PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=646514}
3,1 9,8 tys. ocen
3,1 10 1 9756
2,2 4 krytyków
Pamiętniki z wakacji
powrót do forum serialu Pamiętniki z wakacji

Tak znakomitego polskiego serialu jeszcze moje oczy nie widziały.

Reżyser łączy wszystkie elementy w znakomita całość.
W pełni wykorzystuje i tak znakomity scenariusz z bogatymi dialogami i rożnymi smaczkami, niosący również głębokie przesłania i wartości moralne.

Praca kamery znakomita, te przybliżenia kamery mające na celu ukazanie jeszcze większego dramatyzmu i tragizmu poszczególnych sytuacji, oraz dalsze ujęcia mające wymiar bardzo humorystyczny. Oscar dla operatorów to mało.

O grze aktorskiej nawet nie wspomnę, bo przecież każdy zdaje sobie z tego sprawę że jest wyśmienita. Metoda stanisławowskiego wykorzystana do granic możliwości. Tutaj nie ma aktorów, tutaj są autentyczni ludzie zmagający się z bardzo poważnymi problemami u wybrzeży Lloret de Mar.
To dostosowanie głosu, mimiki i gestykulacji do poszczególnych scen i dialogów na najwyższym światowym poziomie. Jestem dla nich pełen podziwu, za prace wykonaną przed ekranem. Wielkie brawa.

Wiem że moja krótka notka nie jest w stanie oddać geniuszu płynącego z tej wybitnej produkcji, ale myślę że chociaż w małym stopniu przybliży ona jej niezwykłość dla mniej wytrawnych i mniej doświadczonych kinomanów.

Ocena dla nikogo nie będzie zaskoczeniem. Leci dyszka i do ulubionych.

jankotelegazeta23

Wspaniała recenzja, podpisuję się pod nią! Cieszę się, że istnieją jeszcze tacy wrażliwi na piękno ludzi jak Ty! Zawsze po obejrzeniu "Pamiętników..."przeżywam istne katharsis. Okił Khamidov poruszył wiele ważnych problemów politycznych i kulturowych w swoim dziele. Czy tylko ja widzę inspirację Larsem von Trierem? Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 1
kotkot

Dziękuję bardzo za słowa uznania. Jak widać nie tylko ja jestem pod wielkim wrażeniem pracy pana Okiła oraz jego całego zespołu.
Słuszna uwaga o poruszanych problemach politycznych i kulturowych. Bardzo ważny wątek tej wspaniałej opowieści, gdzie tytułowi bohaterzy ścierają się z obyczajami tubylców. Niekiedy te spotkania owocują w ostre wymiany zdań i poglądów, a niekiedy przeradzają się we wspaniałe romanse pełne niespodziewanych zdarzeń. Jednak jak zwykle najwięksi artyści są najbardziej niedoceniani...

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 1

Bardzo mi przykro olciu, ale masz słaby gust i nie znasz się na kinie skoro tak twierdzisz :)
PS. "nade mną" piszemy rozdzielnie :-)

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

ok. haha:) pamiętniki z wakacji według cb może jeszcze na oscara zasługują? i jestem dyslektykiem wiec się z tego nie śmiej. widze że ty masz dobry gust, wiec tego nie krytykuje ale skoro obejrzałeś takie filmy powinieneś zobaczyć tą róznice.

ocenił(a) serial na 1

Oskary to gówniane nagrody, nic dziwnego że tak wybitny film ich nie otrzymuje, bo jest po prostu na nie za dobry.
"i jestem dyslektykiem wiec się z tego nie śmiej"
nigdzie się nie naśmiewałem, chciałem tylko delikatnie zwrócić uwagę, jeśli wyszło dla Ciebie inaczej, to przepraszam ;)

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

bo to nie jest zbyt miłe jak ktoś cały czas ci wytyka błedy ortograficzne. i tak mam już sporo kłopotów z dysleksją.

ocenił(a) serial na 2

Edytor tekstu, którym się posługujesz wpisując post na Filmwebie podkreśla błędy, więc tłumaczenie się dysleksją jest śmieszne.

użytkownik usunięty
Curt90

więc napisz sobie "nade mną" i wcale ci tego nie podkreśli.

ocenił(a) serial na 2

No i dobrze, bo tak jest poprawnie -_-. Natomiast "nademną" już i owszem. Pozdrawiam :]

ocenił(a) serial na 2
Curt90

E: I owszem - podkreśli.

