PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37867
6,3 3 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Kontynuowanie poprzedniego tematu - osiągnięto limi 1000 odp. ;)
Możliwe spojlery :)

ocenił(a) serial na 8
Nimfadora_2

to ja wrócę do tematu :P
jak zwykle Morganę zabijają, a ta znowu uparcie wyłazi w ostatniej scenie... ile razy można wałkować ten motyw?! choć tym razem dałam się nabrać (myślę, nowy sezon to i może reguły nowe - jak zabili to wreszcie na śmierć:))
a i tego białego smoczka szkoda:(

ocenił(a) serial na 10
jurystka

No wiesz, Mordred dźgnął ją tylko sztyletem, co Morgana uczyniła dla Arthura kilka razy. Mordred ją chyba zaledwie zranił, co oczywiście z perspektywy z jakiej widzieliśmy tą scenę wyglądało inaczej. No ale trzeba przyznać, Merlin bez Morgany nie da rady :D

ocenił(a) serial na 10
Miss_Catherine

W 3 odc zostaną ujawnione sekrety przeszłości pewnie chodzi o przeszłość Utera

http://geeksyndicate.co.uk/2012/10/16/10-teasers-from-merlin-series-5-ep-3-the-g host-of-uther-pendragon/

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Bardzo możliwe, skoro Arthur przywróci go z krainy zmarłych. Już się nie mogę doczekać!

ocenił(a) serial na 10
Miss_Catherine

Nie celowo może bramy do świata zmarłych nie zostaną zamknięte gdy Artur powróci stamtąd i Uter powróci do świata żywych ale jako duch i Merlin będzie musiał go odesłać z powrotem

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

To brzmi bardzo prawdopodobnie.

ocenił(a) serial na 10
Miss_Catherine

Jak myślisz gdzie Merlin będzie miał długą rozmowę z Uterem o Arturze w świecie zmarłych ? Na zwiastunie widać jak Merlinwalczy z duchem Utera w sali rady

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Hmm sądzę, że ta rozmowa będzie bliżej końca odcinka, kiedy dusza Uthera będzie wracać do podziemi. Bo te nękanie Merlina, Gwen i Arthura w zamku na pewno trochę zajmie.

ocenił(a) serial na 9
Miss_Catherine

Nawet jeśli Mordred zraniłby Morganę jakoś poważnie to na 100% Aithusa by ja uleczyła.

ocenił(a) serial na 9
Ascello

Ja też!! Jak oni mogli zakończyć 2 sezon Sherlocka w TAKIM momencie i teraz czekajcie se rok albo i dłużej... :/

ocenił(a) serial na 10
Nimfadora_2

Ale się rozpisaliście.. chyba żaden serial nie jest tak oblegany jak ten. Oczywiście zapowiada się ciekawie, a co do Mordreda to wciąż on jest jedną niewiadomą. Smok kazał Merlinowi zabić Mordreda jeszcze przy ich pierwszym spotkaniu, bo okaże się on jego zgubą. Nie wiemy do końca czy go zdradzi, bo np. jest jednak tym szpiegiem Morgany czy przez niego Artur po prostu ratując go sam zginie, albo czyny Mordreda w pewien sposób spowodują lawinę wydarzeń, która w końcu dosięgnie Artura. Jedno jest pewnie będzie się działo przez kolejny sezon. Serial zmienił się już w czwartym sezonie. Jakoś jest mniej tego humoru, a więcej wydarzeń związanych z magią i samym Albionem. Pewno też nie tylko ja czekam, aż Artur dowie się o przeznaczeniu Merlina i jego mocy choć zakładam, że do tego daaaaleko.

Następny odcinek to powrót Uthera jako duch. Zobaczymy co z tego wyniknie i czy w jakiś sposób wyjdzie na jaw powiązanie Merlina z Magią (niekoniecznie to, że nią włada).

Mój trzeci komentarz na filmweb i pierwszy taki długi.. hura ja

ocenił(a) serial na 10
LORDEK

Na pewno ta walka z wizji, którą widział Merlin i z wizji którą miała Morgana w poprzednim sezonie pojawi się w tym 5. sezonie. Zapewne jakoś pod koniec, może dwa ostatnie odcinki.
Jestem bardzo ciekawa następnego odcinka z Utherem. To będzie bardzo ciekawe.

ocenił(a) serial na 10
Miss_Catherine

No pojawi się, ale chyba nauczyliśmy się, że przepowiednie nie do końca się zawsze sprawdzają, albo są początkiem czegoś całkiem innego lub perspektywa daje zły odbiór. Może Morded z Arturem tylko zrobią śmierć na pokaz, aby nie wiem, ukryć Artura by mógł się przygotować. Zobaczymy. Co do powrotu Uthera, stawiam 5 groszy, że wezwie go Morgana by zniszczyć w jakiś sposób Artura i w dodatku podkopać morale rycerzy.

