Znalazłam wywiad na temat 5 sezonu ;)
http://www.youtube.com/watch?v=GCx_1_VkY3A
Series 5 is gonna be darker. An older and wiser Merlin will struggle between making some
very difficult decisions and having to tread a very careful path between what is good and
what is bad.
Znalazłem legende któr tak samo styka się z opisem roli Vivianne w serii 5 oto ona :
Król Marek wysyła Vivianne do Camelotu ona prosi i otrzymuje schronienie w orszaku Ginewry. Podczas gdy w Camelot, ona sieje plotki o romansie królowej i próbuje uwieść Artura ale bez skudków i zwraca jej uwagę na Merlina i chodzi za nim i uwodzi go i ostatecznie doprowadza do jego zniknięcia z Camelot
Wow, pewnie w filmie też tak będzie a przynajmniej bardzo podobnie bo oni lubią nawiązywać do legend Arturiańskich.
Oby tylko jakoś zgrabnie z tego wybrnęli... Jakoś nie mam ochoty patrzeć, jak przez jakąś tam laskę Merlin ucieka, czy odchodzi z Camelot.
sezon 5 będzie się rozgrywał 3 lata po s4 wciągu których postacie zmienią się pod każdym tego znaczeniem
Artur będzie częściej słuchał rad Merlina
Morgana zostanie schwytana przez Mordreda i przedtrzymywana przez niego przez 2 lata
Mam pewną teorię: jeśli nikt nie będzie wiedział, kim jest Mordred, to być może będzie on szantażował Merlina. Powiedział mu przecież w 2 serii, że się na nim zemści. Mordred może knuć przeciwko Arturowi i szantażować Merlina, że jeśli komuś o tym powie to Artur dowie się, że Merlin zabił jego ojca. Merlin oczywiście będzie znał wszystkie poczynania Mordreda, bo przecież słyszy jego myśli i oczywiście jeśli będzie miał do wyboru życie Artura lub zdemaskowanie, to się zdemaskuje, choć będzie starał się opóźnić ten moment, jak tylko się da. Tak więc myślę, że Artur dowie się, że Merlin jest czarodziejem, ale być może stanie się to pod koniec serii.
Nie sądzę żeby dowiedział się w tym sezonie. Już było tyle okazji... Zazwyczaj jest zajęty walką, odwrócony tyłem lub po prostu nieprzytomny (to ostatnie chyba najczęściej :D), gdy merlin ratuje mu życie.
http://www.youtube.com/watch?v=m4FXalLGaDs
wycięte sceny z 4 sezonu, w 6 minucie Merlin mówi, że nigdy do tego nie dojdzie.. smutne, oby nie prawdziwe
5 sezon nie będzie ostatnim sezonem serialu producęci aktualnie rozmawiają z BBC o kolejnzch 2 sezonach i 3 cyđciowej trzlogii filmuw
http://poptimal.com/2012/07/comic-con-2012-merlin-continues-casting-spells/#.UAV Ln_WaDDc
Uter odwiedzi Artura kiedy tenmu będzie najbardziej brakowało ojca.
Obecność Uthera będą odczuwalna przez Merlina , jak również, w scenie, bardzo emocjonalnej.
W ten sezonie Artur spędza więcej czasu po za królestwem Gwen pozostanie aby rządzić Camelotem na własną rękę i wejdzie w konflikt z kilkoma członkami rady.
Wielki Smok się zmieni i nie będzie już taki jak dawniej czuje się zdradzony że Aithusa wybrała Morgane a nie Merlina.
Artur zmierzy się znowu z prawem przeciwko magii w królestwie - to będzie najważniejsza ze scen całego nakładu serii.
Marnej jakości ale jest:
http://merlin.wikia.com/wiki/Series_5
Ktoś to nagrywał w jakimś kinie chyba i tu moje pytanie czemu za granicą już mają w zwiastuny i to na dodatek w kinach?!
Zwiastun został nagrany na comic con - gdzie aktorzy i twórcy odpowiadają na pytania fanów (polecam obejrzeć na YT, dużo humoru i ciekawostek :)). Tam też po raz pierwszy pokazany jest trailer. Jest kiepskiej jakości, ponieważ trzeba było kręcić dyskretnie, z ukrycia bo zabierali kamery, ponieważ oficjalna premiera traileru będzie gdzieś pewnie w sierpniu.
w zwiastunie widać czerwone niebo jak w wizji Morgany może to nowa scena z kolejnej wizji Morgany lub wizja Merlina . W San Diego Colin powiedział że w 1 odc Merlin będzie wiedział coś czego nikt nie wie będzie miał wizje w pierwszych 10-15 minut i będzie walczył jak szalony aby zapobiec temu co widział.
Oni jeszcze kręcą i we wrześniu też będą i sądzę, że zwiastun pojawi sie tak jak w tamtym roku dzień czy kilka przed premierą.
