PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73326
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Otwieramy D-Team , czyli detektywi - team.
Zasady tego wątku są proste, śledzimy poszlaki na podstawie dowodów analizujemy wszystko co wiemy po kolei. Prosiłabym skupić się na konkretach i powstrzymać się od komentarzy typu " o nie tylko nie on ja go kocham"

Najpierw wypiszmy wszystkie podpowiedzi co wiemy potem zbierzemy je w jeden post i będziemy wstawiać dowody w postaci cytatów, zdjęć itd. I analizując.
I tak jestem pewna, że w ostateczności znajdziemy lepsze A.
Proponuje też przeanalizować wątki jak A dobierało współpracowników, jaki mogło mieć motyw i jak przejęło tą grę. Czy Ali też można zaliczyć do kłamczuch.
Czy przypadkiem Shana nie była marionetką A ?
I proponuje tez rozdzielić co było w wiadomościach od A jak było nią Mona, a co po jej zdemaskowaniu
1. A pojawia się w pierwszym odcinku
2. Nosiło kaptur ( i tu zagadką jest dla mnie czy nie chodzi o odcinek specjalny gdzie pokazali różne wersje jednej sceny pod radley gdzie kilka aktorów grało jedną scenę w kapturze - w ostateczności wybrano Tobiego )
3. A miało motyw
No i zapomniałam co miałam więcej wypisać :)
Liczę na pomoc do dzieła !

ocenił(a) serial na 9
filmowelove

Czyli mamy już wykluczone 4 osoby. Ali,Hanna,Ezra i Caleb. Aż się dziwię,że Ezra bo 80% widzów twierdziło,że to właśnie on :D

ocenił(a) serial na 8
filmowelove

Czy ktoś usunął mój post? O_O

"Mnie zaczyna denerwować Hanna... i nie zdziwiłoby mnie to, że ona coś kręci z "A"..."

ewe_lenka2

Nikt z nas tu nie ma władzy do kasowania postów ;p

ocenił(a) serial na 8
Chile91

A, teraz widzę, że MÓJ INTERNET się zlagował :)

ewe_lenka2

Chyba nie tylko Twój, widzę że sporo osób wrzuca swoje posty po dwa razy, bo ich nie widzi. Tak samo jak ja patrzę na główną stronę serialu i widzę, że ktoś dodał posta parę minut temu, a jak wchodzę w temat, to go nie ma. Chyba coś się filmwebowi pokopało. Może za dużo osób fiksuje przed finałem;P

ocenił(a) serial na 9
akima_

:0 Myślałam ,że tylko ja tak mam :D Nawet przychodzi mi na maila info,że ktoś odpowiedział na mój post,czytam go na poczcie ,wchodze na filmweb i patrzę gdzie?! ;D

Chile91

Sasha Pieterse, odtwórczyni roli Alison, mówi o finałowym odcinku 5. sezonu. Twierdzi, że ujawnienie tożsamości Big A jest pokręcone i mało kto byłby w stanie zorientować się wcześniej o kogo chodzi. Całość jest bardzo mroczna i na pewno spowoduje smutek, a nawet i złość fanów.

http://www.people.com/article/pretty-little-liars-sasha-pieterse-interview?xid=s ocialflow_twitter_peoplemag

ocenił(a) serial na 8
relaximacoleopterist

Zaś Marlene mówi, że o tożsamości "A" dowiemy się dopiero na początku 7 sezonu.
Coraz bardziej ekipa PLL podrzuca złe informacje do sieci żeby bardziej podkręcić fanów :D zaczynam to uwielbiać!

ocenił(a) serial na 8
ewe_lenka2

Poza tym, byłoby trochę głupie dowiedzieć się w 25 odcinku kto jest a jak przed nami przecież jeszcze 2 sezony ;)

ewe_lenka2

może dowiemy się kim jest Big A, ale w 7 sezonie okaże się, że to nieprawda i ktoś inny zostanie nim/nią okrzyknięty :-) podobnie było z Moną, która była A, a potem jednak wyszło na jaw, że to nie koniec :D

