PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620792}

Przebudzenie

Awake
2012
7,4 3,0 tys. ocen
7,4 10 1 3023
Przebudzenie
powrót do forum serialu Przebudzenie

1x07 

ocenił(a) serial na 4

Co za ekstremalnie nudny odcinek, prawie usunąłem. Nuda nuda i jeszcze raz nuda.
Serial ma ode mnie już żółte światło, jeszcze parę takich odcinków i wysiadam. Nie ma co się na siłę uszczęśliwiać..

ocenił(a) serial na 8
Zetnakatel

Są gdzieś napisy do tego odcinka ?

ocenił(a) serial na 4
Robaa

Nie wiem, ja oglądam bez napisów, bo nie potrzebuje ;)

ocenił(a) serial na 10
Zetnakatel

To lepiej włącz napisy bo widać nie rozumiesz ;)

[SPOILER]

Bardzo dobry odcinek. Pierwszy raz widzimy że nasz detektyw pogodził się z tym że faktycznie jedna z rzeczywistości to sen - odnoszę jednak wrażenie że sam czeka na moment żeby zdecydować która jest prawdą a która snem.
Tymczasem tym razem udaje się rozwiązać obie sprawy bez większej pomocy "z tej drugiej strony". Za to twórcy skoncentrowali się na tajemniczej sprawie przełożonej Michaela z "Gościem z komórką". Odwiedził w obu rzeczywistościach dziwny magazyn ale nic nie znalazł. Jego samowolka zdaje się irytować tajemniczą postać. Czy ten ktoś jest odpowiedzialny za jego wypadek? Ciężko powiedzieć - wszystko wskazuje że tak, ale to by chyba było za proste. I przekupna szefowa? Nie. Tu raczej chodzi o coś innego, choć ciężko przewidzieć o co.

No i na koniec szczegół który mógł umknąć niektórym:
- zwróćcie uwagę na to że w obu tych światach losy większości rzeczy czy osób wyglądają zupełnie różnie. W jednej rzeczywistości stara opiekunka syna robi karierę a w drugiej jest ćpunką. Takich przykładów można dać więcej, sprawia to że rzeczywistości się nie pokrywają zupełnie (choć mają też cechy wspólne - jak motor Rexa).
Tymczasem magazyn, zdający się być kluczem, w obu światach wygląda tak samo. A jednak, przynajmniej na razie, pozostaje pusty. Może to szczegół a może nie - zobaczymy.

Jesteśmy dokładnie w połowie. Akcja powinna nabierać tempa, mam nadzieję że odkryją którąś kartę już w kolejnym odcinku, a nie pozostawią wszystko do finału. W sumie za miesiąc wszystko będzie jasne :)

Na razie serial świetny :)

ocenił(a) serial na 4
Azirafael

Rozumiem doskonale, po prostu nie podoba mi się ten serial w takiej formie jakiej jest. Zacząłem go oglądać z myślą, że dostanę serial SF, w końcu podaje się za taki, a nie jakiś nudny kryminał gdzie motywem przewodnim jest rozwiązywanie spraw, mnie to osobiście nie bawi..

ocenił(a) serial na 8
Zetnakatel

To zmień serial bo najwyraźniej szukasz tu czegoś czego nie znajdziesz. To nie jest serial gdzie w każdym odcinku dostajemy jakieś nadprzyrodzone dziwactwa, nadzwyczajne zwroty akcji co 10 min i ogromny ciliffhanger na koniec odcinka. Dzięki bogu nie... Ten serial jest w kategorii Sci-Fi ze względu na motyw przewodni, cała reszta jest zrealizowana w realistyczny, spójny i logiczny sposób, co notabene bardzo mi się podoba. Zadaj sobie pytanie, czego się spodziewasz w następnym odcinku? UFO? A może nagle akcja ma się przenieść na tą wyspę z LOST i główny bohater zacznie wklepywać tajemnicze liczby do komputera bo inaczej nastąpi koniec świata? Cóż, tu raczej nie znajdziesz takich dziwactw, ale seriali Sci-Fi jest od groma, na pewno znajdziesz jakiś dla siebie. Zostaw Awake w spokoju bo jest zajebisty :)

