PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73326
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Otwieramy D-Team , czyli detektywi - team.
Zasady tego wątku są proste, śledzimy poszlaki na podstawie dowodów analizujemy wszystko co wiemy po kolei. Prosiłabym skupić się na konkretach i powstrzymać się od komentarzy typu " o nie tylko nie on ja go kocham"

Najpierw wypiszmy wszystkie podpowiedzi co wiemy potem zbierzemy je w jeden post i będziemy wstawiać dowody w postaci cytatów, zdjęć itd. I analizując.
I tak jestem pewna, że w ostateczności znajdziemy lepsze A.
Proponuje też przeanalizować wątki jak A dobierało współpracowników, jaki mogło mieć motyw i jak przejęło tą grę. Czy Ali też można zaliczyć do kłamczuch.
Czy przypadkiem Shana nie była marionetką A ?
I proponuje tez rozdzielić co było w wiadomościach od A jak było nią Mona, a co po jej zdemaskowaniu
1. A pojawia się w pierwszym odcinku
2. Nosiło kaptur ( i tu zagadką jest dla mnie czy nie chodzi o odcinek specjalny gdzie pokazali różne wersje jednej sceny pod radley gdzie kilka aktorów grało jedną scenę w kapturze - w ostateczności wybrano Tobiego )
3. A miało motyw
No i zapomniałam co miałam więcej wypisać :)
Liczę na pomoc do dzieła !

ewe_lenka2

Polska wiki też mówi, że CeCe ma 25 lat, a na angielskiej chyba po prostu nie aktualizowali wieku od początku serialu;)

ocenił(a) serial na 9
akima_

Może scenarzyści zmienili zdanie co do A i musieli dopasować wszystko ,żeby im cacy pasowało.Tylko musieliby inną aktorkę załatwić bo ta CeCe wygląda na 30 :D

ewe_lenka2

Co do chłopaków, to ostatnio Toby miał przecież wypadek samochodowy, który można wiązać z A, Ezra został postrzelony (chociaż przez Shanę, różnie ludzie mówią o jej z związku z A), a Caleb został zamknięty w tym piecu ostatnio, no i A spowodowało wypadek, w którym prawie zginęła jego matka.

ocenił(a) serial na 8
akima_

Shieeeet. No fakt, o tym akurat zapomniałam.

Co do 24 odcinka uważam, że Aria za dużo daje informacji każdemu kogo pozna albo rozmawia. Chodzi mi tutaj o Andrew. Nie dość, że z gościem jest kilka dni w związku (jeśli można to nazwać związkiem) to mu więcej mówi niż mówiła Ezrze...
Napaść na Mike i strzały w kierunku Ezry i Caleb'a... biorę pod ostrzał Andrew (ale chyba już o tym pisałam na którejś stronie).

ewe_lenka2

Dla mnie ten cały związek Arii z Andrew jest jakiś dziwny. Niby Aria kocha Ezrę i rozstaje się z nim, bo chce być sama, jak będzie szła na studia, a jednak "na zakładkę" wiąże się z jakimś kolesiem? Nie rozumiem tego kompletnie, a jeszcze oczywiście Ezra jej nadal we wszystkim pomaga, broni przed A, pomaga w sprawie o zabójstwo, dostarcza informacji ze swojej książki, jak trzeba było Mika wywieźć z miasta, to też Ezra. Nie rozumiem tego ich układu.

ocenił(a) serial na 9
akima_

Ezra chyba nawet nie wie co dzieje się między Arią a Andrew ;)

ocenił(a) serial na 9
akima_

Zauważyłyście jak bardzo andrew jest podobny do alison? Czyzby tylko przypadek? Czy jednak to bliźniak Bethany? No i nie ukrywajmy,że Toby też jest troszkę do niego podobny.Może oni są rodzeństewm? No i pracują razem!

akima_

Coś mi się jeszcze przypomniało a propos Lucasa! Była taka historia kiedyś, że Caleb dał mu swoje pieniądze na przechowanie i Lucas je podobno przepuścił na hazard, co mi do niego jakoś bardzo mocno nie pasuje, a może jednak potrzebował tej kasy na jakieś sprawy A?;)

ocenił(a) serial na 8
akima_

Macie. Niech Wam mocniej bije serce, tak jak mi :D

„Czekajcie na to. Nie zobaczycie Courtney, ale możecie zobaczyć podwójnego kogoś.” <-- King (i jej chytry uśmiech)

ewe_lenka2

podwojny ktos.. wiele mozliwosci ;) to moze byc blizniak, ktos ze schizofrenia albo inna choroba psychiczna. ale wytlumaczenie moze byc proste - podwojny jest ktos, kto jest A. to by pasowalo. skoro A to ktos bliski dziewczynom, raczej niepodejrzewany i ktos, kogo lubimy

ocenił(a) serial na 9
ewe_lenka2

Może to być bliźniak tak jak mówili aktorzy ,bądź ktoś z chorobą psychiczną co pasuje bardzo do Mony bądż i nawet do Toby'ego który mógł to mieć po mamie.

