PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37867
6,3 3 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Kontynuowanie poprzedniego tematu - osiągnięto limi 1000 odp. ;)
Możliwe spojlery :)

monika1144

A było tak blisko!! :/

ocenił(a) serial na 10
Nimfadora_2

Wracając do wątku Morgred w Camelocie to mam taką teorię.
1. Morgred zna przepowiednie, że Artur ma zginąć z ręki druida, wiec nie mogła Go zabić Morgana. Pamiętacie nawet Nimue, powiedziała, że to nie z jej ręki ma zginać Artur.
2. Morgred ma jakiś własny plan - zemsta na Merlinie, na całym Camelocie - i wie, że tylko on może tego dokonać. Morgana jeszcze może nie mieć pojęcia o planach Morgreda - jednak wydaje mi się, że to właśnie On znajduje wycieńczona Morgane ze smokiem w studni (?) i wtedy wybaczy mu atak na siebie.
Wydaje mi się, że Morgred wie też, że coś powinno się najpierw wydarzyć zanim Artur zostanie zgładzony.

No albo twórcy serialu robią Nas w konia :) i Morgredowi się odmieniło i jest dobry :P

ocenił(a) serial na 10
iziz

Raczej nie jest dobry bo podczas kręcenia scen do finału była taka scena że Mordred w kolczudze i brązowym płaszczu na sobie opuszczał Camelot biegnąć przez główną bramę , było jeszcze powiedziane że Mordred chce tronu dla siebie więc może w finale Mordred razem z Sasami podbije Camelot i weźmie tron .

ocenił(a) serial na 10
iziz

No to że ma tam jakiś własny plan jest pewne na 100%. Tylko ja czekam najbardziej na jakieś wyjaśnienie, dlaczego Aithusa słucha się Morgany. Teorii jest w prawdzie wiele, a twórcy i tak nas pewnie jeszcze zaskoczą.

rasp_filmweb

Jeśli chodzi o władzę Morgany nad Aithusą, to wg mnie Morgana posługuje się naszyjnikiem, bądź medalionem, aby mieć ją "pod kontrolą". Zresztą w poprzednich postach mówili o tym.
A ja już nie mogę się doczekać, zostały tylko 2 dni xD

iziz

Mnie się wydaję, że Artur w tym odcinku się nie dowie o magii Merlina ale dowie się za to Gwen. To co napisała o Mordredzie Iziz jest bardzo prawdopodobne. Nie zdziwiłabym się gdyby zakończeniem tej serii był atak Mordreda na Camelot i wtedy w obronie Merlin użyje magii i zobaczy to Artur :)

ocenił(a) serial na 8
carolina8977

Najprawdopodobniej. A jak nie... to wysyłam list z protestem do BBC! xD

carolina8977

Co do ujawnienia przeszłości Camelotu i Uthera i tego jak Uther zdobył Camelot to wersja ze smokiem jest bardzo prawdopodobna, że Uther użył smoków by podbić zamek bo w końcu na tarczach rycerze mają smoki. W ogóle smoki są chyba w herbie Camelotu.

ocenił(a) serial na 8
carolina8977

Możliwe... Z drugiej strony ja zawsze myślałam, że to dlatego mają smoka w herbie bo nazywają się Pendragon. :P Swoją drogą to ironiczne, że Uther wybrał na herb smoka - zwierze do którego niemal wyginięcia się przyczynił...

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

Właśnie dlatego chce się dowiedzieć coś o jego rodzinie , o ojcu Utera wiadomo tylko tyle że oszalał pod koniec życia tak jak Uter po zdradzie Morgany było muwione o jego ojcu w usuniętych scenach z 3 sezonu

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

A ja tak ni z gruszki, ni z pietruszki, powiem, że popsuli wygląd filmwebu. Taka wielka obsada strasznie mnie wpienia. Nie wie ktoś może, czy da się wrócić do poprzedniego trybu?

ocenił(a) serial na 8
Ascello

Mnie też się nie podoba. Aż dostaję klaustrofobii od tego ścisku. Naćkali tyle tego i jeszcze takie wielkie... Ale raczej nie da się nic z tym zrobić. :(

ocenił(a) serial na 9
Lellandra

Ja też nie mogę się w tym połapać... Gdzie jest lista odcinków, bo nie mogę znaleźć? :P

ocenił(a) serial na 8
agga_95

Mniej więcej tam gdzie była - pod oceną.

