W głębi lasu
powrót do forum 1 sezonu

Ręce mi opadły

ocenił(a) serial na 6

Dotarłem do 2 odcinku i ręce mi opadły - jude rause, potem reakcja rodziców i za chwile dzieciaki ze sprayem namurze i to w wszystko w 1992r. Myślałem że po "Pokłosiu" i akcji z przybijaniem żyda do drzwi stodoły nic mnie już ni zaskoczy. Przerażające jest że ludzie na całym świecie to obejrzą i wyrobią sobie opinie o Polsce i Polakach - może właśnie o to chodzi.

edi_nie_oglada_filmow

Antysemityzm hmmm tylko gdzie ci żydzi w Polsce?chyba więcej muzułmanów można znależć

ocenił(a) serial na 7
Thorgal

Chorobliwa nienawiść nie potrzebuje realnego problemu by z nim walczyć. Napaści na żydów którzy okazywali się być palestyńczykami, czy homofobiczne ataki na metroseksualnych heteroseksualistów to norma. A jak już wspominasz o muzułmanach to i owszem, też się ostatnio ataki nasiliły nawet na głupie budki z kebabem jako oznakę ciężkiego ataku na polską kulturę. Rasizm jest głupi (choć nie zawsze przez głupich ludzi).

ocenił(a) serial na 7
edi_nie_oglada_filmow

Proszę uważać bo pisanie nazwy narodowości z małej litery może przez niektóre środowiska być podciągnięte pod "antysemityzm"

Thorgal

Jednak trochę Żydów jest w Polsce, widzieliśmy to w trakcie walki o zakaz uboju rytualnego, kiedy to okazało się, że z tego ultra niehumanitarnego procederu duże profity ciągną polscy biznesmeni o semickich korzeniach, a zakaz ugrzązł wobec działań wielu ludzi związanych lub będących Żydami. Oczywiście w tym przypadku ramię w ramię z nimi walczyli o swój halal muzułmanie. Nie jestem antysemitą, a wręcz wielokrotnie podziwiam tych potomków Dawida, ale za ubój rytualny mają u mnie olbrzymią krechę...niewybaczalną...

ocenił(a) serial na 4
Wolander

podobne wrażenie odniosłem co autor oryginalnego posta.

jest ktoś kto czytał materiał służący do ekranizacji, był tam wątek antysemicki w ogóle?

ocenił(a) serial na 6
okayplayin

Błagam, sam już ten wątek pokazuje jakim Polska jest krajem - antywszystko co nie jest polsko-katolickie. A zamiast serialikiem na Netflixie martwiłabym się raczej wypowiedzi rzekomej głowy państwa, bo obcojęzyczny internet aż huczy od tego co każą mu mówić, a on nawet tego nie rozumie w połowie.

tysiuniax33

Mieszkam w Szwecji.oni tu nawet nie wiedzą kto to jest Duda mają swoje problemy,cały świat internetowy także ma to gdzieś,nie jesteśmy pępkiem świata

Thorgal

Szwecja, czy Wrocław? No, Trollujemy co? Chyba, ze myślisz, że Wrocław jest w Szwecji :)

magdaxd

Jestem z Wrocławia mieszkam w Szwecji,jakiś problem?

Thorgal

No tak... Nie jest pan z Wrocławia, bo do Wrocławia przeprowadził się pan w latach 80' czyli jest pan skądeś tam... i zamieszkał pan we Wrocławiu, a skoro jeszcze na domiar wszystkiego obecnie pan mieszka w Szwecji, czyli przyjmując logicznie to z Wrocławiem ma pan niewiele wspólnego, więc powoływanie się na przebywanie we Wrocławiu i brak wiedzy o historii Wrocławia, bo Wrocław to miasto gdzie była największa aglomeracja Żydów w Europie i nazywane było europejską stolicą Żydów, to twierdzenie, że nigdy pan żadnego Żyda nie spotkał to jest po prostu absurdalne. A teraz udowodnię, że zna pan chociażby jednego Żyda z Wrocławia, premier Morawiecki. Pochodzenie: Wrocław. Korzenie: żydowskie... i co? Znamy? Nie znamy?

magdaxd

nie będę pisał swojego życiorysu,całe życie mieszkałem we Wrocławiu i nadal tu jestem często,kiedyś to żydów była cała Polska no i co z tego?to przeszłosć,teraz żydów praktycznie nie ma we Wrocławiu i jeden Morawiecki tego nie zmieni.
We Wrocławiu jest też kościół latającego potwora spaghetti?tylko nie pisz że nie wiedziałaś.