efta18

Ej no, matka Tobyego miała chyba tylko depresję, nie róbmy z niej już takiej wariatki, że zaraz po niej można wszelkie możliwe choroby psychiczne dziedziczyć.

ocenił(a) serial na 9
akima_

No tak,ale skoro jest skłonna do depresji to znaczy ,że do innych chorób psychicznych też,tacy ludzie są bardziej podatni na nie.Ale nawet jak nie po niej to być może po innym członku rodziny.

efta18

Nie no, nie jest tak, że jak ktoś cierpi na depresję, to jest skłonny do innych chorób psychicznych. Co ma np. rozdwojenie jaźni do depresji? Zwłaszcza, że wiele takich chorób ma podłoże neurologiczne i muszą zajść jakieś zmiany w mózgu. Depresja jest akurat taką chorobą, która może wynikać np. z niewydolności tarczyc, czy braku jakichś witamin, więc nie można jej aż tak łatwo przekazać potomności w mutacjach na rozdwojenie jaźni;P

ewe_lenka2

Pewnie tylko jakaś postać będzie przeglądać się w lustrze, a Marlene sztucznie widzów napędza XD

akima_

Lucas to raczej coś w stylu nerda matematyka a może rozmnożył kase na hazardzie ? o.O

ocenił(a) serial na 9
akima_

Toby miał wypadek z którego wyszedł dosyć bez szwanku i to mnie zastanowiło.Jeśli auto w ciebie uderza z pelną prędkością nie ma szans na tak małe obrażenia.Poza tym zauaważyliście zachowanie Tanner ? Jakby o coś go podejrzewała.Może kapnęła ,że używa sprzętów policyjnych do swoich spraw i miesza przy aktach ? Myśli,że współpracuje z dziewczynami dlatego nie chce słuchać ich chlopaków oraz samych dziewczyn.

efta18

Z tymi wypadkami, to nigdy nic nie wiadomo, przecież widzieliśmy, że uderza w niego samochód, jeśli nie podmienił go wtedy bliźniak, to raczej nawet A nie miałoby wpływu na to, czy coś mu się stanie w wypadku. A ten wypadek był właściwie niedawno, a nowe A już jest od 3 sezonu. Tunner chyba chodziło o to właśnie, że Toby chodzi ze Spencer i myśli, że on może zatajać jakieś fakty, czy mieszać w dowodach, żeby jej bronić, tak jak to było z tym włamaniem do galerii, kiedy puścił wolno Spenc. No i pewnie już policja szykowała nakaz jej zatrzymania, więc Tunner nie chciała, żeby Toby ostrzegł dziewczyny, dlatego odsunęła go od śledztwa.

ocenił(a) serial na 9
akima_

No tak ale i tak przecież po spoilerach dowiedzielismy się ,że Ashley odkryje ,ze to Toby jest A ;) także ja i tak w jego niewinność nie wierzyłam,zawsze coś podejrzanego wokół niego było.Zawsze coś działo się Spencer a on miał najlepszy dostęp do niej.

efta18

Ja tam w te spojlery nie wierzę, jedne się sprawdzają, inne nie, ciężko powiedzieć.

ocenił(a) serial na 9
akima_

Ja to widzę tak: Ashley odkryje ,że to Toby nosi maskę a w 6 sezonie powie on ,że też został porwany bądź zmuszony do porwania i A bawi się nim jak i dziewczynami ,każe mu odgrywać rolę A bo inaczej go zabije bądź kogoś innego.

ocenił(a) serial na 8
Chile91

Czy wy już widzieliście 24 odcinek? Bo nie chcę tutaj zaspojlerować a mam przeczucie, że kilka tutaj wypisanych przez Was teorii staje się naprawdę wiarygodne.

ewe_lenka2

widziałyśmy tu się spileruje :D

ocenił(a) serial na 8
Chile91

Nie chciałam pisać wcześniej żeby nie zepsuć Wam odcinka :P hue hue hue

ocenił(a) serial na 9
Chile91

Tadaaam! Mona żyje !
http://inlovewithpll.blogspot.com/2015/03/5x25-spoilery.html#more

efta18

A wierzycie, że to rzeczywiście zostało wrzucone "przez pomyłkę"? Bo jak dla mnie, to może być taki sam napędzacz widzów, jak rewelacje Keegana.

akima_

Myślę, że większość liczyła się z tym, że Mona żyje, a teraz po prostu podgrzewają atmosferę przed finałem. Na bank 99% prawdziwych spoilerów (nie mówię tu o teoriach i przypuszczeniach fanów) jest w pełni kontrolowanych przez osoby z produkcji, nie sądzę, że mają tu miejsce jakieś "pomyłki" czy "wycieki".