relaximacoleopterist

to chyba mialo zwiazek z tym, ze serial dostal wiecej sezonow

w pll jest tyle watkow, ze spokojnie wyjasnianie ich mogloby zajac 2 sezony. Marlenka mowila rozne rzeczy.. mielismy sie dowiedziec w 7 sezonie, w 6, teraz miala byc ujawniona tylko plec, nagle sie okazuje, ze dowiemy sie kim jest big A. swoja droga, czy ona kiedykolwiek tak o tym mowila? bo wiem, ze pisala, ze nigdy nie bylismy tak blisko A jak teraz, a to nie to samo. byc moze sami sie nakrecilismy :) w sumie ryzykowna zagrywka, bo jest teraz nie dadza odpowiedzi, to albo ludzie sie jeszcze bardziej zainteresuja serialem, albo go zostawia w cholere

teoyaomqui

mam nadzieję, że w końcu dadzą nam odpowiedź, kto jest "A", a w 7 sezonie poznamy jej motywy i odpowiedzi na inne pytania....

relaximacoleopterist

No to mi tylko rzeczywiście Caleb przychodzi na myśl. To jest chyba postać, którą wszyscy lubią. Hanna+Caleb, to ulubiona para większości widzów i mogli by oni być wkurzeni, gdyby się okazało, że Caleb cały czas knuł przeciwko swojej dziewczynie. Nie widzę tylko żadnego motywu, ale w sumie nie wiele o nim wiemy, był sierotą (chociaż, jak się okazało, oboje jego rodzice żyją, ale tułał się po rodzinach zastępczych) mógł być w dzieciństwie w wielu miejscach i kiedyś nawet mógł już mieszkać w Rosewood z jakąś rodziną, kto go tam wie. No jeszcze Lucas by mi pasował, bo on też raczej wzbudza sympatię, ale ostatnio chyba coraz większa liczba ludzi go podejrzewa. A w sumie, to może nie ma sensu nawet słuchać/czytać tych pseudopodpowiedzi, bo producenci chcą tylko zwabić więcej widzów;)

akima_

racja, Sasha w tym wywiadzie mówi, że ludzie nie będą nawet mogli powiedzieć: "aa, to rzeczywiście ma sens" co by znaczyło, że poznanie tożsamości, a przede wszystkim motywów Big A, jest na tyle nieoczekiwane, niezrozumiałe i pokręcone, że ciężko jest nam cokolwiek na tym etapie przewidywać :-) jednocześnie Sasha mówi, że to ujawnienie A będzie dobrym punktem wyjścia dla rozwinięcia wątków w 6., a potem też i w 7. sezonie.
Najfajniejsze jest to, że nie wszyscy aktorzy wiedzą kim jest A. Niektórzy chcieli wiedzieć (jak Sasha Pieterse), a inni nie chcieli (Shay Mitchell). Dodatkowo autorzy scenariusza pogrywają z nimi, podobnie jak z nami. Jednym mówią co innego, a drugim co innego, przez co aktorzy często między sobą snują domysły na temat tego kto jest A, próbując połączyć ze sobą wszystkie kawałki układanki.

relaximacoleopterist

moze niekoniecznie scenarzysci pogrywaja aktorami, tylko aktorzy nami

relaximacoleopterist

myślę, że gdyby zdradzili tożsamość większości aktorów prędzej, czy później tożsamość "A" wydałaby się w sposób, którego ani my ani producenci byśmy jednak nie chcieli...

ocenił(a) serial na 9
relaximacoleopterist

Shay w wywiadzie mówiła,że nie wiedzą kim jest A bo ekipa zawsze sceny ujawniające kto nim jest kręci z każdym aktorem po kolei ,później wybiera odpowiednią osobę.Także raczej nie ma co sluchać aktorów mówiących o wskazówkach,no chyba ,że sami wiedzą tylko tyle ile mówią,jak np Keegan.Powiedzieli,że A to osoba która mogłaby być w pilocie bądź ,że jest z nami od początku.To samo on powtórzył i wszyscy myślą ,że to on.
PS. Zauwazyliście jak Keegan w każdym wywiadzie opowiada o a tak nakręcony i z takim uwielbieniem jakby sam go grał ? ;)

akima_

Ja jakoś nigdy Lucasa nie lubiłam- irytował mnie zawsze xd

ocenił(a) serial na 4
Dagmara24

ja tez XD taka życiowa sierota i miałby być A?

