Dyskusja
poprzedni temat:
http://www.filmweb.pl/serial/Pamiętniki+wampirów-2009-502112/discussion/Stefan+S ilas+i+przyjaciele,2208852?page=20#post_10021402
Pamiętam niestety, że mrówki to się paliło przy użyciu lupy - chociaż akurat tego chyba nie praktykowałam. Król Lew to w ogóle powinien być obowiązkowo puszczany w szkołach na jednej z pierwszych lekcji w klasie pierwszej SP. Teraz rzeczywiście takich bajek już nie ma. To samo tyczy się zresztą animowanych seriali z mojego dzieciństwa które uwielbiam. Współczesne wersje seriali o Marvelowskich superbohaterach krzywdzą oczy. Dodatkowo kucyki Pony wydają się nie stanowić wystarczającego autorytetu, a może po prostu ja tego nie widzę.
W zagadnienia gospodarcze też nie chciałam się zagłębiać, ot tak rzuciłam jeden wyrwany z kontekstu przykład, który miał posłużyć przedstawieniu złożoności tej sytuacji.
Z czystej (choć w rzeczywistości brudnej) ciekawości, co się stało z dżdżownicą?
Cóż, o ile dobrze pamiętam to obie części się poruszały, ale czy były to jakieś agonalne reakcje mięśni czy coś podobnego to tego już nie wiem, bo ani nie obserwowałam tego nigdy dłużej ani się tym nigdy później.. nie interesowałam. Jest to rzeczywiście brutalna ciekawość, ale zdecydowanie gorsze były owe praktyki.. dzieci potrafią być okrutne, prawda? ;p
Z resztą wypowiedzi się zgadzam w całej rozciągłości, więc nie będę zbędnie zajmować miejsca w wątku.. szczególnie biorąc pod uwagę, że powinna się tutaj toczyć dyskusja o serialu :D
No ciekawość jest najgorsza... :D Dyskusja się jakoś nie toczy, a jakoś trzeba serialowe nadganiać :)
Wbrew pozorom można by mnie zakwalifikować jako typowego marzyciela. Dostrzegam nieszczęsne warunki bytowania na tej planecie. Jednak pocieszam się myślą (może naiwnie), że to miejsce jest jedynie kroplą goryczy w morzu wszechświata, a innymi słowy rzecz ujmując...wrzodem na jego czterech literach, że się tak wyrażę.Okoliczności życia tu panujące nie muszą stanowić przecież reguły uniwersalnej.
Prawdę powiedziawszy od dawna już nie poszukuję "prawd objawionych" w istniejących ideologiach. Człowiek po prostu nie stanowi dla mnie żadnego autorytetu w tych kwestiach.
Tak jak uwielbiam fantasy i scifi jako tworzone świadomie "bajki", tak z religiami i ideologiami mam problem. Pod tym kątem nie ma dla mnie wielkiej różnicy między "Władcą Pierścieni" i "Biblią". Z jednego i drugiego dzieła można zaczerpnąć interesujące spostrzeżenia. Jednocześnie szkodliwe może być pozwolenie by kreacja stała się utrwalonym filtrem ludzkiego postrzegania.
Nienaiwne marzycielstwo to dobre określenie opisujące Twą przypadłość.
Moje poszukiwania różnego rodzaju "prawd" kończyły się zwykle bezsennymi nocami. Jako że są lepsze powody by noce zarywać, zaprzestałam nocnych rozważań i prób zgłębiania sensu we wszechświecie. Myślenie niestety jest przereklamowane, nie zawsze pomaga, a często przeszkadza.
Człowieka (rzekomo stworzonego na obraz Boga) ciężko jest faktycznie uznawać za jakikolwiek wzór. Choć wyboru za dużego nie mamy, a mimowolnie powtarzamy przecież utarte schematy.
Powiedziałam kiedyś komuś w dyskusji o eksperymentalnym pisarstwie, że lubię wszystko co abstrakcyjne, surrealistyczne, zmyślone i dopowiedziane. Świat jest zbyt rzeczywisty, by i sztuka musiała tą rzeczywistość odzwierciedlać. Za bardzo mnie czasami to wszystko dobija, dlatego właśnie szukam takiego rodzaju odskoczni.
