Nie wydaje wam się czasem że jednym z przesłań filmu jest "niektórzy niemcy byli dobrzy?". Dla przykładu Natalia i Anna Maria pochodzą z rodziny niemieckich antyfaszystów, oficer który w odcinku piątym uratował Jorga i Anne Marię, broniąc ich przed esesmanami, Globcke który jak twierdzi nie popiera narodoweo socjalizmu i krzywym okiem patrzy na działalność SS oraz niemiecki oficer na polecenie którego działa Jorg (zapomniałem jak się nazywa, pojawił się chyba w 2 czy 3 odcinku). Odnoszę wrażenie że jest to poprawność polityczna, która ma ułatwić sprzedaż serialu na zachód.
Nie wydaje ci się, że nie wszyscy Niemcy byli faszystami, byli także Niemcy patioci. Podobne losy jakie dotknęły Anne Marię miała rodzina Hochbergów von Pless, gdzie właściciel Zamku wyemigorał do Wielkiej Brytanii i tam służył w wojsku, a zamek został skonfiskowany przez Rzeszę , Może nie słyszałeś o opozycji antyhitlerowskiej o Sophie Scholl, czy wimienianym w TTS Canarisie, który był zaciekłym wrogiem Hitlera i faszyzmu co przypłacił życiem
Ja nie mówię że wszyscy niemcy byli złymi faszystami, na pewno wielu z nich nie podobał się Hitler oraz jego metody postępowania, ja tylko chciałem zwrócić uwagę na to że w ym filmie takich ludzi pojawiło się dość wielu.
może 1% Polaków jest ok.ale reszta to sami alkoholicy...
nie chcę twierdzić ze wszyscy byli dobrzy ale 1% to zdecydowanie przesada,zwłaszcza że robiąc takie uogólnienia bierze się pod uwagę głównie grupę ludzi która jest najbardziej widoczna i która najbardziej się "zasłużyła", 90% to byli zwykli żołnierze niektórzy dobrzy niektórzy żli,wszyscy mieli zapewne swoje wątpliwości,większość zostawiła w domach rodziny,dzieci,bliskich do których na pewno było im pilniej niż do spalenia jakiejś wsi o której nawet nie słyszeli,prawdziwych fanatyków naprawdę nie było tak wielu biorąc pod uwagę liczebność wojsk Rzeszy.
co do filmu to tych dobrych jest tam może 2-3 i są moim zdaniem zbyt wyidealizowani,ale miało to pewnie na celu bardziej wyostrzyć okrucieństwo "tych złych Niemców"
Niemiec zawsze będzie taki sam i dzisiejsi germanie nie wiele sie różnią od tych z przed 60 lat bo może faktycznie byli tacy których można było nazwać dobrymi w czasie wojny ale kurde ich z całą pewnością nie było za wielu no bo widziałeś kiedyś przemówienia Hitlera i to co sie na nich działo multum ludzi i gdzie okiem sięgnąć sami psychole którzy by dodali życie za tego zbrodniarza i który zniszczyła naszą ojczyznę gdzie do dzisiejszego nawet dnia nie odzyskała swego dawnego blasku no i wiesz co mnie w tym wszystkim doprowadza do szału to że ci powiecmy sobie szczerze chorzy ludzie domagają sie zwrotu swoich ziem i to tak wygląda jak by te stare próchna były ofiarami a my ich prześladowcami sory za takie określenia ale trzeba sobie powiedzieć jak jest
I chce jeszcze dodać ze jak już to Polacy powinni sie domagać swoich ziem bo to my byliśmy największymi ofiarami tej wojny i pomimo to naprzykład straciliśmy nasz wspaniały Lwów gdzie oglądając zdjęcia tego miasta boli mnie i to bardzo że nie jest ono nasze
Ech stary, jakie Polska ma prawa do Lwowa? Że wydarła go kiedyś bezprawnie Litwinom? To już Niemcy mają wiecej praw do pomorza, które tak naprawde nigdy polskie nie było. A pisząc o tym, że Niemcy to banda zbrodniarzy i w 99% psycholach nie dajesz dobrego świadectwa swojej inteligencji.