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

Scena z próbą spalenia starej kobiety na stosie z 3 odc

http://www.youtube.com/watch?v=uu_0g8aH9r0&feature=g-all-u

ocenił(a) serial na 9
Lellandra

dzięki :)

michal_12_filmweb

Może to jest właśnie punkt wyjścia do nienawiści Uthera do magii. Pendragonowi zdobyli Camelot za pomocą magii i smoków ale ojciec Uthera po tych wydarzeniach zwariował i jego syn wiązał to z magią. Może coś się z magią związanego wydarzyło, że mu odbiło. Uther po śmierci ojca przelał swe smutki na walkę z magią i smokami.
Pewnie ród pendragonów używał smoków do walk i dlatego widnieją one w herbie.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

Jest legenda o ich herbie
Kiedy Aureliusz został otruty na niebie pojawił się ognisty smok Merlin pokazał go Uterowi i wyjaśnił znaczenie smoka potem Uter przybrał nazwisko Pendragon

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Mylisz się po śmierci Ygraine Uter znienawidził magię

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

Z tym zdobyciem Camelotu faktycznie mogło tak być. Ale przecież głównym powodem nienawiści Uthera do magii było to, że Igrena (zabijcie mnie, ale nie wiem jak to się pisze) umarła, gdy za pomocą magii Artur przyszedł na świat.

rasp_filmweb

A no fakt. Zapomniałam o tym. Tak to moja teoria upadła.

rasp_filmweb

W takim razie może w 3 odcinku Artur dowie się jak przyszedł na świat.

użytkownik usunięty
carolina8977

Fajnie by było, gdyby się dowiedział. ;). Ten odcinek zapowiada się bardzo interesująco.. ;d.

ocenił(a) serial na 10

Nie jest to oficjalny fb Colina ale
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=447819171927157&set=a.132454560130288.15 564.132211556821255&type=1&theater

ocenił(a) serial na 10
kiperek

http://www.spoilertv.com/2012/10/merlin-episode-503-death-song-of-uther_6503.htm l

ocenił(a) serial na 10
kiperek

CZY JA DOBRZE WIDZĘ? "“You have magic?” ? to Merlin"

OMG.

Kto się dowie, kto się dowie? Artur na pewno nie, ale może Gwen... Albo Gwaine...

ocenił(a) serial na 10
Ascello

W komentarzach pod tamtym postem obstawiają Uthera... ciekawe, ciekawe.

Ech, pewnie i tak nic z tego nie wyjdzie i to tylko taka podpucha.

Ascello

Pewnie Gwen!!! Ale i tak będzie to super docinek :)

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

w 3 odc Artur będzie słuchał tylko Merlina

użytkownik usunięty
carolina8977

Pewnie dowie się Uther, ale i tak go wrócą do świata umarłych i nikt się nie dowie.

ocenił(a) serial na 10

na 100% Uther bo było pokazane na zwiastunie jak Merlin walczy z nim w sali rady urzywając magii

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

No Uther powinien i tak wiedzieć po śmierci, więc może ktoś inny... No cóż ja trzymam kciuki żeby to był ktoś kto nie pojawi się tylko w jednym odcinku.

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

To na pewno nie Artur, więc byłoby fajnie, gdyby to była Gwen albo Gawain :)

użytkownik usunięty
rasp_filmweb

To możliwe choć bardziej skłaniałbym się w stronę Uthera.