ocenił(a) serial na 10
LORDEK

Wojna raczej będzie, ale to nie oznacza, że sprawdzi się dokładnie jak w przepowiedniach. Czas pokaże.
No nie byłabym tego taka pewna, przecież to Arthur wezwie Uthera, bo dostanie jakiś przedmiot który potrafi przywrócić zmarłych.

ocenił(a) serial na 10
Miss_Catherine

No ja stawiam jednak, że Morgana będzie miała coś z tym wspólnego. Chciałbym, lubię jak ona knuje intrygę posługując się rękami innych.

ocenił(a) serial na 10
LORDEK

Skoro więcej tajemnic z przeszłości zostanie ujawnione ja bym chciał się dowiedzieć coś o rodzinie Utera i jak podbił Camelot

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

O, to by było fajne. Jakoś dotąd słabo to wyjaśniali i większość została owiana tajemnicą, więc jak najbardziej jestem za ;)

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Nie zdziwiłbym się gdyby ród Pendragonów osiągnął to za pomocą magii. Uther sam użył magii, aby miał kogo na tronie posadzić po śmierci (wtedy też zginęła matka Artura co było przyczyna nienawiści Uthera do magii - hipokryzja?).

ocenił(a) serial na 10
LORDEK

Jeśli Uter podbił Camelot przy pomocy magii to mam dwie teorie :
- Przy pomocy smoków i Balinora
- Lub przy pomocy Nimue
Muszą nam powiedzieć o pierwszych latach panowania Utera przed Czystką

ocenił(a) serial na 8
LORDEK

Posługuje się rękami innych? Od razu przypomniał mi się odcinek "The Servant of Two Masters". Choć miało wiać grozą, to było przekomicznie. Najlepsza była Gwen, jak waliła Merlina dzbankiem po głowie. I te nieudolne próby zabcia Artura przez Merlina - masakra! XD

ocenił(a) serial na 10
Suzan_26

5x03
Kiedy Artur i Merlin polują oni są świadkami jak wieśniacy chcą spalić na stosiestyarą czarodziejke Artur ratuje ją
a ona wtedy daje mu róg, który może zabrać go do świata duchów - Arthur świętuje swoje wstąpienie na tron ale także rocznice śmierci ojca
Słyszał, że był straszny królem Camelotu i dlatego chce wezwać Utera mimo ostrzeżeń Gajusza i Merlina aby nie mieszał się w tak potężną magię.
Jednak spotkanie Artura i jego ojca jest daleko od emocjonalnego związku którego się spodziewał.
Arthur jest w szoku, gdy Uter nie pochwala sposób w jaki rządzi Camelot, z jego wyborem Rycerzy Okrągłego Stołu i jego decyzji poślubienia służącej. Zły duch atakuje Gwen ciemne siły świata duchów gromadzą się poddają Camelot i wszystko co Artur zbudował w niebezpieczeństwo.

http://www.gophoto.it/view.php?i=http://i.imgur.com/RGIOJ.jpg#.UH1yaW808fs

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Mógłby ktoś dodac do galerii zdjecią z 4 i 5 sezonu? Ja nie umiem za bardzoo

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

no i na tym zwiastunie też było widać, tak jakby on atakował nie tylko Gwen, ale i Merlina, więc pewnie dowiedział się, że włada magią. ktoś już o tym chyba na forum wspominał

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

No czyli już raczej wiadomo, że w tym odcinku Morgana się nie pojawi.

ocenił(a) serial na 10
LORDEK

No jak nie ma nigdzie żadnego sensownego forum, to tak się kończy. A mi dobrze się pisze na filmwebie.

ocenił(a) serial na 10
Ascello

A jeśli chodzi o to: http://geeksyndicate.co.uk/2012/10/16/10-teasers-from-merlin-series-5-ep-3-the-g host-of-uther-pendragon/
To ma ktoś jakieś pomysły na punkt 10?

10. A ********* finds out that ******** has *****.

W ostatnim fragmencie pasuje "magic", ale raczej nie o to chodzi. Ma ktoś jakis pomysł? Bo tego jednego nijak nie umiem rozpracować.

ocenił(a) serial na 9
Ascello

Te spojlery powalają :D Niby coś tam zdradzają, ale tak na prawdę nic z nich nie wiadomo :P
Ale super by było gdyby pasowało: np. Gwen finds out that Merlin has magic :P Tylko to "A" na początku psuje szyki...

ocenił(a) serial na 10
agga_95

I liczba liter.

ocenił(a) serial na 9
Ascello

liczba liter chyba nie jest podana nie? znaczy te kropki... Mogą być dla zmyły!

