PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37867
6,3 3 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

5 sezon

ocenił(a) serial na 10

Znalazłam wywiad na temat 5 sezonu ;)
http://www.youtube.com/watch?v=GCx_1_VkY3A

Series 5 is gonna be darker. An older and wiser Merlin will struggle between making some
very difficult decisions and having to tread a very careful path between what is good and
what is bad.

ocenił(a) serial na 10
paulcia_2

Ja natomiast myślę, że to wolne miejsce przy okrągłym stole należy do Merlina. kiedyś znalazłam spoiler, że merlin opuści camelot na parę odcinków. Pewnie jak wróci, to będzie tam siedział, razem ze wszystkimi ;)

ocenił(a) serial na 10
LadyMorgana

a skąd wiesz, że Merlin opuści Camelot i po co?
ja to bym chciała żeby Merlin znalazl swoja drugą połówkę ;P

ocenił(a) serial na 10
paulcia_2

Wiesz, tak się zastanawiam.. o tym opuszczeniu camelotu przez Merlina czytałam bardzo dawno, a teraz jeszcze raz to sprawdziłam na mojej stronce z potwierdzonymi informacjami nic o tym nie ma. Więc pewnie jedynie ktoś to wymyślił ;P
Teraz DOKŁADNIE się przyjrzałam okrągłemu stołowi i Merlin stoi przy oknie. To takie niesprawiedliwe! On naprawdę zasługuje żeby tam siedzieć. No to czekamy na 5sezon i wtedy wszystko się okaże. Ach.. to będzie świetny sezon (zresztą jak wszystkie) :D

ocenił(a) serial na 10
paulcia_2

Podobno ma mieć romans ale nie w 1 połowie sezonu a skoro ma się pojawić matka Morgany i go uwieść to może dlatego zniknie z Camelotu

michal_12_filmweb

Nie... ostatnią rzeczą o jakiej marzę to oglądanie Merlina zadurzonego w matce Morgany...

ocenił(a) serial na 10
maryLin

Zagra ją Famke Janssen nie zapominaj że ona jest kapłankom i zachowa młodość tak samo jak Nimue i pewnie przy pomocy czarów go uwiedzie

michal_12_filmweb

Pewnie tak. Mam tylko nadzieję że ten ich romans nie potrwa długo. Chociaż....to może być nawet całkiem ciekawe ;)

ocenił(a) serial na 10
maryLin

Mogłoby być tak że to zaczyna się pok koniec sezonu i w ostatnim odc w koncowej scenie Merlin zostaje przez nią uwięziony w jaskini lub drzewie w lesie bedredzkim czy coś i to może być dużą częścią serii 6 ale to tylko moja teoria

michal_12_filmweb

No nawet mogłoby być tak :D Mam pytanie (sorry że tak troche odbiegne od tematu) w tym zwiastunie o nowym królu i nowej erze tam taki gosciu stary mówi wszystko Merlinowi kto to własciwie jest ? xD

ocenił(a) serial na 10
Fabia09

To będzie Ruadan on będzie razem z Morganom walczył przeciwko Arturowi w pierwszych 2 odc

michal_12_filmweb

A później co przejdzie na strone Merlina ?

ocenił(a) serial na 10
Fabia09

Tak kiedy dowie się ze on jest Emrysem na zwiastunie widać jak kona w ramionach Merlin i mówi mu o zmorze Artura

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Michał_12, linki, ja cię błagam. Zwłaszcza do tych ciekawszych informacji, jak na przykład o tym Ruadanie... skąd to wzięłaś?

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Dobra, znalazłam. Ale, ale... Ruadan to jest o ten: http://merlin.wikia.com/wiki/Ruadan, a tam na zwiastunie był jeszcze taki stary, co na samym początku mówił. Kto to?