Cudzoziemka87

Też mi się tak wydaje. Podejrzewam, że taką produkcją zajmują się ludzie wyspecjalizowani w pijarze;) I nie pozwolą sobie na wpadki. Część spojlerów musi się sprawdzać, bo inaczej nikt by w nie nie wierzył, ale są to takie informacje, które mają podsycać zainteresowanie serialem, dlatego puszczają w świat takie newsy;)

ocenił(a) serial na 9
akima_

Być może nie chcą tracić widzów,bo wiedzą ,że coraz mniej ludzi zaczyna oglądać PLL i chcą podkręcić widownię.Jak narazie to wszystkie spoilery,które czytałam niestety sprawdziły się,także możemy myśleć ,że te rownież się sprawdzą.Myślę,że ekipa PLL już chce dać wskazówki w spoilerach dotyczące najbliższych odcinków,żeby w ogóle ktoś chciał je zobaczyć.

efta18

Jest też masa spojlerów, które się wcale nie sprawdziły, że np. Maya żyje, że jest siostrą Shany, że Hanna będzie myślała, że jest w ciąży, że Ali ma bliźniaczkę. Tak naprawdę, jak się chce, to się znajdzie te, które się sprawdziły i po fakcie można mówić, że się sprawdzają, ale zanim się tego nie dowiemy, to ciężko stwierdzić, które są prawdziwe, a które nie.

Chile91

Zamiast analizować każdy odcinek poleciłabym Wam pomyśleć- Gdyby kto okazał się "A" byłoby to dla Ciebie najbardziej szokujące? :)

Podobno publiczność lubi bohatera, który okażę się "A". Ja osobiście nigdy nie pomyślałam, żeby Caleb mógłby być "A". To byłoby zbyt szalone, ale...

Dagmara24

Tylko Caleb Toby Ezra odpadają - szukają A w momencie gdy dziewczyny są uwięzione w domku ^^

ocenił(a) serial na 4
Chile91

To jest właśnie śmieszne! tożsamość A ma być dla nas szokująca, łamiąca serce, bo lubimy tą postać no i jest to jeden z głównych bohaterów.
A wiec tak - główni bohaterowie = kłamczuchy + ich drugie połówki + ew. żywo-martwa Mona
Ali w więzieniu, kłamczuchy w domku, partnerzy ich szukają...
Zostaje Mona i... Paige? troche słabo...

Ale generalnie ja już niewiele postaci lubię... w sumie tylko Hannę i Caleba :D wiec mnie raczej trudno złamać serce ;D

filmowelove

ew. ten nieszczęsny Lucas .... ale no kurcze serio ktoś uwierzy, że Lucas biega po lasach szpieguje wjeżdża ciężarówką w vana policyjnego i zabiera 4 dziewcyny ze sobą do wybudowanego dużego domku dla lalek ?

ocenił(a) serial na 4
Chile91

ale on nie jest główną postacią. był ważny przez kilka odcinków, dawno temu.
tacy bohaterowie jak Wren czy Melissa też są nierealni, bo występują rzadko lub wcale (w końcu Julian już nie wróci do PLL)
tak samo Noel. Cece czy Maya. po prostu to by było bez sensu!

filmowelove

no a co mają dać Ci głównych bohaterów ?
dziewczyny + ew Mona beda w domu
w tym samym czasie Ali jest w wiezieniu
a ich lovelasy siedza nad laptopem i próbują namierzyć domek
rodzice spencer się kręcą od tobiasza do więzienia

ocenił(a) serial na 4
Chile91

to wlasnie napisalam w poscie wczesniej....

filmowelove

no a morał jest taki że oni nie mają czasu być A :D ktoś z innych musi byc

ocenił(a) serial na 9
Chile91

Ja nie wierzę,on nie jest tak zbudowany jak A na zdjęciu przy vanie.No chyba ,że to kolejne faux pas ze strony ekipy PLL.

