PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 121947
5,0 3 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

W nowym odcinku przeszedł samego siebie! Sięgnął zenitu, po prostu fantastycznyyyyyy! A ta scena z telefonem - tyle emocji , jak nigdy, taka chemia, taka tęsknota, takie uczucie. Obiektywnie stwierdzam, że w chwili obecnej Damon może się co najwyżej schować przy Stefanie.

użytkownik usunięty
TheTusiax

W króliczej norze.Bo do mrowiska nie wejdzie.

ocenił(a) serial na 9
TheTusiax

Przypomniałem sobie siebie na początku... gdy po raz pierwszy tu się pojawiłem :P Na forum TVD... ttp://www.youtube.com/watch?v=dlHyN1eJgTI xDDDDD

ocenił(a) serial na 10
MF13

a co ten filmik ma wspólnego z tematem?

ocenił(a) serial na 9
TheTusiax

To takie żart ;) Zresztą długo możnaby opowiadać... Jesteś nowa ? Gratuluję odwagi :P

ocenił(a) serial na 10
MF13

nie, nie jestem tu nowa. Gratulujesz mi odwagi w związku z czym? z tym, że otwarcie twierdzę, że Stefan jest fajniejszy od Damona? :)

ocenił(a) serial na 9
TheTusiax

Zgadzam się z Tobą w pełni... bądź spokojna :) Również nie wiem dlaczego, żywię większą sympatię do Stefana... Tak ! Stefana :) Nie zmienia to faktu, iż do Damona mam wielki sentyment... czuję więź, choć częściową w charakterze :)

użytkownik usunięty
MF13

Ja też nie wiem dlaczego ją żywisz:P Jeśli chodzi o mnie, Stefan zyskał w moich oczach po tym gdy poświęcił się dla brata, bo nie ukrywajmy, wcześniej nie dokonał niczego godnego uznania. Ale to co zrobił Andie... cóż:/ Szkoda, że Elena jest wciąż tak zaślepiona:(

ocenił(a) serial na 9

Każdy wielki ma chwile słabości. Sztuką jest z nich wyjść i pokazać, że nie jest się potworem. Stefan udowodnił nam... zwłaszcza w końcówce, iż gdzieś w sercu tli się u niego dobro... wspomnienie wiecznej miłości do Eleny.

użytkownik usunięty
MF13

MF, z całym szacunkiem, ale Stefan wielki?;)
Ciężko mu będzie z tych słabości teraz wyjść.
A co do rozmowy telefonicznej... miłości może i tak, ale czy wiecznej? Nie sądzę.

ocenił(a) serial na 9

To typowa, filmowa próba charakteru Stefana... przejdzie ją, wszystko ku temu zmierza, nawet jeśli tego nie widać.

użytkownik usunięty
MF13

Oczywiście, Stefan jak zwykle zostanie ocalony i wszystko zostanie mu wybaczone na jego jedne zmarszczenie czoła...

ocenił(a) serial na 9

Tak bywa. Aby wszystkich zadowolić powiem, iż zarówno Stafan jak i Damon są wspaniali. Kropka.

użytkownik usunięty
MF13

I co mam Cię po stopach całować ?:P Ja Damona za idealnego też nie uważam, nie mieszajmy go w dyskusję o Stefanie.

użytkownik usunięty

Właśnie,nie rozumiem czemu (prawie) wszystkie rozmowy o Stefanie odbywają się w kontekście Damona.

ocenił(a) serial na 9

Widzę, że potrzebujesz trochę czasu dla siebie. Każdemu przyda się ochłonąć od czasu do czasu :P

użytkownik usunięty
MF13

A Ty argumentów?;) O ile pamiętam każdą dyskusję o Stefanie kończysz właśnie stwierdzeniem, że Damona też lubisz:P

ocenił(a) serial na 9

Tak. Obydwu lubię. Bardziej jednak Damona. Sprzeciwiam się jednak traktowaniu Stefana jako odpowiedzialnego za całe zło...
chyba nie trudno zauważyć, że przez cały 1 i 2 sezon to włśnie Damon był odpowiedzialny za dużo zła... wiele negatywnej energii.
Wybacza mu się to jednak, bo jest taki czarujący i buntowniczy. Dziewczynki uwielbiają niegrzecznych, dziecinnych chłopaków.
Tacy roztropni i rozważni jak Stefan w obliczu tego całkowicie przepadają..., a gdy już się stają źli to w ogóle :P
Warto być obiektywnym :D

ocenił(a) serial na 9
MF13

Sorki ! Przed słowem Damon jest słowo "właśnie"...

