PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122229
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Spoilery i dyskusje ^^ o TVD, Stefanie i całej reszcie :D

ocenił(a) serial na 9
robb264

Skończyłam "Anioł Ciemności" D
Zakończenie mi się nie podobało, bo "otwarte"... Ale ogólnie 7/10 :) Czyli już - polecam :p

robb264

Ciekawe :

After ghosts begin to slip through the veil that separates supernatural purgatory from the living in the May 9 penultimate episode, we'll find out in the season 4 finale if Silas' plan to drop the veil completely is successful. We'll also learn who takes the cure for vampirism - a decision that EP Julie Plec admits she changed halfway through the season. And expect an emotional graduation day. "I cried some really beautiful sad tears," she says, "and I cried some great happy tears."

Plec zmienila w połowie 4 sezonu decyzję kto zostanie człowiekiem.

robb264

Myslę ze chciala przemienic Damona ale zmieniła na Stefana, bo Damon był zbyt oczywisty.... Wtedy i wątek z utratą pamięci będzie pasował. Chciaz i odwrotnie by pasowalo, sam juz nie wiem............

ocenił(a) serial na 2
robb264

Keep calm and wait :D Ja już nie wiem kogo obstawiać z tym lekarstwem, dlatego poddaję się i czekam, bo moje oczekiwania nigdy się nie sprawdzają :D Ja bym chyba nie chciała widzieć Stefa jako człowieka - chodzi o to, że pewnie będąc bezsilnym wobec pozostałych znajomych i tego co czeka za każdym rogiem MF pogrążyłby się w jeszcze większym poczuciu winy, że naraża swoich bliskich po to aby go chronili, a on i bez tego jest pełen negatywnych emocji :/ Zresztą to chyba dotyczy każdego z bohaterów, więc w ogóle wychodzi na to, że cały wątek z cure jest do kitu :D

ojla

A ja chcę by wziął bo będzie miał wtedy wątek i będzie w centrum uwagi. W tym sezonie nie miał zadnego scenariusza i go wpychali to tu to tam. Wazne by miał duzo screentime i dobre sceny - czy smutne czy wesołe mało mnie obchodzi.

A jak połączą to wszystko z utratą pamięci to moze wyjsc cos naprawdę swietnego. Chcę to zobaczyc. I zaraz ci napiszę dlaczego.

ocenił(a) serial na 2
robb264

Jeśli JP nie zmaści postaci Stefana w kolejnym sezonie tak jak w tym, to faktycznie może być to ciekawy zwrot akcji. W innym wypadku 5 sezon, może być kolejną drogą przez mękę...

ojla

Jednak cały czas się zastanawiam kogo Plec wybrała .... W połowie tego sezonu zaczęły się pojawiac te gadki Damona jak to on bardzo nie chce byc wampirem........jezeli zaj...ebała ten wątek Stefanowi by dac go Damonowi to ją chyba ubiję. Chcę ten wątek dla Stefana tak bardzo. (no dobra - niech Damon bierze sobie lek a Stefan niech ma utratę wspomnien LOL)

ocenił(a) serial na 8
robb264

świniobicie ;D

p3rla

*jak to on bardzo nie chce byc człowiekiem - sorry za błąd.
To moze pójść w kazdą stronę......
Widziałem ze były spoilery na poczatku sezonu (niby od zwolnionego scenarzysty - ze planują na koniec sezonu - Połączyc Stelenę po smierci Damona. Damon ma zostac człowiekiem - i wtedy trójkąt ma się rozpocząc na nowo. )
Jezeli to była prawda, to zamienili ich role w finale. I to Delena będzie razem a Stefan człowiekiem.

p3rla

Chciales inny swietny stelenowy filmik jak mniemam ?
http://www.youtube.com/watch?v=Pg7qGRqYu8M&list=UUQpH--SHfxmG967_JRmoyrw&index=2

Wkleiłem go wczesniej ale przeszedł bez echa.

ocenił(a) serial na 2
robb264

:( ale oni mieli piękne sceny...
Szkoda tylko, że ten filmik kończy się tą sceną na dachu. Nie podobała mi się ta wizja JP. Zbyt bajkowa jak na taki serial.

ocenił(a) serial na 2
robb264

Po tym filmiku włączył mi się ten o Datherine i pierwsze kilka scen przypomniało mi jak bardzo chciałam żeby Damon był z Katherine... Byłam tak cholernie zawiedziona kiedy okazało się, że Kath wcale nie chciała być z Damonem :/

ojla

Steferine i Datherine jest zmarnowane. Jakby nie mogli dac Eleny i KAtherine kazdemu z braci. Wtedy wszyscy by szczęsliwie skonczyli.

