PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39380
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

Wspaniały odcinek - były łezki na koniec, oj były!

Odcinek ten dedykuję bezimiennemu rebeliantowi, który nie położył roli posłańca Pompejusza :D Jak przybył do Mareczka, jedyne co właściwie było u niego podejrzane, to że obficie się pocił i chyba 2 razy nerwowo zerknął na Marka. Wydało mi się to dziwne, ale to olałam.
Zaczęłam podejrzewać, że coś jest nie tak dopiero kiedy Tybek przybył na spotkanie :o
Sparty - jesteś wielki, uwielbiam twoje gierki!
Nie powiem, zaczynam lubić Julka, który wreszcie zachowuje się jak Cezar. Podobają mi się jego i Tybka rozmowy pełne dwuznaczności. I wielce znaczące hasło Julka o Tybku i jego zwodniczej młodości, dzięki której przeciwnicy nie doceniają młodego Krassusa.

Ten odcinek to była cudowna podróż w czasie do czasów B&S. Arena i zakulisowe intrygi: HELL YEAH!! Właśnie dla tych gierek, mindf*cks, intryg, udawań, podchodów, maskarad oglądam Spartacusa, tego mi brakuje najbardziej, bo w czasach Ilithii, Batiatusa i Lukrecji na tym w dużej mierze opierała się fabuła.

Świetna Kore. Czemu ona nie jest panną Gannikusa, jak już któraś musi być? Zaimponowała mi. Sybil imponuje tylko rozmiarem swojego poddańczego psiego oddania. Ciekawe jak teraz będzie wyglądał jej związek z Mareczkiem.

Oj Tybi, miałam jeszcze nadzieję, że uda ci się załatwić Naevie, co byłoby miła niespodzianką w obliczu spodziewanego holiłódzkiego zakończenia walki ala Ashur, ale ok, jego śmierć z rąk Kore mi to wynagrodziła.

Na arenie najfajniejsza była walka Spartakusa, Ganni z 3 przeciwnikami niech się schowa. :)

Świetny Sparty, którego coraz bardziej wielbię. Oprócz przewrotnego umysłu, podziwiam jego opanowanie i zimną kalkulację. Widać, że jego serce wyrywało się do zemsty za Kriksosa, ale potrafił spojrzeć chłodno na swoją nową odpowiedzialność jako przywódca. Podoba mi się również jego brak kozactwa, ten kolo jest tak Wielki, że nie musi nikomu tego udowadniać (i nie musi porównywać penisów z Gannikusem w walce :D).

Na minus jedyna rzecz, czyli banalne pokazanie Nasira i Agrona. Ja wiem, że moje fangirlowanie Nagronu przemawia przeze mnie, ale Nasir jakoś nie okazał wielkiego żalu po śmierci Agrona (ot smutna mina), a jak się okazało, że żyje, to zamienili ze sobą dwa zdania i tyle. Ha. Haha. Ha. F*ck NO.
No i Marek - yyyyy to jest ten sam pan z pierwszego odcinka? Hm.

Na koniec absolutnie piękna, wzruszająca, wyciskająca łzy scena ze wspomnieniami o zmarłych. OMFG.

9/10

ocenił(a) serial na 7
happyand

Nie, ja od Krew i Piach.

happyand

Tak, I to nawet od 2 odcinka, bo dopiero tam pojawia się Nasir.

emo_waitress

Nom sory, kurde. Nie trzeba się tak spinać. Czysta ciekawość mną kierowała. (Chociaż jak teraz patrzę mogło to zabrzmieć dziwnie.)
Pytałam, bo ja właściwie też zaczęłam oglądać od Zemsty od odc. któregośtam. Po odejściu Andiego jakoś nie miałam ochoty oglądać tego dalej. Przekonał mnie niski, syryjski niewolnik zobaczony kątem oka (mój wybranek nic nie robiąc sobie z moich żali postanowił jednak serial oglądać).

