Oj Haruka... Przypomniałaś mi stare dobre czasy, kiedy to jeszcze wspólnie z bratem ciotecznym uczyliśmy się tych tekstów a potem urządzaliśmy sobie karaoke... ;
Cześć drogie panie nocy :]
Powoli zbliża się czerwiec. A dziś pochmurna pogoda, w sumie to i dobrze :D
Muszę się pochwalić, że niestety zdałam egzamin z totolotka. Nie było sposobu by go oblać :(
U mnie w Łodzi na zmianę pada i świeci słońce. Nie lubię takiego niezdecydowania.
Przykro mi Anushka. Ale chyba nie będziesz mieć z tego powodu jakiejś tragedii?
Nieprzyjemności mieć nie będę. Tylko więcej roboty :(
Dziś skończyłam szkołę. Za dwa tygodnie mam egzamin zawodowy na technika administracji. A z nauką jestem w polu. Brak mi czsu i motywacji.
Huh?! To tutaj też żyją ci osobnicy? Cóż - jaki kraj, takie 'wampiry', don Henry'ego zapewne znacie. To jest dopiero świrus.
Tak się zastanawiam. Tego TW zrobili 2 część w sensie filmu a dlaczego by nie zrobić 2 serii ML? To nic że ML było w 16 odcinkach. MyślĘ że jest jeszcze dużo pomysłów na wątki do kolejnych odcinków ukochanego ML. Może gdyby ktoś zechciał spisać przygody Micka i Beth w formie książki, serial zyskałby jeszcze więcej fanów i wtedy 2 seria była by lepiej opłacalna. Bo jak nie chcą jej tworzyć to chyba z względów finansowych. A szkoda.
Vampire solidarity RAH! RAH! RAH!
ech... ile razy można się w tej kwestii powtarzać!? a ja bardzo tego nie lubię! może dla tego że jak piszę ekonomicznym językiem to mnie nie rozumiecie!? więc postaram sie to zrobić w stylu kulinarnym! TEN serial się nie sprzedaje!!!!!! a raczej ta kaszana/kaszanka!!! (ot kulinarny język, bo inaczej tego badziewia nazwać nie można) podana/ podany nawet z najlepszymi przystawkami (surówkami) marketingowymi zawsze bedzie kaszanką niczym innym! a widz (konsument trzymający kasę) głosujący portfelem, nogami (w zależności jaki segment rynku bierzemy pod uwagę) wybierze zawsze przeciętnego schabowego niż kaszankę!! xD
oraz nazistowsko-antysemickie brednie wpojone przez dom rodzinny (tfu!!) i kolegów - wszechpolaków.
Skończ z tym natychmiast!!
Te ludy tłukły się od niepamiętnych czasów, widocznie tak ma być. niech sie wybiją co do jednego, nic mi do tego, ale, do kroćset, przestań pierdolić takie chedożone smęty i pierdytutowaty bełkot!
przestań pierdolić! sekciarz bo gówno wiesz! jakich niepamiętnych czasów !? od wojny 14 dniowej czy 7 dniowej!? a to było raptem 50 lat wstecz!
i kto do diaska dał im prawo wprowadzać holokaust na swoich ziemiach skoro oni takowego doświadczyli podczas 2 wojny św.!? O.o ciekawm jestem jak ty byś sie zachował kiedy Ameryka targana wyrzutami sumienia (a raczej żydowską magnaterią zamieszkała właśnie w USA) nakazała by budowe ich państwa w środku Polski albo Europy!?
Ja niby pierdolę?
50?!!! Śnij więc zatem swoje marzenia, to się zaczęłop duuuuuuuuuuużo wcześniej zanim Celtowie, Scytowie, Goci cz\y Słowianie osiedlili się na Wawelu.
Chyba 4 kafle z hakiem. Co najmniej od czasów Babilończyków i Nabuchodonozora (mam nadzieję, że wiesz, kim był ten jegomość) Hebrajczycy i plemiona Arabów zwalczały się zaciekle. Po podbiciu ziem Judy i Izraela Babilon zmusił Hebrajczyków do opuszczenia ojczyzny i udania się wgłąb imperium. W miejsce po nich monarcha wprowadził koczownicze plemiona ziem ościennych (Filistyni et al.->czytaj: Arabowie). Od tego się zaczęła ta krwawa historia - nie zmieni tego ani Bush (którykolwiek z rodu), ani Obama, ani nikt inny.
