W głębi lasu
powrót do forum 1 sezonu

Ręce mi opadły

ocenił(a) serial na 6

Dotarłem do 2 odcinku i ręce mi opadły - jude rause, potem reakcja rodziców i za chwile dzieciaki ze sprayem namurze i to w wszystko w 1992r. Myślałem że po "Pokłosiu" i akcji z przybijaniem żyda do drzwi stodoły nic mnie już ni zaskoczy. Przerażające jest że ludzie na całym świecie to obejrzą i wyrobią sobie opinie o Polsce i Polakach - może właśnie o to chodzi.

DagoMHD

Pewnie tak, 14,7 jest to rozmiar pożądany przez Polki, średnia jest nieco niższa bo 13,12... ale nie chciałam cię urazić, więc ci dodałam ;D

wojciechgebert

Ok. Polacy są antysemitami,rasistami,homofobami nie dbają też o higienę jamy ustnej, ale czy od ciągłego przypominania o tym światu i biciu się w pierś takie zachowania znikną obawiam się że wątpię

magdaxd

Fajnie się czytało Pani komentarze na pierwszej stronie tego wątku. Kulturalnie, z sensem. Ale im dalej, tym bardziej męczyło mnie czytanie tych bzdur. Niestety nie udało się Pani utrzymać wysoki poziom początkujący i odleciała Pani porządnie. Głównie chodzi mi o całkowicie błędne informacje, a nie o światopogląd, z którym się zgadzam. Jako potomek osoby która przeżyła Auschwitz bolą mnie wypowiedzi jak ta, że Auschwitz był obozem pokazowym. Gdzie Pani takie bzdury znalazła? Pokazowym obozem było Theresienstadt, nigdy Auschwitz! Sam pomysł, że obóz zagłady mógł być pokazowy jest tak absurdalny.

krzysmc

Niestety pani Magdo zgadzam się z przedmówcą, trzeba kończyć ten wątek i zachować klasę, której absolutnie przyklaskuję z podziwem.

Wolander

Tak informacyjnie - myslacy czlowiek powie - CHOOJ nasi nawywijali, Niemcy nawywijali, Ruskie nawywijali w historii ITD. Po czym wzruszy ramionami i skupi sie na swoim zyciu - taki jak ty bedzie "sie wstydzil" bycia Polakiem - pseudo patriota

ocenił(a) serial na 2
srick.pl

Sprawdziłem. Nie ma takiego wątku w powieści. Nie ma żadnego wątku rasistowskiego. Pytanie więc się nasuwa . Po jakiego , że użyje tu jidyszyzmu , "szwanca" reżyser to umieścił w filmie ? Nie ma ten wątek wpływu na główny aspekt i temat. Pozostawia niesmak. Jedyne wytłumaczenie jest takie że w świat ma pójść przesłanie o polskich antysemitach. Dziwi jednak to że Polacy którzy pracowali nad filmem, się na to zgodzili. To świadczy o ich poziomie intelektualnym. Ten gniot to jednak .... "Szmira"

ChrisKrasz

brawo jednak są na tym portalu ludzie którzy widzą świat taki jakim jest a nie takim medialnym w krzywym zwierciadle lub z fałszywą propagandą,

ocenił(a) serial na 2
Thorgal

Niestety jest nas za mało a antypolonizm kwitnie - jest teraz wystawa w MOCAKu o polskim i katolickim wiekowym antysemityzmie gdzie jest cytat z jakiegoś polskiego ks. antysemity z czasów II wś znaleźli 1 powtarzam 1 duchownego i uogólnili to na wszystkich - oczywiście ani słowa o 2500 pomordowanych polskich księżach przez niemieckich nazioli ani słowa o ukrywaniu żydowskich dzieci po klasztorach czy proboszczach ukrywających Żydów po kościołach jak np. w kościele pw. Wszystkich Świętych w Warszawie!

