PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122229
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Spoilery i dyskusje ^^ o TVD, Stefanie i całej reszcie :D

Slutty_Pumpkin

Ja to rozumiem tak, ze Elena akurat w czasie przywracania wspomnien trafiła na odpowiedni moment, bo byla w miejscu gdzie akurat ta scena się wydarzyła. I to przyspieszyło proces przywracania wspomnien. Tak czy owak wspomnienie z tej drogi - związane z 1 spotkaniem tez wrócilo, bez potrzeby wycieczki w to miejsce :D

ocenił(a) serial na 6
robb264

Co ja czytam... Ech, ja już chyba nie chcę wiedzieć nigdy co w jaki sposób fani Deleny interpretują, bo osiwieję :D

Kejt__

Znalazłam. Nie lubię wyciągać brudów z przeszłości, bo sama jak czytam swoje dawne wypowiedzi to chce mi się śmiać, ale...

"Ja to na ich pocałunku ryczałam ze śmiechu:D W porównaniu z 3x19 to była żenada + tyle zapowiadali o ważnym pocałunku i to miał być ten pocałunek?:D
Za to potem byłam nieźle wkurzona, bo dotarło do mnie, że Stefek znów manipulował Eleną.

Czasem to się zastanawiam czy nie tylko Damon zauroczył Elenę. Bo dziewczyna tak jest zaślepiona w Stefanie, tak mu oddana, że to aż podejrzane."

ocenił(a) serial na 6
immortal13

Hm. czyli pocałunki Stefana mają magiczne zdolności manipulacyjne, a pocałunki Damona nie? Dobrze, że chociaż ma chłopak to sire bond xD

Kejt__

xDD autorka tamtego postu ma wg mnie wątpliwą obiektywność :P Mam nadzieję że nie wchodzi tu na forum i tego nie przeczyta :P

ocenił(a) serial na 6
immortal13

Ja tam nie wymagam obiektywności, każdy ma swoją opinię, a ta z założenia jest subiektywna. Wymagam tylko zdolności logicznego myślenia i używania mózgu chociaż raz na jakiś czas, jeśli już ktoś koniecznie musi podzielić się swoimi przemyśleniami z szerszą publicznością :D

Wątpię czy by mi to coś mówiło tak czy inaczej gdybyś podała autora, kojarzę tylko kilka osób z przeciwnej linii frontu xD

Kejt__

Manipulacja? Blush głównie gada jaki to Stefan podły, kłamliwy gad, prowodyr i manipulator. Potwór.

ocenił(a) serial na 6
robb264

Nie chce mi się dyskutować na ten temat, nie bez powodu omijam tematy gdzie ona się pojawia szerokim łukiem.

Kejt__

Lepiej uwazajmy - jeszcze nas zabije swoimi gifkami .... ^^

Kejt__

Widzę że Robb zgadł :P

Kejt__

Ja nie wiem jak mozna pocałunki porównywac. U Deleny w 3x19 byl make aut a nie kiss. U Steleny to był cichy spokony moment, u Deleny Florence i wiatraki by rozwiac włosy i dodac epickosci

immortal13

To twoje czy czyje :D ?

robb264

Co? Ten post o manipulatorskim pocałunku? No bez jaj.
Mówię wiele bzdur, ale tamto nie jest moje.

robb264

http://www.aceshowbiz.com/news/view/00060193.html

“Talking about Elena and Katherine’s showdown, executive producer Julie Plec said, “When we stared breaking Katherine’s journey for the season, we knew we wanted to lead to a vampire confrontation between the two. The idea of having Elena finally being strong enough to at least put up a good fight felt like an opportunity we couldn’t miss.”

Plec additionally promised “there will be” a winner in the duel, “and it will not be pretty.”

ocenił(a) serial na 1
robb264

Wow! Odcinek miał teoretycznie wszystko co mogło by mnie uszczęśliwić. Elena z uczuciami i bez sire bond, nieliczne sceny Stelena/Delena, a przede wszystkim powrót kilku lubianych bohaterów. Niestety jakoś przez większość czasu zastanawiałam się ile do końca.

Liczyłam, że Kol bardziej sponiewiera Elenę.
Czasami żałuję, że amnezja szerząca się w Mistic Falls nie jest zaraźliwa. Chciała bym choć na chwilę zapomnieć, że su*a to główna bohaterka i nie może zginąć. :(

Wrażenie zrobił na mnie fakt, że ludzie którzy giną w MF okazują się mieć rodziny, którymi musi się zająć Liz.
Szkoda, że Caro zapomniała powiedzieć swojej mamie o paru istotnych faktach o Silasie. Pewnie nie miała czasu flirtując z Klausem.

Z wszystkich powrotów chyba najbardziej spodobał mi się ten Lexi. Aż jestem w szoku. Autentycznie się wzruszyłam. Dalaric przeszedł przy tym bez echa.

Nowe promo jest straszne - pocałunek Reb z Mattem? Jeszcze tylko Klaroline i będzie epic love storyline.