A co do tego newsa od Plec. W plakacie promocyjnym Stefan mial te klucze i hasło "from honor comes salvation" - a jezeli to on był planowany do lekarstwa, a potem to zmienili? Plec jes taką fangirl Damona - tylko on ją interesuje, tylko o nim mówi w wywiadach. W ostatnich wywiadach nie bylo ani słowa o Stefanie. Mówili o wszystkich tylko nie o nim. Mam juz dosc. Po co mam oglądac serial jak postac którą lubię tak zaniedbują...... Jak Damon zgarnie wszystko w finale (tzn. miłosc Eleny i wątek z lekarstwem) to koncze z tym serialem. Jeszcze to głupie Steroline zapowiadają ....chyba zwrócę obiad. Cały sezon czekałem i czekałem na cos fajnego dla Stefana - nic nie dostalem. Jak Stefan będzie tylko tłem dla Damona i Deleny na kolejny sezon to juz nie wracam.

ocenił(a) serial na 2
robb264

Na bank tak tego nie rozwiążą. Stef też zgarnie jakiś fajny wątek, wierzę w to :) Także więcej optymizmu! :D
Sceptycznie nastawiona jestem już jedynie co do przyszłości Steroline - wersja friendship, bo ich taniec śmierdział wizją romansu, tak więc tutaj byłabym ostrożna z tym optymizmem. Jeśli zrobią z nich parę to wyśmieję ten ship tak jak wyśmiałam dziecięcy wątek w Pierwotniakach...

ojla

No sorry - wątek z lekiem jest platynowy - jedyne co się moze z nim równac to wymazanie wspomnien - a podobno jedno z drugim jest powiązane.

Nie chcę jakichs pieprz.onych ochłapów w stylu Steroline. Moze to Plec uwaza za interesujący wątek niezalezny dla Stefana? Jezeli tak no to się przeliczyła. Jak tak patrzę wstecz to ta Stebekah tez była do kitu - Rebeka okazała się głupia i pusta jak dzwon, "romans" trwał 3 odcinki i tylko sponiewierał krystaliczne konto Stefana, który nie spał z nikim poza Eleną. Jezeli ma byc Stelena kiedys to nie chcę by Stefan kochał kogokolwiek innego - to niszczy moją wizję wielkiej miłosci - Elena to wiem ze jest jak flaga na wietrze ale wolę by Stefan był stały w uczuciu. Tylko on "trzyma" ten ship- Stelenę w jednym kawałku. Jezeli on odpusci to nie ma juz Steleny. A mimo wszystko ta para jest od 4 sezonów - romans na szybko go nie zastąpi - "byle Stef kogos miał". Jedyną opcją jest Katheriene, bo mamy build-up od 1 sezonu i Kath jest zaj...ebistą postacią.

ocenił(a) serial na 2
robb264

No jeżeli już jesteśmy tacy otwarci, to ja też nie chcę Stefa z nikim innym prócz Elki. W czasie serialu nie byłam nawet za Steferine, dopóki nie zauważyłam, że wszystko zmierza ku Delenie, wtedy chciałąm, żeby Stef skończył z Kath. Do czasu Rebeki nie był z nikim innym oprócz Elki (wiadomo, że przed Elką pewnie korzystał z życia :D) i to mi odpowiadało bo widziałam go jako faceta idealnego. Wiem, że to naiwne no ale kurdę, czy nie po to są seriale, żeby trochę się oderwać od rzeczywistości i cieszyć się ze szczęścia serialowych postaci? :D Im bliżej końca serialu, tym bardziej się boję co wymyśli JP.

ojla

Ja widzę dla Stefana na endgame 3 opcje:
Elenę (bo nie po to oglądałem 4 sezony, by ta historia miłosna się po prostu rozpłynęła we mgle)
Katherine (bo dalej grana przez Dobrev, bo jest najlepszą damską postacią, bo ma ze Stefanem wspólną historię)
Śmierć (jak ma byc Delena to wolę by Stefan umarł w bohaterski sposób ratując swoją ukochaną i udowadniając wielką miłosc)

Zadnych "nagród pocieszenia" dawanych na ostatnią chwilę, byle zamknąc usta fanom Stefana - mnie to nie zadowala.

ocenił(a) serial na 8
robb264

A ja do tej pory żyłem w błogiej nieświadomości, wierząc, że Julie jest wierną fanką Steleny. No nic, widać to już koniec moich marzeń o odżyciu zainteresowania serialem.