Przyrównanie Władcy do Biblii, w tym kraju, odważne... Zawsze można się spierać o tym czym wzorował się Tolkien. Symbolika zawarta w dziele jest dosyć ciekawa i jest tematem rzeką.
Człowiek ma problem z pełnym zrozumieniem funkcjonowania własnego ciała i umysłu a co dopiero kwestii bliżej nieokreślonych zagadnień dotyczących "reszty" wszechświata. Jedna jednostka ludzka jako część całości nie ogarnie tejże całości. To wymagałoby spoglądania na życie z perspektywy całościowej a nie zindywidualizowanej, która w swej naturze jest subiektywna. Dlatego też nie ma sensu próbować rozszyfrowywać sensu istnienia posługując się jedynie rozumowaniem intelektualnym.
W takim wydaniu jedyne do czego człowiek dojdzie, to stworzenie własnych kreacji i bajek lub przyjęcie cudzych bajek jako własne. I nie ma w tym nic szkodliwego tak długo jak długo ten człowiek nie staje się niewolnikiem własnych wyobrażeń, albo co gorsza zaczyna przy użyciu tych wyobrażeń "programować" innych ludzi.
Tu tkwi sens mojego przyrównania "Władcy Pierścieni" do "Biblii". Dla mnie i jedno i drugie to kreacja. Różnica tkwi w tym, że pierwsza z nich jest postrzegana świadomie jako kreacja właśnie, zaś druga stała się swoistą "nakładką" na umysł człowieka zawężając sposób postrzegania świata do pewnego określonego wzorca. Większości ludzi w obrębie naszej cywilizacji wydaje się być z tym wygodnie, wszakże to wiele ułatwia. Ja jednak nie potrafiłbym funkcjonować z tak zawężoną perspektywą.
Nie rozumiem jak w ogóle można przyjmować teksty zawarte w Biblii w sensie dosłownym;)
Ile wyznań tyle interpretacji. Niektórzy traktują zapisy dosłownie, inni symbolicznie, większość "zgłębiających tajniki wiary" po prostu selekcjonuje treść w zależności od tego, które fragmenty są dla nic wygodne lub nie. Cała reszta natomiast w ogóle nie zajmuje sobie tym głowy i "kopiuje odkrycia" innych osób.
Z drugiej jednak strony od wzorców nie da się uciec i nie ma w tym absolutnie żadnego sensu. Nie sądzę by jakikolwiek człowiek był w stanie znaleźć jakiś nowy, oryginalny sposób postrzegania świata. Mimowolnie kopiujemy, nawet gdy nie mamy tego świadomości. Możemy jednak próbować - tu się zgodzę.
I jak tu uciec od intelektualnego rozumowania? Jak inaczej można by świat eksplorować... Percepcji kinestetycznej i zmysłom nie ufam, bo oszukują mnie bardziej niż umysł.
Na temat wiary nie wchodzę, bo potem ludzie się mnie boją i piekłem straszą.
Osobiście nie czuję potrzeby aktywnego poszukiwania "nowych sposobów postrzegania". Moje własne postrzeganie wydaje mi się zadowalające i ewoluujące w sposób naturalny z biegiem czasu. Po prostu dobrze jest mieć dystans do tego co się roi w główce własnej jak i główkach innych ludzi.
Podobno wykroczenie poza intelektualne i subiektywne rozumowanie jest możliwe. Niektórzy uzyskują ten stan np. w trakcie medytacji. Ja akurat takiej potrzeby nie odczuwam, tym niemniej mam instynktowne wrażenie, że ...jakby to wyrazić..."jest coś więcej".
Wiara i religia to dla mnie różne rzeczy. Pierwsza to poczucie sensu istnienia potrzebne dla skołowanego życiem umysłu, druga zaś to już "radosna" twórczość ludzkiej wyobraźni (żeby jeszcze chociaż pocieszna ta twórczość była....).
No ale chyba trzeba zakończyć to całe filozofowanie. I pomyśleć, ze zaczęło się od żaby :P
Nie jestem niestety z tych zdolnych do medytowania, 3 minuty siedzenia w bezruchu i zaczynam wariować. Może kiedyś...