Thorgal

Czyli ty dzieciak jesteś... no to wiele wyjaśnia... I po 1) Żyd pisze się z dużej litery inaczej twój wpis podlega pod zgłoszenie jako treść o charakterze obraźliwym, 2) ad 1. naucz się polszczyzny Polaku skoro z ciebie taki patriota ze Szwecji... nie rozumiem ludzi wyjeżdżających za granicę i piszących o polskości... z ciebie taki patriota jak z koziej dupy trąba... i nie pisz mi o Szweckich zarobkach, bo skoro wyjechałeś dla pieniędzy, to mamona była dla ciebie ważniejsza od kraju... 3) Dokształć się. W całej Polsce jest wiele nazwisk pochodzenia żydowskiego, to że przez całe życie uważałeś, że rodziny Czerniaków, Koniński, Mławski, Opoczyński, Warszawski, Warszawiak, Koniecpolski, Potocki, Hoffman, Horowic, Kaliszer i wiele innych to nazwiska pochodzenia polskiego, to jesteś w błędzie. Wielu ludzi ma pochodzenie żydowskie i nawet o tym nie wie... być może nawet ty... 4) Nie porównuj oficjalnej organizacji istniejącej od prawie wieku do grupy ideologicznej, bo to tak jakbyś napisał, że jest też klub szachisty...

magdaxd

Akurat nie ma Pani racji - jest żyd - wyznawca religii mojżeszowej i Żyd - narodowość

Carkoon

Czytanie ze zrozumieniem się kłania, jeżeli mówimy o pochodzeniu... bo cały czas mówimy tu o pochodzeniu...a nie o wyznaniu... to pisanie słowa "Żyd" z małej litery jest błędem... poprawna polszczyzna to nie takie wielkie halo!

Thorgal

No ale cóż, panie Balcerzak... nie ma to jak być Polakiem pochodzenia niemieckiego i mieszkać w Szwecji... no patriotyzm z ciebie płynie...

magdaxd

co ty tu kobieto za bzdury wypisujesz?!zadajesz pytania sama na nie odpowiadasz,wyciągasz błędne wnioski,nic o mnie nie wiesz więc co ty możesz wiedzieć o moim patriotyzmie?Ja niemiec?pewnie z nazwiska to wydedukowałaś... pisze zawsze prawie bezbłędnie a jeden błąd to nie błąd wiec nie pisz głupot,ja małolat a to dobre...ta dyskusja pożal się boże nie ma żadnego sensu ,szkoda mojego czasu

Thorgal

i gdzie ja tam o pieniądzach pisałem ?!

Thorgal

W latach 80 przeprowadziłeś się do Wrocławia, całe życie w nim mieszkałeś... masz nie więcej niż 30 parę lat... to nie jest podeszły wiek... twoje lata 80... mogą nawet stanowić rok 1989. Więc raczej koło 50 nie jesteś żeby wnioskować inaczej, chyba, ze lubisz naginać prawdę do swoich potrzeb i twoje całe życie zaczęło się około 15 roku życia, ale wtedy przyznajesz się do kłamstewka. O twoim patriotyzmie wiem tyle, że nim nie jesteś. Nikt kto wyjeżdża za granicę nie jest patriotą, jest się wtedy kosmopolitą i pisanie o tym, że boli cię jak postrzegają Polaków jest absurdalne, bo z Polską masz tyle wspólnego, że z niej pochodzisz... Ty Niemiec, tak... masz nazwisko pochodzenia niemieckiego, tak jak w serialu Goldsztajnowie mieli żydowskiego. Znaj swą historię, a twojej rodziny zaczyna się w Niemczech. Twoja bezbłędna pisownia jest widoczna w słowie "niemiec" napisanej po raz kolejny błędnie i co gorsza stanowi obraźliwą formę, prawie bezbłędnie piszesz, prawie ci wyszło, prawie robi wielką różnicę... p.s. "bóg" też pisze się inaczej... Nigdzie nie napisałeś, o pieniądzach, ale ja napisałam, żebyś się pieniędzmi nie tłumaczył, bo kraje skandynawskie dobrze płacą, ale też i słono kosztują... P.s. mieszkasz w Szwecji, a jak tam podejście do Finów? Dalej to ludzie gorszego sortu? Szwedzi ładnie zaadoptowali nazizm i zaszeregowali Finów jako podkategorię człowieka... prawda? Może żyjąc w kraju, w którym prześladowania były wielopokoleniowe przestałeś być wrażliwy na to, co właściwe... a może podobnie jak Szwedzi nic nie słyszałeś o umniejszaniu innym narodowościom, bo u nich też nic takiego nie miało miejsca w ich mniemaniu...

