To słowa jednego z aktorów, z którymi się zgadzam, ponieważ pokazuje prawdę a prawda wku...a wszystkich.
Gdyby miał oglądalność nie był by taki wspaniały. Ciężko będzie ten serial przebić.
Przede wszystkim nawiązując do poprzedniej Twojej wypowiedzi, nie nastawiaj się na to, że ten serial w jakikolwiek sposób będzie podobny do The Shield.The Wire błędnie przez wiele osób nazywany jest serialem policyjnym podczas gdy w rzeczywistości konfrontacja na linii policjanci-przestępcy jest tylko powierzchowną częścią fabuły a cały serial można określić mianem dramatu społecznego, w którym nacisk został położony na ujawnienie słabości systemu prawnego i decyzyjność uzależnioną od politycznych uwarunkowań.To serial przede wszystkim o ludziach zamkniętych w ramach ustanowionych przez społeczeństwo, społeczeństwo zdegenerowane przez przestępczość, narkotyki i przekupstwo.Siłą tego serialu jest to, że nic nie jest ani czarne ani białe, w zasadzie wszyscy są szarzy a ich działania daleko wykraczają poza przyjęte normy czy moralność.Nie oczekuj brawurowych zwrotów akcji, ludzi wychodzących z opresji przez przypadkowe zawirowania jak to ma miejsce w przypadku Breaking Bad czy Dextera, tylko nastaw się na metodyczne działania i zmierzanie do celu krok po kroku.Na dłużące się śledztwa rozbijane o kwestie formalne, na zakulisowe gry polityków przeciągających w czasie decyzje by ugrać jak najwięcej, na systematyczny proces odbijania się od dna.Nie zobaczysz tu tanich chwytów pod publikę, rozwiązań podyktowanych sympatiami widzów czy uproszczeń w celu nadania serialowi bardziej rozrywkowego charakteru.Po prostu proza życia zamknięta w pięciu sezonach.
tak :) Żeby zachwycić się the Wire trzeba neijako odzwyczaić się od innych seriali :) Ale nie jest to trudne jak się zobaczy co tam się dalej dzieje
Oto przykłady, tylko z pierwszych dwóch zdań:"slow", "przyklad", "zle", "slowa", "napsianego", "ciagle", "uklad", "jakies". Masz dysleksję, czy po prostu jesteś idiotą?!
"Podmiot do dyskusji", czy ty jesteś ograniczony intelektualnie?!...podmiot może być: liryczny, gospodarczy itd., ale do dyskusji?hahahahahaha.
p.s. czyli przyznajesz że twoja panna lubi oglądać cudze pindoly?! a to szmata.
...a co oznacza "podstawowoki", albo "napsianego"? Jeżeli dla ciebie litery np.: ł, ę, ą, są regionalne, to szczerze żal mi ciebie. Takiego debila dawno nie spotkałem. Poza tym, "zabłysnąć głową?", czy ty wogóle umiesz poprawnie konstruować zdania?
A "w cyberprzestrzeni", można stosować znaki interpunkcyjne, czy to już za trudne?
Stary, jesteś kompletnym pacanem, który nie potrafi nauczyć się polskiego alfabety. Zapewne w gimbazie się na tobie wyżywają i szukasz poklasku w necie, ale robisz z siebie kompletnego bałwana.
Poza tym obrażanie matki, świadczy o twoim wychowaniu, kulturze osobistej, szacunku dla starszych. Nisko upadłeś szmaciarzu.
Twoje kompleksy zapewne wynikają z tego, iż matka się puszcza, a stary gładzi cię pindolem po czole na dobranoc...ale to nie moja sprawa.
Wyjaśnij co oznacza słowo "napsianego", albo "podstawowoki", jak ty dostałeś się do gimbazy.
Kurde boisz się napisać wulgarne słowo, bo mogą usunąć twój post, ale z ciebie ciota!!!
...a jaki sukces ty osiągnąłeś? zdałeś do trzeciej klasy gimnazjum? Śmieszny jesteś pajacu.
p.s. wyjaśnij co oznacza sformułowanie "zabłysnąć głową", oraz pozdrów pannę.
Nara kretynie.
hahha ojoj, jakie to jest slabe. Strasznie miernej jakosci sa te twoje docinki. Masz bardzo patologiczny sposob wyrazania swoich racji, prymitywny i banalny. Z tych wszystkich twoich komentarzy, nie bylo nic na poziomie wyzszym od meneli, co to wyrazaja swoja prostotę pod sklepem z czachojebami.
Zalosnie prostym jestes tłukiem.