Od czasu syfienia tutaj przez tego wszechpolaka. Powinien trafić tam, gdzie jego nazistowscy kompani.
kuźwa sekciarzu powtarzam ci jeszcze raz zejdź z drzewa bo PIERDOLISZ jak potłuczony! (zapominasz że ja nie jestem głupiutką moonlightową panienką która patrzy w ciebie jak w obrazek)
W roku 1887 na fali dążeń społeczeństwa żydowskiego pragnącego utworzenia niepodległego państwa żydowskiego powołano Międzynarodową Organizację Syjonistyczną, której przewodził Teodor Herzl. Był on największym żydowskim nacjonalistą swoich czasów i wzywał do odbudowy państwa żydowskiego. Bezpośrednią inspiracja do działań Herzla były zamieszki antyżydowskie które wybuchły we Francji po aresztowaniu oskarżonego o szpiegostwo francuskiego żołnierza pochodzenia żydowskiego - kapitan Alfreda Dreyfusa. Oskarżony i skazany oficer okazał się niewinny, jednak nie spowodowało to zmiany sytuacji. Widząc nastawienie francuskiego społeczeństwa Herzl doszedł do przekonania, że jedynym sposobem zapewniającym społeczeństwu żydowskiemu bezpieczeństwo i niezależność jest organizacja samodzielnego, odrębnego i niepodległego kraju.
Żydzi swoje państwo chcieli zbudować w Niemczech, korzystając z osłabienia tego kraju po I wojnie światowej. Absurdem historycznym było to, że Żydzi popierali wszystkie cele wojenne Niemiec. Grupie zwolenników przewodził Max Liebermann. Do grupy oponentów tej polityki poparcia dla działań niemieckich należał Albert Einstein. Człowiekiem, który jako pierwszy rozrysował plan budowy państwa żydowskiego w Niemczech był Chaim Weizmann (prezes ŚOP), wywodzący się ze wschodu (pochodził z Motoł nad Prypecią). Ten działacz wyemigrowała Wyspy Brytyjskie, gdzie rozpoczął zakrojoną na wielką skalę działalność syjonistyczną. Jeszcze przed rozpoczęciem wojny konsultował się z Balfourem, Churchillem oraz Lloydem Georgem. Owi politycy w większym lub mniejszym stopniu popierali ideę syjonistów i szukali miejsca dla nowego państwa żydowskiego. Ogromną pomocą Weizmannowi służył Herbert Samuel, który zwracał się ku żydowskiemu establishmentowi(wtedy sprzeciwiającego się syjonizmowi jednak praca, jaką prowadził w Żydowskiej Whitechapel sprawiła, że zmienił swoje przekonania). Ówczesnym, zagorzałym przeciwnikiem semityzmu był premier Asquith. Lloyd Georgie, który piastował urząd ministra skarbu (jak wynika z relacji Asquitha, Lloyd był zwolennikiem koncepcji syjonistycznej jedynie poprzez swoją wrodzoną niechęć do Francuzów.
Jednym z wielkich przeciwników utworzenia Izraela był również Lord Kitchener. Nie odegrał większej roli, gdyż utonął w drodze podczas podróży do Rosji. W grudniu 1916 stanowisko premiera objął Lloyd Goerge. Ministerstwo Spraw Zagranicznych objął Balfour co biorąc pod uwagę poglądy obydwu panów było bardzo korzystne dla Żydów. Lloyd Goerge pochodził z Walii i był gorącym patriotą dlatego też Weizmann pragnął na tej płaszczyźnie dojść do porozumienia. Wykorzystywał również fakt, że nowy premier był doskonałym znawcą Biblii. Niemniej ważne było również stanowisko Balfoura, (przedstawił propozycje utworzenia państwa żydowskiego w Ugandzie w 1904). Styczeń 1917 roku to okres wielkich podbojów wojska brytyjskiego. Równocześnie upadło Cesarstwo Rosyjskie, które stanowiło największą przeszkodę dla wizji nowego państwa żydowskiego hołdowanego niemal na całym świecie. Rosja rysowała się wtedy jako największy wróg Żydów i syjonizmu. Do I wojny światowej wkrótce przyłączyły się Stany Zjednoczone Ameryki, a więc sytuacja, która wytworzyła się w polityce była korzystniejsza niż kiedykolwiek. Jedyną opozycję stanowili sami Żydzi o poglądach antysyjonistycznych, gdyż Arabowie nie byli jeszcze zorganizowani.