ocenił(a) serial na 7
Thorgal

"Żyd pisze się z dużej litery inaczej twój wpis podlega pod zgłoszenie jako treść o charakterze obraźliwym" - a nie mówiłem?

BruceWillis

ale np. polaczek-jest spoko

Thorgal

takie tam zdrobnienie

ocenił(a) serial na 7
Thorgal

Mało tego, jak Żyd obrazi Polaka a ten się obruszy to też jest antysemitą

Thorgal

Nigdzie nie napisałam słowa "polaczek"... Bo jest to obraźliwa forma. A jak wyjechałeś do Szwecji to w jakim języku najpierw mówiłeś? Po angielsku? I jakoś nie stanowiło dla ciebie problemu z dumą przedstawić się jako pucybuta. Bo zdajesz sobie sprawę, że ang. słowo "Polish" powstało na skutek wołania do polskich chłopców, którzy napłynęli do Ameryki i trudnili się tym właśnie fachem "polish boy" co znaczyło nie więcej niż pucybut. Obecnie zostało zaadoptowane z wielkiej litery i zaczęło oznaczać Polish=Polak... Co do twojego "polaczka", które jest tak samo obraźliwe co inne narodowości pisane z małej.

ocenił(a) serial na 6
Thorgal

No przecież w każdym kraju znajdzie się ktoś kto nie jest zainteresowany światem, ale ludzie, którzy są właśnie na takie treści się natykają.

tysiuniax33

co to znaczy "polskokatolickie"? Ponoc jestesmy RZYMSKOKATOLICKIM krajem? Juz wam nie pasuje papiez "lewak"? Takie opinie tez sie przewijaja :)

ocenił(a) serial na 6
_Master_of_Disaster_

Polska ma już tak jakby swoją religię

okayplayin

Nie było, nie było także wątku homoseksualnego.

ocenił(a) serial na 6
okayplayin

Czytałam książkę Cobena, nie przypominam sobie wątku antysemickiego, nawet słowa "Żyd" w żadnej powieści, tak więc cała ta kwestia to chyba wymysł "rodzimy".

okayplayin

Nie, to "upiększenia" od antypolaków :/

Wolander

Święte słowa! To u nas standard, te "pokrzywdzone" ścierwa i nasi pożyteczni idioci robią robotę... Tak się składa, że jesteśmy o wiele za tolerancyjni i życzył bym sobie, aby każdy prawdziwy Polak nie był fanem Żydów. Celowo nie piszę "antysemitą" bo nie wiem co to słowo oznacza a raczej wiem... To każdy którego nie lubią Żydzi! Chodzi mi o to, że w żadnym razie nie życzę sobie jakiejkolwiek przemocy przeciwko komukolwiek, natomiast byłbym zachwycony, gdyby wszyscy, co do jednego, opuścili Polskę i dali nam normalnie żyć! Przemawia przez mnie kierunkowa wiedzą, obserwacje i doświadczenie. Koniec, kropka!

rafffff

moj ty Panie ile w Tobie milosci prawdziwego Polaka, Katolika i Patrioty :) takich jak ty to powinno sie izolowac panie z "wiedza kierunkowa" (KUL czy szkola Torunska? Agenta Rydza?)

