowiedzi na wszelkie nurtujące pytania, aby jeszcze bardziej ułatwić sprawę użytkownikom (a raczej nam). Mamy nadzieję, że trzecia część naszego tematu będzie częściej odwiedzana i nie będziemy musiały jej ciągle podnosić do góry:)

1. Dlaczego Katherine i Rebekah mogły wejść do domu Salvatorów bez zaproszenia? Przecież bracia przepisali go na Elenę. Czy to błąd scenarzystów?
Odpowiedź: Nie, to nie błąd. Podczas rytuału Klausa Elena zmarła i została przywrócona do życia dzięki magii. Tym samym zabezpieczenie przestało działać.

2. Czy to Wasz wymysł?
Odpowiedź: Nie, są to słowa Kevina Williamsona (jeśli chcesz wiedzieć kto to, użyj google).

Odpowiedź: Wszystkie tytuły piosenek zamieszczamy w tym temacie: http://www.filmweb.pl/serial/Pamiętniki+wampirów-2009-502112/discussion/Soundtra ck,1402195
Jeśli chcesz uzyskać szybką odpowiedź bez przesłuchiwania wszystkich utworów, tam udzielamy pomocy.

Odpowiedź: Tłumaczenie nowych odcinków VD dostępne są na stronie Grupy Hatak. Niestety filmjeb wprowadza na link blokadę, więc przekierujemy Cię inaczej: google.pl --> pamiętniki wampirów grupa hatak napisy --> pierwszy odnośnik.
W dziale pt. "w tłumaczeniu" można zobaczyć jaki jest postęp procentowy. Zazwyczaj pojawiają się późnymi wieczorami w piątki. Nie narzekaj jeśli tłumaczenie zbyt długo trwa, bo nie jest to łatwa robota. Ci ludzie robią to z własnej woli.

5. Słyszałem/am o przerwie w serialu, czy to prawda? Jeśli tak, to kiedy się zaczyna i ile musimy czekać na nowy odcinek?
Odpwiedź: Tak, 10 listopada zostanie wyemitowany ostatni odcinek przed przerwą, 3x10 o nazwie "Witch House". Na nowe odcinki musimy czekać aż do stycznia.

ocenił(a) serial na 5

I jeszcze możesz dopisać że TVD leci na tvn i nie wiadomo kiedy puszczą bo też o to często pytają

użytkownik usunięty
biedroneczka_90_8

Ok, dopiszę.

ostatnim będzie 3x09 Homecoming , a nie 3x10 :)

użytkownik usunięty
aivia

Serio? To du pa :/

ocenił(a) serial na 4

Walnij to wszystko w temacie nowych pytan cz.3, cos w stylu naszego offtopu. Tak bedzie latwiej.

użytkownik usunięty
xena_4

Tak zamierzam zrobić:D

ocenił(a) serial na 4

Brawo. To jest najlepsza decyzja.

użytkownik usunięty

Podnoszę przy okazji robiąc poprawkę:

2. Czy to Wasz wymysł?

Odpowiedź: Wszystkie tytuły piosenek zamieszczamy w tym temacie: http://www.filmweb.pl/serial/Pamiętniki+wampirów-2009-502112/discussion/Soundtra ck,1402195

Odpwiedź: Tak, 10 listopada zostanie wyemitowany ostatni odcinek przed przerwą, 3x09 o nazwie "Homecoming". Na nowe odcinki musimy czekać aż do stycznia.

Mnie już od jakiegoś czasu nurtują dwa pytania, ale nie miałam zbyt czasu pisać, ani się przekopać przez dwie serie, by - być może - znaleźć na nie odpowiedź, może więc pomożecie? :-)
1. W kilku scenach widać, że Stefan ma na ramieniu tatuaż i to raczej dość dobrze zrobiony. Pytanie - cy w czasach wojny secesyjnej robili takie tatuaże? bo jeśli robił go później, to czy skóra nie powinna mu się"wampirzo" goić i nie dopuścić do zrobienia tatuażu? Pytanie raczej nieistotne dla fabuły, ale siedzi mi od jakiegoś czasu w głowie.
2. Biorąc pod uwagę, że różne retrospekcje i odnośniki do przeszłości pojawiają się w różnych odcinkach - trudno je czasem poskładać do kupy i właśnie tu czuję się zagubiona. W którymś odcinku było powiedziane, że po pogromie wampirów Emily (wiedźma, służąca Kaśki) była w niebezpieczeństwie, a Damon ocalił jej dzieci i ona, czy tam jej potomkinie, są mu wdzięczne (co później Emily złamała, odmawiając pomocy przy otwarciu grobowca bodajże) - ja się pytam kiedy on zdążył uratować tych potomków? Z retrospekcji zrozumiałam, że od razu w czasie pogromu bracia rzucili się ratować Kaśkę, zostali więc zastrzeleni, po jakimś czasie się ocknęli, przeszli do końca przemianę i Stefan zaczął się upijać, a Damon wyjechał, kiedy więc zdążył ich ocalić? Między końcem przemiany a wyjazdem czy między złapaniem Pearl (bo o ile pamiętam Emily była wtedy z Anną, a Kaśka została zdemaskowana po ugryzieniu Stefana napojonego werbeną) a ratowaniem Kaśki?
Będę wdzięczna za wszystkie sugestie. :-)