Że co proszę Litwinom widzę kolego że nie znasz się na historii bo Lwów to najbardziej Polskie miasto po za granicami naszego kraju i na każdym kroku to widać a co do Niemców to nie mają oni żadnego prawa do ziem które owszem kiedyś były ich ale nie zapominaj że to oni rozpętali to piekło które miało miejsce 60 lat temu i wkońcu musza w jakimś stopniu za to cierpieć chociaż jak dla mnie to i tak za mało im ziem odebrano
1. Każdym postem pokazujesz, że to Ty o historii nie masz pojęcia. Lwów był miastem litewskim od dawien dawna, pierwi Polacy pojawili się tam po unii w Krewie, kiedy to Litwa się z Polską pod berłeme jednego władcy połączyła. Polacy sobie zagarnęli Lwów jak i całą resztę Ukrainy całkowicie bezprawnie w 1569 r. za to, że Litwini nie chcieli ścisłej unii z Polską. A już taki np. Wrocław do Niemiec sam się przyłączył tzn. książęta śląscy udali się pod opiekę cesarza.
2. Niemcy piekła nie rozpętali, tylko wojnę - to wbrew pozorom dwie różne rzeczy. "Rozpętali piekło, muszą ciepieć, góra 1% Niemców to dobrzy ludzie, przecież oni teraz są tak samo chorzy jak dawniej" - z tego, co piszesz widzę, że jesteś zaślepionym nacjonalistą, który dostaje wrzodów na samą mysl o Niemcach - najlepiej byłoby ich praypalać na wolnym ogniu, co nie? Wtedy wystarczajaco by się nacierpieli? A może zrównać z ziemią wszystkie miasta niemieckie i zrobić tam park krajobrazowy?
3. Jeżeli dziwisz się, że w latach 30. Hitler cieszył się u Niemców takim poparciem to powinieneś wiedzieć, że to właśnie on wprowadził zasiłki dla matek z dziećmi, to on wprowadził renty inwalidzkie, to on umożliwił dzieciom z niezamożnych rodzin kształcenie się - jak już zaczął świrować, to poparcie mu spadało. To rzeczywiście nienormalne, ze ludzie popierają tych, którzy robią coś dla nich, no nie?
4. "Poza granicami naszego kraju" - "poza" pisze się łącznie.
PS. Niemcy nie domagaja się zwrotu ziem - oni chcą tylko odszkodowań dla tych, którzy zostali siła przesiedleni - gdyby Ciebie przesiedlono wbrew Twojej woli, też byś się domagał.
PPS. To nie Polacy najbardziej na tej wojnie ucierpieli, tylko żydzi, warto takie rzeczy wiedzieć.
Powiemj krótko bo nie chce mi sie na was tracic czasu a więc z wami bez urazy oczywiście jest coś nie tak bo jak Polak może stanać po srtonie Niemców to ja naprawdę nie wiem
POZDRAWIAM
A Lwów był zawsze Polski
1340-1772 - pod panowaniem władców polskich
1772-1918 - w zaborze austriackim
1918-1939 - II Rzeczpospolita
1939-1941 - okupacja sowiecka
1941-1944 - okupacja niemiecka
1944-1991 - ZSRR
od 1991 - Ukraina
i gdyby nie zabory i wojna to nadal by był nasz przecież to miasto jest przesiąkniete Polskościa i byle głupiec tego nie zobaczy
I jeszcze jedno mówisz o tym że pewnie bym chciał aby zrównać z ziemią Niemieckie miasta dla twej informacji oni właśnie to zrobili lecz niestety to nie były niemieckie miasta tylko Polskie
no i Polacy jakoś nie chcą odszkodować od Ukraińców czy Białorusi za stracone ziemie nimo że mają do nich większe prawo niż Niemicy do ziem na zachodzie Polski po prostu jest to naród pełen nie ludzkich świń
I żydzi którzy zginęli w czasie wojny to w większości byli właśnie Polacy :-] więc jesteśmy najwiekszymi ofiarami tej wojny bo nigdy im nie wybaczę tego jak zrabowali nasz kraj z dzieł sztuki itp. Jak niszczyli Polską kulturę miasta oraz jak mordowali Polaków i nawet do tej pory tak nie do końca podnieśliśmy się z tego