filmowelove

Przynajmniej byłby element zaskoczenia;P

ocenił(a) serial na 4
akima_

raczej zirytowania ;)

filmowelove

No to tak, jak mówiła Sasha:P

ocenił(a) serial na 9
akima_

Wątpię,żeby to Caleb był A.Oczywiście byłby to szok dla wszystkich no i oburzenie.Ale nie pasuje mi to,że jednak on był w 4 sezonie o ile się nie mylę w Ravenswood.A tak swoją drogą to wtedy gdy Caleb był w Ravenswood działo się coś co miało wspólnego z Big A w Rosevood?

ocenił(a) serial na 9
relaximacoleopterist

Dziewczyna musi opowiadać jakie to nie szokujące i w ogóle zaj...... jesli zobaczymy kim jest A. Tak jak wcześniej pisaliscie nie mogą powiedzieć 2 sezony do przodu im jest big A. A tak poza tym to kilka miesięcy wcześniej ,może nawet i tygodni Marlenka powiedziała,że w finale 5 sezonu na pewno zobaczymy kim jest Big A.Później ,że w 6 sezonie to już na pewno zobaczymy kim jest Big A,no a teraz w 7.Jeszcze pewnie ze 2 dorzucą ,bo nie wystarczy im odcinków na wyjaśnienie tych wszystkich zniknięć tylu osób.

efta18

Teraz, gdy już ogłosili, że w finale dowiemy się, kto jest "A", a jedynie odpowiedzą na jakies mniej ważne pytanie naprawdę się wkurze xd

ocenił(a) serial na 4
Dagmara24

powtarzane wielokrotnie - zwiastuny robi stacja, a nie producenci serialu. "A" nie bedzie ujawnione w tym odcinku, dopiero w nastepnym sezonie.

filmowelove

Marlene King przecież to potwierdziła

ocenił(a) serial na 4
Dagmara24

nie, nie potwierdziła. mamy się czegoś dowiedzieć, ale nie poznać tożsamość
"Is A being revealed to us or not ?!"
odpowiedz Marlene ‏"I don't want to be cagey but in many ways yes but there will still be one last question."

filmowelove

W jednym wywiadzie czytałam, że Marlenka mówi o tym, że poznamy motywy A.

skopiowałam z innego tematu liste odcinków które Marlenka radzi obejrzeć :

Marlene podała takową listę:

1. "It Happened 'That Night,'" season three, episode 1
2. "A Dangerous Game," season three, episode 24
3. "A Is for Answers," season four, episode 24
4. "Taking This One to the Grave," season five, episode 12
5. "How the 'A' Stole Christmas," season five, episode 13

Ad. 1
W odcinku 3xo1 pojawia się Ali gdy Mona patrzy na krzesło - pytanie czy to były wspomnienie z ostatniej wizyty, czy Mona kiedyś też kiedyś była w Radley ? Bo nie pamiętam, wydaje mi się, że był taki wątek, że Ona uciekła i dlatego stała się A.

[img]http://zapodaj.net/441f0b93f1567.jpg.html[/img]

1. Ali u Mony
http://zapodaj.net/441f0b93f1567.jpg.html

2. Black Swan wiemy już, że to Melissa, ale czy na czerwono to nie są te same dziewczyny ?
http://zapodaj.net/098227d57a375.jpg.html
http://zapodaj.net/574683bafb5f9.jpg.html

3. Ten chłopak mi się nie spodobał, tak jakby podsłuchiwał miał minę - albo to ja już przesadzam.

http://zapodaj.net/5c8c4ab64ca7c.jpg.html

Ad 2. Siwa skopiowałam twój Post ! :D

Obejrzałam 3x24 (A podpala domek z kłamczuchami Moną) i natrafiłam się na dwie ciekawe rzeczy:
1) Toby idzie w lesie za postacią z długimi, ciemnymi włosami (ktoś z A- teamu?), widzimy ją przez chwilę z profilu i w tym momencie zostaje uderzony w głowę. Co jest zaskakujące- dziewczyna, której widzimy profil przypomina Jennę lub Mayę.
2) Toby leży nieprzytomny w lesie, a A rzuca obok niego zapalniczkę, którą podpaliło domek. Na zapalniczce jest narysowany kompas, na którym widnieją inicjały NW lub (jeśli patrzymy do góry nogami) MN. Na kompasie inicjały zaznaczone są między północą, a zachodem. Przejrzałam obsadę lecz nikt nie posiada takich inicjałów, może to nazwa miejscowości? Ma ktoś jakieś pomysły?