2 listopada 1917 została wydana deklaracja Balfoura. Było to poparcie żadu brytyjskiego dla koncepcji powstania niezależnego i odrębnego państwa Żydowskiego. Za sprawą życzliwej Żydom koniunktury na świece udało się w deklaracji umieścić wiele pro-żydowskich rozwiązań. Wedługi niego prawo Żydów do Palestyny posiadało charakter historyczny i coś z romantyzmu. Natomiast Arabowie po Układzie Wersalskim nie posiadali żadnych praw do tych terytoriów. Gdy wydawano deklarację Palestynę zamieszkiwało około 600 tysięcy osób z czego Żydzi stanowili niecałe 100 tysięcy. Brak zorganizowania ludności Arabskiej i brak jakiegokolwiek oporu z ich strony sprawił, że inni zadecydowali o ich losie za nich. Gdyby Arabowie podjęli jakiekolwiek działania, zapewne nie doszłoby do wydania deklaracji.
Holocaust stał się głównym czynnikiem jaki wpłynął na decyzje odnośnie utworzenia oficjalnie państwa żydowskiego. Żydzi pragnęli swojego własnego azylu, aby już nigdy nie musieli przejść przez podobne piekło. Adolf Hitler był nawet przychylny wywózce Żydów na terytorium Palestyny, gdyż wtedy kwestia żydowska w Niemczech znikała. Żydzi nie mieli również wsparcia ze strony Anglii, ponieważ jej ówczesna polityka była nastawiona zdecydowanie antysyjonistycznie. Po wielkiej wygranej na Niemcami pod El Amein, decydenci brytyjscy z niechęcią patrzyli na wszelkie oddziały żydowskie mogące podjąć samodzielne działania zbrojne. Na początku września1944 roku powołano do życia pierwszy Legion Żydowski, za sprawą interwencji Winstona Churchilla. Składał się on z 25 tysięcy ludzi a jego doświadczenie w przyszłości okazało się bezcenne. Brytyjczycy ponad wszystko cenili sobie pola naftowe, które zaopatrywały ich w niezbędne paliwo. Dlatego też za wszelką cenę starali się zachować przyjazne stosunki ze światem arabskim. Doprowadził to z czasem do zdecydowanej polityki antysyjonistycznej. Z Izraela zawracane były statki wiozące imigrantów, które niejednokrotnie stawały się ofiarami niemieckich U-Botów (wojennych łodzi podwodnych). Kiedy torpedy trafiły rumuński statek „Strumę” za jednym razem zginęło 250 osób. Nie pomogła nawet zmiana za sterami władzy w Londynie z partii konserwatywnej na partię pracy, która mimo wszystko była trochę bardziej przychylnie nastawiona do Żydów. Po wojnie aby uwolnić się od panowania brytyjskiego dochodziło nawet do aktów terroru. Największym z nich był zamach bombowy na hotel „Króla Dawida”, który miał miejsce 22 lipca 1946r. Zginęło w nim miedzy innymi 16 obywateli pochodzenia brytyjskiego. Aby uspokoić sytuację na Bliskim Wschodzie zwrócono się o pomoc do Organizacji Narodów Zjednoczonych, następczyni nieudolnej Ligi Narodów. Na specjalnej sesji powołano wyspecjalizowaną Komisję do spraw Palestyny (UNSCOP). Działo się to 14 lutego 1947 roku. Posiadała ona dwie zasadnicze koncepcje co do wyglądu przyszłej Palestyny:
-koncepcja mniejszościowa-dwunarodowe państwo federacyjne
-koncepcja większościowa- podział terytorium palestyńskiego na dwa obszary złączone unią gospodarczą
Terytorium żydowskie miało wynieść 14,477 km2 (co dawało 56% terytorium) zamieszkałe przez 905 tysięcy mieszkańców w tym 407 tysięcy Arabów. Terytorium Autonomii Palestyńskiej miało wynieść 11,655 km2 z 735 tysiącami mieszkańców w tym 10 tysięcy Żydów. Jerozolima i Betlejem miały zostać pod nadzorem ONZ. Podczas głosowania w łonie ONZ-tu za utworzeniem Izraela powiadał się przede wszystkim blok wschodni, gdyż Stalin uważał, że oto kształtuje się nowa republika socjalistyczna, która stworzy szanse na powiększenie wpływów w ty rejonie. Niechętne z kolei były państwa anglo- saskie, które bały się pogorszenia stosunków z Arabami, posiadającymi tak ogromne złoża ropy. Mimo wszystko głosowanie było pomyślne dla Żydów i kiedy o północy 14 maja 1948 roku wygasł mandat brytyjski, ogłoszono powstanie niezależnego państwa izraelskiego (Erec Izrael). ). Pierwszym prezydentem został Cham Weizmann, a funkcję premiera objął Dawid Ben Grion.
