PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125510}

Poirot

Agatha Christie's Poirot
1989 - 2013
8,1 22 tys. ocen
8,1 10 1 22415
7,9 8 krytyków
Poirot
powrót do forum serialu Poirot

Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tak, jasne;)

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Morderca z którego odcinka nie wynająłby w hotelu pokoju 1-2 osobowego z widokiem na morze, poniewaz widząc go, nie zgodzilaby sie na to recepcja hotelu?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie mam pojęcia..."Zło które żyje pod słońcem"?? Czacha dymi!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Niech dymi, spokojnie! Zakladam, ze odp wymaga czasu. Acha: i odp wymaga uzasadnienia. Czemu "Zło? Moze mnie przekona cos, o czym nie pomyslalem?;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Napisałam o tym odcinku, bo morderca nie krył się z jawnym podrywaniem innej kobiety, może chciano mu robić ograniczenia...A tak naprawdę to przypomniała mi się właścicielka hotelu z wersji z Ustinovem i była lekko szalona;) Wiem, to absurdalna odp:D

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Zgadzam się, absurdalna:)
Ale Daphne z Ustinova była genialna, więc prawie bym uznał...;) Ale jednak nie:) Masz kolejną podpowiedz, doprecyzował tam trochę

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Moze jeszcze tak podpowiem... Wyobraz sobie scene:
Morderca/yz tego odcinka podchodzi/ą do recepcji hotelu (bez znaczenia jakiego, jakis nad morzem). Prosi o pokoj 1-2 osobowy z lazienką i widokiem na morze. Obsluga patrzy i odpowiada:
...O, to niemozliwe, nie pozwala na to regulamin hotelu!"

:D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie wiem, może znasz to z autopsji??:D

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Hah, nie! Ostateczna podpowiedz: "widok na morze" nie ma tu znaczenia, jest ściemą

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Odcinków z hotelem nad morzem nie ma wielu. Ale w którym nie przyjęto mordercę? Ale dlaczego? Był brudny? Nie wiem!! !

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

W ogole nie o to chodzi! Nie ma to nic wspolnego z hotelami odcinkowymi! Uwaga: inny wariant tego samego pytania: Morderca z ktorego odcinka nie zmiescilby sie do malucha (takie auto, Fiat 126p, bo nie wiem, z ktorego pokolenia Kolezanka) :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Do malucha kiedyś się pchało nawet po 10 osób, ale pamiętam to jak przez mgłę. Co to za pytanie w ogóle?? Nie wiem nawet czego szukać, co brać pod uwagę. Morderca był gruby jakiś?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Oj, jestes bardzo blisko!!! :D

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Sugerujesz, że na mój widok hotele zamykają?!? Buhahaha

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tak przekonująco o tym napisałeś;) jeśli Cię widzą ja nago o północy pływasz w morzu, to różnie może być:P

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Zadna sensacja w normanym kraju;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

No, zależy jak się zachowujesz podczas tej czynności;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Whattt???? Jak się zachowuję podczas pływania? Generalnie z kąpielowkami zy bez, plywa się tak samo... Nie wiem, co Ci znowu po głowie chodzi, ale sugeruję skupić się na odpowiedzi, której za cholery nie widać;) Nie spodobało sie pytanie znowu? Mozemy olać i zadaj swoje, spoko luz

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Co do odp: nie widzialem wczesniejszego posta. Jestes bardzo blisko! :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie rozumiem pytania, sorki;) nie kumam! Dobra, dobra, żartowałam sobie z tym pływaniem!;) A pytanie może zostać, tylko widocznie już dziś się wyczerpałam intelektualnie.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Rozumiesz!!!!!
Powtorze: kiedy napisalas "do malucha sie podobno kiedys zmiescilo 10 osob" - bylas bardzo blisko!
No jak tego nie kumasz, to rzeczywiscie idz na ten seans i sie wyspij, z calym dla Ciebie szacunkiem;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To akurat było wspomnienie z dzieciństwa;) wiesz co, z całym szacunkiem dla Ciebie, ale czasem jak coś napiszesz....Dobra, to idę na ten seans, zanim nie pogrążę się jeszcze bardziej!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Oj, daj spokoj, ustalmy fakty:
1 Jestes nieziemską wymiataczką Poirotową!
2 Imponujesz mi wiedzą i inteligencją!!!
3 Masz zacmienie z tym pytaniem albo pytanie, ktore mi sie wydawalo genialne, jest po prostu ch.jowe.