Ad. 3
W tym odcinku pojawia się Noel uwaga Noel wraz z Janna wieźli naćpaną Emilly ( odcinek 1 sezonu 3 ) Jenna kłamała o tej nocy wraz z Noelem.
- CeCe zeznaje, że miała powody co do Wildena i że Ali żyje i że wie kto zabił dziewczynę z grobu. " Dziewczynę z grobu zabiła ta sama osoba, która chce skrzywdzić moją przyjaciółkę"
Melissa mówi do Iana " jesli będziesz spotykał się z Alisson ktoś ucierpi"
Ali zdobywa filmy Iana

Ali wymienia osoby które mogły być A - wg niej
po rozmowie z Janna Ali dostaje wiadomość " Zabiję cię - A"
-Melisa wraca do domu
-A zostawia wiadomość dla Ali " Jestem wszędzie, a Ciebie niedługo nie będzie "
-Rozmowa Pani D. i Ali zeby nie wychodziła i stwierdzenie " Nawet nie wiesz do czego ta rodzina jest zdolna, nigdy im nie odmawiaj" o rodzinie Spencer.

- Ali spotyka się z Ezrą

- Ten nowy detektyw przepytuje rodzince spencer -
- Ezra opisuje Ali jako Holly, potem Ezra mówi boże zebym cie polubil nie wiem jaka moze stac ci sie krzywda
- Ian do Ali " Nawet nie wiesz jakie bedziesz miec kłopoty jak pokazesz te filmy komukolwiek "
i zawsze jest ten czarnoskóry policjant
- Melissa przyznaje się że zabiła dziewczyne z grobu
- Ali opowiada że ją mama zakopała żywcem
- jak dziewczyny spały Ali nie dostała smsa
- mona w pokoju A bawi sie lalkami
- A zakopuje Panią D
- Shana skacze po dachu.

ocenił(a) serial na 8
Chile91

Widzialyscie filmik na youtubie z ludzmi ktorzy wypowiadali sie na temat A? Jacys tamtejsi celebryci. Pod koniec filmiku klocki ukladaja sie w litery I Am G tzn A zmienia sie na G. Trudno to zobaczyc bo jest to takie szybkie migniecie. To G moze wskazywać ze Lucas jest A. Bo nazywa sie Gottesman

ocenił(a) serial na 8
shiva89

A tak z innej beczki. Gdzie najszybciej pojawia sie napisy do.finalowego.odcinka?

shiva89

Gabriel Holbrook

Chile91

sezon 5 x12

- Morderstwo Mony
- ali ma testy wykrywaczem kłamstw
- w pokoju mony piosenka co A puszczało
- Mona zrzuca podejrzenia na Ali ( tzn ze jest A )
- Ali nie wymienia Spencer z osób wśród stodole
- Mona przeprasza że przelała całą złośc na nie za ALi
- Mona "Wysyłam kod A, ona coś wielkiego planuje" -w kawiarni spotyka się z Lucasem, reszta jej grupy nie przyszła są za Ali
- bliźniaczki wchodza i wychodzą podejrzliwie z łazienki [ wiemy ze były w Ali team ]
-Tobiasz Wraca
-Lucas nadal pomaga Monie
- Caleb się gapi na jezuska o.O
- Gabriel Holbrook przychodzi do Ali i mówi jej coś "osobiście"
- Dziewczyny włamują się do Radley !
- Gabriel Holbrook poszedł do radley
- Caleb dowiaduje sie ze Hana idzie na dobre studia
- paige widzi blizniaczki w aucie
- Toby ma wypadek
- Spencer aresztowana
Mona dzowni do arii
btw ile Aria jechała do Mony ?

5 x 13
- Hanna dostaje od Mony list od prawnika
-Dzieciństwo Ali - dowiaduje się o innej dziewczynce [ Beth]
- jenna pojawia się w chórze
- i ta dziwna panna od jenny
- cece na balu
- ali romansuje z G.H
- Pani D - pokazana jako czarna wdowa - " To moja wina, niedlugo po Ciebie przyjdą"
-

Chile91

W tych odcinkach Cece mowi że wie kto zabił bethany i ta sama osoba chce skrzywdzić jej koleżankę - policja opiera trop na Spencer.
I nagle nie przestrzega Ali kim ta osoba jest ? Czy blef do policji ?
Wiemy że Ali pomogła CeCe uciec przy pomocy Holbrooka.