Jeszcze kręcą?! O jak fajnie bo jadę w środę na wakacje i mam zamiar zahaczyć o Pierrefonds :D Tyle, że w takim razie nie wpuszczają pewnie do zamku ale cóż może zobaczę Colina ;p
A można wiedzieć gdzie będziecie oglądać nowy sezon, czy czekacie aż pojawi się w necie?
Wydaje mi się że większość będzie po prostu ściągać po angielsku i czekać na napisy . Tak było z 4 sezonem . Pamiętam jak wszyscy czekali na napisy :D
Oni we Francji maja określone terminy, będą tam dopiero we wrześniu.
Ja 4 sezon z napisami na bierząco oglądałam w internecie.
A na jakim programie będzie lecieć z terminami? Nigdy nie oglądałam merlina w TV.... X_x Może też poczekam na wersje z napisami? Ale no kurcze.... długo tu czekać :D a jeszcze Doktora trzeba ,,zaliczyć''. :>
patrzcie co znalazłam ;) http://www.youtube.com/watch?v=G5QTlOG53Bw&feature=share
Zauważyliście, że na tym trailerze jest jedno wolne miejsce przy okrągłym stole, a mimo to Merlin stoi obok z założonymi rękami? Do tego niestety w starych ciuchach wciąż.
Za to Gwen w czerwonej sukni wygląda extra.
Za to Gajusz tam siedzi. Po prawicy króla. O.o
Ale tam w ogóle są jakieś nieścisłości. Raz Gajusz jest po prawej, Gwen po lewej, a w następnej scenie mamy na tych miejscach odpowiednio Percivala i sir Leona...
napisy będą prawdopodobnie tak jak w tamtym roku kilka dni po premierze w bbc1
Aj, a mógłby mi ktoś powiedzieć, co ten leżący gość mówi na samym początku i później w środku trailera? Taki transkrypt jego wypowiedzi, jakby mi ktoś zrobił, to bym była szalenie zobowiązana.
Ogólnie znaczenie łapię, ale nie wszystkie pojedyncze moge zrozumieć.
Wrzuciłam z napisami, ale głowy nie dam z a tłumaczenie: http://www.youtube.com/watch?v=XVOL5cvWg88&list=PL55937B7ABC86C80D&index=1&featu re=plpp_video
Powiem tak, zamek jest piękny owszem ale mnie i tak tylko kręciły miejsca gdzie filmowali Merlina. Zamek jest blisko miasteczka, w zasadzie w samym miasteczku, więc wszelkie ujęcia z daleka to fotomontaż. Wejście do zamku, które widać na zwiastunie 4 sezonu jak rycerze Camelotu tamtędy idą przez most zwodzony w rzeczywistości wydaje się mniejsze, zresztą wszystko w rzeczywistości wydaje się mniejsze. Dla mnie hitem był dziedziniec bo tam zawsze dużo scen kręcili, główne schody do zamku gdzie jest ta rzeźba rycerza na koniu, sala koronacyjna gdzie udało mi się usiąść na tronie bo akurat nikogo nie było ale to nie był tron z serialu tylko akurat prawdziwy bodajże króla Orleańskiego. Jeszcze z serialu to widziałam schody na których szczycie jest posąg gryfa ( pamiętam, że pojawiał się w serialu ), schody prowadzące do pokoju Merlina, jakiś tam korytarz i w zasadzie tyle. Zamek to istny labirynt, możliwe że coś pominęłam albo było zamknięte dla zwiedzających. Naprawdę można się pogubić. Jakby ktoś się wybierał do Francji to polecam. Jest to niedaleko Paryża i w okresie wakacyjnym studenci mają za darmo a tak wejście 7 euro. Spodziewałam się jakiś pamiątek związanych z serialem ale były tylko koszulki z Merlinem i film ( wszystkie sezony )Z aktorów nikogo nie spotkałam bo to nie okres kręcenia ale możliwe że wtedy by nie wpuszczali
Pomnyliłem się nie zaczną kręcić filmów w 2013 tylko zaczną pracować nad skryptem
Ze wszystkich spoilerów jakie znalazłam, chyba najbardziej mnie ucieczył, że Gwaine bedzie miał nowy obiekt westchnień (co tam że ona będzie pracowała dla wrogów Camelotu, najważniejsze jest to, że będzie miłosna historyjka) http://theheartofcamelot.com/thread-125.html other characters 10.
hej, poprzednio było w komentarzu mówione że przy okrągłym stole było miejsce wolne, i tak mi przychodzi do głowy, że to miejsce dla Lancelota, który się poświęcił...
a tak przy okazji już nie mogę się doczekać jeszcze 1.5 miesiąca i będzie co oglądać ;)
tylko szkoda ze tak mało odcinków jest bo pod koniec grudnia już się kończy i znów trzeba czekać niecały rok ;(