_Master_of_Disaster_

Nie wiem o czym do mnie rozmawiasz człowieku... Nie chodziłem do kościoła na długo zanim zaczęło się to robić... modne! 23 lata temu zafascynowany zacząłem studiować Talmud a raczej cokolwiek na jego temat. Szybko rozwinąłem się w całą "filozofię" Judaizmu a głównie w Kabałę. Na drugim biegunie z kolei syjonizm, też ładne kwiatki. Używasz sloganów o miłości prawdziwego Polaka, cóż... Nie wiem co to znaczy, ale wiem, że jestem Polakiem... Przed najlepiej zorganizowaną mafią na świecie należy się bronić i tyle. Żaden zindoktrynowany głupek bez pojęcia o tym co się dzieje na świecie nie jest w stanie mnie obrazić. Jak najbardziej jestem patriotą a co, mówili w TV, że to coś złego? Żeby Twój mały mózg eksplodował, to powiem Ci, że mam na Fejsie, na szybko licząc ponad 10 Żydów a z dwoma się przyjaźnię...

rafffff

zindoktrynowany glupek - wow, a kim jestes ty, ze uwazasz sie za lepszego? Co daje ci podstawe by twierdzic ze twoja prawda jest twojsza niz mojsza? To ze poczytales o Talmudzie czy Kabale, to ze wierzysz w jakies swiatowe mafie, NWO czy spisek Billa Gatesa (KK chyba jest LEPIEJ zorganizowany :) itd.... coz, twoje prawo wierzyc, moje prawo stwierdzic ze powinienes byc w zakladzie zamknietym jako element niebezpieczny dla spoleczenstwa :)

_Master_of_Disaster_

Przepraszam Cię, na prawdę, ale jesteś z metra ciętym idiotą!

rafffff

Kepiej byc "z metra cietym idiota" dla ciebie, niz chorym z nienawisci paranoikiem jak ty :)

Za klasykiem
Over and Out.

ocenił(a) serial na 8
Wolander

hurrr Polaków w serialu obrażajoooo  xDD

ocenił(a) serial na 2
Wolander

Mam pytanie. Czy ktoś z Was czytał książkę ? Ja nie. Dlatego chcę wiedzieć czy wątek antysemicki jest w powieści . Jeśli go nie ma , to wtedy jest problem .

ocenił(a) serial na 7
ChrisKrasz

Ja nie widzę w tym problemu. A w każdym razie nie widzę w tym nic wielkiego. Żeby od razu bić o to pianą? Bez przesady. W przeciwieństwie do całej rzeszy Polaków mam do tego spory dystans.
Co z tego, że posłużono się stereotypem (nienawiści Polaka do Żyda). Przecież to w znacznym stopniu prawda. A na pewno silnie zakorzeniony atawizm kulturowy. Inne narody mają podobnie, mają swoje wady. Ale czy to do końca jest aż taki wielki powód do wszczynania o to wojny? A może chodzi o narodowy wstyd?

ocenił(a) serial na 6
srick.pl

Ty z tym nie masz problemu a zapewniam cie że istnieje coś takiego jak - pedagogika wstydu - ciągłe wskazywanie i podkreślanie że wy Polacy macie czuć się winni i się wstydzić. Robią to pewne określone środowiska - można to zauważać lub bagatelizować - mnie w tym wszystkim chodzi o fałszywy obraz Polski i Polaków który jest sprzedawany na zewnątrz w postaci takich wrzutek.

Wolander

A dlaczego Niemcy mają nas za każdym razem przepraszać? Zauważyłeś, że to wymóg, by przedstawiciel rządu niemieckiego na historycznych spotkaniach musiał przeprosić za tragedię II w.ś.? Dlaczego? Za każdym razem bić się w pierś i twierdzić, że to ich straszna wina? Oni też są już zmęczeni... A jednak Polska wymaga... Skoro wymaga od innych to niech za swoje grzechy też przeprasza... I boli cię to?

ocenił(a) serial na 6
magdaxd

O czym ty mówisz??? Ostatnimi czasy nikt nie wymaga od Niemców przeprosin a jedynie podnoszony jest wątek ewentualnych reparacji wojennych i tyle - mam wrażenie że chyba żyjesz w jakiejś innej Polsce.