ocenił(a) serial na 8
agga_95

Jeżeli gwiazdki są dla zmyły, to może Arthur finds out that Merlin has magic, i to A na początku to pierwsza litera imienia. Ale i tak w to wątpię.... :(

ocenił(a) serial na 10
agga_95

Nie są dla zmyły, w reszcie zdań pasuje i zawsze pasowała. Ale te wyrazy tutaj są długie i zupełnie nie wiem co wstawić.
A co bym wstawiła do reszty:

- UTHER reveals secrets about HIS past.
- All eyes are on ARTHUR on the DAY of his **********. (Tu bym dała anniversary albo celebration, ale jednej litery mi brakuje. Ale po innych spoilerach myślę, że to będzie coś takiego)
- Don’t turn around isn’t only a song title from Ace of Base. It’s also some advice ARTHUR should take.
- GWEN is harmed and UTHER is the one responsible for it.

Wszystko bazowane na innych spoilerach. Tylko to 10 i to jedno z 4 mnie gryzą... (ponumerowane jest w linku, tu nie wstawiłam wszystkich punktów, więc może być inna kolejność)

ocenił(a) serial na 10
Ascello

HA, WIEM! Tam będzie: All eyes are on ARTHUR on the DAY of his CORONATION.

ocenił(a) serial na 6
Ascello

Czy on nie był koronowany w poprzedniej serii?

ocenił(a) serial na 10
LiannaMadej

Był, ale to rocznica jego koronacji ma być w tym odcinku.

ocenił(a) serial na 8
Ascello

Zniszczyłaś moje marzenie XD

ocenił(a) serial na 10
Suzan_26

Nie ja, tylko liczba gwiazdek. Głupie gwiazdki.

Eh, powiem tak, że jak ja już widzę gdzieś obok siebie (czyli na tej samej stronie internetowej. Jestem bardzo tolerancyjna dla tego określenia) słowa "merlin" i/lub "magic i/lub "reveal", to zawsze już mam nadzieję, ale zawsze się zawodzę...

ocenił(a) serial na 8
Ascello

Mam to samo. Merlin, Artur, Magia, dowiedzieć się - od razu gały w monitor O_O

ocenił(a) serial na 10
Suzan_26

w 3 odc będzie więcej o Wielkiej Czystce

http://www.cultbox.co.uk/spoilers/teasers/5071-merlin-the-death-song-of-uther-pe ndragon-hints

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

It will be great, I say ;D

użytkownik usunięty
Suzan_26

Ja przy każdej scenie Artur-Merlin mam taką małą nadzieję, że on się dowie.. Albo w tej jaskini miałam nadzieję, że Arthur usłyszy jak Merlin gada do Aithusy. Albo jak potem Morgana się znęcała z tym sztyletem nad Arturem to miałam nadzieję, że Merlin zacznie czarować, bo już tą rękę tak podniósł.. ah... ;d.

ocenił(a) serial na 10

w 3 odc Merlin i Artur będą grać w dziwną grę pitną

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

to znaczy? masz jakiś link do tego?

ocenił(a) serial na 10
rasp_filmweb

http://cultfix.co.uk/merlin-the-death-song-of-uther-pendragon-teasers-19108.htm

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

So painstakingly close to the truth? No chyba sobie żartujecie... Ale szykuje się chyba śmieszny odcinek jakby nie patrzeć ;)

ocenił(a) serial na 8

Ależ oczywiście twórcy nie chcą tego pokazać ;( Ciekawe, czy w tym sezonie Artur wreszcie się dowie. Taką wielką tajemnice z tego robią. Ile sezonów jeszcze powstanie zanim on się dowie? Jeśli do końca tej serii on nie będzie wiedział o magii Merlina to chyb się tam przejdę do nich ;D

użytkownik usunięty
Suzan_26

No dokładnie. xD. Bo to już się rodzi dziwne, że Artur albo mdleje albo odwraca się i nie słyszy i nie widzi, że Merlin czaruje. o.O. ;d.

ocenił(a) serial na 10

Taa... już dawno przestałam liczyć, ile razy on mu tyłek ratował i wszystkie zasługi przypisywane były Arturowi ;p

ocenił(a) serial na 10
rasp_filmweb

Dowiedzenie się o magii Merlina przez Artura będzie wydarzeniem na finał sezonu albo nawet na finał serialu. Mogę się założyć. I będzie to przez wiele odcinków głównym wątkiem. Jestem niemal pewna, że tak to rozegrają.

ocenił(a) serial na 8
sunshine08

No ja też tak myślę, ale pozostaje nadzieja, że może jednak trochi wcześniej.
Jak to mówią: nadzieja matką głupich xD ale ja i tak będę trzymać kciuki by się to wydarzyło jak najwcześniej. :P

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

JA TEŻ.