Szczęście polityków żydowskich polegało na tym, że na świecie dało się odczuć smutek i współczucie dla narodowości żydowskiej po tragedii jaką przeżyła. W następnych latach, kiedy rozpoczęły się zamieszki i pierwsze incydenty na Bliskim Wschodzie, z pewnością nie zebrałoby potrzebnej ilości głosów aby przeprowadzić głosowanie za utworzeniem państwa żydowskiego.
Azzam Pasza, piastujący stanowisko sekretarza generalnego Ligi Arabskiej, oznajmił przez radio: "To będzie niszczycielska wojna i prawdziwa rzeź". Dokonany przez Organizację Narodów Zjednoczonych arbitralny podział państwa palestyńskiego spotkał się z silnym sprzeciwem ze strony niemal wszystkich państw zamieszkałych przez Arabów. Gwałtowną kampanię skierowaną przeciwko Żydom rozpoczęła sama Liga Arabska, będąca organizacją zrzeszającą większość państw muzułmańskich Bliskiego Wschodu, oraz powstały w 1936 r. Wysoki Komitet Arabski, który stał się głównym ośrodkiem wszelkich ruchów narodowych Palestyńczyków. Wojna rozpętana przez świat arabki skończyła się miażdżącą wygraną Izraela (wspieranego bardzo mocno przez USA), którego terytorium powiększyło się o 1/3. Pod auspicjom ONZ podpisano rozejm i wyznaczono linię demarkacyjną. Wydarzenia z przełomu lat 1947-48 niechybnie przyczyniły się do powstania ostrego konfliktu narodowościowego żydowsko-arabskiego, który trwa do dzisiaj. Zgodnie z danymi Organizacji Narodów Zjednoczonych 656 tys. Arabów którzy zamieszkiwali Palestynę zbiegło z obszarów zajętych przez armię Izraelską, obawiając się represji. Arabowie nie byli skłonni w przeciwieństwie do Żydów do jakichkolwiek negocjacji, a wszelkie rozejmy uważali za swoją chwilową słabość. Jest to jeden z głównych powodów dla których nie udaje się ustabilizować sytuacji na Bliskim Wschodzie po dzień dzisiejszy.
Kolejną wojną rozpoczętą przez Arabów był wojna zwana sześciodniową, lub Jom Kipur. Rozpoczęła się 6 października 1973 roku i zakończyła dokładnie w 6 dni kolejnym zwycięstwem Izraela. Nie udało się Arabom odzyskać kontroli nad Kanałem Sueskim, który utracili w poprzedniej wojnie. Pod egidą ONZ utworzono międzynarodowe oddziały mające zapewnić bezpieczeństwo w regionie. Ta mini armia składała się z żołnierzy z : Ghany, Indonezji, Kanady, Nepalu, Panamy, Peru, Polski.