1. Niemcy nie domagają się tych terenów, już Ci to pisałem, ale i tak nie rozumiesz.
2. Praw do Ukrainy nie mam żadnych.
3. Jeżeli mowa o kradzieży dzieł sztuki - za bardzo nie było czego kraść. Co się dało zwędzili Rosjanie w czasie zaborów, wcześniej Szwedzi, kiedy Polacy im wspaniałomyślnie oddali kraj, ukradli wszysko, co Polska zgromadziła przez kilkaset lat istnienia, a wcześniej (już w XI w.) najazd ks. czeskiego Brzetysława pozbawił Polaków najstarszych, zabytkowych dzieł pochodzących z wczesnego średniowiecza i mogących niejako rozjaśnić niewiadome dot. początków państwa Polskiego. Ale o tym wszystkim się nie pamięta.
4. Osobiście znam człowieka, który w 39 r. bronił Helu, jego sąsiadem (mieszka w Niemczech) jest były żołnierz służacy na Schlezwig-Holstein. obaj się przyjaźnią. I to jest wbrew pozorm normalne, nie tak jak te Twoje wynurzenia.
5. Żydzi się nie uważali za Polaków - byli mniejszością narodową.
6. Pomorze Wscodnie, Zachodnie i spora część Śląska były od zawsze niemieckie, natomiast Lwów nie. Lwów zajęliśmy zbrojnie. No ale prawo dobre, jak każde inne.
I.>2. Praw do Ukrainy nie mam żadnych<
zgadza się, Polska był pierwszym krajem, który uznał niepodleegłość Ukrainy oraz zagwarantował że nie będzie wysuwał rooszczeń terytorialnych wobec niej, że o naszej pomocy w czasie pomarańczowej rewolucji.
II.>3. Jeżeli mowa o kradzieży dzieł sztuki - za bardzo nie było czego kraść. Co się dało zwędzili Rosjanie w czasie zaborów, wcześniej Szwedzi, kiedy Polacy im wspaniałomyślnie oddali kraj, ukradli wszysko, co Polska zgromadziła przez kilkaset lat istnienia, a wcześniej (już w XI w.) najazd ks. czeskiego Brzetysława pozbawił Polaków najstarszych, zabytkowych dzieł pochodzących z wczesnego średniowiecza i mogących niejako rozjaśnić niewiadome dot. początków państwa Polskiego. Ale o tym wszystkim się nie pamięta.<
Nic dodać nic ująć.
III.>4. Osobiście znam człowieka, który w 39 r. bronił Helu, jego sąsiadem (mieszka w Niemczech) jest były żołnierz służacy na Schlezwig-Holstein. obaj się przyjaźnią. I to jest wbrew pozorm normalne, nie tak jak te Twoje wynurzenia.<
Bodajże w 2002 roku na polu bitwy pod Mokrą spotkali się byli pancerniacy z 4DPanc. z kawalerzystami z Wołyńskiej BK i uścisnęli sobie ręce.
IV.>5. Żydzi się nie uważali za Polaków - byli mniejszością narodową.<
Wielu Żydów uważało się za Polaków wyznania mojżeszowego. Pojedź kiedyś na Monte Cassino i zaobacz ilu Żydów jest pochowanych na cmentarzu Polskich żołnierzy.
"...Niemiec zawsze będzie taki sam i dzisiejsi germanie niewiele się różnią od tych sprzed 60 lat.."