A co jeśli Ali z Moną uknuła jej morderstwo rzeczy rozpoznać kto jest A.
a A. to tak na prawdę Cece ?
Ona całyc zas jednak miota, a przez nią Ali jest za dziewczynami później przeciw itd...

Chile91

Z kobiet bym obstawiała zamieszane to Cece, Ali Mona i Melisa
A Panów to hmm : Andrew Wren Lucas ew ex Hany

ocenił(a) serial na 9
Chile91

Teoria dotycząca Charlesa i filmiku w domku ,który oglądała spence:
Charles DiLaurentis,brat bliźniak Jasona,chłopiec z filmiku.
Jessica i Peter oddali go ,gdy był mały,bo chciał zostać dziewczynką.Zmienili mu imię oraz nazwisko,bądź sam się tak przedstawił:Bethany Young. Tam mógł być sobą,to w końcu szpital psychiatryczny,takie zachowania tam to norma.Dziewczyna w grobie to Sara Harvey.Charles chce wrócić do normalnego życia ,do swojej rodziny,lecz napotkał kilka przeszkód.Alison oraz jej matkę.Za pomocą Andrew,zdobywa wszystkie potrzebne informacje o dziewczynach oraz o wszystkim co jest mu potrzebne.Andrew jak zauważylismy też ma zdolności hakerskie oraz jest jednym z najmądrzejszych osób.Byc może Big A to od początku był Charles a Mona tylko była pod jego rozkazami.
Mieliśmy dostać kilka wskazówek,no to dostaliśmy.Wiadomo ,że Jason ma bliźniaka(tak jak mówiła Sasha),będziemy mu współczuć,jeśli poznamy motywy(tak jak mówili inni),ma mocny motyw i osobę do pomocy która zna się na wszystkim i jest wysportowana.Myślę,że to Andrew wyciągnął dziewczyny z vana.Dlatego van znalazł się pod jego stodołą.
Co o tym sądzicie? Mamy więcej wskazówek więc śmiało możemy snuć nowe teorie do czerwca :D
Wymieniajcie się spostrzeżeniami,byc może nie zauważyłam wszystkiego w 25 odcinku.

efta18

Mi się coś tutaj nie zgadza. Przede wszystkim na nagraniach z sesji w Radley było ewidentnie słychać kobiecy głos i żaden facet, nawet jakby się bardzo starał, by tak nie udawał. Poza tym, kto oddaje synka (małe dziecko!) do szpitala psychiatrycznego, bo on chce być dziewczynką? I jaki szpital by takie dziecko przyjął, to nie jest średniowiecze. Z tym Andrew, to wątpię, żeby Andrew był wspólnikiem A, pewnie robią z niego podejrzanego, tak jak z Mika wcześniej. Okaże się później, że chciał odnaleźć Arię, ale musiał to robić na własną rękę, bo Caleb i Toby nie chcieliby z nim współpracować i wolą Ezrę.

ocenił(a) serial na 4
akima_

andrew musi być w to jakoś zamieszany - stodoła, podsłuchiwanie,
karteczka zza lusterka mony to tez pewnie jego sprawka, bo Mona nie wiedziała ze A=charles, to nie mógł być anagram od niej
btw proponuję przerzucić się do innego wątku, bo troche tu ciasno ;p

filmowelove

Ta stodoła jest chyba tak powiązana, że dzieci tam przyjeżdżały, jak były małe na te jabłka i ten filmik z Jessicą i dziećmi też jest stamtąd, ale to nie znaczy, że Andrew jest jakoś z tym powiązany. Podsłuchiwać mógł może właśnie dlatego, że szukał Arii, a wiedział, że reszta nie będzie chciała z nim współpracować. Co do tego anagramu Mony, to może o coś innego chodziło, ewentualnie mogła się natknąć gdzieś na to nazwisko, ale nie wiedzieć kim ta osoba jest i dopiero chciała się dowiedzieć, dlatego A ją porwało. Istnieje też opcja, że Mona ściemnia i wie więcej, niż mówi,bo np. A ją do tego zmusza i dało jej jakieś ultimatum.