HomeBird

Jedno nie wyklucza drugiego. Plec lubi Stelenę jako parę ale z drugiej strony lubi Damona jako bohatera niezaleznego. Jest zakochana w nim po prostu - lubi mówic o jego bólu egzystencjalnym, jego cierpieniu z nieodwzajemnionej miłosci etc - kocha go jako bohatera tragicznego. A z 2 strony po groźbach smierci na twitterze woli nie ryzykowac i gada tylko o Damonie.

ocenił(a) serial na 8
robb264

A co to za akcja z tymi groźbami na twitterze?

HomeBird

A to tylko tak powiedziane - Plec czuje duzą presję ze strony bardzo wokalnej (a raczej niedojrzałej i pyskatej) strony fanodmu, jaką jest Delena. Więc by nie robic kłótni i sobie przykrosci ze strony tych fanów - po prostu mówi tylko o Damonie w wywiadach, mydląc im oczy - a z drugiej strony scenariusz pisze juz jak sama chce (choc i tu widac od groma tego twittowego wpływu fandomu)

ocenił(a) serial na 8
robb264

Cóż robb nie miałem czasu skomentować naprawdę świetny :)

ojla

Skupmy się na samym aspekcie bycia czlowiekiem. Jezeli on zostanie człowiekiem to będzie musiał zmierzyc swoje idealistyczne nastawienie do człowieczenstwa z rzeczywistoscią. Nie będzie mógł chronic innych, będzie słaby. Damon będzie musial się chociaz raz wykazac jako brat. A z faktu ze Stefan jest człowiekiem to tez chyba nie będzie zbytnio szczęsliwy, bo Stefan zestarzeje się i umrze - a Damon będzie zyc wiecznie - co jest pewnie koszmarną perspektywą. Do tego jezeli Stelena będzie jeszcze zywa to pojawia się problem związku człowiek - wampir. Elena juz 2 razy była uswiadamiana ze związek mieszany nie ma przyszłosci, a Stefan tak łatwo nie zdecyduje się na zostanie ponownie wampirem.

A jezeli chodzi o utratę wspomnien - to od 1 sezonu był gigantyczny foreshadowing ze Stefan moze utracic pamięc. I tu znowu dylemat - czy przywrócic mu pamięc, by pamiętał to wszystko czy pozwolic mu byc szczesliwym i nieswiadomym. W 4x10 chcial usunąc wspomnienia, jednak w szerszej perspektywie ceni on przeszłosc jak nikt inny - pisze pamiętniki, pamięta doskonale daty i fakty (chocby datę urodzic Katherine). Jakie rozwiązanie wybrac? I tu mamy konflikty na polu Elena i Damon, bo pewnie by mieli odmienne zdanie w tej kwestii.

W ten sposób by mozna bylo odbudowac Stelenę i zrobic fajny build up - jakby on się znowu zakochał w Elenie nawet jej nie pamiętając.

To wszsytko to kopalnia pomysłow i ciekawych rozwiązan. Wystarczy chciec - Paul by był pewnie zachwycony. Nienawidzi on robic za tło dla innych postaci - lubi wyzwania - jest swietnym aktorem - jezeli ktos by mógł to udzwignac to z pewnoscią tym kims jest Paul.

ocenił(a) serial na 2
robb264

Ok, przekonałeś mnie :D Teraz, jeśli okaże się, że to Damon zostanie człowiekiem, będę żałować, że to nie Stefan dostał cure :D Podoba mi się Twój tok myślenia, fajnie by było gdyby pokrył się z tym co zrodziło się w głowie JP :)

robb264

http://foreverlovingstefan.tumblr.com/post/49017481513/im-gonna-kill-you

ocenił(a) serial na 2
robb264

Myślę, że Nina wypadnie rewelacyjnie w tym odcinku. Właśnie ten moment, kiedy mówi do któregoś z braci "I'm gonna kill you" jest najlepszym z całego zwiastuna :D

ojla

Mówi to do Damona - jak Ian się usmiecha to robią mu się takie mocno zarysowane kosci policzkowe.

ocenił(a) serial na 2
robb264

Tak, tak wyczytałam to, jednak te zwiastuny są często manipulowane, tak więc nie uwierzę, dopóki nie zobaczę :D Paul też ma chyba zarysowane kości policzkowe?

ocenił(a) serial na 9
robb264

http://www.filmweb.pl/film/Jeste%C5%9B+Bogiem-2012-544545 Meeega...

