PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=232988}

Westworld

2016 - 2022
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 110085
6,4 27 krytyków
Westworld
powrót do forum serialu Westworld

Fanowski temat poodcinkowy. Zapraszam do wyrażania waszych przemyśleń, analiz i toerii, które są nieodłączną częścią tego wyjątkowego serialu.
Udział w dyskusji jak zwykle dobrowolny.

w odcinku:
- Drama Williama
- Drama Dolores
- Drama Maeve
- Drama Bernarda

Odcinek świetny, ale na odpowiedzi musimy czekać do finału .

acidity

MIB ma jeszcze większego zaj...ba niż Ford.

ocenił(a) serial na 9
acidity

Były cycki więc odcinek raczej dobry.

Martin von Carstein

co ty mowisz, czyje, przegapiłem?

acidity

o 4.17 juz obejrzalem na hbo go

ocenił(a) serial na 8
devil70

Dokładnie na HBO o 3:00 już można ogladac.

ocenił(a) serial na 8
acidity

Najważniejsze pytanie, czy Ed Harris to host, bo na takiego wygląda. Ale czemu w takim razie się starzeje?
Dolores według mnie zasluzyla sobie na takie pożegnanie Teddyego.

ocenił(a) serial na 8
WitcherEzio

To raczej nie host tylko "hybryda" czyli coś w stylu Delosa. Zresztą mam wrażenie, że zwyczajnie tak się pogubił, że spanikował i jest człowiekiem. To byłoby zresztą mocniejsze gdyby zrozumiał, że odpowiada w pełni za swoje czyny.

Kuba_Marciniak

Zgadzam się z tym, że byłoby to mocniejsze, lepsze dla fabuły. Ale jeśli jest hostem, to nie 'hybrydą' jak Delos, tylko raczej kopią z ich projektu. Niby Ford mówił, że projekt nie działa, ale zaznaczył, że jeszcze nie. A skoro Ford miał dostęp do 'profilu' Williama, to kto wie, może i "Czarnoksiężnik" ma coś z tym wspólnego. Choć również odniosłam wrażenie, że po prostu całkiem Williamowi odbiło.

ocenił(a) serial na 5
Kuba_Marciniak

Ale mamy wyraźnie powiedziane, że hybrydy w stylu Delosa nie sprawdzają się. Nie wiem po co on grzebał sobie na koniec w ręce, ale to samo chciał zrobić jeszcze gdy żona żyła. Czuje, że z tym hostem-Williamem to wkręcanie widzów, a chodzi o coś innego.

andand22

chamski cliffhanger z tym grzebaniem...

ocenił(a) serial na 8
andand22

Niee wydaje mi się, że faktycznie chciał sprawdzić czy ma kable. On już popadł w skrajną paranoje i nie do końca panuje nad samym sobą.

ocenił(a) serial na 5
Kuba_Marciniak

Chodzi mi, o to, że tę rękę sprawdzał już dużo dużo wcześniej, wtedy jeszcze nie wyglądał na takiego szalonego.

ocenił(a) serial na 7
Kuba_Marciniak

Też tak to odebrałam.

andand22

skoro uwierzył, że córka może być jakąś formą hosta..a potem chciał się zabić, to co mu pozostało? odpowiedzieć na wszystkie pytania ..kulka nie zając

ocenił(a) serial na 10
andand22

Diabeł tkwi w szczegółach. Szczegółem jest tu czas akcji.

WitcherEzio

Imo MIB nie jest hostem, to byłoby zbyt oczywiste. Poza tym gdy nadeszła pomoc po wystrzeleniu flary, sprawdzili go tym urządzonkiem i wyszło CLEAR - czyli nie host. Do tego starzeje się, a hosty pozostają takie jakimi je stworzono. Z tym że on sam już nie wie kim jest...

ocenił(a) serial na 10
Laelita

W zasadzie jako właściciel firmy mógł być ignorowany przez detektor hostów.

ocenił(a) serial na 10
Laelita

To urządzenie sprawdza tylko, czy host ma ładunek wybuchowy z kręgosłupie

ocenił(a) serial na 6
acidity

Też uważacie, że William celowo popchnął żonę do samobójstwa, ponieważ przejrzała jego prawdziwą naturę? Po co w innym wypadku zostawiłby kartę, ze swoim profilem? Można to odebrać jako jakąś chwilę szczerości, ale z drugiej strony musiał zdawać sobie sprawę z tego, że może to dobić jego załamaną żonę. Zresztą nie chciał jej leczenia..wydaje mi się, że przewidywał, że to wyznanie skończy się tragedią..i było mu to na rękę.

Ciekawym, jest to, że być może hybryda Williama (która w pewnym momencie zastąpiła oryginał), jest jego najgorszą charakterologicznie wersją, ponieważ dane zebrane podczas pobytu w parku pokazały tylko jego najgorsze oblicze. Chodź sprawa kim jest MiB, wciąż jest otwarta, może to człowiek, któremu wszystko się miesza i odbija.

forzaroma

Jeśli William zostawił kartę z profilem celowo tak, aby jego żona ją znalazła, to musiał liczyć się z tym, że ona może ją następnie przekazać córce. Natomiast jakiś czas później William zabija córkę, sądząc że ta jest hostem ponieważ nie mogła wiedzieć o karcie z profilem, bo przecież on nikomu o niej nie mówił. To byłby niekonsekwentny tok myślowy Williama.

atlantique

raczej myslal ze ona faktycznie śpi..wiec chowając...faktycznie chował :)

ocenił(a) serial na 6
Dehzz

No nie wiem..bezsensowne wydaje mi się chowanie czegoś tak osobistego, na wyciągnięcie ręki. Na pewno znalazł by wiele innych lepszych miejsc do schowania, albo zabrał by kartę ze sobą. Tam raptem parę książek było, a na dokładkę na początku odcinka mamy sugestię, że jego żona lubi czytać.