Dokładnie tak, trzeba skończyć. Bo robb już dostrzegł offtopowość naszych rozważań.
Z którego to odcinka 3 sezonu? (bo po fryzurze poznaję ze to musialo byc z niego) (w sumie tez po rysach twarz :D bo waga Paula zmienia się co sezon jak szalona, a to wplywa niesamowicie na jego strukturę twarzy)
http://24.media.tumblr.com/7e456f5f9f515200adc4d420fc734651/tumblr_mo1cc8b0iS1s8 gyzko2_250.gif
Może już wiesz, ale co tam :D Ja nie mogę wpadać na posty z pytaniami, bo nie spocznę póki nie znajdę :P
3x13, kolacja u Klausa
http://www.youtube.com/watch?v=hddSpu7xDIo (2:39)
From one of the cons this weekend
@xMiss_Sarah: Trevino says, he will be back on s5 of #TVD but he can't tell when. He won't be back on shooting when the rest of the cast returns #TVDIE
@TVD_Daily: Kat thinks the funniest shoots happen when she's filming with Paul.
@TVD_Daily: From our meeting I have the impression that Candice is NOT a Klaroline shipper. #TVDIE
Trevino zapytany na konwencie o grę "Kiss marry kill" gdzie ma do wyboru: Bonnie Elenę i Caroline --Kiss Bonnie--- Marry Caroline & Kill Elena---------> Last one got him cheers from everyone LOL
No w końcu coś o serialu, bo już wypełniałam formularz zgłoszeniowy do WWF XD
Może to nawet lepiej że Trevino dołączy trochę później, to mogło by opóźnić ewentualne zerwanie Forwooda, a w konsekwencji odnalezienie Stefana przez Caro. Zakładam, że Stef pod wodą długo nie posiedzi. Może góra 2 odcinki (błaganie).
A jak niby Acola mogłaby się cieszyć z tego, że jej postać ograniczana jest do wątków (pseudo)romantycznych? Przecież Klaroline jest i dla mnie już zawsze będzie jedną z najgorszych pomyłek tego serialu.
Byla dyskusja w jednym zagranicznym wątku..... Accola ma taki problem, ze jej nie przeszkadza milion romansów - tylko fakt ,ze Caroline jako postac by mogla się "zabrudzic", a ona lubi grac grzeczną dziewczynkę i raczej nie przeszkadza jej fakt, ze Caroline jest w stanie stagnacji gdzies od połowy 3 sezonu jako postac i nie ma zadnego rozwoju. Inni aktorzy np. Paul bardzo chcą by "cos" się dzialo z jego postacią - nie wazne czy dobrego czy zlego - byle byla zmiana, dynamizm - a Candice ma swoją 'comfort zone' i jest jej dobrze.
I przy tym lubi Forwooda.
To z Trevino....nie wiem - moze się ulozyc po naszej mysli a moze akurat Caroline wykorzysta odcinki "Tyler - free" by zając się akcją ratunkową Stefana......a wiemy co to oznacza w dalszej perspektywie........ale wolę twoją wersję :D
Stef dlugo nie posiedzi - bo fani by zjedli Plecową zywcem. Na koniec 3 sezonu jak zamknęli Klausa w ciele Tylera.... to mial byc wątek na dobre kilka odcinków - ale oburzeni fani wplynęli na scenariusz i juz w 1 odcinku widzielismy Jo Mo jako Klausa...
Zatem uznajmy proszę moją wersję za wersję ostateczną i odgońmy raz na zawsze to czarne widmo romantycznego Sam Wiesz Czego :D
Serio Candice się podoba granie blond idiotki? No może nie zaraz idiotki, ale takiej prostej dziewczynki? Ja tam bym wolała jednak jakieś aktorskie wyzwanie, no ale może sama aktorka uznała, że takich nie warto szukać w tego rodzaju serialach. Eh....
Zapewne wszyscy chcieliby grać w GoT. Jeremy jako drzewo... pasował by moim zdaniem. Może nawet ten Winterfellowski dąb czy co do czego oni tam te modły składali, to by była rola.
Tyler jako Klaus, weź nie przypominaj :D Alaric był fajnym Klausem...chyba, że to moja sympatia dla Alarica mnie zaślepia i pogląd w tej kwestii wypacza.