robb264

Uwielbiam te gify
http://self-high-five.tumblr.com/post/49028760619/look-at-julie-face

robb264

LOL - jedyna rola Caroline w serialu :D

http://heavenlytales.tumblr.com/post/49046536447/tvd-4x19-pictures-of-you-a-k-a- the-night-you-get

ocenił(a) serial na 8
robb264

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Z3Doh7y2F0M fajny filmik Elena + Stefan

robb264

http://www.imdb.com/title/tt2798340/fullcredits?ref_=tt_cl_sm#cast

Wedle Imdb tylko Nina i Paul mają dublerów na 100% w odcinku finałowym. (+ chyba jeszcze Bonnie patrząc na tę 3 dublerkę) U Niny rozumiem - bo ma walkę Eleny z Katherine. Ciekawe czemu Stefan ma dublera... No zobaczymy, wolę się nie przeliczyc.

ocenił(a) serial na 8
robb264

No bardzo ciekawe co wymyślili scenarzyści ;p

ocenił(a) serial na 2
robb264

O kurde! Ciekawe co Julie wymyśliła, że Stef aż dublera potrzebował? A może to jakiś kaskader i Stef ma jakieś dramatyczne/kaskaderskie sceny? Huhu

ojla

Moze jeszcze się nie ekscytujmy - widziałem ze ten kaskader wystąpił w wielu odcinkach jako Stefan - i nie byly to odcinki jakies niesamowicie dramatyczne i napakowane akcją. Np w 4x11 tez miał chyba dublera, a Ian miał w 4x08 - a odcinki nie były jakies przełomowe.

Spokojnie :D Nie chcę was za bardzo napalac na finał :D bo się jeszcze bardzo mozemy rozczarowac....

ojla

Jest takie przysłowie - miej nadzieję na najlepsze, lecz lepiej oczekuj tego najgorszego (Hope for the best but expect the worst ) - i będę się tego trzymał - mogę się jedynie pozytywnie rozczarowac :P

robb264

Mam chwilkę, więc napiszę troszkę o ciekawostkach które dostrzegłem w zawiązku ze Stefanem w II poł. 4 sezonu - i które mogą byc wskazówką co moze wydarzy się w finale:

W 4x10 Stefan chce przystac na propozycję Rebeki i wykasowac swoje wspomnienia.
W 4x11 mówi do Eleny "you don't know what I look like when I'm not in love with you" - to było dziwnie sformulowane ---> mozna powiedziec puste słowa, bo nadal ją kocha......chyba ze przestanie ją kochac...bo nie będzie jej pamiętał
W 4x12 wspomina swoje zycie, Lexie
W 4x13 mówi Rebece ze zazłyby lekarstwo dla własnego dobra - a nie dla Eleny. Mówi tez w tym odcinku, ze jego całe wampirze zycie to pasmo bólu i poczucia winy i ze lekarstwo by to wszystko zakonczyło --- "My last 146 yrs has been ruled by the pain of being a vampire"(Elena to słyszy)----> Elena w tym odcinku tez slyszy od Damona ze nie ma przyszłosci dla mieszanych par człowiek - wampir.
W 4x14 znowu rozmowa Stefana i Eleny, gdzie mówi jej ze ponowne zostanie czlowiekiem było jego głęboko ukrytym pragnieniem
W 4x15 mamy znowu wskazówki -- Stefan pokazuje swoje sentymentalne oblicze - układa rozrzucone zdjęcia na miejsce, pyta się Eleny czy by nie chciała kiedys wrócic do domu..... A koncowa scena jest jeszcze bardziej wymowna (wg mnie zapowiedz finału - Elena i Damon odchodzą razem, a Stefan się ogląda - widzi płonące wspomnienia, spalony dziennik....)
W 4x16 Elena mówi Stefanowi "your whole world revolves around me, maybe you're the one that needs to shut it off"
W 4x17 Stefan podaje dokładnie datę urodzin Katherine przez telefon Damonowi, co pokazuje jak doskonałą ma pamięc, jak wiele pamięta; ma tez scenę z Bonnie, której Silas wykasował wspomnienia
W 4x18 mówi Damonowi ze ciągle powtarza te same błędy, ze historia zatacza koło, ze chce by się to skonczylo
W 4x19 podczas tanca z Eleną stara jej się przypomniec to i owo :D powtarzając "Czy pamiętasz to...."; Silas mówi Damonowi, ze Elena i Stefan mają wspólną historię; podczas tańca z Caroline Stefan pyta jej się, jak ruszyc do przodu i zapomniec o Elenie - w tle leci piosenka Kari Kimmel "Remember" - i tekst tej piosenki wygląda tak:

One moment imprinted,
inside my mind.
Could there be,
more to this love,
or will it be left behind?