akima_

To PLL....
Jeśli z Charlesa zrobią transa to nie mam pytań jakaś reklama nowego programu stacji ?! wtf bo akurat będzie premiera serialu o dzieciach których ojcowie zmieniają płeć.

akima_

Zauważyłyście że maska Charlesa przypomina maskę kobiety kier z pociągu ?

ocenił(a) serial na 9
akima_

No tak mogą robić tylko podejrzanego z Andrew,ale dlaczego miał podsłuch w telefonach dziewczyn i rodziców dziewczyn? Czy to nie dziwne? No i jego stodoła na nagraniu? Miało być kilka wskazówek odnośnie A no i myslę,że jednak andrew może być w to zamieszany.

efta18

Właśnie napisałam, dlaczego miał podsłuch:P Poza tym na telefonach dziewczyn nie miał, tylko ich rodziców:P Co do stodoły też na górze napisałam, że tylko tam rodzice z dziećmi przyjeżdżali i to nie tylko DiLaurentisowie, ale też Hastingsowie i pewnie wszyscy z okolicy.

ocenił(a) serial na 7
efta18

Fajnie i jest to poniekąd możliwe, ale oprócz tego, że na nagraniu słychać było ewidentnie męski głos, to jeszcze jedno mnie ciekawi - ani Jason ani Alison nie wiedzieli, że nie są swoim jedynym rodzeństwem?

ocenił(a) serial na 9
crunkyy

Alison ,jak było na nagraniu widoczne,dopiero się urodziła i Jessica przedstawiała siostrę chłopcom.Myślę,że Jason o tym wie ale zakazano mu mówić i nie zdziwiłabym się gdyby on też był w to zamieszany,bo np chce pomóc bratu czy coś w tym stylu.

efta18

A co do CHarlesa to z profilu jak oglądam zdjęcia to chłopak ma perukę ...

Chile91

po zatym ta jego postura wygląda trochę jakby była napompowana o,O

ocenił(a) serial na 8
Chile91

"Obejrzałam 3x24 (A podpala domek z kłamczuchami Moną) i natrafiłam się na dwie ciekawe rzeczy:
1) Toby idzie w lesie za postacią z długimi, ciemnymi włosami (ktoś z A- teamu?), widzimy ją przez chwilę z profilu i w tym momencie zostaje uderzony w głowę. Co jest zaskakujące- dziewczyna, której widzimy profil przypomina Jennę lub Mayę.
2) Toby leży nieprzytomny w lesie, a A rzuca obok niego zapalniczkę, którą podpaliło domek. Na zapalniczce jest narysowany kompas, na którym widnieją inicjały NW lub (jeśli patrzymy do góry nogami) MN. Na kompasie inicjały zaznaczone są między północą, a zachodem. Przejrzałam obsadę lecz nikt nie posiada takich inicjałów, może to nazwa miejscowości? Ma ktoś jakieś pomysły?"

To i tak nic ważnego, moim zdaniem, ale NW, to raczej nie żadne inicjały, a na logikę North oraz West, tym bardziej jeśli są oznaczone właśnie obok północy i zachodu. Chyba ktoś już za mocno szuka wskazówek :D

ocenił(a) serial na 4
monkey_m

jakbyś przeczytała dalej lub chociaż sprawdziła jak wygląda ten kompas, wiedziałabyś ze pozostałe kierunki takie jak NE, SE I SW nie zostały zaznaczone, a strzałka przy NW została przedłuzona.
do tego Toby jej się długo przyglądał.
i jeszcze miało to być nawiązanie do filmu Hitchcoca (bodajże domek który został popalony nazywał się jak bohater filmu). nie wiem jaki to ma zwiazek z fabułą, ale polecam czytać ze zrozumieniem

filmowelove

To, że pozostałe kierunki świata nie są oznaczone, to nie znaczy, że są to jakieś inicjały. Może np. kierunek, gdzie znajduje się jakieś miasto, firma, uniwerek, cokolwiek. Zresztą pochodzenie tej zapalniczki zostało chyba wyjaśnione, o ile pamiętam, ale nie pamiętam już jak. Wydawało mi się, ze chłopaki (Caleb i któryś jeszcze) znaleźli osobę, do której to należało. Nie do jakiejś firmy wynajmującej samoloty?