W ogóle to zabłądziłam dziś gdzieś online i odkryłam, że można shipować jednocześnie Steroline i Klaroline. A myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy :D

Slutty_Pumpkin

No jasne ze mozna ( nie to ze ja tak robię) - jest od groma takich krzyzówek. Nie wiem dlaczego. Chyba dlatego ze wielu lubi jednoczesnie Klausa i Stefana + Klefana. I Klarolinowcy zarzekają się ze ich ship nie jest w ogóle podobny do Deleny z wyjątkiem dynamiki good girl+bad boy.

ocenił(a) serial na 1
robb264

No jeśli podstawą jest "ładnie ze sobą wyglądają" to wiesz. Jak dla mnie Delena i Klaroline to jednak dwie różne relacje. Może pozornie podobne, no ale ciężko to porównywać. Żeby tylko Caroline nie przesadziła z dziękowaniem za zapowiadany na następny odcinek "epic gift" od Klausa.

ocenił(a) serial na 7
robb264

A może oni kibicują trójkacikowi Caro+Stef+Klaus? :P

erzulie

Tylko Klaus i Stefan. Że tak zacytuję Car: "Epic"

erzulie

Klefaroline :D LOL

Stedelena

ocenił(a) serial na 6
erzulie

Ja kibicuję stanowczo :D

Kejt__

Wez mi powiedz ze zartujesz :D W sensie - chciałabyc Steroline? :D Bo ja nie :D No chyba ze w tym trójkącie Steroline to broomace. Wtedy to tak :D

ocenił(a) serial na 6
robb264

To było odnośnie trójkąta Caroline-Stefan-Klaus :D

A co do Steroline to wolę na pewno to niż np. Stefana z Kath, ale nie, nie kibicuję.

Kejt__

Steroline wolisz bardziej niz Steferine - co za potwarz ;D ....no dobra kazdy niech sobie lubi co chce :D

ocenił(a) serial na 1
robb264

Tak z innej beczki to zaczynam się bać filmweba, przed chwilą zaczęły mi wyskakiwać powiadomienia o postach z podpisem "za minutę" a nie "x minut temu" Czyżby zdolności medium, hmm?

Slutty_Pumpkin

Rzadko ale czasami mi wyskakuje. Zignoruj :D

Slutty_Pumpkin

Filmweb to wróżka, bój się :)

ocenił(a) serial na 1
Slutty_Pumpkin

Cholera liczyłam, że ja i Filmweb mamy coś "special". No nic, trudno :P

Slutty_Pumpkin

Gdzie jest do cholery licznik postów w temacie? Muszę az wychodzic z tematu by sprawdzic

ocenił(a) serial na 1
Slutty_Pumpkin

Mnie to dobija jeszcze to, że jak się kliknie na "fora tematyczne" to nie cofa do forów o TVD tylko odsyła na jakieś wygwizdowie.

ocenił(a) serial na 7
Slutty_Pumpkin

Też mnie to wkurza.

Slutty_Pumpkin

A jak klikniesz na "pamiętniki wampirów" to przenosi cię na stronę głowną TVD i znowu trzeba rozwijac forum - zamiast cofania do forum caloekranowego od razu ....ah ale irytujące.

ocenił(a) serial na 1
robb264

Nie ma co, ktoś zaszalał. Potrzebne były te zmiany jak nic. Czekam na czasy kiedy filmweb umożliwi ocenianie odrębnie sezonów seriali, albo zacznie liczyć średnią z odcinków. Samej mi się nie chce takich zestawień robić.

robb264

Macie filmik z finału - trailer

http://blog.zap2it.com/frominsidethebox/2013/05/the-vampire-diaries-season-4-fin ale-trailer-i-dont-care-about-anyone-else.html

robb264

Chyba Lexi złapala Damona za garło.

robb264

Ile w tym prawdy?

http://25.media.tumblr.com/9e0b902b3b3cb06a60a5c0494e2e97f8/tumblr_mmlk37P6iM1s6 rwf6o2_400.png

ocenił(a) serial na 1
robb264

A to sądzisz, że jak już ma cure w kieszeni to je weźmie? To chyba było by zbyt oczywiste, a miało być zaskoczenie, Pewnie po drodze je zgubi, ktoś mu zabierze itp. Chyba, że on je weźmie, żeby uleczyć siebie z jakiegoś wilkołaczego ugryzienia czy czegoś. Czemu od razu nie dał go Elenie tak w ogóle, przecież wszystkie te nieszczęścia były tylko po to żeby ona znów była człowiekiem. I taka mała uwaga, w sumie to on już je "get" kwestia czy on je "take".

