PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125510}

Poirot

Agatha Christie's Poirot
1989 - 2013
8,1 22 tys. ocen
8,1 10 1 22468
7,9 8 krytyków
Poirot
powrót do forum serialu Poirot

Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Hastings otwiera własną restaurację, nawet ma uroczyste otwarcie. Jakiego typu jest to restauracja? Chodzi o region.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dobre! Ale znam;) Argentyńska, bo właśnie stamtąd wrócił:D

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

i oczywiście, jak na Hastingsa przystało, w dniu otwarcia masowe zatrucie a po miesiącu zwinięcie biznesu :D

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Bezczelnie nie czekając na oficjalne potwierdzenie, podaję moje pytanie. Jak odpowiesz, to uznam, że jesteś Poirotowym Wymiataczem III stopnia (najwyższego).
"Aparat fotograficzny to diabelski wynalazek, mon ami!" - podaj tytuł odcinka, w którym Poirot wydaje taki osąd lub powód/dokładne okoliczności, w jakich to powiedział.
Podopowiedź: to jeden z moich ulubionych odcinków;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie mam pojęcia kiedy to powiedział Poirot, a Twoja podpowiedź wiele mi nie mówi:D ale idąc drogą dedukcji, obstawiam "Pani McGinty nie żyje". Cóż, zadowolę się II stopniem Poirotowego Wymiatacza;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No dobra, teraz podpowiedź na serio: podaję okoliczności, a Ty podaj tytuł: Poirot został (z Hastingsem) "przymuszony" do oglądnięcia setek zdjęć z Australii. Po wyjściu z tego domu tak to właśnie skomentował.

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

"Zerwane zaręczyny"? W sumie zgaduję, bo nadal nie przypominam tego sobie:/ heh,jeszcze mi brakuje do Wymiatacza III stopnia;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No niestety. To był "Samotny dom" (Peril at the end house". Ale niewiele Ci brakuje:-)

Moje kolejne: W "Wigilii Wszystkich Świętych" para morderców zabija w sumie 6 ofiar. Wymień co najmniej 5 z nich, tzn. podaj imię albo jakąś inną cechę charaktertstyczną (np. zawód/stopień pokrewieństwa rodzinnego itp)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Trudne pytanie...Na pewno rodzeństwo: dziewczynka przebrana za pszczołę na halloween a później jej brat. Była też opiekunka z Rosji, nauczycielka-lesbijka, a piąta ofiara to jakaś starsza kobieta chyba...Ciotka morderczyni? No nie jestem pewna...

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nieźle Ci idzie, ale nauczycielka popełniła samobójstwo. Zatem mamy 4, jeszcze były dwie, może na jedną wpadniesz...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Myślę nad tym intensywnie i nie mogę na to wpaść. Chyba jakiś mężczyzna jeszcze był, ale nie pamiętam kto/co i jak:/

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ok, cztery ofiary mi wystarczą, to i tak naprawdę nieźle!

Jeszcze byli: mąż tej babki (Drake), potrącony samochodem przez jej amanta Michela Garfielda oraz prawnik-fałszerz Leslie Ferrier (czy jakos tak), który sfałszował testament tak, żeby wrobić tę Rosjankę, a potem został pchnięty nożem, żeby mu nie płacić za milczenie. Oba morderstwa nie dzieją się jednak w czasiw akcji z Poirotem, a wcześniej.