użytkownik usunięty
MF13

Nie obarczam go winą za cało zło, ale za to, że Elena ledwo co dożyła swojej osiemnastki, tak.
Damon owszem, wyrządził wiele złego, ale gdyby Stefan nie wrócił do MF z swoich egoistycznych pobudek i nie nakierował go na Elenę to nic by się z tych rzeczy nie wydarzyło. Może gdyby Stefan nie zdawał sobie sprawy z zagrożenia, inaczej by to wyglądało, ale po słowach "I know the risk but I have to know her", chyba raczej nie jest wątpliwością, że Stefan zachował się jak egoistyczny dupek.

Warto być obiektywnym, Ty w tej chwili nie jesteś, bo nie widzisz żadnych wad Stefana i uważasz, że fanki Damona nie widzą żadnych wad w starszym bracie. A to nieprawda. Dziecinny to jest argument, że wolimy Damona bo Ian jest przystojny, a jego postać niegrzeczna.

Stefan roztropny i rozważny? Zgadzam się, że Stefan woli najpierw myśleć a potem działać, Damon zaś jest impulsywny i robi wszystko na odwrót. Tylko prawda jest taka, że przez to myślenie Stefana, wiele osób by dawno zginęło, łącznie z Eleną. Fakt, Damon mordował i chciał zabić Jera, ale ocalił więcej bliskich Eleny przez całe dwa sezony niż Stefan.

ocenił(a) serial na 9

No cóż... Ciekawe jest zdanie : 'Damon owszem, wyrządził wiele złego, ale gdyby Stefan nie wrócił do MF z swoich egoistycznych pobudek i nie nakierował go na Elenę to nic by się z tych rzeczy nie wydarzyło." Te egoistyczne pobudki jak piszesz to zbyt daleko idący wniosek... lekkie nadużycie... każdy ma prawo zacząć nowy etap. To tak jakby powiedzieć, że matka norweskiego zamachowcy i fanatyka-nacjonalisty Breivika jest odpowiedzialna za śmierć tylu ludzi w Oslo i na wyspie Utoya... Tak głęboki jest tamten argument :P Resztę szanuję. Co człowiek, to opinia.

użytkownik usunięty
MF13

Porównanie nietrafione. Skąd matka ma wiedzieć, że jej synowi odbije i zostanie zamachowcem?
Stefan chyba nie sądził, że Damon dał mu spokój i je sobie króliczki gdzieś w Europie?
Ależ oczywiście, że Stefan miał prawo rozpocząć nowy etap. Ale dlaczego czyimś kosztem? Jeśli wampir decyduje się na związek z dziewczyną i sam przyznaje, że wie, że niesie to ze sobą ryzyko to wybacz, ale to jest egoistyczne.

ocenił(a) serial na 9

A więc niech będzie... Stefan jest egoistą... jak każdy.

Pa !

użytkownik usunięty
MF13

:D

ocenił(a) serial na 9

:P

ocenił(a) serial na 10
MF13

Stefan nie jest egoistą! Swoją obecnością dał Elenie wiele szczęścia... Klaus mógl i tak ją i jej rodzinę kiedyś wytropić, w końcu wygląda identycznie jak Katherine. Kwestia czasu... :)

ocenił(a) serial na 9
TheTusiax

Na taki głos czekałem :) Dzięki.

użytkownik usunięty
TheTusiax

A ile przysporzył jej cierpienia.

ocenił(a) serial na 10
TheTusiax

a co więcej - zapomniałam dodać- Stefan uratował przecież Elenę z wypadku! I gdyby nie Stefan nie byłoby jej już w ogóle. ;)

użytkownik usunięty
TheTusiax

Niesamowite.

ocenił(a) serial na 9

Wow ! Ważne, że dziewczyna myśli. To dzisiaj jest w cenie.