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Ale nie znalazłam nic o tym, że on przejdzie na stronę Merlina. Skąd to wzięłaś?

ocenił(a) serial na 10
Ascello

I w którym trailerze Ruadan mówi to: "Prophecies do not lie. Arthur's bane once known to us, his end is nigh." ?

ocenił(a) serial na 10
Ascello

tak
-Artur urzyje magii aby skontaktować się z Uterem czyni to wbrew własnym zasadom bo nadal uwarza że magia jest zła
- Morgana ponownie zaczaruje Gewn co doprowadzi do nieszczęścia to będzie się działo przez 4 odc
znalazłem to na tv.com

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Super, tylko że tv.com jest tak niesamowicie obszernym serwisem, że to gorsze niż szukanie igły w stogu siana. Nawet przejrzenie samego tematu ze spoilerami zajmie tony czasu. Nie mógłbyś podać jakiegoś... dokładniejszego linku?

ocenił(a) serial na 10
Ascello

http://www.tv.com/shows/merlin/forums/series-5-spoilers-thread-90585-3342857/?pa ge=37

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Dziękuję pięknie! ;D

ocenił(a) serial na 10
Ascello

Zaczarowanie Gwen na 4 odc ma mieć nawiązanie do legendy o fałszywej Ginewrze w tym sezonie będą dwie legendy o Ginewrze :
- Ginewra zostaje porwana przez Morgane
- Fałszywa Ginewra

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

hej, ja cos takiego znalazlam tylko zeby ktos przetlumaczyl: In the "False Guinevere" tales, Guinevere has an identical half sister (same father, different mothers, born on the same day, given the same name ). The "true" Guinevere is the daughter of the king and queen, the "false" is the daughter of the king and a servant and the only way to tell them apart is a birthmark on the "true" Guinevere.

The first "true" Guinevere is married to Arthur and at one point the second "false" Guinevere poses as the first "true" Guinevere. She uses a love potion to make Arthur think she is the real one and attempts to have the "true" Guinevere killed.

ocenił(a) serial na 10
paulcia_2

fałszywa Ginewra jest siostrą bliźniaczką Ginewry która podaje się za prawdziwą Ginewrę i podaje Arturowi miłosny napój i próbuje zabić prawdziwą Ginewrę.

Ta legenda w serialu będzie przerobiona i pewnie Morgana zaczaruje Gwen i ona będzie jej szpiegiem i może będzie próbowała zabić Artura.

Lub Morgana przemieni się w Gwen i będzie się za nią podawała podczas gdy prawdziwa będzie uwięziona , ale to tylko moja teoria

michal_12_filmweb

Coś w tym może być, przecież w zwiastunie widać jak Morgana spotyka się z Gwen. Może ją wtedy porwie i sama się będzie za nią podawać.

Ponadto w zwiastunie za pierwszym razem jak pokazują okrągły stół to jest jedno wolne miejsce niby dla Merlina ale za drugim razem już nie. W ogóle za drugim razem przy stole już nie ma ani Gwen ani Gajusza.

ocenił(a) serial na 10
paulcia_2

a tak apropo to na jakiej stronce bedziecie oglądać Merlina z napisami...?? (oczywiscie jak sie ukażą)

ocenił(a) serial na 10
piotr_nikos

Oooo ja też chciałabym wiedzieć. Wie ktoś? :>

Nikola_K

Można oglądać tutaj

napisami pojawia się jakieś 2-3 dni po premierze odcinka w bbc

Konny

na i i t v. in fo
wpisz to bez spacji i znajdź

ocenił(a) serial na 10
Konny

ale tam bedzie trzeba płacić, a strony gdzie za free??

ocenił(a) serial na 10
piotr_nikos

na iit v (bez spacji) nie trzeba płacić bo też tam oglądam przy każdym odcinku jest kilka playerów i musisz tylko znaleźć darmowy :)

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Na oficjalnym twiterze Merlina zamieszczono to:
''Colin hints at #Merlin Series 5 and the “most important scenes there has ever been in terms of Merlin’s magic" EXCITED!''
Aaaaaa! Chce już sezon 5! :D

LadyMorgana

Ja tam będę chyba ściągać z homika jak tylko się pojawi.

Do Merlina zostało jeszcze 42 dni 13 godzin i 57 minut ;p Też już nie mogę się doczekać

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

hej wam ;)
ja chciala sie zapytac moze ktores z was wie, bo niedawno dodalam plakat taki zajeb**** z 5 sezonu mozna go znalezc tylko sie wejdzie w plakaty i jest na samym koncu no i bardzo bym chciala zeby znalazl sie na glownym plakacie serialu. moze wie ktos czy mozna to zrobic i jak?

