PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125510}

Poirot

Agatha Christie's Poirot
1989 - 2013
8,1 22 tys. ocen
8,1 10 1 22405
7,9 8 krytyków
Poirot
powrót do forum serialu Poirot

Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Wybierz jedną z 4 albo dla tytułu albo dla prezentu:
I. tytuł:

a) Sen
b) Bombonierka
c) Przegrany gość
d) Zło, które żyje pod słońcem

II)
a) Korektor w płynie do poprawy błędów
b) Eleganckie pióro
c) Zegar na półkę
d) Zaproszenie do restauracji dla niej i jej siostry

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Jak dobrze że są podpowiedzi:) z tytułem, to waham się między dwoma, więc odpuszczam, (a albo c), ale jeśli chodzi o prezent, to mi się już przypomina...To będzie odpowiedź C- zegar na półkę:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Brawo! (A tytuł to "Sen"). Twoja kolej. Wygląda na to, że zmonopolizowaliśmy forum póki co;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Super:) spokojnie, lada moment ktoś się przyłączy do zabawy. Fanów Poirota jest całkiem sporo:)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

To może pytanie z odcinka "Zło, które żyje pod słońcem". Co wyrzuciła przez okno morderczyni? ( A właściwie ukochana mordercy)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Wiem, ale dam 2h szansy komuś jeszcze na włączenie się;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ok, moja odp: Buteleczkę z płynem brązującym/samoopalaczem.

Moje pyt.: W odcinku "Kot wśród gołębi" działa szpieg. Jaki był jego pseudonim operacyjny?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Oczywiście dobra odpowiedź:)

Natomiast jeśli chodzi o Twoje pytanie, to wydaje mi się, że to był pseudonim "Anioł".

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Brawo!!!
Twoja kolej, ale odpowiem jutro (jak zdążę;)), dobranoc!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dzięki:) Ok, nie spieszy się, odpowiesz w swoim czasie:) Dobranoc!

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

W którym odcinku Panna Lemon ma fałszywego adoratora?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

O kurka, dobre! Coś kojarzę, ale słabo. Poproszę podpowiedź (albo 4 do wyboru albo inne naprowadzenie)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Podam 4 warianty tytułów odcinków, ale też dla ułatwienia dodam, że w tym właśnie odcinku, Hastings kupował nowy samochód:)

A. Mieszkanie na trzecim piętrze
B. Sprawa włoskiego arystokraty
C. Przyjdź i zgiń
D. Żółty irys

:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Mieszkanie na 3 piętrze!
Dalej słabo mi tam miga wątek panny Lemon, ale kupno auta to musi być ten odcinek:-) Nawiasem, kupno i...kasacja w tym samym dniu, jak na przystało na "człowieka interesów" pokroju Hastingsa;-) Ale potwierdź proszę

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Niestety to błędna odpowiedź:( bo chodziło o odp B "Sprawa włoskiego arystokraty". Ale dobrze piszesz- Hastings skasował to auto w pogoni za owym adoratorem, po czym z prawego sierpowego wymierzył mu cios w twarz;) Hastings i jego interesy...;)
Czyli ponownie moja kolej:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Eh... No jakoś przeżyję:D
Dawaj kolejne!

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Co było napisane na małym puzderku w odcinku "Śmierć Lorda Edgwara", które morderczyni podarowała swojej drugiej ofierze?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

hm...chyba krótka dedykacja z inicjałami i datą. "Dla Ch.A.? (=Charlotta Adams)"?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Ok, uznaję jak najbardziej:) są inicjały ( C.A.) i data, i jeszcze dopisek "Sweet Dreams":) Brawo!:) Swoją drogą masz świetną pamięć do nazwisk;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dzięki:) Poiroty oglądam wielokrotnie, zwłaszcza ulubione fragmenty.
Miło trafić na podobnego mi wymiatacza poirotowego:)

A moje pytanie: W którym odcinku Poirot został tymczasowo uznany za...alfonsa? :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Hmmm...no nie wiem!! Czy to chodzi o "Damę w woalce", gdzie Poirot udaje szklarza, potem przy drobnej kradzieży, Hastings ucieka jak tchórz i zostawia Poirota samego?;) Jeśli nie, to nie mam pojęcia:) pytanie świetne!

Ps.Ja Poiroty oglądam od wielu lat w sumie, jak tylko mam okazję, ale te krótsze odcinki z nazwą "kradzież" w tle znam najsłabiej. A dziękuję, mnie też miło, że ktoś podziela moją poirotową pasję:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie, to nie ten odcinek. Podpowiedź: został wzięty mylnie za alfonsa przez osobę, która jednocześnie wzięła przebranego mordercę mylnie za prostytutkę.

P.S. Ja mam tak samo! Krótsze typu "kradzież...." to dla mnie słabizny, podobnie jak kilka jeszcze innych krótszych (np. "Porwanie Premiera") - z góry uprzedzam, że ledwo co je kojarzę

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Przebrany morderca wzięty za prostytutkę?;) O matko, ni w ząb to kojarzę;) Może chodzi o "Trzecią lokatorkę"?

Czyli tak samo jak ja uważasz te odcinki za słabizny i ledwo co kojarzysz:) ode mnie nie będzie pytania z owych odcinków, bo nie znam ich na tyle, by układać pytania;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Niestety nie. To jeszcze jedna, ostatnia podpowiedź: w odcinku tym jedna z postaci miała objawy zespołu Tourette'a. I dodatkowo: nie jest to odcinek krótszy, a "pełnometrażowy".