Nie potrafisz nawet mi dowalic w bardziej bystry sposob, niz jakies fekaliane zdania . ktore saczą sie z twojego marnego pyska. Musiales dorastac w bardzo patologicznym srodowisku, w sumie dalej dorastasz bo ile ty mozesz miec lat sadzac po twoich wypowiedziach - 14 gora.
Nie bede ci nic wyjasnial bo do łba masz za daleko, a jak nie potrafisz lieterowek odszyfrowac to juz poskarz sie mamusi, ze stworzyla tak glupia istote jaką niewatpliwie jestes.
Już wróciłeś ze szkoły, jak było?
Chłopcze, moim zamiarem nie jest ci dowalenie, nie robię tego słabszym i głupszym.
Wyjaśnij w końcu co oznacza zwrot "zabłysnąć głową", albo słowo "podstawowoki".
Żałosny jesteś głąbie, mam duży ubaw czytając twoje wiadomości(pozbawione logiki i sensu).
p.s. dziś w nocy ma być zimno, więc przekaż mamie aby nie czekała zbyt długo na klientów przy wylotówce.
Nara Gimbusie!!!
i znowu te same powielane do granic irytacji teksty. Ty jestes za glupi, zeby napsiac cos w innym stylu.
Zablysnac glowa znaczy tyle samo jak zablysnac inteligencja, czyli calkowite zaprzeczenie twojej prymitywnej osoby. Jakim trzeba byc kretynem, zeby sie pytac co to oznacza hahahha
Daruj sobie tanie pociski bo sa one bardzo miernej tresci. Dziecko w przedszkolu potrafi bardziej dotkliwie docinac innym. Jestes glupszy od dzieci 4 letnich hahha
Zapewne znów miałeś ciężki dzień w gimbazie, ale nie martw się już niedługo weekend.
Napisz coś nowego ćwoku, cały czas się powtarzasz, oraz wyjaśnij co oznaczało użyte przez ciebie słowo "podstawowoki".
Kup sobie podręcznik do nauki języka polskiego, bo nawet umiesz napisz poprawnego zdania.
Czyli jesteś kretynem, pełnym kompleksów szmaciarzem.
p.s. nie chwal się że dobrze znasz środowiska czterolatków, niektórzy mogą to źle odebrać
...oraz pozdrów pannę, jutro do niej wpadnę...
Do moviefana czy jak ci tam cymbale na imię. Tak się przyglądam twoim wypowiedziom i nie wierze,że matka natura potrafi być tak bezlitosna co do niektórych. Bardzo zostałeś przez nią pokrzywdzony, a mianowicie zamiast rozumem, obdarzyła cie wyjątkowym debilizmem. Jesteś tak infantylnie żenujący w tym co piszesz, ze albo urodziłeś się z upośledzeniem głowy, albo jak stwierdził Black Bastard żyjesz w jakiejś patologii. Zarzucasz mu zachowanie z gimbazy, zresztą co to za idiotyczny tekst, wszystkie dzieci tak mówią, oraz inne rzeczy, a on kładzie cię w zasadzie każdym tekstem. Twoje są prymitywnie głupie, a on potrafi ci pojechać w bardziej ambitnie.
Od ciebie bije strasznie prostotą, no sorry, ale ty w każdym tekście pierniczysz to samo i w tak żenujący sposób.
Zamknij w końcu to prymitywne ryło, bo ani to mądre, ani zabawne, tylko absurdalnie proste i irytujące. Wiem, że to nie jest mile, ale zrozum to teraz to ludzie nie będą się z ciebie śmiać.
Drogi pasikoniku, to nie jest twoja sprawa, więc po co się wtrącasz. Zapewne bękard jest twoim ziomem i chcesz mu pomóc, ale spieprzaj.
Jest moja sprawa, bo nie lubię chamstwa i głupoty w czystej postaci, a ty wykazujesz takową w bardzo nachalny sposób. Nie pomagam mu, tylko stwierdzam fakty. Przemyśl to sobie, chociaż z tą funkcją u ciebie nie jest za dobrze :)
Nie musisz się o mnie martwić, ale dzięki. Poza tym chamstwem i debilizmem popisałeś się Ty, pisząc swój żałosny post. Ja też stwierdzam fakt, jesteś pacanem.
no i właśnie o to mi chodzi. Zachowujesz się jak dzieciak. Żadnej pokory tylko ciąg głupoty w pastylce, którą pewnie codziennie połykasz na śniadanie i to procentuje takim skutkiem. Nie ja jeden ci to mowie, wiec coś w tym musi być.
Codziennie łykam w pastylkach: witaminę C i żurawinę. Raczej ty mi piszesz, a nie mówisz, ale OK. To ja też coś ci napisze/powiem, zachowaj swoje "złote myśli" i dobre rady dla kolegów(jeśli ich masz) i spieprzaj pajacu. Zawsze jakiś szmaciarz się teafi!!!