happyand

yyy, ale ja napisałam prawdę. Zaczęłam oglądać Spartacusa od 2 odcinka Zemsty, przeczytałam wcześniej o czym jest serial, spoilery itd, sprawdziłam od kiedy pojawia się para Nasir i Agron i tak zaczęłam oglądać.
Dopiero potem obejrzałam resztę, jak serial okazał się spoko.

emo_waitress

acha, to fajnie (że też ja wszędzie widzę sarkazm O_o)

happyand

Ponoszę częściowo odpowiedzialność, bo często piszę w takim tonie, więc ktoś może odbierać moje odwiedzi w taki sposób :)
Ale w tym przypadku napisałam prawdę. Na początku byłam zainteresowana tylko i wyłącznie Nagronem, na szczęście Spartacus w całości okazał się cudny i mnie wciągło.

happyand

Krew i Piach :)

Kasiek_haz

Ja osiągnęłam po tym odcinku stan kompletnego wyj ebania na sprawy Nagronu, już nie wiem, co mogliby wymyślić, żeby mi poprawić humor więc http://24.media.tumblr.com/tumblr_m9ja7xOeoD1r4onamo1_500.gif
Dostajesz ode mnie plusika za użycie gifa z moim ukochanym Misfitsem :>

@Sayuki yyyy, no fajnie... znasz jakieś sensowne? bo ja znam albo komedie, albo dramy :)

ocenił(a) serial na 7
emo_waitress

No właśnie nie i to mnie martwi :\ Czekam na te Demony da Vinci, też od STARZ, więc może coś tam będzie ;)

Sayuki78

Szczególnie że da Vinci babiarzem to raczej nie był :D
Ale mogą tam wpleść jakiś wielki romans Leonarda z babą, bo publika oczekuje, że główny bohater musi mieć jakąś seksowną lejdi na oku :(

ocenił(a) serial na 7
emo_waitress

Niestety, bodaj z Lukrecją będzie miał romans. Zastanawia mnie jednak, czy jest jakiś serial który nie jest stricte gejowski, a główny bohater mimo to jest gejem? Czy to nie uchodzi, by główny protagonista latał za innymi chłopami?

Sayuki78

Torchwood , tam jest związek gejowski głównego bohatera ale i tak jest zakochany w kobiecie ;/

ocenił(a) serial na 7
paulina_183

W kobiecie? Łeee, to się nie liczy :D

Sayuki78

No zakochany jest ale jest w związku z mężczyzną, nawet jego ex facet się pojawia i dzielą namiętne pocałunki :) Jest dużo seriali z homoseksualnymi wątkami i dużo filmów :) Ja sama mam dwóch przyjaciół gejów więc trochę filmów znam :)

ocenił(a) serial na 7
paulina_183

Wiem, bo sama oglądam niektóre. Ostatnio zrobiłam sobie maraton z gejowskimi filmami azjatyckimi :D

Sayuki78

Oglądałaś może Shelter?

ocenił(a) serial na 7
paulina_183

No ba, pewnie że oglądałam. Już nawet nie liczę ile razy :D Przedwczoraj nawet naszła mnie chcica, to sobie obejrzałam znowu. Najsłodszy gay movie z jakim się spotkałam <3

Sayuki78

O tak Shelter jest świetne :) jest też taki francuski film Juste une question d'amour też świetny

ocenił(a) serial na 7
paulina_183

Ostatnio znalazłam jakiegoś gifa z tego filmu i nawet chciałam obejrzeć, ale jakoś wypadł mi z głowy :P
A widziałaś może Zupełnie inny weekend? Tak pięknie zrobionego filmu o gejach już dawno nie widziałam, a ryczałam jak bóbr na zakończeniu.

Sayuki78

Szczerze nie widziałam :) a o czym to :D:D

ocenił(a) serial na 7
paulina_183

To takie okruchy życia i dramat :) W skrócie, facet spotyka drugiego w klubie dla gejów, spędzają ze sobą noc i przez jeden weekend zbliżają się (dosłownie i w przenośni) do siebie, lepiej się poznają itp. by po weekendzie jeden z nich wyjechał do stanów robić karierę. Bardzo fajnie się to ogląda, smutne momentami ale film ma naprawdę bardzo dobrą i realistyczną fabułę.