użytkownik usunięty
Curt90

co to za różnica. eh a tak wgl, to jak pisze komentarze to nie zbyt często sprawdzam czy coś mi podkreśla czy nie, chyba że jest to bład zmieniający sens zdania, a jeśli chodzi o ortografie to czasem jeśli jest to błąd wielki, np. burza przez ó i ż to oczywiście poprawiam bo wyszłabym na kompletnego idiote gdybym tak napisała. pozdro;p

segritta. pl/ dysmozgie/
segritta.pl / dysinteligencja/

ee to jest ironia...

ocenił(a) serial na 10

Śmieszą mnie ludzie, którzy po popełnionym błędzie ortograficznym zasłaniają się dysleksją. Tak samo mogą się zasłonić parkinsonem- "bo nie trafiam w klawisze"!

Trzeba być wyjątkowo tępym, żeby nie wyłapać ironii w tak napisanym tekście.

jankotelegazeta23

Mi również bardzo się podoba, niesie ze sobą jakiś przekaz, ukazuje istotne problemy w życiu młodych ludzi, do każdego z tematów podchodzi z inteligencją i dowcipem co zresztą jest znakiem rozpoznawczym Okiła Khamidowa. Bardzo się wyróżnia na tle miernych produkcji o niczym typu: "Dlaczego Ja?" albo "Trudne Sprawy", to jest tania sensacja dla gospodyń szukających zajęcia między obiadem i wycieraniem podłóg. Natomiast Pamiętniki? Uczta dla koneserów.

jankotelegazeta23

Dziękuję bardzo za ten wpis. Niesamowicie poprawił mi humor. Jak to dobrze wiedzieć, że rodacy zdaję sobie jeszcze sprawę z tego czym jest dobra ironia :) Pozdrawiam.

jankotelegazeta23

dobra dobra skończ pierdzielić, pomyśl ile Okił zarobił na wszystkich głupich ludziach, którzy to oglądają:)

ocenił(a) serial na 8
tacyssup

Za stworzenie tego naprawdę mu się należy :-)

jankotelegazeta23

Ale zgodzę się, że temat świetny, mi również bardzo poprawił nastrój:)

ocenił(a) serial na 1
tacyssup

E tam, ja tylko prawdę napisałem ;-)

jankotelegazeta23

Ta wyśmienita recenzja jest wyśmienita! :D

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

Ta, już zmienione na 1. Pewnie obejrzałeś odcinek z bidetem i czar prysnął... :P

ocenił(a) serial na 1

Nie, po prostu już mi się znudziło to prowo (przynajmniej niektórzy się nabrali).

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

To to jednak prowokacja była. Łee, a myślałam, że ktoś jeszcze lubi polskie seriale. Ja lubię Sąd rodzinny, ale nie mów nikomu.

ocenił(a) serial na 1

Ja w ogóle nie lubię seriali :) Większość ciągnie się makaron, a pożytku z tego żadnego. Najlepsze sitcomy Bundy lub Kiepscy (dopóki reżyserował Okił) bo przynajmniej nie trzeba się skupiać na fabule, a przy tym można się pośmiać.

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

No zwykle tak jest, że się ciągną. Ale jestem wśród wyjątków, bo mi się nowe odcinki Kiepskich podobają. Sąd jest pożyteczny, można liznąć trochę prawa :) Nie ma nic lepszego, niż spotkanie w sądzie.

ocenił(a) serial na 1
jankotelegazeta23

Waść chyba napisał trochę z sarkazmem skoro ci się podoba to dlaczego dałeś ocenę 1/10.

jankotelegazeta23

Uwielbiam tego typu komentarze, wiesz czemu? Z tego powodu, że można łatwo się przekonać, kto jest typowym młotem i głąbem kapuścianym, który bierze taki temat na poważnie.

ocenił(a) serial na 1
jankotelegazeta23

Oczywiście nie ulega wątpliwości, że ten "serial" to całkowite dno, degrengolada intelektualna, ale jak myślisz, dlaczego go nakręcili? Dlaczego na niego wydano kasę? Mnie się coś wydaje, że właśnie takie mamy społeczeństwo... A przynajmniej sporą jego część: zero potrzeb intelektualnych, zero smaku, zero krytycyzmu. Sprzedadzą im wszystko.