czy Ty znasz wogóle jaliegoś Niemca lub byłeś w Niemczech choćby w ciągu ostatnich 10 lat? porozmawiamy jak już kiedyś odwiedzisz ten kraj
"przemówienia Hitlera i co się działo..." widziałeś przemówienia innych liderów,choćby ostatnio Busha po 11.09. nie tylko amerykanie wiwatowali kiedy płomiennym głosem mówił że będzie zrzucał bomby na jakiś biedny kraj,może i wyraził to innymi słowami ale do tego się właśnie sprowadzało,wiwatował mu cały świat,który po tylu konfliktach zbrojnych szczególnie w ostatnim stuleciu(gdy żyją jeszcze ludzie którzy widzieli to na własne oczy)powinien być mądrzejszy.ale człowiek to zwierze stadne,jeśli przywódca grupy krzyczy że tak ma być a popiera go kilku silnych samców reszta też to robi
zgadzam się co do zniszczenia kraju,ale to że jeszcze nie odzyskał dawnego blasku nie jest już tylko winą wojny,dużą odpowiedzialnoś ponoszą również nasze władze,bo kiedy po 89 można już był coś robić woleli napychać sobie kieszenie niż odbudowywać np.stare kamieniczki,i od tamtego czasu niewiele się zmienia
co do zwrotów ziem nie slyszałam o ani jednym procesie gdy domagał się tego Niemiec(nie mówię że nie było ale ja nie słyszałam)
jaki naród najbardziej ucierpiał nie będę się kłócić ale moim zdaniem każdy człowiek w tych latach stracił kogoś bliskiego,nie ma znaczenia czy był żydem,polakiem,niemcem,francuzem itd.cierpiał tak samo gdy zginął mu ktoś bliski, nie rozpatruje tego w kategoriach narodowych ale bardziej jako dramaty poszczególnych ludzi
Jestem osoba tworzaca i aktualizujaca spis obroncow Helu z 1939 roku w ramach Muzeum Obrony Wybrzeza w Helu. Bardzo prosze o kontakt ze wspomnianym obronca lub jego rodzina.
Wl.Szarski
http://helmuzeum.pl
"Lwów był miastem litewskim od dawien dawna"
Facet ja już nie mam więcej pytań i jeszcze ten ton, że twój adwersarz nie zna się na historii. Lwów jako gród założony przez Rusinów, później lokowany przez polskich władców, którzy stworzyli potegę tego miasta. Obecnie bezprawnie pod rządami rezunów, tzw. Ukraińców, których tzw. świadomość narodowa zrodziła się właściwie dopiero w XIX wieku.
Mateo to ,że historię Lwowa zaczynasz od roku 1340 to już jest naginanie historii jak byś dobrze przekopiował daty historyczne ważne dla Lwowa z wikipedii to byś musiał dodać te dwie daty:
do 1250 - epoka Grodów Czerwieńskich
1256-1339 - pod panowaniem władców ruskich - zależność lenna od chanatu tatarskiego.
Co by niestety podważyło twoją wiedzę historyczną na temat Lwowa i pokazało, że masz mylne pojęcie na temat tego, że Lwów był zawsze Polski. Jeżeli zaś chodzi o interpretowanie historii na własną korzyść to już byli tacy co tak robili między innymi Niemcy w czasie panowania Hitlera ale to szczegół.
Litości człowieku Lwów to miejsce z kąt wywodziła sie połowa artystycznego świata u wczesnej Polski i gdzie jest pełno napisów w naszym języku na tamtejszych kamienicach które nawiasem mówiąc zostały wybudowane w ogromnej większości przez nas Polaków wiec nie mów mi że Lwów nie jest Polski bo jest tak samo Polski jak Kraków czy Poznań
zresztą nie licząc zaborów to większość czasu to miasto było nasze bo z tego co piszesz można np powiedzieć że Warszawa jest Rosyjska
to jeszcze mi odpowiedz w takim razie czy Mickiewicz był Polakiem czy Litwinem ? To, że wywodzą się z Lwowa wywodzili się artyści którzy działali w Polsce nie oznacza jeszcze,że Lwów był Polski, a skoro uważasz się za takiego wielkiego polaka to powiedz mi skąd u ciebie błędy ortograficzne w tak prostych słowach jak słowo skąd ?
Mateo mam pytanie- Ty jesteś głupi czy tylko upośledzony?
1."gdzie jest pełno napisów w naszym języku na tamtejszych kamienicach które nawiasem mówiąc zostały wybudowane w ogromnej większości przez nas Polaków wiec nie mów mi że Lwów nie jest Polski"
Te większość budynków została wydudowana przez Austriaków i Węgrów bo za ich panowania, a jeżeli chodzi Ci o cerkwie i monastyry prawosławne i grekokatolickie w tym mieście to zostały zbudowane przez Ukraińców. Polacy zbudowali co najwyżej kilka kamienic i przedmieść, które zresztą szybko się rozlatywały bez pomocy wojny czy katalkizmów. Co do "połowy atystycznego świata ówczesnej Polski" ("ówczesnej" a nie "u wczesnej" tępaku) to tych "polskich geniuszy" to narobiło się ich dopiero w II poł. XIX w. i w okresie międzywojennym, ale i tak ich było niewielu :) Większość to alkocholicy i narkomani bez szczególnych zdolności artystycznych. Zresztą Lwów chce się nazywać "stolicą polskiej filozofii" (bez przyszłości) a nie sztuki.