Manejbia

1. Tatuaż jest Paula, a ekipa machnęła ręką na jego zakrycie. Najwidoczniej uznali, że Stefan będzie wyglądał bardziej sexi z tatuażem (i mieli rację :P)
2. Trwało to trochę dłużej. Damon umówił się z Emily, że w razie czego ochroni jej rodzinę przed nocą łapania wampirów, a ona pomoże Kath (pamiętaj, że on nie był przez Kath zauroczony, ale robił to z miłości do niej). W czasie pogromu bracia próbowali ratować Kath i zginęli, zaś Emily uratowała Annę. Anna wyjechała, ale Emily została ze względu na rodzinę i pomogła braciom następnego dnia po pogromie. Potem Stef zabił tatusia, wyłączył uczucia i pomógł bratu w przemianie - w noc po nocy łapania wampirów. Potem wg, mnie nastąpiło co najmniej kilka tygodni, w których Stefek mścił się na rodzinach Założycieli. Myślę, że początkowo oskarżono o to Emily, a Damon wiedząc, że tylko ona może uratować Kath uratował jej rodzinę (np. gdzieś wywiózł). Ale Założyciele byli szybsi i spalili Emily, zaś Damon pozostał tylko z opanowanym żądzą krwi bratem. I wtedy właśnie przybyła Lexie, zajęła się Stefem a Damon wyjechał - już nie miał powodu by być w Mystic Falls.

aivia

1. Mi się tatuaż też podoba i wiem, że jest Paula, ale chodziło mi o to czy było coś w serialu o tym, bo - tak jak pisałam - jest za dobry chyba jak na twór dziewiętnastowieczny, a potem mamy tę wampirzą regenerację.
2. Czyli wychodzi na to, że między przemianą a wyjazdem.
Dzięki :-)

ocenił(a) serial na 4
Manejbia

Z tym tatużem to rzeczywiście niezbyt dobry pomysł. Mogli przecież zrobić, jak w przypadku Josepha Morgana, który ma na ramieniu dużego tygrysa. A w klausowych scenach, gdy pojawia się bez koszulki, tatuaż jest pokryty grubym pudrem, przez co jest niewidoczny. Mogli przecież zrobić to samo z Paulem, prawda?

ocenił(a) serial na 5
Manejbia

Brawo dla koleżanki, że zadała pytanie w odpowiednim temacie. Przywracasz mi wiarę w ludzi. Wydaje mi się, że zrobienie tatuażu u wampira jest możliwe, bo to jest wprowadzenie barwnika do tkanki podskórnej, więc to czy się on utrzyma czy nie raczej nie zależy od gojenia się rany bo jest ona bardziej skutkiem ubocznym robienia tatuażu. Taka moja teoria na ten temat. Co do drugiego pytania, to w tym serialu jest wszystko możliwe, nawet wyciek 7 litrów krwi z nosa Bonie.

użytkownik usunięty
biedroneczka_90_8

Dla takich ludzi to trzeba jakieś nagrody wymyślić, może 20 gifków z ulubionym bohaterem?:D

użytkownik usunięty

Podnoszę wraz z zaplanowanym wstępem;)

2. Czy to Wasz wymysł?

Odpowiedź: Wszystkie tytuły piosenek zamieszczamy w tym temacie: http://www.filmweb.pl/serial/Pamiętniki+wampirów-2009...

Odpwiedź: Tak, 10 listopada zostanie wyemitowany ostatni odcinek przed przerwą, 3x09 o nazwie "Homecoming". Na nowe odcinki musimy czekać aż do stycznia.

użytkownik usunięty

UP

Tutaj bluszczyku będzie trzeba jeszcze dopisać że kolejny odcinek Witch House 5 stycznia :)

użytkownik usunięty
aivia

Ok ;)
Niechże ten temat się już skończy:P

ocenił(a) serial na 7

ja mam pytanie xD tyle, że nie umiem je sformułować xD

No więc tak, Rose nie miała pierścienia i przez szybę światło ją nie zabijało, a gdy Damon zdjął pierścień (wtedy co chciał się zabić po tym jak został ugryziony przez Tylera i Stefan go uratował) to przez szybę światło go zabijała. Czy to jest pomyłka czy jest jakieś na to wytłumaczenie? ;)

ocenił(a) serial na 4
BlueberryMe

Rose nie miała pierścienia? :D

ocenił(a) serial na 7
syllwunia14

nie miała. ; )

BlueberryMe

to byly szyby chroniace przed promieniami slonecznymi.

ocenił(a) serial na 7
red_nails

a tam w domu Salvatorów zwyczajne? ; ))

ocenił(a) serial na 5
BlueberryMe

Jak Rose u nich była, to okna były pozasłaniane kotarami.

ocenił(a) serial na 4
red_nails

To by mialo sens. bo zauwazcie, ze w ten scenie, slonce zaczelo parzyc Rose dopiero po tym, jak Eliaszek wybil szybe.

użytkownik usunięty
red_nails

Dokładnie, nawet Rose tłumaczyła Damonowi o co chodzi z tymi szybami.

ocenił(a) serial na 7
BlueberryMe

dziękuję wszystkim o wytłumaczenie ; ********

użytkownik usunięty

UP.

użytkownik usunięty

UP

użytkownik usunięty

up

użytkownik usunięty

2. Czy to Wasz wymysł?

Odpowiedź: Wszystkie tytuły piosenek zamieszczamy w tym temacie: http://www.filmweb.pl/serial/Pamiętniki+wampirów-2009-502112/discussion/Soundtra ck+Bractwa+Mystycznego,1677094

Odpwiedź: Tak, 10 listopada zostanie wyemitowany ostatni odcinek przed przerwą, 3x09 o nazwie "Homecoming". Nowy odcinek pod tytułem "Witch House" pojawi się 5 stycznia.

najbardziej rozwala mnie drugie pytanie? Czy to wasz wymysł :D

użytkownik usunięty
aivia

Natchnęło mnie zdanie: "Równie dobrze wg waszego rozumowania ona nie ma dowodu, paszportu, prawka wg to ona nie istnieje bo była martwa." :P