Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)
no to lecimy:
Wymień 1 (tak: jeden;)) odcinek, w którym morderstwo było pozorowane na samobojstwo:)
(Czyli odwrotność moich dwóch pytań z wczoraj)
aaa, na odwrót!!! To było ostatecznie samobójstwo, choć przez kombinowanie ze scena zbrodni myślano, że morderstwo
pogubiłam się: to ma być morderstwo kreowane na samobójstwo czy samobójstwo które wyglądało jak morderstwo?
Wybacz: to drugie. Samobójstwo kreowane na morderstwo. Ofiara sama się zabiła, ale osoba trzecia zmanipulowała scena zbrodni, żeby ktoś został posadzony o morderstwo i zawisnał
oj nie, to przecież nie było samobójstwo....
Chyba namieszałem, jeszcze raz sformułuje pytanie: „W którym odcinku badano morderstwo, ale ostatecznie okazało się, że było to samobójstwo?”
teraz jasne, odpowiedzi udzieliłam jak jeszcze ta kwestia nie została doprecyzowana ;)
Hmm...no niezłe! Ale...aż się boję...
Sheitana przyjął narkotyki, żeby się odurzyć, ale jego smierć to było zabójstwo sztyletem.
Chociaż....on sam się z tym liczył, sprowokował...
Kurczę, Ty masz dar to znajdowania takich oryginałów, że nic nie jest 100% jasne - a potem że ja niby naginam....
mam: Paula niech zdecyduje, czy to uznać (chociaż myślałem o innym). Ja bym nie uznał, bo prowokacja do zabójstwa to jeszcze nie samobójstwo...przynajmniej prawnie:)
Nie, nie jest to dobra odp, choć faktycznie można tu dwojako rozpatrywać. On chciał być zabity, ale czy to samobójstwo?? Lepiej podaj podpowiedź do tej Twojej opcji
Cieszę się, ze się zgadzamy:)
Podpowiedz, dość spora: w tymże odcinku jest motyw pokazu sztucznych ogni...
Oprócz "Samotnego domu" nie przypominam sobie motywu sztucznych ognii...Narazie nic nie wymyślę...Muszę uciec zresztą na chwilę.
ja również zmykam, rozstawiając jeszcze jedna podpowiedz: pada tam zdanie, ze z powodu fajerwerków jest to idealna noc na morderstwo, bo nikt nie usłyszałby wystrzału....
Nie...Ta podpowiedź to jest to samo co było poprzednio-jedno ma się do drugiego, zabieg stosowany w wielu filmach;) także dawaj 4 warianty ;)
Nie, poniewaz tu jest to scena otwierająca film i to zdanie, wypowiedziane w tymze zaulku po zmroku, brzmi zlowieszczo i charakterystycznie - zatem w moim rozumieniu byla to kolejna konkretna podpowiedz;) Sorki:D
No nie, aż taki miły bym nie był;)
Pole golfowe jest tam tylko miejscem do ukrycia - a konkretnie z a t o p i e n i a w pobliskim strumieniu pewnego rekwizytu...
Aaa...w takim razie to "Morderstwo w zaułku"!! I tak nie kojarzę tego motywu-byś mnie do jutra maglował z tym;)))
Chociaz dla mnie wizytowką tego odcinka jest pewne wielkie babsko, które wygląda jak trans
Jak trans to wygląda ofiara z "Morderstwo w Mezopotamii", która rzekomo jest taka piękna. Brzydka jak noc;) a z tym odcinkiem trochę masz rację;) też taki transik;P
O, a tam nie zwróciłem uwagi, normalna jakaś mi się wydawała...Za to najbrzydszą kobietą jaką widziałem w filmie jest śpiewaczka-amatorka z "Zagadki na morzu" - O.M.G... ;)
Hehehe, nie ma dla mnie brzydszej od tego kościotrupa z kwadratową szczęką z "Mezopotamii" ona bije wszystkie "piękne" na głowę;) śpiewaczka też nieciekawa, fakt:D
Super!!!!!
1. Zerwane zaręczyny
2. A.B.C.
3. czacha dymi
4. czacha dymi jeszcze bardziej
3. Kot wśród gołębi (dyrektorka szkoły dostaje anonimy, że "ktoś z grona pedagogicznego tu nie pasuje"
Uprzejmie przypominam, ze kiedy ja rozszerzalem ilosc odcinkow, zawsze dodawalem klauzule: "poza konkursem";)
Chyba w "Porze przyplywu" ta siostra oprocz telefonow dostawala tez listy z pogrozkami.
Cos mi swita tez przy Polu Golfowym...ale slabo
Nie kojarzę anonimów z "Pory przypływu", ani z "Pola", ale aż takim specem nie jestem, może tam było.
Dobra, poznaj moją dobroć, zaliczam Ci już to i nie pytam dalej;)
A rozszerzyłam, bo Ty tak dwukrotnie zrobiłeś i chciałam utzreć Ci nosa;)
Zrobiłem, ale chyba zawsze jako rozszerzenie f a k u l t a t y w n e i uznawałem wczesniej, tylko zachęcałem do dalszej zabawy?
Tak więc dzięki za "dobroć"
A nawiasem: to okropne uczucie! Zgadujesz, cieszysz sie, ze zostal Ci jeden, a tu slyszysz: "o, to jeszcze dwa"! Shit!!! Obiecuje nigdy juz tak nie zrobic nawet w zartach:D A teraz pytanie....
Miałam jeszcze na myśli "Gwiazdę Zachodu". Ok, daj te trudne pytanie, ale nie gwarantuję że dziś odpowiem, dziś chcę wcześniej robić seans, bonwczoraj to było za późno już.