efta18

A Mona była zbudowana, jak facet na początku serialu? Nie, a też takie A nam pokazywano:P A grają statyści w większości scen, bo przecież nie wszyscy z ekipy wiedzą, kim ono jest. Poza tym w 3 bluzach, to mógłby być Lucas:P

filmowelove

jeszcze rodzice moze, ja np lubie mame Hanny i ojca Em. gdyby taki Toby byl A, to by sie zgadzalo z tym, ze jest bliski Klamczuchom i fani go lubia. ale gdzie tu zaskoczenie? ;) jakos malo sensowne wydaje mi sie tez, zeby A byla ktoras z dziewczyn albo rodzice.
jedno trzeba przyznac - atmosfera wokol A to marketingowe mistrzowstwo ;)

ocenił(a) serial na 4
teoyaomqui

No tak, Ashley Marin występuje z rodziców najcześciej i ja też ją lubię :D i obstawiałam ją jako Czarną Wdowę już długo, no ale na A to ona nie pasuje, bo kto pastwi się nad swoim dzieckiem?

ocenił(a) serial na 9
filmowelove

Ashley będzie czarną wdową i nie jest tutaj czarnym charakterem tylko stara się pomóc dziewczynom.Może przez to jest najczęściej pokazywanym rodzicem jako jedyna martwiąca się o los swojej córki? Bo inni rodzice jakby żyli w innym wymiarze: Matka Spencer wydaje tylko rozkazy tak jak i ojciec,który i tak rzadko się pojawia,rodzice Em to w ogóle są fantastyczni,córce grozi niebezpieczeństwo a ich nawet w domu nie ma.Oczywiście tata Emily jest wojskowym to zrozumiałe wtedy ,ale by były jaja jakby się okazało,że to on jest A!Mało kto się go spodziewa no i ma kasy jako żołnierz i dostęp do różnych informacji :D
Rodzice Arii też wiedzą co czyha na ich córki ale matka wolała zataić info o tym,że ktoś widział Ali na placu zabaw ,bo to mogłoby im czasem pomóc.
No i moi ulubieni rodzice Alison.Matka nie żyje a za życia dziwna i ogólnie jakby sama chciała zabić córkę.Ojciec też razem z bratem okazują jej mnóstwo współczucia ,no i zawsze są przy niej :D
Jedynie mama Hanny się coś interesuje.Nie zdziwiłabym się gdyby to ona faktycznie zabiła Wildena.

ocenił(a) serial na 4
efta18

to o czarnej wdowie to spoiler wg którego Toby bedzie A, wiec jeszcze nie ma co być takim pewnym ;D

ocenił(a) serial na 9
filmowelove

niekoniecznie musi być A.Być może też został porwany i odgrywa role w domku.Gdybyśmy się teraz dowiedzieli kim jest A serial straciłby sens.Poza tym Marlenka napisała ,że dowiemy się w 7 sezonie także Toby odgrywający rolę w domku jest bardzo możliwy

efta18

No, ale to i tak spojler, więc nie można być pewnym, że Asley, to BW. Równie dobrze może to być każdy inny. I BW wcale nie musi być dobre. Przez chwile też krążyły spojlery, i to chyba nawet Marlena napisała na swoim Twitterze, że BW, to A, więc nie bierzmy ich za pewnik, bo Marlence znowu się coś zaraz odwidzi;P

efta18

Ojciec Emily wcale nie ma pełno kasy, jako żołnierz:P Przecież dlatego Emily musi pracować i jej matka też szukała pracy, bo mieli problemy finansowe i nawet na studia dla Em nie mieli;P Zgadzam się z tym, że rodzice Arii zaniedbują koncertowo swoje dzieci (reszta zresztą też), no ale jej matka przecież nie wiedziała, że ta dziewczyna widziała Ali na placu zabaw. Ta dziewczyna sama zresztą nie wiedziała, bo tylko słyszała, jak ktoś rozmawiał przez telefon, zresztą, co to za świadek, co mu po prochach zakrzywiała się rzeczywistość:P
Wildena przecież zabiła CeCe, po co miałaby się do tego przyznawać, gdyby to nie ona zrobiła? Poza tym nawet Travisa ojciec zeznawała w sądzie, że widział, jak Ashley odjeżdżała wtedy w lesie i Wilden jeszcze żył.

teoyaomqui

Coś czytałam, że Marlene niby mówiła, że nie sama tożsamość A ma być wielkim zaskoczeniem, a jego motyw. Może to być więc ktoś oczywisty, typu Toby, tylko z powodu, którego byśmy się nie spodziewali.

ocenił(a) serial na 8
filmowelove

Mnie też coraz bardziej denerwuje Hanna. I w ogóle nie zdziwiłoby mnie to, że ona macza palce w "A" ;)

ocenił(a) serial na 4
ewe_lenka2

ale ja napisałam ze lubię Hannę ;)
przez chwilę też tak podejrzewałam, ze to mogłaby być ona, ale już mi nie pasuje ;) zza kratek trudno być A