@xMiss_Sarah 5 h Trevino doesn't think that Klaus will be a problem for #Forwood anymore. #TVDIE
Byleby nie zacząl byc problemem Stefan.....
Stefan nigdy nie jest problemem! To ewentualnie Caroline może być problemem dla Stefana. Niech ją Tyler z daleka trzyma. Albo niech sobie na studiach znajdą dodatkowy element do trójkąta.
Żadnych więcej trójkątów dla Stefana, proste figury geometryczne - dwupunktowy odcinek.
Nie śmiej się z roli drzewa! :(
Ja w podstawówce z moją przyjaciółką grałyśmy drzewa w przedstawieniu o kropelce xDDDDDDDDDDDDDDD
Do dziś pamiętam tekst :D
Aktorski potencjał zatem w Tobie drzemie dodatkowo! Człowiek renesansu :D
Nie chwaląc się zbytnio muszę się przyznać, że i ja mam za sobą doświadczenia aktorskie. Tyle, że moja postać zginęła zadźgana nożem tuż przed ostatnim aktem :( Gdzieżbym się śmiała śmiać :) z roli drzewa! Nene mi pisała, że grała kiedyś Julię z "Romea i Julii", jej Marta niestety nie przebijemy :(
Julie ma trochę dziwne poczucie humoru....
http://25.media.tumblr.com/269059097e778d18461c6cccb831cf12/tumblr_mnxrojz5GG1rj lxvvo1_500.png
http://iansomerhalderissohot.tumblr.com/post/52471234728/the-vampire-diaries
Ale strasznie na tym zdjęciu wygląda Damon - czy ona ma perukę? I co z tym bronzerem/pudrem na twarzy? - wygląda jakby mu ktos podkreslil calą linię kosci policzkowych... bardziej niz u Eleny :D
Ninie tez się przytylo w 4 sezonie
http://25.media.tumblr.com/a04b743395ae3d7e8a75a23b3ee7c06b/tumblr_mo2u5rimPq1su r3jio1_500.gif
http://24.media.tumblr.com/81b1181fc12530a1c504c20d52d7dd13/tumblr_mo2z6tSf9o1st a4q5o1_1280.jpg
Chyba ze to tylko w tych ujęciach i przez to oswietlenie tak jej policzki napuchly....
Moze i oswietlenie:
http://vanderwhore.tumblr.com/post/52436388463/katerina-petrova-per-episode
Bo widac jak duzo bardziej naturalne byly filtry z 1 sezonie - cala paleta kolorów, lepsze naswietlenie - a nie tak mrocznie jak teraz....
Faktycznie, filtry jakieś gorsze, ale to nie zmienia faktu, że się Ninie spuchło na twarzy...
LOL
@siasalvatore: Paul was bored because he was chasing Elena,Ian said"welcome to the club" #BloodyCon
@TVD_Daily 9 h Candice said that her best friend from TVD is Claire. #TVDIE
@LoveFades 47 min Nate is running around here without any security cause we're all so calm and nobody jumps on the actors #TVDIE
@MyDEHeart: Q: "If you could play anyone else on TVD who would you play?" Michael: "Rebekah cause she's hot." #TVDIE
Nate's sad that Rebekah is Kol's sister. He'd love to kiss her on screen. #TVDIE @InKolsArmy @sarah_gomez_96 @MaryAnnTVD @TVDMichelle
1 of the most memorable eps to shoot for Trevino was the one Alaric died. #TVDIE
@xMiss_Sarah 5 h Trevino doesn't think that Klaus will be a problem for #Forwood anymore. #TVDIE
@xMiss_Sarah 5 h
Nate would love to be in #TheOriginals. #TVDIE
Macie zdjęcia:
https://twitter.com/LoveFades/status/343402278394396673/photo/1
http://twitpic.com/cw334c
https://twitter.com/ernestorileyita/status/343422339083534338/photo/1
http://twitpic.com/cw35qn
http://twitpic.com/cw34fk
Candice trochę niezbyt zgrabnie tutaj wyszla :D .... mam nadzieję ze to tylko wina sukienki :)
Kat Graham powinna mieć w serialu blond włosy ! Ona jest po prostu piękna ! :)
"Nate is running around here without any security cause we're all so calm and nobody jumps on the actors" Gdybym tam była to ochrona by się przydała :D
Błagam niech go wcisną jakoś do TO, nawet niech wskrzeszenie będzie absurdem (nie mniejszym niż jego zabicie z rąk Gilbert-matołów). Byłby jakimś miłym elementem na tle wątku dziedzica i rozmemłanego Klausa.
