Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)
Znasz...z jednego wczoraj pytałeś, inny niedawno oglądałeś, a jeszcze inny...tego akurat nie wiem:D
Dasz radę;)
Ehh... W takim razie Sprawa włoskiego arystokraty? W tym wątku szpiegowskim było oprocz Włoch coś z Chinami? Tamten kot miał jakby skośne oczy;)
Pamiętam, że w jednym odcinku Hastings dyskutuje z Poirotem o odzywianiu, że Orient "ma wiele do zaoferowania", a ryż jest zdrowy - na co Poirot odparowuje, że w Belgii jest obłożony najwyższym podatkiem...ale co to za odc? Właśnie "Sprawa..."?
Czacha dymi, wszystko się kłębi...
W ogóle tego odcinka nie miałam na myśli;)) jeszcze inny oglądałeś, w którym Poirot z Hastingsem czegoś poszukują....;D
Osobiście mam na myśli jeszcze dwa krótko i jeden długometrażowy, ale może jeszcze na coś wpadniesz;))
Ten dlugometrazowiec mi wjeżdza na ambicję, bo generalnie znam je dobrze. Tzn poza paroma "kichami";)
Orient Express i słynny już "maluch";)
Ale co tam z Chinami??? Do Stambułu dojeżdżał, nie do Pekinu:D
Kurcze, w telefonie tak kiepsko sie operuje, ze nie bede przewijal tych kilkudziesieciu stron, zeby odkryc, z czego wczoraj zadawalem "ciezkie pytanie". Prosciej by bylo z ktorego nie zadawalem;)
Tak!!! Chodzi o Orient:) i pewien hmmmm...detal...jakąś część garderoby charakterystyczną;)
Wiadomo: kobieta. Ktoś miał majty w czerwone smoki???? :D
Wybija prawie 20:30, co oznacza, że ide poplywac, a po powrocie chcę tu widzieć Twoje odpowiedzi i nowe pytanie. Najlepiej tym razem jakieś nieprzegięte (te zostaw mnie;)) :D
O kurde...No przecież chodziło o szlafrok ze smokiem, jaki zauważył Poirot jak wyglądał na korytarz mniej więcej w czasie morderstwa!!!
Kolejny to "Dama w woalce"- Poirot i Hastings poszukują chińskiego pudełeczka z klejnotami. Specjalnie po to się włamują, a pudełko znajdują w drewnie.
Idziesz pływać...to co robisz z telefonem?? Nie boisz się go zostawiać na plaży?? Bo rozumiem że nie pływasz z nim te 10 min:D
Rozumiem, ze to zakamuflowane pytanie: "czy jesteś tam sam"?;) Tak! Ryzykuję i zostawiam w plecaku - jak większosc singli na plazy. Mam go na oku z wody, ale jest tu raczej bezpiecznie
Tutaj kazdy tak robi. W wodzie nie jestem dlugo, jak juz wspominalem. Czujnie obserwuję plecak z wody:)
Powoli nam się kończy miejsce w wątku, będzie musiała Paula założyć 2 część.
A pytanie jest takie:
Podaj tytuły 4 odcinków, w których mamy postać pisarza/pisarki, wyłączając Ariadne Oliver.
Jest limit postow w wątku??? Nie wiedziałem.
O, jakie oryginalne pyt!
1. Tragedia w 3 aktach (Muriel Wills)
2. Śmierć na Nilu (Salomea Otteborne)
3 Pani McGinty nie żyje (Robin Upward=Evelyn Hope)
4. 12 prac Herkulesa (Marasquode)
5. Tragedia w Marsdon Mannors (wlasiciel hotelu w ktorym zatrzymuje sie Poirot)
Ten bym odrzuciła, to był amator;) ale dorzuciłabym "Randez vous...."-morderczyni była też pisarką;) Świetnie, gratulejszon:D
Oki!
To moze jeszcze: Karty na stół, ten sexy pułkownik napisał ksiazke o jakiejś tam dżungli:)
Tam ktokolwiek był sexy??;) Jedyny sexy, to była ofiara ze "Świnek" i lekarz z "Niemego świadka":D. Masakra, jak Ty sypiesz nazwiskami;)
Oj, to mamy zupelnie odmienne typy. Lekarz z "Niemego Świadka"??? Stary pryk wysuszony!
I nagle mnie olśniło: "ofiara z 5 świnek" = "Littlefinger" z Game of thrones!!! Tak?? (oglądasz)?
Aa, masz na mysli Greka, Jacob Tanios. To jeszcze ujdzie. Jest tam dwoch lekarzy, pomyslalem o tym starym, zagazowanym;)
Jak chcesz ciacha, to zobacz "Zaginiony testament" i porządnie "Błekitny express", ewentualnie Miss Marple "Zatrute pióro";)
Grek, no właśnie:) no...jak chce ciacho widzieć, to włączam film z Brando albo Delonem;) ale znawca "ciach", hehe:)
I jak to "ktokolwiek"??? A pan Nadinspektor Japp??? Przykumaj te wąsy!
A kapitan Hastings? Ta twarz nieskażona złem...ani intelektem? ;)