Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122850
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Temat 35
Poprzedni: http://www.filmweb.pl/serial/Pami%C4%99tniki+wampir%C3%B3w-2009-502112/discussio n/Stefan+Silas+i+przyjaciele,2334006

Przy okazji - Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ;)

ocenił(a) serial na 1
p3rla

Ja przez 2 (może 3?) ostatnie lata byłam zapraszana w gości na taką bardzo tradycyjną Wigilię, ale w tym roku u siebie w domu z rodzicami tylko - no i luz, bez większej spiny ;D Jutro tylko jeszcze pójdę na ciacho i kawę w parę miejsc i tyle ;D No ale w 2 dzień Świąt już ktoś na obiad przyjdzie ;/
;D

ocenił(a) serial na 8
Slutty_Pumpkin

A ja jak co roku "urządzam" wigilie z rodzicami i najgorsze jest potem sprzątanie jeżeli przyjdzie 6 osób w gości :D

ocenił(a) serial na 1
p3rla

Szczęście/nieszczęście mam niewielką rodzinę, a z 90% jeszcze się nie utrzymuje kontaktu xD
Poza tym raczej się aż tak sami nie trzymamy tradycji, gorzej jak się gdzieś pójdzie właśnie - bo trzeba się dostosować ;D

ocenił(a) serial na 8
Slutty_Pumpkin

No raz byliśmy z rodzicami w gościnę i niektóre tradycje mnie po prostu zatkały :D

ocenił(a) serial na 1
p3rla

No dokładnie ;D U mojego chrzestnego na Wigilii jest część artystyczna przed kolacją normalnie - recytacje, śpiewy, gra na flecie - i człowiek tak stoi wkurzony i czeka kiedy jeść w końcu dadzą xDDD
No ale tradycja ;P

ocenił(a) serial na 8
Slutty_Pumpkin

Hehe Ja też się spotkałem z recytacją ;D

ocenił(a) serial na 5
Slutty_Pumpkin

O matko, chyba jednak mało przeżyłam xD
Ja się spotkałam tylko w różnicach w jadłospisie. Największe "dziwactwo" (bez urazy xd) jakie spotkałam to czytanie fragmentu Biblii po podzieleniu się opłatkiem, w szoku byłam xd
Ale żeby recytacje? Czego np? xD

ocenił(a) serial na 6
rose_fw

U mnie jest: czytanie Biblii, modlitwa, życzenia i opłatek, jedzenie, prezenty, wino albo kościół xD Ja z wiadomych przyczyn w pierwszych trzech elementach programu nie uczestniczę xD

Na szczęście już po wszystkim dzisiaj ^^ Najadłam się jak świnia xD :D I teraz sobie siedzę sama, a reszta w kościele.

ocenił(a) serial na 5
Kejt__

Religijnie bardzo, widzę ;p
U mnie w rodzinie większość obchodzi przez tradycję, także zaczynamy już od podzielenia się opłatkiem (pomijając dwa elementy z Twojego programu xd) i złożenia życzeń, potem jedzenie, prezenty, wino i pasterka (w której nie uczestniczę, bo już nawet pomijając względy religijne, nie widzę sensu skoro cały kościół trwa w półśnie i kolędy brzmią jakby ktoś je puścił w zwolnionym tempie xd)

ocenił(a) serial na 6
rose_fw

Powiedzmy :D Bardziej tez tradycyjnie niż religijnie, 12 potraw, sianko, inne takie. Taki już urok tej mojej rodziny.

Byłam raz na pasterce i pamiętam, że wtedy chyba każdy myśli że ma talent do śpiewania i wyją na cały kościół xD

Jestem okropnie śpiąca w ogóle i chyba zaraz się położę.

ocenił(a) serial na 5
Kejt__

Hahah. Pamiętam jak za dziecka liczyłam potrawy. Zazwyczaj doliczałam chleb i napoje żeby się zgadzało xDDDD

Oj no, niestety. Ja byłam chyba ze dwa lub trzy razy w życiu i z tego raz obok mnie zasnął jakiś starszy pan i mi chrapał do ucha. Nie, nie, pasterka nie dla mnie jest, zdecydowanie xD

Ja tak samo, także dobranoc wszystkim i udanego pierwszego dnia świąt życzę! ;*

ocenił(a) serial na 6
rose_fw

U mnie to raczej się zdarza, że jest dużo więcej ;x Masakra po prostu z tym żarciem :D

Hahaha to musiało być niezłe ^^

Dobranoc ;*

ocenił(a) serial na 1
rose_fw

Co recytowane? ;D
Nie wiem... jakieś wierszyki... to dziecko małe recytowało ;D Mój kuzyn mały ;D

U mnie w domu wszystko niewierzące także czytania Biblii nie ma, ale chyba w innych domach to raczej norma... tak mi się przynajmniej wydaje ;D

Co do liczenia to moja mama też liczy xD
Dzisiaj mnie zabił tekst "co policzyć? Wino czy opłatek xD?"