użytkownik usunięty
TheTusiax

A ile ona razy się przy nim uśmiechała? 3? Przed jego przybyciem była pogrążona w smutku, on go tylko pogłębił tak na dobrą sprawę.
Przez 18 lat jakoś jej nie wytropił. Nie zdawał sobie sprawy, że doppelganger Katherine istnieje. Więc nie mów mi, że gdyby nie Stefan, to Klaus by ją prędzej czy później znalazł;)

ocenił(a) serial na 10

heh, to byłoby tylko kwestią czasu, ale no tak masz rację, gdyby nie Stefan Klaus by jej nigdy nie dopadł, bo wczesniej zginęlaby w wypadku samochodowym, z którego uratował ją Stefan!

użytkownik usunięty
TheTusiax

Wiesz, to wspaniałe, że ją uratował. Ale czy uratowanie = związek?
Mógł ją zostawić i pozwolić dalej normalnie żyć (o ile da się żyć normalnie po stracie rodziców w tak młodym wieku).

ocenił(a) serial na 10

Stefan nie zmusił Eleny do związku - sama się w nim zakochała! Skoro to była miłość, to chyba oczywiste, że żadne nie chciało rezygnować z drugiego.

użytkownik usunięty
TheTusiax

Ale chciał ją poznać, wbrew wszelkim zagrożeniom! O to mi chodzi! Twierdzisz, że Stefan nie jest egoistyczny, a ja Ci chcę pokazać, że nie do końca tak jest.
Egoizmem jest dla mnie stawianie młodej dziewczyny przed wyborem: ludzkie życie albo wampirze "życie".

ocenił(a) serial na 9

I na tym polega cała magia Eleny :) Całego serialu... zresztą ciekawe czy w trzecim, a może (jeśli powstanie) 4 sezonie Elena zostanie wampirem...

TheTusiax

Hehe

ocenił(a) serial na 9
Madame_7

Ona się wysila, a Ty się śmiejesz.... Brzydko :P

ocenił(a) serial na 10
Madame_7

pseudosarkazm - co najmniej śmieszny, madame....

TheTusiax

Sarkazm? ;]
Lepiej poznaj definicję tego słowa ;)

ocenił(a) serial na 10
Madame_7

poznałam.

TheTusiax

Jak sama widzisz to nie był sarkazm. Tylko ironia :)

TheTusiax

"A ta scena z telefonem - tyle emocji , jak nigdy, taka chemia, taka tęsknota, takie uczucie." -???
To przecież tylko ta sama, zmarszczona minka Stefka, dobrze znana z 2 sezonu.

ocenił(a) serial na 9
Madeleine_filmweb

No właśnie. Zapraszam na temacik z "Toastem" na forum "Pamiętników..." ;D

ocenił(a) serial na 10
Madeleine_filmweb

nie, własnie nie . Dla mnie to świetnie odegrana, przejmująca scena, a jestem dość wymagającym widzem.

TheTusiax

Masz racje w tym odcinku stefan zaszalał ;D

TheTusiax

Stef pokazał pazur ;)

TheTusiax

Stefan mi się kojarzy z postacią z kawału- przyśpieszę do 40 km na godzinę, niech spojrzę śmierci w oczy. Stefan jest mniej więcej tak samo szalony:P Na każdą okazję ma jedną minę i moim zdaniem scena z telefonem była żałosna, bo ja miałam nadzieję, że on będzie zły i mroczny a się okazuje, że nawet jako ripaaaah on mazgai się jak baba. Zabicie Andie mnie całkowicie rozwaliło, Stefan chyba mógł w inny sposób dac Damonowi do zrozumienia, że ten ma dac mu spokój. Elenka oczywiście będzie szukac nadal swojej true love, bo Damon wspaniałomyślnie jej nie powie, że Stefan wybebesza całe wioski i zabił Andie. Teraz jej coś wspomniał, ale ona oczywiście nie wierzy. Za to Stefan ma cały czas zbolałą minę, bo nie może się zdecydowac czy lubi mordowac czy też nie:/

ocenił(a) serial na 10
alien_2

Kiedy Stefan staje się drapieżniejszy, Damon łagodnieje... nie podoba mi się to. :D

ocenił(a) serial na 10
alien_2

Stefan się mazgai? błagam! Scena z telefonem byla cudowna! A Stefan jest zdecydowanie bardziej męski od Damona, taki facet. Damon jest za bardzo puszczalski... i przez to nie zasługuje na Elenę.