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

no ja mam w zwyczaju ogladac w niedziele po angielsku a w poniedzialek z napisami po polsku.
no ale jak nie mam czasu w niedziele to czekam na wiadomosc z napiprojekt jak sa napisy

paulcia_2

Ten plakat co dodałaś to jest z piątego sezonu a na stronie umieszczony jest z pierwszego. To jaki plakat jest umieszczany na stronie głównej chyba zależy od kogoś wyżej, nie takich zwykłych dodawaczy jak my. Ale nie jestem pewna. Tu na tej stronie są opisy dla dodających, poczytaj sobie może coś będzie pisać na ten temat.
http://www.filmweb.pl/user/FAQ_weryfikatorow/blog

paulcia_2

"Jako główny plakat ustawiany jest "polski", jeśli tylko się pojawi. Gdy znajdziecie polski plakat, lub będziecie chcieli podmienić główny, który jest słabej jakości to proszę takie przypadki zgłaszać do Beeshopa z odpowiednim linkiem do filmu i wskazaniem pozycji plakatu."

Jedyne co znalazłam ale to dotyczy jakości plakatu. Ale możesz się zgłosić może rozpatrzą twoja prośbę. W zasadzie to uważam, że plakat powinien być aktualny z 5 serii a nie z 1 sezonu.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

no własnie bo jest naprawe fajny, sproboje napisac do osob ktore wspoltworza Przygody Merlina moze to cos da.

paulcia_2

Jedynie ten cały Beeshop może coś tu doradzić bo ci co współtworzą stronę jeśli nie są weryfikatorami lub administratorami to nic tu nie dadzą. Mają zwykłe uprawnienia. Zwykli użytkownicy tylko dodają i na tym ich rola się kończy.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

no odpisal mi tak: Nie ma takiej możliwości. Polskie plakaty mają pierwszeństwo, bez znaczenia czy są gorsze jakościowo czy nie.

a to moja wiadomosc: witam, chciałabym sie zapytać czy byłaby taka możliwość
> aby uaktualizowac plakat serialu Przygody Merlina,
> gdyż ten obecny jest z drugiego sezonu a ja znalazłam
> aktualny plakat z piątego sezonu, i problem w tym że
> to jest oficjalny angielski plakat. Bardzo prosze o
> szybkie rozpatrzenie mojej prośby.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

ale tez czegos nie rozumiem skoro polskie plakaty maja pierwszeństwo to dlaczego na głównym plakacie jest ukazany plakat po ANGIELSKU i z odcinkami do kupienia za granica.

paulcia_2

Ten cały Beeshop to jest weryfikator? Może najlepiej poszukać takiego samego tylko polskiego plakatu, powinny już gdzieś być albo spróbować u innego weryfikatora. Weryfikator weryfikatorowi nie równy czasem wiele zależy od ich kaprysu.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

niewiem, ale to troche niesprawiedliwe, że nawet teraz jest wstawiony plakat angielski, no ale cóż nie bede sie kłócić...

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

no ja juz napisalam wiadomosc do tego Beeshopa.
teraz bede czekac na odpowiedz, jak taka sie pojawi.

użytkownik usunięty
Zielonoo

Cześć. Mam takie pytanie, czy ktoś z was oglądał odcinki specjalne? ;)

Ja oglądałam jedynie making of na youtubie ;p Ale mam jeszcze w planach real Arthur and Merlin

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

a są może z napisami bo ja widziałem ale bez napisów... ;/

piotr_nikos

No ja niestety oglądałam bez napisów.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

hej, no ja też się przymierzałam do obejrzenie odcinków specjalnych, ale są tylko po angielsku ;/

użytkownik usunięty
Zielonoo

No, ja właśnie chciałam obejrzeć, ale jak szukałam to wszystkie, tylko po angielsku.

użytkownik usunięty
Zielonoo

Jeszcze niecały miesiąc do 5 sezonu. ;p Nie mogę się doczekać. ;d.