Ale w którymś z wywiadów reżyser albo ktoś taki z produkcji powiedział, że w tym sezonie przyjaźń Gwen i Merlina będzie wystawiona na próbę.

ocenił(a) serial na 10

Też to gdzieś czytałam chyba, więc może to jednak o to chodzi? Oby!

ocenił(a) serial na 8
rasp_filmweb

Też mam taką nadzieję! :P

ocenił(a) serial na 10
rasp_filmweb

Trzymam kciuki za to! Niech ktoś się wreszcie dowie! ;) 28h! ;)

ocenił(a) serial na 10
Nimfadora_2

Dokładnie, bo dostanę szału :P To zaczynamy odliczanie? ;)

rasp_filmweb

ja chętnie dołączę się do odliczania xD

ocenił(a) serial na 10
martyna111b

A ja nieeeeee... Jutro mam gości i nie będę mogla obejrzeć na streamie, bo będę z nimi musiała o szkole i innych duperelach, o których i tak gadam 25 godzin na dobę (tak 25 jest umyślne)...

użytkownik usunięty
Ascello

Proponuję abyś o 9.25 dostała nagłego ataku 45-minutowej sraczki :) Którą spędzisz oglądając Merlina, oczywiście :D

ocenił(a) serial na 9

Hahaha, każda wymówka jest dobra, żeby obejrzeć Merlina! :P Ja jak raz przyszli goście poszłam się o 21 "uczyć", trochę się zdziwili, że tak późno ale co tam! taka "nauka" przecież jest ważna :D

ocenił(a) serial na 10
agga_95

Nauka nie przejdzie, bo ja mam raz za razem afery w domu, że "mam się w końcu nauczyć, że szkoła nie jest najważniejsza".
Może uda się po prostu ukradkiem zniknąć, ale pewnie i tak zaraz zaczną mnie szukać twierdząc, że "goście są, to mam z nimi siedzieć". A to i tak tylko jeśli syna nie przywiozą, bo jak przywiozą, to on będzie cały na mojej głowie i nijak się go nie pozbędę.

ocenił(a) serial na 8
Ascello

Przyjmij w takim razie moje kondolencję. xD Może sobie pójdą do 21? Albo powiedz, że cię głowa boli straaaasznie :P

użytkownik usunięty
Ascello

"goście są, to mam z nimi siedzieć"

Oj uwierz mi, nie tylko ciebie dręczą takie teksty.

ocenił(a) serial na 10
Ascello

Może... boli Cię głowa? :P niestrawność po zjedzonej potrawie? ;D jak napisała agga warto zrobić wszystko dla Merlina ;D nie moge się wręcz doczekać jutra, a do tego zaraziłam mojego Tatę Merlinem i codziennie o 16:00 AXN :)

ocenił(a) serial na 10
Nimfadora_2

Ja to się zdziwiłam, jak mój brat sam to dzisiaj włączył ;)

ocenił(a) serial na 10
Nimfadora_2

Myślicie, że nie próbowałam? "Boli cię głowa? Weź aspirynę." "Brzuch? Może zaraz przejdzie. Napij się herbaty i nie jedz ciasta". "Chcesz sobie iść, bo się nudzisz, a rozmowa absolutnie cię nie dotyczy? Chyba żartujesz." "Umierasz? Są goście i trzeba się nimi zająć. Potem będziesz mogła umrzeć. Musisz się nauczyć, że umieranie nie jest najważniejsze."

Tak, tak, to ostatnie to żart, ale pewnie taka byłaby reakcja. Ech... ja już cierpię na samą myśl.

ocenił(a) serial na 10
Ascello

Biedna...
Ps. Wyrzuć gości ;Palbo spraw, zeby sami chcieli sobie iść :D pamiętasz odcinek z goblinem (Artur osioł, Uther łysy?) po wypadku z Gwen nikt nie chciał zostać w sali tronowej, spróbuj może tego samego ;D

ocenił(a) serial na 9
Ascello

Może coś wymyślisz? Ja jak są u nas goście też muszę z nimi siedzieć i zazwyczaj umieram z nudów... Jednak czasem słysząc moje głośne wzdychanie przy jaśnie wielmożnych odwiedzających, mama daje za wygraną :> A jak raz poszłam sobie przy gościach na dywan z laptopem zrozumiała, iż z Merlinem nie wygra :P