Wolander

Wybacz, nie umiem ładniej tego ująć, ale jesteś hipokrytą panie Wolander. "Jedynie podnoszony jest wątek ewentualnych reparacji wojennych", w których przedstawiciel niemieckiego rządu musi wspomnieć o winie Niemców wobec Polski... widzę, że pewne wątki w życiu ci umykają i przez świat idziesz dość bezmyślnie i nieuważnie... nie dostrzegasz szczegółów i nie potrafisz czytać między wierszami. Dlatego też serial toczy się wg ciebie w 1992, a bohater "Pokłosia" jest dla ciebie Żydem... jesteś nieuważny, ale lubisz mieć rację i się kłócić. szkoda tylko, że swoją nieważnością nie stawiasz się w gronie ludzi, których opinie traktuje się z uwagą, bo robisz w swoich wypowiedziach dużo błędów logicznych. Życzę ci więcej powściągliwości i radzę skupić się następnym razem oglądając wiadomości w TVP... a najlepiej przełączyć na mniej upolitycznioną platformę i wytworzyć w sobie zdolność samodzielnego i logicznego myślenia. Świat stanie się klarowniejszy i trochę bardziej przytłaczający, ale warto, bo nie będziesz się okłamywał.

ocenił(a) serial na 6
magdaxd

"niemieckiego rządu musi wspomnieć o winie Niemców" - no jasnowidz normalnie jasnowidz. Jałowa dyskusja z osoba która udaje że w latach 90 w Polsce szerzył się szalony antysemityzm. Jak w Polsce ma być normalnie skoro są Polacy którzy pozwalają opluwać swój kraj i nie widza w tym problemu - przykre

Wolander

Wskaż gdzie napisałam, że w Polsce w latach 90' szerzył się antysemityzm...? Widzisz? Własnie potwierdziłeś moje słowa, brak u ciebie zrozumienia i polaryzujesz słowa innych tworząc z tego omen fatum. Napisałam, ze w Polsce, gdy na antysemityzm się przyzwoli to okazuje się, ze wielu z nas udawało poprawnych politycznie i w swoich głowach kochało nienawidzić innych. Napisałam też, że Goldsztajnowie byli szanowani, póki nie doszło do tragedii, ale gdy rodzice zaczęli go stygmatyzować, to jego pochodzenie zaczęło nagle wszystkim przeszkadzać. I to pokazuje film, ale jak też już napisałam tak jest wszędzie i nie ma co dramatyzować, że nie jesteśmy czystsi od innych...

ocenił(a) serial na 6
magdaxd

Ręce opadają ale tym razem już w kontekście twojej twórczości na tym forum

magdaxd

Brawo Magdaxd! Miło się czyta twoje wpisy, pisane z kulturą , logiką i humanizmem. Ale ile można wciskać Wolanderowi , że białe jest białe, zaciął się i już, może póxna pora mu nie sluży. Jestem z pokolenia waszych rodziców, jak mniemam, a zarazem prowadząc działalność usługowo-kulturalną miałem do czynienia przez 35 lat z tysiącami ludzi i wielokrotnie emanował z nich antysemityzm, rasizm czy homofobia...tacy są niestety Polacy, całe szczęście nie wszyscy...i trzeba naprawdę dawać odpór takim zjawiskom, żeby czarne chmury nie zawisły nad naszym krajem, a i szerzej też możemy pożeglować...

wojciechgebert

Dziękuję Panu :)

ocenił(a) serial na 1
magdaxd

Czytanie Twoich wypocin sprawia wręcz fizyczny ból. Nie sądzę żeby jakikolwiek argument mógł zmienić Twoje zdanie ale jestem pewien że kłamiesz pisząc że mąż jest dobry w łóżku ;(

DagoMHD

Oj! I tu się mylisz! :D Jego średnia afrykańska potrafi czynić cuda... ale cóż... jedni mają w życiu szczęście inni muszą się zadowolić 14,7... życie... :)

ocenił(a) serial na 1
magdaxd

nieźle :D, choć chybione :D