W odpowiedzi państwa arabskie zapowiedziały podniesienie cen ropy i zmniejszenie eksportu. Doprowadziło to do światowego kryzysu naftowego, który odczuły wszystkie państwa. Sytuacja znormalizowała się po podpisaniu traktatu pokojowego w Campo Formio dnia 26 marca 1979. Po dziś dzień sytuacja w regionie Bliskiego Wschodu jest napięta i dochodzi do ciągłych ataków terrorystycznych samobójców arabskich.
dopowiedzenie!
Po agresji Izraela na kraje arabskie w czerwcu 1967 r. państwa socjalistyczne (w tym Polska) zerwały stosunki dyplomatyczne z Izraelem. 22 XI 1967 Rada Bezpieczeństwa ONZ uchwaliła rezolucję nakazujc Izraelowi wycofanie swych wojsk ze wszystkich terytoriów okupowanych i uregulowani kryzysu blisko wschodniego na drodze pokojowej. Izrael popierany prze USA nie podporzdkowywuje się rezolucji, stosujc na terenach okupowanych represje i terror wobec ludnoci arabskiej oraz masowe jej wysiedlanie. Sytuacja owa trwa praktycznie do dnia dzisiejszego, ponieważ jedynie z Egiptem został zawarty traktat pokojowy a w 1993 r. w Waszyngtonie podpisano porozumienie o autonomii Jerycha i Strefy Gazy, a Izrael nadal zajmuje np. Wzgórza Golan.
Zostaw naród żydowski w spokoju... Nie słyszałeś, że antysemityzm nie jest już modny?
Napisałabym więcej ale i tak to do Ciebie nie dotrze :)
naucz się jednokomórkowcu czytać wpierw! ze zrozumieniem a później próbuj coś napisać! A dopiero po tym rzucaj oskarżeniami!!!
ja pierdole skąd wy się bierzecie moonlight-owe panienki!? O.o
Nie byłam, nie jestem i nie będę "monlightową panienką".
Och, nie nazwałabym moich słów oskarżeniami a stwierdzeniem faktów . Wiesz, poczytałam trochę starszych postów Twojego autorstwa na tlajlajcie i miały one jednoznaczną treść(kilka zostało usuniętych...). O moje czytanie ze zrozumieniem się nie martw, gdyż przytoczony/wklejony przez Ciebie tekst był tylko pośrednią przyczyną moich słów.
primo: fakt jednokomórkowcu usunęli! mi te z organizajcą EURO! :D i wszyscy sie tego tak czepiają!? O.o
secundo: a teraz zadam ci takie pytanie bo widzę że masz ten sam problem z czytaniem ze zrozumieniem jak brudas!? jak powiesz do koleżanki zabiję cie bo wypisałeś mi cały wkład do długopisu i nie będę miała czym kartkówki napisać! tzn że masz zamiar ją uśmiercić?! ;)
Jak to się dzieję, że na tłajlajcie jesteś dla mnie miły a tu jestem jednokomórkowcem. No nic przyjdzie mi z tym jakoś żyć;) Odnośnie metafory długopisu. Wiesz...nie podejrzewałabym Cię o chęć zagazowania kogoś(choć nigdy nic nie wiadomo) ale same te słowa są już po pierwsze niesmaczne, po drugie no cóż kompromitujące osobę je wypowiadające.
Ani ja nie przekonam Cię do moich racji ani Ty do swoich, więc proponuję przerwać konwersacje.
to ty byłaś na twilighcie? O.o kiedy i gdzie!?
widze że jak powierz ze zabije to nikt sobie z tego nic nie robi ale jak zagazuje to jest wielkie larum! ot to jest właśnie owe lobby żydowskie które potrafi odwrócić uwagę nawet od tego co owi pokrzywdzeni podczas 2 wojny światowej robią teraz ze swoimi niewolnikami!
Małe sprostowanie...
Wojna Sześciodniowa była w czerwcu 1967 roku a wojna potocznie zwana przez Żydów Jom Kippur lub przez Arabów Rammadan w październiku 1973.
o kuźwa jednokomórkowcu faktycznie wiele to wnosi! (a już myślałem że zarzucisz mi kłamstwo jak sekciarz ;))
"Rozpoczęła się 6 października 1973 roku" nie czaje o co ci chodzi!? O.o napisałem dobrze!