ChrisKrasz

W książce ojciec Lucy Gold jest hipisem i w USA po latach 70' wytworzyło się przekonanie, że hipisi to dziwaki, ćpuni i homoseksualiści, więc w latach 90' nazwanie kogoś hipisem miało negatywne zabarwienie. W Polsce (bo książka została przełożona na realia polskie) podobne poglądy mamy względem Żydów, a nazwisko Gold aż prosiło się nawiązanie do Żydów, gdyż jest to częsty człon żydowskich nazwisk. Równie dobrze możemy posądzać Cobena o to, że skoro umieścił w roli biedaków Meksykanów (Maolo), to jest to rasistowskie... no nie... umiejąc zaakceptować swoją przeszłość i to jak postrzegamy inne narodowości poprzez pryzmat stereotypów, wtedy nie poczujemy się zaatakowani poprzez wytknięcie nam antysemityzmu w latach 90' zresztą mającego taki wpływ na serial, że nawet nikt nie powinien się tym tutaj zajmować.

ocenił(a) serial na 3
ChrisKrasz

Czytałem, bardzo średnia i nic o Żydach.

ChrisKrasz

Nie ma ,całość dzieje się w stanach

ChrisKrasz

Nie ma tam takiego wątku. To "smaczki" od antypolaków :/

ChrisKrasz

nie ma problemu, istnieje cos takiego jak tworcza interpretacja, jesli autor sie zgodzil na zmiany wprowadzone przez scenarzyste to problem masz tylko ty :) nikt cie nie zmusza do ogladania, do placenia za ten zepsuty zachodni Netflix :] no chyba ze kradniesz (ogladasz na innych serwisach ;)

Wolander

Wolander akcja filmu osadzona jest w toku 1994 i 2019. A jeśli chodzi o Polaków, to właśnie tacy są, antysemici i homofoby, sama prawda o tym narodzie. Owszem nie wszyscy ale znaczna większość. A serial? Cóż znacznie odbiega od książki, ale to tylko film na podstawie utworu literackiego.
Osobiście obejrzałam i szczerze mówiąc jestem nieco rozczarowana tym serialem.

berger7

I jeszcze ojkofoby.

ocenił(a) serial na 7
bewek2

Nie istnieje coś takiego. Wmawiaj sobie, to się lepiej poczujesz.

ocenił(a) serial na 7
edi_nie_oglada_filmow

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ojkofobia

bewek2

uuuuuulala ewidentnie oczadzony snem o wielkosci malego kaczego kupra, zal mi takich jak ty :D serio, zal choc srogo mnie bawicie :)

P.S podziekuj swoim idolom za wspieranie ruskiego wungla :] pozdrow Antka co kolejny rok "dochodzi" za miliony z budzetu, Banasia, Misia, tego z podkarpacia co puka nieletnie UPAinki (toz to konflikt interesow!), speca od mafii VAT (marne 150mln siedzi? Watpie) itd :) a na koniec pomodl sie do spasionego agenta GRU - rydza z Torunia :)

_Master_of_Disaster_

Tak cie bawię, że aż spać po nocach nie możesz, chociaż to chyba bardziej z nerwów.

bewek2

rozczulasz mnie myslac ze specjalnie dla ciebie nie spie po nocach :) serio. Forum bawi i wzrusza, tylko zal mi naszego pieknego kraju. Prawda jest ze psychiatria lezy i wielu nie zostalo zdiagnozowanych jak ty.... I nie mowie tego zlosliwie, serio rozwaz wizyte, moze pozbedziesz sie tej nienawisci, ktora wylewa sie z kazdego otworu :]

ocenił(a) serial na 7
berger7

Ba, zakładają skarpety do sandałów, rozkładają parawany na plaży, biją żony, kradną, chleją, hałasują, nie myją rąk, są niewyedukowani (głównie seksualnie), są beznadziejni w łóżku, ciągle narzekają i kombinują, nie znają języków i ogólnie to "żadni z nas Francuzi północy, a po prostu banda brudasów":)

ocenił(a) serial na 2
berger7

Najbardziej to pasuje tu "homofoby"

Wolander

A ja (r. 82) pamiętam te antyżydowskie napisy w publicznych miejscach i to, że żeby kogoś obrazić mówiło się "ty, żydzie". Mój ojciec do tej pory wini Żydów za całe zło i ich nie cierpi. Ma też książeczkę pt "Jak rozpoznać Żyda", którą ktoś mu dał parę lat temu. Moja mama potrafi powiedzieć "ale to Żyd...".

Pewnie to jakieś wyjątki, bo Polacy przecież kochają Żydów ;)

mak1205

A holokaust to propaganda polityczna by oczernić państwo Polskie :)

ocenił(a) serial na 2
magdaxd

A znaczy już w Twojej pustej łepetynie rodzi się pomysł aby Polaków obwinić za holokaust a może wiesz coś więcej to się z Nami podziel.