Jednym słowem Mateo- jesteś skończonym idiotą.
Co do Niemców to spotkałeś jakiś, kiedykolwiek? Bo ja tak- na spotkaniu młodzieżowym i wierz mi, że wstyd było za część Rosjan i Polaków, którzy zachowywali się jak "podludzie"- czyli jak Ty :)
Po pierwsze tzw. "rycerzu_1984" "rezuny" to nie naród tylko pejoratywne okreslenie używane przez Polaków wobec zbuntowanych chłopów ruskich w XVI-XVIII w. i mające na celu oczernić ich (te tzw. rezuny częściej w normalnej walce wyżynały oddziały magnackie i poczty szlacheckie niż "wyrzynali" kogo popadnie- poczytaj Serczyka, Hruszewskoho i innych specjalistów od tematu Ukrainy w tamtych wiekach). Ukraińcy to dawni Rusini (ewenrualnie Małorusini) a nie "rezuny". To naród który wyszkształkował się wcześniej niż Polacy (bo Rusini uważali się za odrębną nację już w X w. a w tym czasie państwo piastowskie było "federacją" plemion złączonych siłą i osobą władcy- sprawdź w historii jak często choćby Mazowszanie walczyli z Polanami o swą odrębność, właściwie do początku XVI w.) tyle, że był liczny i rozrzucony na dużych przestrzeniach (stąd po wiekach wzięli się tzw. Rosjanie a właściwie Moskale i Białorusini), jego prawdziwy trzon zamieszkały na dzisiejszej Ukrainie uważał się za niezależny kulturalnie, narodowościowo i językowo od Rosjan, którzy uzurpowali sobie niesłusznie prawo do spadku po Rusi Kijowskiej, i Polaków, którzy nie wiadomo skąd wpadli w XIX w. na idiotyczny pomysł, że Rusini a właściwie już Ukraińcy są "etniczną częścią Polaków". Ukraińcy nie wzięli się "znikąd", żyli zawsze od Sanu do Donu- od XVI w. Rusini zamieszkujący ziemie Ukrainy zaczęli sobie przyswajać "ukraińską" nazwę swej narodowości. Co do Lwowa to miasto to było zawsze ukraińskie. Ten kto ściągnął z Wikipedii daty przynależności Lwowa celowo nie zaznaczył dat od ok. 1250 r.(kiedy zbudował go kniaź Rusi Halicko- Włodzimierskij Danyło Halickij i nazwał na cześć swego syna Lwa) do 1340 r. kiedy to Kazimierz Wielki pierwszy raz zaatakował Ruś Halicką w której zmarł ostatni władca i spalił Lwów mordując jego rusińskich (ukraińskich) mieszkańców. W 1918 r. na kilka dni (ale zawsze) Lwów stał się stolicą Zachodnio Ukraińskiej Republiki Ludowej, a w 1941 r. OUN-B nagle, wbrew Niemcom ogłosiło odrodzenie państwa ukraińskiego we Lwowie (chodziło o to aby wybadać prawdziwe nastawienie Niemców do niepodległości Ukrainy, wyprzedzić OUN-M, którzy chcieli ogłośić niepodległość w Kijowie i wybadać nastroje samych Ukraińców- te ostatnie okazały się pozytywne)- ta niepodległość trwała 1 dzień bo Niemcy aresztowali Stepana Banderę i członków ukraińskiego rządu (wszyscy trafili do KL Sachsenhausen).