Slutty_Pumpkin

Dla mnie szanse ze Damon wezmie wrosły niesamowicie odkąd ma lek w lapach. Cos mi mówi ze golnie sobie te smakowitosci, bedac do tego zmuszonym (a bardzo bym nie chciał by to był on )

Jeszcze to

A couple of things from Carina's (second to last) weekly chat:

- The baby thing is the entire premise of The Originals. It's what the show is about.
- Just one ghost stays.
- Stefan is back on animal blood. (nie kapuję tego spoilera - o co biega?)
- The Originals will be at Comic-Con
- q: were you surprised at who Elena chooses? a: If I told you that you would know who she chooses!

ocenił(a) serial na 1
robb264

Stefan is back on animal blood...eh

Slutty_Pumpkin

Ale co to za spoiler? WTF? To ma mnie jakos poruszyc? Nie kapuję? Znaczy ze był na animal bood i cały czas jest czy co? W początkowych odcinkach chodził z Eleną na wiewiórki więc co to za nowina?

ocenił(a) serial na 1
robb264

Nie pomogę Ci niestety. Sama chciała bym wiedzieć o co im chodzi. I jak to back? To na czym był do tej pory. Chyba od końca 3 sezonu jest na animal, bo była taka scena jak Damon zostawia szklankę i zauważa, że stefan nie dopił. I chyba nawet go o to potem pytał. Ja sie zastanawiam czy poszczególni scenarzysci wiedza o czym jest serial, czy oni tylko piszą "swoje" odcinki, a o resztę się nie martwią.

Slutty_Pumpkin

Czy Stefan nie powiedział, ze od tego incydentu z Eleną na Wicery Bridge w 3x11 przestał pic ludzką krew? Raz Damon chciał go zachęcic do picia na człowieku, ale potem juz do tego nie wracali. A od 4 sezonu Stefan chciał Elenę zachęcic do takiej diety... no to ja nie wiem co to za spoiler? Moze to takie przypomnienie przed finałem, bo jego wątek będzie z tym związany?

Scenarzysci mają plan rozłozony na cały sezon - w miarę. Mają wytyczne co w odcinku musi się znaleźć by pchnąc akcję we własciwym kierunku/ często dobierają scenarzystów ze względu czy odcinek nastawiony jest na akcję(Nadrucci)/ romans/ mitologię i retrospekcje(Nadrucci/Dries), a takze czy jest Delenowy (tutaj głównie Young)/Stelenowy/Klaroline (tutaj Caroline Dries) ---- oczywiscie scenarzystów jest od groma - to tylko przykłady. Wazne przełowe odcinki (premiery/finały/ mid-season finale pisze najczęsciej Plec lub wspomaga)

Problemem jest wielu nowych scenarzystów, którzy masakrują retrospekcjami utarte kanony -np. Molina i jego flashbacki z lat 40.

ocenił(a) serial na 1
robb264

Ale brak konsekwencji świadczy o tym, że ktoś tam za mało czasu poświęca na analizę tego co wydarzyło się wcześniej. Odcinki z retrospekcjami i wspomnieniami kompletnie skopane. Tak, ja wiem że mają zamysły, ba! Plec juz kolejny finał przecież wymysliła.

Slutty_Pumpkin

Często jest tak, ze poprawiają sami siebie, jezeli jakis scenariusz jest krytykowany - albo zmienia im się koncepcja. (np. Plec zmienila zdanie nt, kto ma wziąc cure w finale - zrobila to w polowie sezonu; Klaus miał zginąc pod koniec 3 sezonu; a Stefan miał miec powiazania z Rose w 2 sezonie, która miała byc jego starą miłoscią....)

ocenił(a) serial na 1
robb264

Ja chcę się w końcu dowiedzieć czemu na samym początku Damon tak nienawidził Stefana. Co się wydarzyło takiego w tych latach 90 o których mowa była chyba w 1szym odcinku? Jak dotąd w każdej retrospekcji bracia się w miarę dogadywali, a Damon nie był też jakoś zaślepiony miłością do Kattherine.

Slutty_Pumpkin

Damon był juz 'zly' w latach 70- tych. Stefan mu wysłał Lexi do pomocy. Juz wtedy biadolil o Katherine.

Damon w 1 sezonie nie wiedział o Ripperze i problemach z krwią Stefana - chical wiedziec dlaczego jej nie pil - nawet go do tego zachęcał. Natomiast w 3x03 Damon mówi ze wiedział o krwawych latach 20 Stefana, w 3x16 w retro z 1911 nawet widział jak Stefan urywa łeb kobiecie po napiciu sę ludzkiej krwi. Widac tu lukę w rozumowaniu. Jezeli Damon wiedzial jaki był Stefan w 1911, latach 20 i 40 - to czemu zachowywał się jakby byl kompletnie nieswiadomy tego w 1 sezonie?

ocenił(a) serial na 1
robb264

Tylko czy on tam mówi, że nie wiedział, czy zachowuje się jakby nie wiedział? Obiecywałam sobie że do tego wrócę i sprawdzę, ale mi sie nie chcę. Jeśli tylko zachowywał się jakby nie wiedział, to można by to było tłumaczyć celowym działaniem Damona, by Stefan powrócił do nałogu.

robb264

http://media.tumblr.com/f4c8d20514e203cb3aef5bb224da6471/tumblr_inline_mmlti8mhl V1qz4rgp.jpg