P.S. Właśnie jeszcze raz sprawdziłem "Mieszkanie na trzecim piętrze": tam tez jest silny "motyw samochodu", włącznie z kasacją pod koniec - ale Hastings go nie kupuje w tym odcinku, ale już świeżo po zakupie, wymienił w nim tylko jakieś uszczelki, tak więc mega zmyłę mi zrobiłaś! :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Myślałam że dobrze znam pełnometrażówki, ale nie mogę sobie teraz skojarzyć tego motywu... Choć z tym zespołem Tourette'a coś mi świta. Nie chcę się zbłaźnić, więc spasuję:)

Ps. A wiem, że w "Mieszkaniu na trzecim piętrze" był motyw auta;) oj tam, oj tam, miało być nieco trudniej;) ale to w "Sprawie włoskiego arystokraty" Hastings chodził do salonu by wybierać auto;) i rzecz jasna poderwać sprzedawczynię;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No zmyła była bardzo dobra, oby takich więcej!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Wydaje mi się, że pamiętam ten odcinek, ale nie mogę sobie przypomnieć tytułu. Czy to nie dotyczyło śmierci w jakimś hoteliku/ pokoju gościnnym. Ofiarą był mężczyzna, który udawał kogoś innego, a Poirot badał stan zakurzenia kominka?

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Tak, to ten odcinek. W ramach promocji tylko dzisiaj mogę uznać bez podania pełnego tytułu, który brzmi... "Pora przypływu" :D
Twoja kolej.

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dzięki Ci dobry człowieku :)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Serio, nie pamiętałam tego motywu z alfonsem, muszę się temu przyjrzeć!:)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Czym otruto Mery w odcinku "Zerwane zaręczyny"?

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Morfiną podaną w herbacie;-) Ale nie przeczytałaś wcześniejszych pytań, już w podobnej kwestii pisaliśmy;)
Jeszcze jedno dawaj

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Przepraszam, przyznaje się bez bicia nie nadrobiłam zaległości. W takim razie...

Co padło łupem rzekomego złodzieja w odcinku "Podwójny grzech"?

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Ok:)
Eh...nie mój ulubiony odcinek.... To był zestaw jakichś małych porcelanowych lub drewnianych malowanych figurek. Jeśli ta odp. nie wystarczy, to pewnie za chwilę koleżanka Koczisa poda ich dokładną liczbę, kolory, historię i inne detale:D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Hola, hola, adipiscor! A wczoraj pisałam o miniaturach;) Hehe, dzięki że wierzysz w moją poirotową wiedzę;P

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

To były miniatury marszałków Napoleona:) bardzo dobrze to pamiętam i nawet wczoraj pisałam o tym (chodziło o motyw wstania z wózka inwalidzkiego)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Tak, do tego właśnie piłem, mówiąc, że na pewno znasz szczegóły, ja nie wiedziałem, czyje to figurki. Cóż, niech autor pytania rozstrzygnie, kto wygrywa i zadaje:D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tylko że to nie były figurki jako takie, tylko małe obraziki i do tego z puklem włosów w tyle. No zobaczymy jak Paula to rozstrzygnie:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No dobra, ja sam z siebie pamiętałem to jako jakieś figurki, więc trudno je nazwać obrazikami no i podajesz takie szczegóły, że już się wycofuję jak niepyszny i czekam na pytanie:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie wycofuj się!! Byłeś pierwszy na dłuuugo przede mną;) poczekajmy na osąd ostateczny:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Bardzo mi miło, ale poważnie myślę, że ważniejsze jest meritum odpowiedzi, niż czas. A ponieważ Paula zagląda tu jednak w większych odstępach czasu, myślę, że się nie obrazi, jak sami zdecydujemy zagramy dalej. A jak będzie miała inny osąd, to zawsze mogę potem zadać 2 pytania:)
Tak więc dość gadania, dawaj pytanie:D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

No dobra, już dobra, chciałam być sprawiedliwa, w końcu to nie było nasze pytanie:) ale ok, w razie czego będzie na Ciebie;P

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

W którym odcinku Poirot jest gościem audycji radiowej? (Razem z Jappem)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ha! "Morderstwo na balu zwycięstwa!" :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tak jest!!! Odp z prędkością światła;) brawo:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dzięki:)
Moje pyt: Poirotowi zdarzyło się raz w życiu zakochać nie w sobie samym, ale w kimś drugim;) Wymień co najmniej dwa tytuły odcinków, w których występuje jego obiekt adoracji (ta sama osoba).

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Chodzi o Hrabinę Rosakov i występuje najpierw w odcinku "Podwójny trop", potem jest wspomniana w którymś odcinku (Dała kosza Herculesowi), a ponownie ją widzimy w "Dwunastu pracach Herkulesa".

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No pięknie! "Ten któryś" to chyba "Wielka czwórka", coś tam kojarzę, ale nie dawanie kosza akurat.
Dawaj!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

O popatrz, a ja z "Wielkiej czwórki" jej nie kojarzę, ale z odcinka, gdzie był z nią Poirot umówiony w hotelu, ale się nie zjawiła i jeszcze musiał Hercules za nią płacić;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

A tak! To "Morderstwo w Mezopotamii"! Ale racja: tam się nie pojawia i w tym sęk:D