Sayuki78

muszę oglądnąć :) Na Nagrona trafiłam zupełnie przypadkiem przez strone AO3 :)

ocenił(a) serial na 7
paulina_183

Ja z tumblr :) Ładne gify, ładnych panów to trzeba obejrzeć, nie?

Sayuki78

AO3 to strona z fanficami najczęściej po ang, trafiłam tam bo chciałam podszkolić się w ang :) no i trafiłam na odpowiadanie Watch me burn gdzie jest A i N jako główni bohaterzy, zainteresowało mnie to i znalazłam Spartacusa i powiem szczerze uwielbiam Nagron ale cały serial jest swietny :) Do dziś nie mogę zapomniec o wspaniałej Lukrecji

ocenił(a) serial na 7
paulina_183

Ooo, jedyna fanficowa strona, jaką znam to fanfiction.net Szukałam tam czegoś Nagronowego, ale chyba nic nie było :\
No pewnie, że Spartacus (oprócz chłopaków) ma swoje dobre strony :) Co prawda w tym sezonie trochę się pogorszył, ale i tak jest super.

Sayuki78

http://archiveofourown.org/works/449193/chapters/769457 uwielbiam to ;) warto przeczytać, świetne napisane :) Jestem ogromnym zwolennikiem czytania książek ale WMB skradło moje serce (czasy współczesne Agron strażak,Nasir lekarz wszyscy tam są nawet Lugo i Varro )

ocenił(a) serial na 5
paulina_183

Wielkie dzięki za tego linka, zwykle nie czytuję fan fiction, ale WMB mnie wciągnęło. Może chwilami jest odrobinę za słodkie, ale i tak wspaniałe! Świetne przeniesienie postaci do czasów współczesnych :D

neira-san

Jak wejdziesz w dalsze prace autora to są tam osobne opowiadania ale z tej samej serii ale radzę najpierw przeczytać WMB bo można trochę się zgubić.

neira-san

ps. jakbyś chciała popisać o WMB - zapraszam :)

ocenił(a) serial na 5
paulina_183

właśnie skończyłam czytać główną historię t.zn.55 rozdziałów, wygląda na to, że autorka jeszcze jej nie skończyła, zaczęłam już czytać osobne opowiadania, czytam je po kolei i teraz jestem przy "Redemption" :)

neira-san

W każdą niedziele (polskiego czasu) publikuje nową część :) Masz jakiś ulubiony rozdział? Jest na forum założony temat "Nagron" może dołaczysz do Nas :)

ocenił(a) serial na 5
paulina_183

dzięki za info :) co do ulubionych rozdziałów to chyba to będzie cały szpitalny początek, bo początki zwykle są najlepsze ;) rozdział 25 Logistics, bo jest gorący i lubię jak nie ma przypisanych ról oraz - co może dziwne - 39 Trust
p.s.temat Nagron zauważyłam, może coś skrobnę, choć ja jestem raczej z tych czytających :)

neira-san

Rozdział 43 ulubiony :) Początek też jest świetny i rozdział 33 ale z wiadomych powodów :D

ocenił(a) serial na 5
paulina_183

43 też mi się podobał, był bardzo zabawny (ciekawe co by się działo, gdyby wszyscy byli pijani). Jakoś nie jestem fanką fetyszu Nasira, nie chodzi o to, że nie podoba mi się pomysł, ale trochę to dla mnie przesadzone...na szczęście sceny w remizie są tak fajne, że wszystko rekompensują :P

neira-san

Lugo jest najlepszy :) Cupcake :D. A czytałaś te rozdziały o sesji zdjęciowej?