Twoja kolej - ale idę lulu. Do jutra!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dzięki:) Ty to jesteś Wymiatacz Poirotowy!! Nazwiska kojarzysz...jestem w szoku:) dobranoc!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dzięki! Przy "Wigilii..." zasypiałem kilka/naście razy;-)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

"Samotny dom" to Twój ulubiony odcinek? Bardzo dawno go nie widziałam:) ale jak jadę autostradą przez Niemcy i mijam zjazd na miejscowość Magdala-to zawsze mi się przypomina ten odcinek;) Mój ulubiony to "Pierwsze, drugie, zapnij mi obuwie":)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie "ulubiony", a jeden z ulubionych:-) Uwielbiam jak akcja się toczy w jednym miejscu, najlepiej właśnie jakimś starym, tajemniczym domu.
Ulubiony to "Po pogrzebie", choc moze konkurowac z np. "Tragedią w 3 aktach". "Pierwsze, drugie..." mi nie przypadło bardzo do gustu, choć przyznam, ze jest tam moment grozy, pierwszy raz się bałem oglądając Piroty

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

"Po pogrzebie" to mój drugi w kolejności ulubionych:) w "Pierwsze..." właśnie ten klimat grozy, podbijany muzyką jest fenomenalny. Może właśnie dlatego tak uwielbiam ten odcinek. "Tragedia w trzech aktach" wydaje mi się zbyt prostym odcinkiem, tu nie było zaskoczenia, choć ten początek z proboszczem-perełka:) ok, jeden z ulubionych-sorki;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Racja, "Tragedia" za prosta, ale tylko we wskazaniu sprawcy, za to na motyw wpaść samemu jest moim zdaniem bardzo trudno. Tak czy inaczej ma super klimat, a rozwiązanie, na scenie w teatrze, jest lepsze niż w książce i chyba najlepsze z wszystkich odcinków wg moich upodobań (zebrani wszyscy razem i długo "torturowani" aż do podania sprawcy i szczegolowych wyjasnien)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Motyw..w sensie zakochania w Jaju-jest prosty, ale to że miał żonę-to faktycznie nie sposób na to wpaść. Większość rozwiązań w Poirocie, to maglowanie wszystkich potencjalnych sprawców:) Ale masz rację-ten odcinek ma super klimat. Choć najbardziej nietypowe i w sumie doskonałe jest A.B.C.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Z tym, że bez info o żonie nie wiadomo za Chiny po co miałby ginąć ktokolwiek z tych, co giną (co zresztą raczej trzeba zaliczyć na minus odcinkowi, bo widzowi się należy jakiś rozsądny trop). A maglowanie niby zawsze, ale różnie bywa, zdarzają się moim zdaniem średnio trafione (krótkie lub z ograniczoną ilością "publiki") albo w ogole brak, a tu jest moim zdaniem taki "wzór":-)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tak jak kupował linie kolejowe;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dokładnie! I tak, jak jest ekspertem od kobiet;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Eee, za łatwe to było;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie! Ale akurat byłem w miarę na świeżo, bo w sezonie letnim lubię wracać do odcinków "letnich", np. Zło, które żyje pod słońcem" (i np. bardzo lubię w wersji z Ustinovem).

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Oh, a ja akurat wolę wersję z Ustinovem tylko tego odcinka przyznam szczerze:) sam Ustinov mnie nie przekonał, ale reszta była ciekawsza, sama śmietanka aktorska:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

A widziałaś z nim "Śmierć na Nilu"?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Oczywiście!:) To też udana ekranizacja, gra tam Bette Davis i Angela Lansbury, jest też całkiem stylowo i zabawnie. Inne ekranizacje, typu "Altanka nieboszczyka" to nieporozumienie.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Zgadzam się w 100%

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Jaką nietypową umiejętność posiadał morderca z odcinka "Zagadka na morzu"?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Haha, a wiesz jakie miało być moje kolejne pytanie? "W którym odcinku występuje motyw brzuchomówcy?" :-) Nawiasem mówiąc, odcinek dość ciężkostrawny dla mnie (zwłaszcza śpiewaczka wieczorowa i zakończenie, infantylne aż w oczy szczypało:))