@MyDEHeart 12 h "Paul never knew about 'Stilas' but he said he ships it." #TVDIE
@MyDEHeart 12 h Paul: 'It's boring chasing Elena.' Ian: 'Welcome to the club.' #TVDIE
@MyDEHeart 12 h
Ian: 'My name is Paul Wesley.' Paul: 'In your wildest dreams buddy.' #TVDIE
We got a temporary list of the shows confirmed:
TV SHOWS ATTENDING COMIC-CON 2013
The 100
Almost Human
Arrow
The Big Bang Theory – Hall H
Childrens Hospital
Community
Dracula
Falling Skies
Family Guy
The Following
Game Of Thrones – Hall H
Grimm
Haven
Intelligence
NTSF:SD:SUV
Once Upon A Time In Wonderland
The Originals
Person Of Interest
Revolution
Robot Chicken
Marvel Agents Of S.H.I.E.L.D.
The Simpsons
Sleepy Hollow
The Tomorrow People
True Blood
The Venture Bros
The Walking Dead – Hall H
TV SHOWS NOT ATTENDING COMIC-CON 2013
Castle
Czyli TVD nie będzie na Comic Conie :/ Wolą TO tam wysłac.... Julie widac ze bardziej juz zakochana w swoim "nowym dziecku" niz w serialu, który byl podstawą dla Pierwotnych
No jak TVD w latach swojej swietnosci, kiedy byl szal na wampiry i Kevin Williamson był w teamie z Plec, tak popularne to to nie będzie, ale jak na CW będzie mialo przyzwoitą oglądalnosc, która zapewni kilka dlugich sezonów.
A fan asked Paul which was his first reaction when he found out about Silas. He says he’s excited. Thrilled. He was bored this season because he was chasing Elena. Ian said”welcome to the club.”
Is it easier to play the nice guy or the bad guy? Ian: “The nice guy.” Paul: “The bad guy.”
Ian: “Paul is literally the funniest person I have ever met and he’s a loyal friend but he’s a giant pain in my ass. Literally.”
Paul says Ian is really positive and optimist!
Paul is shooting for his new movie in Europe. ??? Myslalem ze to Ian nagrywa w Londynie a Paul w NYC?? Dziwne....
Paul didn’t know about Stilas but now he ships it.
“Paul wants to have kids in the future. Two would be awesome but not yet. He said he’s not ready for mini Salvatores.”
Paul said he told Torrey 6months ago about Silas,she forgot it the next day! He likes Stefan's dark side!!! #BloodyCon
Sprezzatura @MarionMeinhardt
#TVDIE Nate answer as kol: Kiss Caroline, Marry Bonnie and Kill Elena! Again big applause for killing Elena -Nothing personal Nina^^
@tbrick2
"Yeah for sure, anything's possible." Julie's answer to the trending topic about Damon and Elena kissing in the rain in S5. #TVD #ATXTVS2
LOL
Yahoo! TV @YahooTV
Julie Plec explains the other side: "You're in the world but you're alone." #VampireDiaries #ATXFestival #ATXTVS2
Z 2 róznych zródel rózne wersje:
Andy Swift @AndySwift
@ArielleKebbel says she ships #Delena and #Stexi. "We're bringing Stexi back..." Best answer(s) ever. #TVD #ATXTVS2
i
(raczej ta jest prawidlowa o w recapach to wspominala takze)
@YahooTV: #VampireDiaries @ArielleKebbel: "I will NEVER be a #delena fan! ... We're bringing #Stexie back" #ATXTVS2
@astoldbystephhh: "One thing is for sure, I will NEVER ship Delena. Stelena all the way." - @ArielleKebbel #TVD #ATXTVS2