ocenił(a) serial na 5
paulina_183

taa, próbowałam ich sobie wyobrazić na tych zdjęciach i miałam ochotę na cupcake od Lugo :P Uwielbiam Gannicusa, niby niewiele mówi, ale za to jak...zupełnie wymiękłam przy jego rozmowie z Agronem w 43 rozdziale

neira-san

“I’m a little gay.” Gannicus offered.
Agron gave him a withering look. “You’re not a little gay asshole. You’re a lot of a slut”
Saxa nodded. “That’s true.” Gannicus shrugged. - to jest mój ulubiony tekst w 43 rozdziale :)

ocenił(a) serial na 5
paulina_183

Wciąż czytam "Redemption", interesujący ten powrót do przeszłości. Tu też są fajne cytaty, np.:
We’re in England now, we’re poufs, not homos.”
“Right.” Agron nodded seriously. “And if someone asks me for a fag, I give them one of your cigarettes—not you right?”
Nasir shook his head and snorted. “Idiot.” :D

paulina_183

Ja tu patrzę, co taki stary temat robi na szczycie i widzę ...
O_O taki wątek przegapiłam.
Ale nic to, z tego co widzę to mam 'w temacie' okropne tyły w stosunku do was. Ja sobie usiądę lepiej i poczytam, może coś znajdę.

happyand

:) Nie jesteś tak do tyłu :)

paulina_183

a tak, niby tego ...
chodziło mi o ogólną tematykę genderową. z azjatyckich filmów np. to ja tylko przypominam sobie King and the Clown (czy coś w ten deseń).

happyand

Ja wolę bardziej yaoi niż filmy.

Sayuki78

Czy zaczęłaś od Gohatto i skończyłaś na Love of Siam? :>

ocenił(a) serial na 7
emo_waitress

Nie, widziałam Eternal Summer, No Regret i Lan Yu. Co zaskakujące, nic z tego nie jest japońskie a ja niby się trochę tym krajem interesuje :D
Taki trochę mindfu*k po seansie ( http://i48.tinypic.com/ra3m6r.gif moja reakcja zwłaszcza po tym drugim filmie), więc na osłodę Shelter sobie puściłam :) Azjatyckie kino BL jakoś do mnie nie przemówiło, za dużo angstu :P

ocenił(a) serial na 8
Sayuki78

Dwa słowa: Frozen Flower.
Dwie godziny filmu, jest cały na youtubie, z napisami ang, przez 1,5 spokojnie - wyłam jak popieprzona. Do dziś równowagi psychicznej nie odzyskałam a jak widzę aktorów w innych filmach to kulę się w sobie.
Oczywiście przesadzam, ale film zrobił mi sieczkę z mózgu.

ocenił(a) serial na 7
Kasiek_haz

Aż się boję obejrzeć, choć ładnie wygląda O_o Pewnie się skuszę.

Kasiek_haz

Widziałam :) ja się tak usmarkałam na Bangkok Love Story, o rany..
No po azjatyckich filmach BL trzeba dużo martini wypić, żeby dojść do siebie.. i większości drugi raz nie da się obejrzeć, bo uczucia dławią..

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

BLS mi się podobało na początek, później było już zbyt przekombinowane. I aż wkurzające. Tyle dramatów to qwa Kriks z Naevią nie mieli /o\ ale film wizualnie piękny.
A FF - o qwa - scena w bibliotece, nie będę spoilerować, ale mam nadzieję, że wiesz o którą chodzi - chyba nigdy tak nie wyłam na filmie, jak wtedy.

paulina_183

Ha, toś mnie zaskoczyła! Znam Torchwood i Jacka z gifów głównie :D i zawsze byłam przekonana, że to jest pierwszy, prawdziwie homoseksualny bohater z zerowym zainteresowaniem kobietami, a którego orientacja nie jest głównym wątkiem serialu.
No kurcze, wszędzie te baby wkręcą :o

emo_waitress

no wkręcą, chodź muszę powiedzieć że (spojler) scena śmierci faceta Jacka, Ianto jest świetna Jack nawet mówi "nie zostawiaj mnie" i płaczę ja sama ryczę jak widzę to scene.. eh