ZSMW

A może bądź pan takim patriotą i przeczytaj w końcu lekturę szkolną "Ferdydurke" Gombrowicza, bo robisz sobie wstyd nieumiejętnością rozpoznawania takich podstawowych pojęć jak sarkazm. Zanim zaczniesz obrażać ludzi i pisać, że mają "pustą łepetynę" zastanów się najpierw czy własną wypowiedzią nie ukażesz własnych braków edukacyjnych... wstyd...

ocenił(a) serial na 2
magdaxd

Żeby posługiwać się sarkazmem trzeba wiedzieć jak to robić to po 1 (bo Polska jest 2 z ofiarą holokaustu, choć nie krwawą ale polityczno - wizerunkową, zaraz po Żydach) a co do Gombrowicza to przeczytałem i to i Transatlantyk i słabe to jak prlowska kawa no ale dla wielbicieli GW to 2 biblia z tą gombrowiczowską gębą i synczyzną.

ZSMW

Po 1, żeby mówić o sarkazmie trzeba umieć go zauważyć... To że przeczytałeś książki nie oznacza, że coś z nich wyciągnąłeś. Brak zrozumienia czym jest satyra, sarkazm i ironia świadczy o tym, że jedynie obejrzałeś w tej książce kartki... bo ta książka nie jest lekturą ze względu na swoje wybitne wartości, ale po to by umieć rozpoznawać czym jest sarkazm, satyra i ironia... "Mickiewicz wielkim poetą był"(przykładowy, jeden z najbardziej znanych cytatów) nie odnosi się do Mickiewicza, a do nauczyciela, który nie potrafi używać poprawnie polszczyzny... A ty jako Polak nie potrafisz poprawnie pisać po polsku ("Biblia") O_o...

2. Skoro nie pojąłeś w szkole średniej czym jest sarkazm, to zmuszona jestem wytłumaczyć dorosłej osobie, czego w komentarzu nie zrozumiał. Mój komentarz odnosił się do poprzedniego i nie był indywidualną myślą... Można zaobserwować tu 2 grupy ludzi... 1) "Wielcy patrioci", którzy w wojnie światowej widzą tylko stronę polską i jej cierpienie. Obraz powstańca... oczywiście mają rację, ale nie można zapomnieć o tym, że wcale takie "białe" karty naszej historii nie są... i tu "wielki patriota" będzie pokazywał wszelkie formy nacisku i opresji, aby swoją rację udowodnić... bo "wielki patriota" w rzeczywistości jest bojówkarzem o poglądach młodzieży wszechpolskiej prawdopodobnie mocno skandujący PiSowi(komuniści) lub Konfederacji(właśnie młodzież wszechpolska) i 2 grupa ludzi czyli kosmopolici otwarci na Europę, kochający wszystko i wszystkich, nawet do przesady... broniąca praw mniejszości, i doszukująca się "poprawności politycznej"... i teraz wyjaśnienie: drudzy zarzucają pierwszym zaciemnienie historyczne a pierwsi drugim kłamstwa historyczne... i pewnie każdy ma po części rację... z tym, że "wielcy patrioci" (w całej tej konwersacji a mam na myśli CAŁĄ konwersację) doszli do skrajnego myślenia, że każdy kto twierdzi, że Żydzi nie byli w żaden sposób traktowani gorzej przez Polaków dochodzą do skrajnego myślenia, że kosmopolici myślą, że "polskie obozy koncentracyjne" to fakt, a nie skrót myślowy, który przekształcił myślenie co poniektórych narodów, że Polska jest winna wywołania wojny i tak dalej i tym podobne... dlatego mój wpis brzmiał tak, a nie inaczej... był to sarkazm podkreślający, że "wielcy patrioci" w swej pogardzie do kosmopolitów wkładają im w usta takie słowa jak to, że Polacy mieli udział w holokauście i wierzą, iż kosmopolici właśnie tak uważają i jeszcze ich za to obrażają...

Czy teraz rozumiesz, że moje słowa odnosiły się do poprzedniego komentarza i całości konwersacji mający na celu podkreślić, że 2 ofierze holokaustu zaraz wmówi się, że przyczyniła się do holokaustu tylko po toi by "wielcy patrioci" udowodnili swoje racje...