Do d..y z Twoimi teoriami pseudo-rycerzu :)
Upośledzony jesteś ty debilu i wale ciebie jak i cała twoja rodzinkę
hehe
W ogóle pisze do ciebie jak i do uno
Jak możecie mówić że Lwów nie jest Polski no k**wa jak ??? czyżby tworzycie nową historie bo wasze myślenie mnie wręcz zadziwia bo Lwów od wieków był związany z naszym krajem tak jak np Kraków a to że są budowle które zostały nie wybudowane przez nas Polaków to o niczym nie świadczy ??? w końcu w Warszawie było sporo budowane przez Rosjan a w Poznaniu przez Niemców a mimo to nikt nie powie że te miasta nie są historycznie nasze
Zresztą słyszeliście o kresach wschodnich bo chyba jednak nie
No i jak nie byłeś we Lwowie nie gadaj że nie ma napisów w naszym języku które nawiasem mówiąc są skrupulatnie usuwane przez tamtejsze władze miasta
a np Pałac Potockich ,Pomnik Adama Mickiewicza,Uniwersytet Lwowski ,Politechnika Lwowska, Opera lwowska , Cmentarz Obrońców Lwowa , Kamienicy Królewskiej ,Cmentarz Łyczakowski z osobami tam pochowanymi co może nie są Polskie ??? oczywiście że są i żal mi tyłek ściska jak sobie pomyślę że te nasze perełki architektonicznie nie są w granicach naszego kraju oraz że w Polsce roi sie od tylu wykolejeńców którzy mówią nie dorzeczne rzeczy jak wy
No i pytanko matole czy twoja matka w czasie porodu ścisnęła za mocno uda że taki po****ny jesteś ???
Temat jest o filmie "Tajemnica Twierdzy Szyfrów" a Ty wpierdalasz tutaj swoje bajki o Lwowie i o "złych" Niemcach z racji ich urodzenia. Po pierwsze to naziści tak samo jak Ty teraz klasyfikowali ludzi- "Polak jest zły bo się takim urodził" itd. tylko, że w stosunku do innych nacji. Zachowujesz się gorzej niż oni bo jednoczesnie ich potępiasz- to jest hipokryzja dzieciaku upośledzony.
Co do polskich nazw we Lwowie to akurat "Łyczakowski" jest "wybitnie polskim" słowem a na nagrobkach w Przemyślu widnieją stare napisy w języku ukraińskim, niestety większość z nich zniszczyli polscy faszyści (to taka żałosna odmiana niemieckich faszystów- podbity niegdyś naród przejmuje cechy okupanta bo czuje się gorszy, ale chce być lepszy- takim ułomkiem jesteś i Ty) i świadczy to wobec tego o tym, że Przemyśl jest ukraińskim miastem- to jest właśnie twoja kulawa logika. W Warszawie jest Pałac Bruchla- wybitnie niemiecki pałac z niemiecką nazwą- więc po co wpierdalasz jakiś pałac Potockich?! W Petersburgu część pałaców mieli w posiadaniu arystokraci o nierosyjskim pochodzeniu- Bagration był Gruzinem, Rosen Niemcem, Barclay de Tolly też Niemiec- i co z tego?!
Dla Twojej wiedzy gówniarzu jestem studentem historii a we Lwowie byłem już 3 razy z czego raz na kilkudniowych zakupach i samowolnym oglądaniu życia w tym mieście bo tych zabytków już się naoglądałem. Po za tym nie ma czegoś takiego jak oddzielny Cmentarz Orląt Lwowskich- jest on integralną częścią Cmentarza Łuczakowskiego na którym większość starych grobów ma napisy ukraińskie a w drugim rzędzie polskie, niemieckie i jako rarytas kilka węgierskich. Na uznanie zasługują sarkofagi, grobowce polskie, które postawiono tylko dlatego, że była na to wtedy kasa.
Po za tym Ukraińcy nie kamuflują tego, że we Lwowie mieszkali Polacy i nie niszczą zabytków po nich. Cmentarz Orląt też istnieje tylko dzięki dobrej woli Ukraińców.
Chcesz z "powrotem" Lwowa? Na rzadanie oni odpowiedzą lakonicznie "chodź i spróbuj wziąć" :) Ciekawe jak szybko dostaniesz po dupie.
Z jakich źródeł korzystasz po za wycinaniem z Wikipedii tego co Tobie nie odpowiada? Tak bardzo boisz się prawdy?
