PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=809758}

Sex Education

2019 - 2023
7,5 136 tys. ocen
7,5 10 1 135912
7,0 55 krytyków
Sex Education
powrót do forum serialu Sex Education

Obejrzałem cały serial robiąc to co lubie najbardziej czyli analizujac narratywe od strony socjologicznej. Piękny zarys ale skonczylo sie jak gowno w sztyfcie.
Bohaterowie dualistyczni zostali ukazani jak w jakiejs lewicowej utopii, nie wspomne o cukierkowej oprawie, podtekstach feministycznych lub transseksualnym jezusie ktory jest czarnoskóra kobieta. Serial poczatkowa majacy potencjal trafiajacy do mlodziezy lub nawet szerszej grupy odbiorcow w odroznieniu od innych mlodziezowek skonczyl sie jako lewicowa nowelka trzynastolatki z depresja, gdzie bohaterowie przechodzacy prawdziwe problemy sa stawiani na poziomie ludzi co nie wiedza co wlozyc w majtki zeby bylo szczesliwie. Brakuje znacznych polaczen w fabule, emocjonalnych plotow lub czegokolwiek co sprawiloby ze 4 sezon dorownuje poprzednim. Momentami serial ogladalem smiejac sie z beznadziejnosci twistow oraz wrzucania seksualnosci wszystkimi i wszedzie. Odnosze rowniez wrazenie ze autor stara sie wybielic niektore charaktery na sile tylko zeby pasowalo pod narracje. Frajer na wozku jest nagle emocjonalnym werterem, liberalna nauczycielka siada nieznajomym na penisy zeby potem ich odrzucac bo przeciez jest taka feministyczna czy cos. Oczywiscie serialowi nie mozna zarzucic ze nie przekazuje dobrych wartosci np uswiadamiajac odbiorcow jak macierzynstwo bywa ciezkie lub jak radzic sobie z emocjami towarzyszacymi rozstaniu. Serial rowniez ukazuje całe spektrum postaci ktore swietnie sie uzupelniaja w dosyc prostej fabule. Całosc zostaje obudowana w wrazliwa i delikatna oprawe oraz opisuje niezwykle trafne soclologiczne schematy, co oceniam zdecydowanie na plus. Podoba mi sie rowniez ze postacie sa zdecydowane ludzkie w tym humorzaste, kreatywne czy inteligentne czyli takie jakie moze polubic przecietny odbiorca.
Końcowo jednak stwierdzam ze serial to netflixowy sztamp majacy ogromny niewykorzystany potencjal. Jesli ktos lubi gowno na odmozdzenie i nie ma mentalnie wiecej niz 15 lat to polecam, ja sam dobrze sie bawilem, ale nie wiem jakim cudem(nie wliczajac 2 i 3 sezonu) !