'Cause if it's all I can take.
I'll remember it all,
remember it all.
If it's all I can take.
I'll remember it all,
remember it all.

Nie będę nic sugerował :D Pozostawiam to do własnej interpretacji......^^

ocenił(a) serial na 8
robb264

Może rzeczywiście skończy się tak, że to Stefan łyknie serum słabizny i zazna amnezji. To niezbędny element każdej telenoweli, brakuje tylko udawanej ciąży. Chociaż z drugiej strony jest szansa, że takowy wątek byłby sensownie zaprezentowany. Wtedy Stefan zapewne zakochałby się w innej kobiecie. I co z tego skoro z góry wiadomo jakby się to skończyło. Odzyskałby pamięć i pognał do Eleny.

Cóż, ja niestety tracę szacunek dla postaci, których sensem życia jest bieganie za pseudo lekarstwem niczym pies za kością. Jest to mało wiarygodne. Młodość jest krótka więc na dobrą sprawę jedyne czego tak naprawdę te postacie pragną to starcza skleroza w pakiecie z osteoporozą. Zaś masochizmu nie trawię, podobnie jak syndromu męczennika.

HomeBird

Ale skąd wiesz czemu by Stefan wziął lekarstwo? On by prędzej umarł niz odebrał Elenie szansę na normalne zycie. Mozliwe ze pozna jakis straszny sekret o Silasie i by zapobiec tragedii - nie widząc innego rozwiązania i nie chcąc dopuscic by Silas je zazył - sam je łyknie. Kto je łyknie, zrobi to w dramatycznym gescie - jestem pewien.

A mi tam się ten wątek podoba - znowu Stefan by zajął centralne miejsce w fabule - daje to szansę na bardzo ciekawe sceny. I przy okazji byłaby szansa na charakter development, wiele problemów by wypłynęło na swiatlo dzienne (a które traktowano po macoszemu dotychczas)

robb264

THEY ARE FILMING THE FINALE RIGHT NOW, THAT JULIE [PLEC] AND I WROTE. WE ARE PROUD OF THE FACT THAT… THE FIRST FEW EPISODES OF THE SEASON - 401, 402 - ALL THE MYTHOLOGY WE STARTED THE SHOW WITH, THE MASSACRES AND THE HUNTERS - THE CHICKENS COME HOME TO ROOST IN THE FINALE. EVERYTHING WE’VE BEEN BUILDING TOWARDS HAPPENS AS THE STUDENTS ARE GRADUATING HIGH SCHOOL. IT FEELS LIKE A HUGE PAYOFF. SO THINGS SHOULD FEEL SURPRISING, BUT AT THE SAME TIME, WE HAVE REALLY SET THEM UP

ocenił(a) serial na 6
robb264

Rozpie*dala mnie ta sprawa http://www.filmweb.pl/person/Matthew+McConaughey-2556/discussion/Naziwsko-688854

Już kompletnie zgłupiałam i sama nie wiem, jak powinno być poprawnie;)
Jakieś pomysły, hah?

WhiteDemon

metju makkonahi ?
lub
metju mekkonahi

ocenił(a) serial na 6
robb264

Mówisz?;)
Po prostu tak kwiczę z tego, że tyle wersji, nie wyrabiamXDDD

WhiteDemon

zawsze mozesz sobie mruknąc nonszalancko pod nosem - nikt nie zaywazy róznicy i usłyszy to co chce usłyszec :D

ocenił(a) serial na 6
robb264

ŚWIĘTA RACJAxddddddddddddd

WhiteDemon

jak tam pomysł z dzieckiem Klausa? Zachwycona ?:D

ocenił(a) serial na 6
robb264

Bardzo:P
Nie no, przecież to poronione.
Kto wyjdzie z takiego połączenia?;) Boję się myśleć;P
Nieumarły hybrydowy wilczek z borderlajnem...

WhiteDemon

Widziałem jak na forach ludzie pisali, ze sciągneli motyw z Angela i dziecko Klausa ekstremalnie szybko podrosnie :DD

ocenił(a) serial na 6
robb264

XDDD jaja jak berety, Plecka sie stacza po równi pochyłej, sorry ale zaraz wyląduje w rowie w tym tempie;)