ocenił(a) serial na 4
lpojar

A dlaczego od razu zakładasz że serial SF to albo lost, który notabene nie podaje się za SF, w przeciwieństwie do Awake! ( i to mnie najbardziej podjudza, że ten serial za taki się podaje a nim nie jest!) albo zwroty akcji co 10 min i Cliffhanger.. ? Jest to bzdura, to nie jest definicja seriali sf.
A co do seriali dostępnych do oglądania to niestety wszystkie które by się podobały już obejrzałem lub mają przerwę i nie mam co oglądać, gdybym miał, to Awake w ogóle bym nie zaczynał. Jak już obejrzałem 8 odcinków to obejrzę sezon 1 do końca, zostało raptem 5 odc i wystawię stosowną subiektywną ocenę. Tym bardziej, że ja nie twierdzę że ten serial jest tragiczny, (tragiczny to był ep 7, zdecydowanie najsłabszy) serial jest czasami ciekawy, ale ogólnie to w stylu ani mnie to ziębi, ani grzeje.

ocenił(a) serial na 8
Zetnakatel

Sam serial nie podaje się za Sci-Fi, dostał taki tag od filmweb, stricte mówiąc od kogoś kto dodał ten serial do listy filmweb. Na IMDb serial dostał tagi Crime | Drama | Thriller, zaś sama stacja NBC definiuje serial po prostu jako Drama. Masz mój szacunek za sam sposób wystawiania ocen, gdyż sam praktykuje to samo. Nie rozumiem jak można wystawiać oceny w przypadku produkcji typu serial na bazie obejrzenia 1 odc, lub co gorsza 15-20 min, a takie osoby niestety też można tu znaleźć. Jeden sezon wydaje się być uczciwą opcją. Mam jednak nadzieje że twoja subiektywna ocena uwzględni fakt, iż twórcy nie zamierzają iść w kierunku Sci-Fi. Odnośnie mojego poprzedniego posta, tak, znam dobrze definicje Sci-Fi i ta definicja ma się nijak do tego serialu. Jak już powiedziałem, to filmweb jest odpowiedzialny za przydzielanie tagów i to filmweb możesz winić za swe błędne oczekiwania względem serialu, a nie jego twórców. Sigmund Freud ponad sto lat temu dał początek psychoanalizie, od tamtego czasu wiedza człowieka na temat działania ludzkiej świadomości stale się pogłębia, a rozwój neurologi i medycyny umożliwił poparcie teoretycznych psychomodeli praktycznymi badaniami. Motyw przewodni tego serialu o alternatywnej rzeczywistości wykreowanej przez świadomość jako obrona przed traumatycznym przeżyciem nie ma nic wspólnego z fikcją i fantastyką naukową, Jest to jak najbardziej realne. Uważam, że dzięki temu serial jest prawdziwszy, bardziej logiczny i ciekawszy. Jestem wręcz wdzięczny twórcą za tak profesjonalne podejście do tematu psychoanalizy, a nie przeobrażenie tego w fikcje właśnie. W każdym odc dostajemy porcje wiedzy na temat funkcjonowania ludzkiej świadomości do dwóch "specjalistów", często poparte konkretnymi przykładami i dowodami. Bardzo mi się to podoba i mam nadzieje że serial tego właśnie będzie się trzymał. Jak widać mamy zupełnie inne oczekiwania względem tej produkcji. Ty wymagasz fantastyki, ja realizmu i logiki. Jakkolwiek ten sezon się zakończy, mam nadzieję że swoją ocenę oprzesz na tym czym serial okazał się być, a nie na tym czym nie był... Pozdrawiam.