ocenił(a) serial na 6
Slutty_Pumpkin

Widzę, że wino to już wszędzie oficjalna potrawa xD Ja bym je liczyła jako 13, taka kontrowersja xD

ocenił(a) serial na 1
Kejt__

Mam taką metodę na Święta - oficjalna, opatentowana ;D
Nazywa się "Mistletoe and Wine" z naciskiem na wine.... lot of... lot of... wine ;D
I nagle święta są takie zaje.biste ;P

ocenił(a) serial na 6
Slutty_Pumpkin

Hahaha, no ja przeważnie jestem pod koniec już pijana, ale dzisiaj jakieś wytrawne wino więc nie wypiłam za dużo, bo za kwaśne dla mnie więc nie ma szału ;<

ocenił(a) serial na 1
Kejt__

Ja tak ostatnio się nawaliłam na imieninach babci - tzn jeszcze przed przyjściem gości, w trakcie przygotowań, żeby wytrzymać... z rodziną ;D
Półsłodkie <3 ;D

ocenił(a) serial na 9
Kejt__

A u mnie w Wigilie nie ma alkoholu :p

ocenił(a) serial na 6
anulka88

To już jest po Wigilii, haha :D

ocenił(a) serial na 9
Kejt__

Ogolnie 24 :p przed i po polnocy tez sie liczy :p
Jutro co sie dopiero chlapnie :D

ocenił(a) serial na 1
anulka88

WIGILIA BAZ ALKOHOLU? ;D

Matko, co za wzorce ja z domu wyniosłam.... szlag by to... xD

ocenił(a) serial na 9
Slutty_Pumpkin

Zawsze :))

ocenił(a) serial na 1
anulka88

To nawet u mojej cioci, która jest bardzo wierząca jest wino jakieś z tego co pamiętam i chyba nawet inne trunki xD (taki kompromis między ateistami, a ortodoksyjnymi katolikami obecnymi przy jednym stole ;D)

Pod koniec kolacji pada tekst "to co, już można? ;D"

ocenił(a) serial na 9
Slutty_Pumpkin

Moja mama bardzo tego pilnuje :)
Nie mam takiego cisnienia, bo sobie nadrobie przeciez a poza tym wczoraj pilam wino :D

ocenił(a) serial na 1
anulka88

No u mnie nie ma komu pilnować ;)
Ciśnienia też nie ma - żeby nie było ;D No ale u mnie ogólnie dużo wina się pije, pod kolacje z rybą wino być musi ;D

ocenił(a) serial na 9
Kejt__

Jak babcia jest na Wigilii to nie ma przebacz, Biblia i modlitwy muszą być, babcia trzyma rytm i mówi, żeby głośniej, bo nie słyszy :D
Ale w tym roku bez tego całego cyrku, nawet bez życzeń "każdy z każdym" tylko tak ogólnie :D

ocenił(a) serial na 6
anulka88

Ja w tym roku mam tylko 4 osoby (razem ze mną) na wigilii i trochę mi dziwnie i pusto bo zwykle było jakieś 9, ale i tak się znalazł ktoś, żeby całe te ceregiele zachować :D

Chociaż mnie to nie dotyczy to uważam, że to całkiem ciekawe i miłe takie celebrowanie.
Całe szczęście tylko, że nigdy u nas nie było i nie ma kolęd bo bym wyszła xD

ocenił(a) serial na 1
Kejt__

U mnie 3 xDDD

ocenił(a) serial na 6
Slutty_Pumpkin

Nie ma klimatu jak tak mało ludzi, nie czuję przez to w ogóle, że jakieś święta :D

ocenił(a) serial na 1
Kejt__

Wiesz - byłam na takich "klimatycznych" i modły mnie przeraziły - najgorzej jest jak wszyscy się gapią i czekają czy też się zacznę modlić ;D Rodzice moi zawsze pękają i jestem na nich na maksa wkurzona, bo stoję jako jedyna i się w stół patrzę.

ocenił(a) serial na 6
Slutty_Pumpkin

Nie no u mnie nie ma spiny, ja z bratem siedzę/stoję i czekam po prostu, tolerują nas, haha :D

Ale ogólnie lubię ten klimat, bo u nas zawsze po wigilii gramy sobie w jakieś gry, oglądamy filmy, ogólnie takie miłe spędzanie czasu. I wiadomo że jak więcej ludzi jest to zabawniej ;)

ocenił(a) serial na 1
Kejt__

No u mnie niby też, ale nie lubię tego za bardzo - za bardzo się w domu przyzwyczaiłam do moich przekonań, żeby potem patrzeć jak inni się przy mnie modlą, zawsze mnie to jakoś krępuje. Nie wiem czemu ;D
Tzn ja też lubię tradycję, tyle że nie trawię sztywniactwa, zwłaszcza w święta, które powinny być radosne ;D
Ja to nawet lubię kolędy, na Pasterkach bywałam (2 razy do roku w kościele nawet nie jest źle ;D) itp. ale to takie sztywniactwo przy kolacji mnie wkurza.