Czy naprawde nie masz argumentów ani inteligencji, że obrażasz w taki dziecinny sposób mnie, moich rodziców i innych na tym forum? Chyba naprawdę jesteś upośledzonym psychicznie smarkaczem :)
Ja tu obrażam innych haha owszem ale ty zacząłeś i nie wszystkich do okoła tylko ciebie bo przykro mi to mówić ale masz nasrane we łbie człowieczku tak mały że to sie w głowie nie mieści
No i jak widać student z historii z ciebie żaden bo inaczej byś nie gadał takich głupot poza tym jak to Ukraińcy nie kamuflują tego że we Lwowie mieszkali Polacy ?? to dlaczego powiedz mi np na obchodzie rocznicy powstania miasta wymieniono wszystkie tamtejsze grupy społeczne tylko nie Polaków ??? zresztą Ukraińcy odkryli swoją tożsamość narodową dopiero w 19 wieku a Lwów istnieje hoho od kilku ładnych stuleci
A co do Niemców to nieco przegiąłeś porównując mnie do nazistów bo owszem twierdze że ci ludzie byli i będą tacy jak za wojny bo Niemiec zawsze bezie Niemiec ale to nie znaczy że jestem neonazistą zresztą myślę tak jak 70 % Polaków i radze ci poczytać o NPD ciekawe co znowu głupiego napiszesz a ten tamat
Nic nie napiszę głupiego na temat NPD bo mnie nie interesuje temat jakiejś partii, która ma marginalne poparcie- tak jak w Polsce poparcie ma PPN Leszka Bubla :)- poza tym nie wypowiadam się na tematy, które mnie nie interesują.
1. To nie Polacy założyli Lwów tylko Rusini- Ukraińcy (narodem byli od średniowiecza tylko nazwa wytworzyła się później), a jednymi z pierwszych mieszkańców obok Rusinów byli kupcy ormiańscy, żydowscy i mołdawscy- Polaków nie było wtedy we Lwowie więc nie ma po co ich wymieniać :) Rocznica odnosi się do założenia przez Daniela Halickiego, a nie do rocznicy unii w Krewie. Powiedz mi dlaczego na obchodach rocznicy założenia Warszawy nie wymieniono mniejszości Ukraińskiej? Bo nie trzeba było jej wymieniać. A dlaczego ostatnio nie wymieniono na spotkaniu u prezydenta RP delegacji prawosławnej? No odpowiedz cwaniaczku :)
2. Walić to se możesz... konia co najwyżej. Brak Ci argumentów i stąd rozumiem, że wcześniej czepiałeś się mojej rodziny.
3. Dlaczego ściągając z Wikipedii daty przynależności Lwowa, celowo nie ściągnąłeś dat odnoszących się do założenia miasta i przynależności do Księstwa Halicko-Włodzimierskiego: 1250-1340? Tak bardzo boisz się prawdy?
Ma marginesowe poparcie haaaa człowieku w niektórych landach zdobyła NPD aż 10 % poparcia a samych członków w parti ma więcej niz samoobrona jak sztytowała w rankingach więc mi nie pisz że Niemcy są dobrzy bo może głośno tego nie mówią ale w głębi to pewnie by nas najchętniej widzieli w gettach
i brak mi argumentów to bardzo ciekawe bo albo jesteś tak głupi że ich nie widzisz albo specjalnie ich nie dostrzegasz w ogóle faktycznie w latach 1250 1340 Lwow nie była nasz ale co z tego :-D przecież wszystko co jest teraz cenne w tym mieście jest związane z naszym krajem i to sie najbardziej liczy a te lata co podałeś to nawet nie jest jedno pełne stulecie dlatego bawi minie twoja dziwna argumentacja
W ogóle co z ciebie za Polak ??? bo który prawdziwy Polak będzie tak mówił albo wykolejony albo taki co tworzy nową historie bo może jeszcze byś oddał Niemcom np ziemie co sie znajdują na zachodzie ???
Nie chce mi się pisać z Tobą Wszechpolaczku albo inny Prawiczku.