Powtorzę, ze jestes blisko z: "Podobno 10 osob sie zmiescilo do malucha"

:D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dobra, dzięki, ale sugerowanie mi że jestem niekumata nie mieści się w kanonach mojej tolerancji. Mam zaćmienie, bo zwyczajnie nie rozumiem kontekstu. Najpierw piszesz o hotelu, potem pokoju z widokiem, potem, że moje stwierdzenie, że jeździło się w 10 maluchem to klucz do zrozumienia...Nie wiem czy ktokolwiek by się zorientował o co chodzi? Pytanie jest źle skonstruowane, nagmatwane i tyle.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie wyolbrzmiaj! Nie "niekumata" w ogóle, tylko odwołałem się do Twojej sugestii "wyczerpania intelektualnego" dzisiaj i zasugerowałem "przespanie sie", do ktorego juz sie tutaj parę razy odwoływaliśmy! Mam wrażenie że dowolnie wybierasz pewne żarty/nieszkodliwe szydy (których sobie nie szczedzimy) nagle do traktowania na serio...Po raz kolejny się tłumaczę z czegos, co rozumialem zupelnie inaczej...Ale tak to bywa przy pisaniu tylko.

Ok, pytanie mi nie wyszło w takim razie. Kasuję je. Chodziło mi o "Morderstwo w Orient Express" = 12 morderców. Przekombinowane widocznie.
Dajesz! Albo jutro, jesli juz seans...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie musisz się tłumaczyć.

Teraz jak piszesz rozwiązanie, to ma to sens, ale nie wpadłabym na to tak szybko. Lekko przekombinowane, ale nie było złe.

Nie, ja nie zadaję pytania, tylko Ty, bo ja tego nie odgadłam!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie "się tłumaczę", tylko Tobie odpowiadam.

Wymień 4 odcinki z motywem s z a n t a z y s t y.

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

1. Śmierć na Nilu...

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Tak!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

2. pani McGinty nie żyje...

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie pomyślalem, ale tak!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Morderstwo w Mezopotamii?? Tam w sumie dostawała listy, by nie miała się z nikim wiązać, nie wiem czy to uznasz...

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Hmmm...ciekawe, ale chodziło mi o typowy szantaz: "Jak nie zaplacisz, to powiem temu a temu, że..." Znasz bardzo dobrze te 2 jeszcze!!! :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Myślę i czuję że mam to gdzieś blisko!!! Wiem że znam...ah;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Może tak, bo nie pamietam: czy tak była jakas grozba zwiazana z tym, jesliby wyszla za kogos innego?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Jejku, chyba groził , że zabije tego nowego kochanka..

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

4. Czacha dymi..

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Pierwsze, drugie... I pan Amberiotis;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

taaaak! tego mi brakowało!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie wiem czy masz na myśli "Karty na stół"? Tam był motyw ze zdjęciami...ehhh

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

O, księżyc na horyzoncie! ;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Idziesz się kąpać?;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Pewnie! W zasadzie od 2h na plazy:)

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Ok, to Ty na seans, ja na lody;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tak, ale jeszcze ten odcinek muszę dokończyć!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

hmm...myślałem jeszcze o „Damie w woalce” i „Tragedii w trzech aktach”, ale tam szantaż byl udawany....
„morderstwo w Mezopotamii” (nie pamietam szczegółów) wzmocnionei „Kartami na stół” (choć innego rodzajach), uznaje za 1 dobra odp!
Dajesz!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

O jak miło:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dobra, ja uciekam!! Jeśli nie uznasz, to jutro dopracuję ten odcinek. To smacznych lodów na plaży i udanej kąpieli:) Ty to masz dobrze...;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dziękuje, zaraz idę, dzisiaj same ulubione, bez owocowych:)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Wymień dwa odcinki, w których finalna scena rozwiązania dzieje się w teatrze.