"mowie" czyli taki synonim rozmowy imbecylu.
"To ja też coś ci napisze/powiem, zachowaj swoje "złote myśli" i dobre rady dla kolegów(jeśli ich masz) i spieprzaj pajacu. Zawsze jakiś szmaciarz się teafi!!!"
hehe ale mi strasznie pojechałeś, kurcze bardziej dotknęły mnie przezwiska 3 letnich dzieci, przynajmniej były bardziej rozwinięte i nowatorskie :)
Co do szmaciarza się zgodzę, niewątpliwie trafiłeś sie tutaj nam wszystkim :)
Sam jesteś imbecylem, kretynie. Nie mam zamiaru "Ci jechać", szkoda na to czasu. Przezywają Cię trzyletnie dzieci?nie dziwie się, z takiego pajaca wszyscy się śmieją.
Nara szmaciarzu.
sam jesteś imbbbbbbbeeeecccyll........., przestań się jąkać tumanie. Znasz tylko słowa jak pajac, szmaciarz i gimbaza jąkało analfabeto. Jesteś za głupi na sklecenie bardziej rozwiniętych zdań.
Ty jesteś tak tępy, że nawet pytasz o instrukcje prania ręcznego :D
To moje jedyne konto baranie, co ty myślałeś, ze tylko jedna osoba z ciebie tutaj zrywa boki?
Pasićwoku, przyznaj że masz dwa konta(albo więcej), drugie to black_bastard...ale jesteś żałosny!!!
hahhaha juz inni takze zaczeli zlewac z twojego nieskończenie upośledzonego czerepa. Taka wykwalifikowana glupota to tez talent. co prawda zaistniejesz w rubryce jako najbardziej prymitywna forma życia, ale zawsze to cos :)
Przecież to twoje drugie konto idioto. Jedyną osobą z której się śmieją to ty, niedowartościowane ścierwo, zwykły cham.
Używając terminu ścierwo, rób to opisując swoją starą, lamusie. Szybko dziś ze szkoły wróciłeś. Poza tym szukając większego kretyna spójrz w lustro!
nie strasze, tylko cie ostrzegam, juz raz namierzylem 1go goscia, ktory mi bruzdzil i podjechalem do niego, i nie byl tym zachwycony.
Trafiłem na ten serial przypadkiem, oglądając coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=zIom3LSbB0I
I chętnie go obejrzę, bo jak pewnie wielu zastanawiam się, jak żyć po BB:)
Przyznam, że dyskusje na temat tego, który serial/film jest ma prawo być serialem wszechczasów są dla mnie niezrozumiałe. Przecież to nie od nas zależy, a od tych, którzy pewnie jeszcze się nie urodzili. Od tego, jak świat będzie wówczas wyglądał, zależeć będzie to, które filmy/seriale trafią w gusta odbiorców, a którymi zachwycać się będą tylko historycy kina i telewizji. W tej chwili takie gadanie to tylko marketingowy szum.
A jeśli już trzeba takie dyskusje prowadzić, to może najpierw warto ustalić jakieś kryteria, które pozwolą Wam mieć pewność, że tak samo rozumiecie pewne pojęcia, jak: "ponadczasowy", "realizm historii", "realizm psychologiczny postaci", itd. Brak takich wstępnych ustaleń nieuchronnie będzie prowadził do pyskówki.
noi polecam Ci kolego żebyś zaczął oglądać The Wire jak najszybciej ;) ja też zacząłem po zakończeniu BB, jestem po 8 odcinkach i naprawde serial jest świetny, może i nawet przebije BB
Ja od wczoraj jestem po czterech odcinkach, ale bez BB. Jednak "The Wire" zainteresował mnie o wiele bardziej. Niemniej, "Crime Story" raczej nie przebije.
noo prosze kto sie pojawił :D no to tempo masz niezłe, ja to jeden odcinek dziennie robie, zresztą z serialami zawsze tak sobie "dawkuje"... a "Crime Story" nie oglądałem ale będę chciał obejrzeć, zresztą The Wire nie przekreślaj, to dopiero 1 sezon...
ja tam wole poczekać, przez długi czas myślałem że żaden serial nie dorówna Twin Peaks a tu pojawiło sie BB i bum... teraz The Wire też sie dobrze prezentuje, jeszcze The Sopranos oglądam ale ten serial nie jest w moim odczuciu taki znowu genialny, jest baaardzo dobry :)
Odcinek 10 sezonu 1 "The Wire" -> życie ucieka. Sam zobaczysz. Czyli - i w kinematografii to grają. ;-)