Teraz udowodniłeś, że to ja miałem racje odnośnie Lwowa- to nie Polacy go zbudowali :) A to, że przez jakiś czas był związany z Polską nie czyni go polskim miastem. Przy najbliższej okazji pozdrów Rydzyka i Wierzejskiego- macie ze sobą wiele wspólnego: tępi, żałośni i nieoczytani :)
Tak rzeczywiście duże poparcie ma NPD- w kilku landach do 10% poparcia- Ty chyba śmieszny jesteś. Meklemburgia w której zdobyli najwięcej głosów (bo 10%) jest zarazem najmniej ludną częścią Niemiec :) Czego Ty się boisz dzieciaku?! Kto by Cię w gettcie chciał zamykać ;) Ludzie by z getta pouciekali gdybyś się tam znalazł (kto by chciał przebywać z takim "młotem"). Nawet by cię naziści na eksperymenty nie chcieli :) Z tym swoim strachem przed pokonanym w ostatniej wojnie narodem wydajesz się zakompleksionym inwalidą umysłowym i ksenofobem (ksenofobia to strach przed innymi narodami). Zachowujesz się tak jakbyś upierdliwie im czegoś zazdrościł, zawsze gdy czegoś zazdrościmy oczerniamy osobę która to ma- wiemy, że Ukraińcom Lwowa, ale czego zazdrościsz Niemcom? Wyższego PKB, lepszych samochodów, zasiłków socjalnych czy pozycji w świecie? Sam nie pałam szczególną miłością do Niemców, ale w przeciwieństwie do Ciebie nie czepiam się ich za sam fakt istnienia. Nie zdziwiłbym się gdybyś czytał "Myśl polską".
PS. Uważasz się za prawdziwego Polaka przychlaście?! GDZIE FLAGA!? :)
Jak ty bagatelizujesz NDP to jesteś żałosny zresztą nic nowego bo mały z ciebie i bezwartościowy człowieczek wiesz ?? bo jak nie to ktoś musi ci to uświadomić no i żyje w wolnym kraju i mam prawo do krytykowania tego co mi sie podoba i tego co uznam za słuszne a tobie nic do tego bo jesteś gówno warty i współczuj ludziom którymi sie otaczasz bo muszą takiego odpadka społeczeństwa znosić jak ty
A Niemcom narodowi przeklętemu i naszemu historycznemu wrogowi nie mam czego zazdrościć bo niby czego ?? tego że są nie przyjemni i że charakteryzują sie ogromnym bezguściem no nie wydaje mi sie
I Nic nie udowodniłem że masz racje bo jej nie miałeś w żadnym miejscu naszej rozmowy bo Lwów który stoi teraz wygląda jak wygląda dzięki nam Polakom a ktoś będący bezmózgowcem nie ma i nie będzie miał racji bo nie licząc zaborów które no zdarzyły sie w naszej historii to nie mieliśmy Lwowa zaledwie przez 90 lat i to jeszcze w średniowieczu dlatego debil z ciebie jeśli uważasz że to miasto nie jest nasze po prostu skończony debil na którego szkoda mojego czasu bo twój poziom myślenia i nie tylko siega zera dlatego nie chce mi sie z tobą gadać
PS : a ty pozdrów Tuska cholernego liberała który nic nie robi a jak coś robi to doprowadza to do ruiny
"...PS : a ty pozdrów Tuska cholernego liberała który nic nie robi a jak coś robi to doprowadza to do ruiny..."- wiedziałem, że jesteś Wszechpolaczątkiem ;)
Nie chce mi się odpowiadać na Twoje idiotyczne zaczepki :) Idź się dziecko zawieś flagę narodową w jej święto a nie wypisuj pierdoły, które podzielają tylko doły społeczne. Wiele Cię łączy z NPD- jesteś takim samym marginesem jak i oni. Sięgnij też po słownik ortograficzny i podręcznik gramatyki bo jak na "Polaka" to robisz za dużo błędów i kaleczysz mowę.
A Lwów teraz nie jest w granicach Polski i musisz to przecierpieć :) Tylko się nie rozpłacz ;)
Czytając twoje posty mam wrażenie, że myślisz trochę stereotypowo. Lwów nie był nasz od początku i to prawda, musisz się z tym pogodzić. Podobnie jak Kraków nie zawsze był nasz oraz część Mazur również nie była nasza (chodzi mi o dawniejsze ziemie pruskie, o które przez tyle lat tłukliśmy się z krzyżakami). Rozumiem, że patriotyzm jest w kraju potrzebny, ale ty już przesadzasz trochę.