ocenił(a) serial na 6
Slutty_Pumpkin

Moja rodzina jest chyba za bardzo niezrównoważona na sztywniactwo xD prędzej dzieją się rzeczy typu "kto zje więcej pierogów" albo strzelanie sweet foci dziadkowi jedzącemu zupę chochlą z garnka xD Rok temu przez to wpadł mi aparat do barszczu i nie przeżył :P

No w sumie do przyjemności to nie należy i czekam zawsze już na tę część z jedzeniem, bo przeważnie jestem już mega głodna po całym dniu, a tutaj tak przeciągają :P

ocenił(a) serial na 1
Kejt__

Oooooo... i nagle moje święta takie smutne się wydają ;<
Może dlatego, że jedyna babcia która mi została, to wredna su.ka ;D Kocham ją i w ogóle (żeby nie było xD), ale to szorstka miłość jest xD

No nic, nadrobię kiedyś z własną potencjalną rodziną ;D Nawet jeśli będą to koty, psy i zdesperowane, porzucone przed świętami przyjaciółki xD
Wtedy wymyślę sobie własne tradycje i będę nimi zamęczać ;D

ocenił(a) serial na 6
Slutty_Pumpkin

Dlatego narzekam w tym roku, bo nuda :P

Z moją babcią też taka szorstka miłość jest, chociaż mam wrażenie, że im jestem starsza to się bardziej docieramy (już jej nie prowokuję celowo xD). Ona w sumie trochę nie ma wyboru i musi nasze wygłupy tolerować :D

Haha no ja dzisiaj mówiłam, że jadę do Marty na Wigilię, bo ma ciasto, które bardzo lubię, a mi nie pozwolili zrobić w domu :D

Spadam spać bo aż mi się oczy zamykają :D
Dobranoc ;*

ocenił(a) serial na 1
Kejt__

No u mnie też już chyba weszli w stadium akceptacji ;D

Marta... you leave me heartbroken,,,

Ja spadam spróbować dokończyć Love actually, bo mi nie idzie jakoś xD

ocenił(a) serial na 9
Slutty_Pumpkin

Nie podchodzi?? :p

ocenił(a) serial na 1
anulka88

Wzruszyłam się na fragmencie z pogrzebem (mimo, że trwał z 5 sekund xD) - zawsze wyję jak popieprzona na pogrzebach - a jak jestem chora, to łatwo się wzruszam ;D - musiałam ochłonąć i zrobiłam sobie przerwę ;P

ocenił(a) serial na 9
Slutty_Pumpkin

Nie pamietam tej sceny :D

ocenił(a) serial na 1
anulka88

Bo trwała 5 sekund ? ;D

ocenił(a) serial na 9
Slutty_Pumpkin

Byc moze, haha :D

ocenił(a) serial na 1
anulka88

Chyba nie skończę dzisiaj - jutro obejrzę od początku ;D
Tez lecę - Dobranoc :*

ocenił(a) serial na 9
Slutty_Pumpkin

O jaaa... :D
No ja jutro tez zamierzam dalej poogladac :)
Dobranoc :*

ocenił(a) serial na 9
Kejt__

Z koledami to idziemy na latwizne, mama z babcia wspominaja jak to sie kiedys spiewalo i jak kiedys bylo, no ale kiedys to mialo klimat i urok a teraz wszystko jest gotowe, niby przepych wszedzie a swieta z roku na rok coraz gorsze...

ocenił(a) serial na 6
anulka88

U nas ewentualnie gdzieś tam sobie cichutko w radiu lecą, bo ja jestem terrorystką i nie lubię, więc oni też nie mogą słuchać, haha :D

ocenił(a) serial na 9
Kejt__

Tzn. - mialam napisac, ale podlapalam inna mysl i w koncu nie napisalam :p- u mnie tez leca, od kilku dni tuba o ktorej pisalam, ale na kolacje dla mamy puscilam koledy takie nasze, polskie, ale od jutra bedzie musiala sluchac nowoczesnych, bo to nasze swieta przeciez :D

ocenił(a) serial na 9
Slutty_Pumpkin

U mnie też "mała" Wigilia, o 20 już było po jedzeniu, prezentach, mama poszła, ja posprzątałam :)
A teraz jestem po filmie :p

ocenił(a) serial na 1
anulka88

OMG, na takiej nigdy nie byłam. No ale ja mam cholernie małą rodzinę + bardzo skłóconą. Jak tak się zastanowić to nawet smutne się wydaje ;/

Co do filmu - nie ma sprawy ;D

ocenił(a) serial na 9
Slutty_Pumpkin

Ja na najwiekszej na jakiej bylam to 6 albo 7 osob, chyba... :D dla mnie to za duzo, przy takich imprezach i tak jest stres a jeszcze przy jednym stole rozne pokolenia, poglady, przyzwyczajenia, dla mnie to srednio sie laczy.... :p

ocenił(a) serial na 1
anulka88

To u mnie standardowo to jakieś 9 osób było od paru lat, czasem 4, z dzieciństwa pamiętam, że też pewnie koło 8-9.
Tylko teraz jakoś zdecydowaliśmy się zostać w domu, na luzie i spędzić trochę czasu razem tylko ;)

Poza tym jestem chora i głupio by było tak zarażać ;<