Bardziej prosto nie potrafię... ale nie powinnam w ogóle tłumaczyć swoich słów, bo były zrozumiałe dla każdej osoby, która z ironią, satyrą i sarkazmem miała do czynienia i potrafi ją prawidłowo rozróżniać...

3. A teraz jeszcze wykład z kultury osobistej... jeżeli wyzwałeś kogoś (choć inwektywy świadczą o samym ich autorze), choć pomyliłeś się co do tej osoby, pomijając fakt, ze odniosłeś się do kobiety(!), to czy teraz wiesz, co powinieneś zrobić? Użyć słówka na "P"... bo tak zachował by się patriota przez duże "P", bo patriotyzm to szacunek do kraju, do kobiet w nim mieszkających i szacunek do historii (również tej niechlubnej, bo przyznanie się do błędu jest podstawą ich naprawy). Nawet nie musisz być patriotą, wystarczy, że będziesz mężczyzną! Mężczyzna nigdy nie odezwał by się w ten sposób do kobiety (NIGDY!) ... tak robią mięczaki... a cała tutaj konwersacja ukazała jak wielu mięczaków mówiących o bohaterstwie Polaków mamy w kraju, więc pytanie: Masz pan jaja?

ocenił(a) serial na 2
magdaxd

Koleżanko nie pogrążaj się już bardziej:
https://www.ortograf.pl/watpliwosci-jezykowe/jak-piszemy-biblia-czy-biblia-duza- czy-mala-litera
Kobiety... to ta jedna z 56 płci!?

ZSMW

Czyli mięczak... w takim razie chłopcu podziękuję za rozmowę... a i per "koleżanka" to mów swojej matce... skoro cię tak wychowała...

ocenił(a) serial na 2
magdaxd

A i nie ucz innych ortografii - zachowałby się -to się tak pisze

ZSMW

Tosię to twój ojciec w tyłek pukał... "tak, to pisze się" lub "tak, pisze się to"... jeżeli z mojej wypowiedzi najbardziej ujęła cię twoja ortografia i brak interpunkcji uniemożliwiający zrozumienie tekstu... jakąś Gazetę Wyborczą tam wcisnąłeś i inne takie kwiatki... to przykro mi, ale szkoda, że twój ojciec na Tosi nie poprzestał...

ocenił(a) serial na 2
magdaxd

Widzę, że w obrażaniu innych i samouwielbieniu jesteś mistrzynią/mistrzem - i przestań być tak agresywna/ny bo kiedyś możesz trafić na mniej wyrafinowanych ludzi i to w realu a nie przez kompa i smutno może się to dla Ciebie skończyć!

ZSMW

1) Nick zawierający kobiece imię i moja deklaracja, że jestem kobietą jakoś cię nie uświadomiły w tym jakiej formy powinieneś użyć? Czy może inwektywy do obcych ludzi sprawiają, że jesteś "wyrafinowany"? Może to ty masz problem z samozachwytem...?

2) To samo powiedziałabym ci w twarz, co napisałam tutaj... więc nie wiem co to za chojraczenie z twojej strony... Zacząłeś swoją wypowiedź w sposób prostacki, więc idąc w myśl przysłowia o wronach... kraczę jak ty... co już nie fajnie?

3)"Kobiety... to ta jedna z 56 płci!?" - poznajesz autora homofobicznej wypowiedzi o charakterze agresji słownej? Spytaj matkę jakiej jest płci... bo raczej kobieta na świat nie wydała takiego chama (zresztą jednoznacznie pokazuje ta wypowiedź jak tatuś traktuje mamusię - poinformuj ją, o możliwości zgłoszenia przemocy w rodzinie).

4) Co bardzo ważne... nie rozumiesz pojęć wypowiadanych przez siebie słów: samouwielbienie - wskaż, gdzie takowe miało miejsce; płeć - doszkól się co trzymasz w majciochach; sarkazm - wciąż nie wiesz co oznacza. I równie ważne! Czytanie ze zrozumieniem... nie zrozumiałeś ani jednego słowa i co więcej jeszcze się kłócisz... pycha!