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Hehe;) no szkoda, że tak pospieszyłam się z tym brzuchomówcą;)Ty z kolei uprzedziłeś mnie pytaniem o Hrabinę Rosakov;) co do odcinka, to mnie się podobał:) bardzo lubię motyw brzuchomówstwa, jest taki...makabryczny:) moźe i było infantylnie, ale to jeden z ciekawszych "krótkometrażowców" wg mnie:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No muszę przyznać, że coś w tym jest. Tzn. trochę to straszne i jakieś napięcie nawet niezłe było na tym statku, ale na zakończeniu aż przymykałem oczy z zażenowania jak zmanierowany jest tam Suchet. Ale cóż, de gustibus...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Też się z Tobą zgadzam, ale przyznaj-to jeden z odcinków krótkometrażowych, który się wyróżnia na tle innych. A Poirot czyż nie jest zmanierowany?;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Racja, na pewno się wyróżnia, zwłaszcza na tle różnych "Niewiarygodnych kradzieży" tudzież "Porwań Premiera". Ale Poirot książkowy aż tak przegięty nie był, przynajmniej w moim odbiorze - ale nie chcę tu otwierać tego wątku, bo już gdzie indziej on jest na tym forum:)

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

W jednym z odcinków Poirot celowo daje sprawcy czas na ucieczkę. Jaki to odcinek i jaki warunek musiał spełnić morderca przed wypuszczeniem go?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Przychodzi mi na myśl Hrabina Rosakov, której w "Podwójnym tropie" Poirot dał szansę na ucieczkę, nawet przyznając jej ochronę-z instrukcją, by wyjechała poza Anglię. Ale to była złodziejka, a nie morderczyni... W "Niedzieli na wsi" też Poirot daje szansę odejścia-ale współwinnej zbrodni (ukrywała dowód zbrodni). Tobie jednak chodzi o kogoś innego...W takim razie poproszę o podpowiedź, lub 4 warianty do wyboru:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Logicznie myślisz i masz rację - mi chodzi o kogoś innego:)
Wybieraj:
a) Trójkąt na Rodos
b) Zagadka z Kornwalii
c) Tragedia w Marsdon Manor
d) Zniknięcie pana Davenheima

*Dodatkowa podpowiedź: warunkiem wypuszczenia było pisemne przyznanie się do winy, które następnie Poirot szybko przekazał do sądu, by uwolnić fałszywie oskarżonego

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

A mnie się zdaje, że to było C :)

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Poczekam jeszcze na innych;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

O nie, C, to na pewno zła odp, gdyż tu był mord z premedytacją, bardzo brutalny-Poirot by nie popuścił;) a) też na pewno nie, zostaje mi b i d. Ze "Zniknięcia..." nic nie pamiętam, a jednak coś mi chodzi po głowie po podpowiedzi z pisemnym przyznaniem się do winy. Obstawiam B-"Zagadka w Kornwalii"

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No i Koczisa dedukcją wymiotła znowu:) Tak, "Cornish mystery". (nawiasem polecam jako jeden z fajniejszych krótkich)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Wow!!:) Dzięki:) nie byłam tego pewna:)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Jakie miało imię egipskie bóstwo-duchowy przewodnik jednej z bohaterek odcinka "Lustro nieboszczyka"?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Safra! Bardzo lubię ten odc. i szykowałem pytanie o wynik aukcji na początku:D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Brawo!:) Myślałam, że to trudniejsze pytanie, a tu proszę;) też lubię ten odcinek:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Bo normalnie byłoby trudniejsze, ale utkwił mi w głowie motyw, jak bystry Japp przesłuchuje tę babkę i Safrę wziął za jej koleżankę i pyta, czy wyjechała do Egiptu i kiedy wróci czy jakoś tak:D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Hehe, faktycznie tak było;) Mimo to, nie spodziewałam się, że będziesz to pamiętał;)

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Wymień dwa odcinki, w których Poirot "odpuszcza" mordercy (raz: niedoszłemu mordercy), bo jest on umierający jakąś poważną chorobę

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Jeden to na pewno "gniazdo os" a a drugi... czyżby "podwójny trop" i Hrabina Rossakov?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Zgadzam się z Paulą co do "Gniazda os", a z drugim mam problem, zaczynają mi się już mieszać te odcinki z marpelkami;)