5) 19 ocen na filmwebie, konto od 2015, imię i nazwisko raczej zmyślone, brak zdjęcia... panie "fejkowe konto" przestać siać mowę nienawiści w internecie, bo tylko po to masz założone to konto, aby się kłócić. Zajmij się życiem, a nie e-propagandą...

ocenił(a) serial na 4
mak1205

normalna osoba nie chwaliłaby się Twoimi rodzicami na publicznym forum.

serial wyszedł z kilkoma dubbingami, targetem jest świat. świat z reguły nie wie o Polsce nic. wciskanie do niego na siłę wątków ksenofobicznych, które nie wnoszą nic do fabuły jest co najmniej zbędne.

okayplayin

jesteś żenującą istotą. po pierwsze, nic o mnie nie wiedząc, zarzucasz mi nienormalność, a po drugie wmawiasz, że się chwalę. wyjątkowo obrzydliwa retoryka. 

ocenił(a) serial na 4
mak1205

ok snowflake.

okayplayin

Gość może i jest nienormalny ale przynajmniej konsekwętny bo pierze przed innymi brudy zarówno narodowe jak i rodzinne :)

ocenił(a) serial na 2
okayplayin

Co najmniej .... J a jednak myślę że to jest zamierzone .

mak1205

Biorąc pod uwagę że żydzi mieli ogromny dział w wymordowaniu 6 milionów Polaków twój ojciec ma oczywistą rację.

mak1205

Chodziłem do klasy z zydem, nawet siedziałam z nim w jednej ławce na matmie. Zadnych tekstów,zadnych napisów, nikt go nie przesladował w szkole

ocenił(a) serial na 9
Wolander

O mój boże, rzeczywiście co sobie teraz ludzie o nas pomyślą xD że polacy mordują ludzi w lesie i gwałcą. Antysemityzm to był akurat fakt w Polsce a ty lepiej zluzuj trochę gacie, zamiast pisać coś takiego.

ocenił(a) serial na 4
Atlas108

byłeś, widziałeś? po 'xD' wnioskuje, że w 90tych to Cię chłopcze w planach nie było.

ocenił(a) serial na 2
Atlas108

W Polsce było bardzo dużo Żydów. Jedni ich lubili , inni nie . Czy to takie dziwne ? W Polsce nie było Indian i Eskimosów , wiec trudno mówić o sympatiach bąć antypatiach do tych grup etnicznych. W tej chwili mamy coraz większą grupe Ukraińców , i też są ludzie którzy ich lubia i są tacy którzy nie . To jest chyba normalne ? To samo sie tyczy homoseksualistów . Oni też byli i są . Dlaczego zmuszać wszystkich by ich lubili ?

ocenił(a) serial na 5
Wolander

Dlatego Netflix dał pieniądze - pokażcie Polskę, jako antysemicki kraj to będzie budżet na serial - no i sprzedali się twórcy, lewackie liberały ogólnie masę hajsu zarabiają z opluwania kraju.

ocenił(a) serial na 4
RipRoy

netflixowi raczej koło moszny jak Polska okazana jest w tym serialu.

bardziej autor scenariusza i reżyser, który chce żeby Niemiec go klepał po pleckach, bo jest dobrym europejczykiem, nie byle Polakiem.

ocenił(a) serial na 7
okayplayin

Norman Finkelstein: "Polska i jej słynna samokrytyczna inteligencja. Ludzie, którzy uważają, ze każda krytyka Żydów to antysemityzm, a jednocześnie cały czas ostro krytykują swój własny naród. Mówią, że robią to ze szlachetnych pobudek, ale w rzeczywistości robią to dla kasy. Wyleją kubeł pomyj na Polskę, a potem pędzą do USA, aby przeczytać pochwalne recenzje w tutejszych gazetach, zostać poklepanym przez tutejsze autorytety”.

ocenił(a) serial na 2
BruceWillis

Celnie w samo sedno!

użytkownik usunięty
Wolander

Za konsekwentne robienie z Polaków antysemitów tylko jedna gwiazdka. Tymczasem pomijany jest zupełnie fakt pochodzenia członków esbecji w Polsce.

ocenił(a) serial na 8

Akurat jestem po lekturze "Powrót do Jedwabnego" i ukazywanie Polaków jako antysemitów wg autora to celowe działanie pewnych środowisk aby ostatecznie wyciągnąć od nas wielomilionowe odszkodowania.