Co do toku myślowego Williama..żona nie mogła przekazać córce karty, bo popełniła samobójstwo. Przekazała ją pośrednio przez schowanie w pudełeczku-prezencie, ale tego William nie mógł wiedzieć. Więc wszystko trzyma jakiś sens.

forzaroma

udowadnia to jego oburzenie po zastrzeleniu córki, był pewien, ze nikt nigdy nie widział karty prócz niego

ocenił(a) serial na 6
Dehzz

Sam nie wiem, żona zabiła się zaraz po obejrzeniu karty, mógł więc sądzić, że poza nią nikt jej nie widział. MIB powiedział, że nikomu nie mówił o karcie, a nie że nikt jej nie widział...Trudno jednoznacznie ocenić, z pewnością podejrzane jest to, że miejsce na skrytkę wybrał sobie kompletnie do chrzanu;)

ocenił(a) serial na 5
forzaroma

A jak nie znalazl karty w ksiazce to nie skapal sie, ze ktos karte buchnal?

tysiuniax33

z tego wynika, że chowal po to by o niej zapomniec..stad zdziwko z córką, ze o niej wiedziała. Faila rypnal rekordowego..

ocenił(a) serial na 5
Dehzz

no chyba, że tak :)

ocenił(a) serial na 10
forzaroma

Dla mnie historia tej karty wyglądała tak:
1. Ford zagroził Williamowi upublicznieniu tych informacji.
2. William nie mógł zrezygnować ze swojego projektu, więc zdecydował się przyznać przed żoną do wszystkiego i pozostawić to jej ocenie. Najprościej było przekazać jej tę kartę.

ocenił(a) serial na 5
acidity

Scena przekazania karty wygląda raczej jakby William dostał ją na własne życzenie, słowa Forda - "be careful what you wish for".

ocenił(a) serial na 10
andand22

William złamał warunki umowy, więc Ford chciał się odegrać. Wyczytałem to między wierszami w całej ich rozmowie.

ocenił(a) serial na 6
acidity

A swoją drogą to z jakiej paki Ford był w posiadaniu karty Williama, skoro to Delos zajmowało się obserwacją i zbieraniem danych od klientów? Gdyby zażyczył sobie takich danych, to powinien je dostać od swoich podwładnych..

ocenił(a) serial na 10
forzaroma

O to m.in. była ta cała afera z drwalem w górach, a później uploadem danych do głowy Abernathego (wszystko w pierwszym sezonie) i próbą jego wywiezienia.

Ford stworzył park i miał kontrolę nad wszystkim, co się w nim znajdowało. Podkreślił to bardzo wyraźnie w rozmowie z Theresą w pierwszym sezonie.

ocenił(a) serial na 4
acidity

No to Teddy się całkowicie przebudził skoro nie zabił tego ghosta i strzelił samobója ale i tak się znowu pojawi jak go wyłowili, coś tu się jeszcze odwinie na pewno.
Williamowi kompletnie odbiło. To na bank była jego córka a on jest człowiekiem, w innym wypadku te wydarzenia nie mają sensu. Dziwna scena z samobjóstwem żony. Niby łyknęła pillsy a w wannie krew, to skąd ta krew niby? Chyba zrobili to specjalnie, żeby widzom namieszać :/
I ten powód samobójstwa. O jej zobaczyła jak William zabija roboty, no straszne. Przecież ludzie tam po to jeżdżą, żeby porozrabiać bez konsekwencji. Nie przekonało mnie to.
Czekam na konfrontację Dolores i MIB ^^

wera1111

wiesz, spytała go czy ją kiedykolwiek w ogóle kochał..
po chwili przyznał jej racje co do jej wszystkich obaw, myślę, że to ją zabolało najbardziej bo wyszło, że pochajtał się tylko i wyłącznie dla zdobycia władzy nad firmą i już

ocenił(a) serial na 4
Dehzz

nie no racja, dodatkowo cała ta rodzina jakaś zwichrowana, senior rodu okrutnik, Logan ćpun, córka też taka nieteges.

wera1111

niby w elitach tak jest..kasa/wladza ludziom do lbow odbija wiec wpadaja w jakies ekstremalne ekstrawagancje..

ocenił(a) serial na 5
acidity

O co chodziło ze skanowaniem przez ochronę karku Williama?

użytkownik usunięty
andand22

o sprawdzenie czy jest hostem :)

ocenił(a) serial na 5

No to pytanie czemu nie skanowali córki?

ocenił(a) serial na 5
andand22

A, jednak skanowali...

andand22

dobre pytanie, az zrobilem pauze zeby doczytac co pisze na skanerze...i w sumie był to niejednoznaczny bełkot.

ocenił(a) serial na 5
Dehzz

scanning for restraint ordinance

andand22

ordnance
skanowanie w poszukiwaniu ukrytej broni w wolnym tlumaczeniu

Dehzz

Z tym skanowaniem, to nie chodzi czasami o sprawdzenie kręgu szyjnego, gdzie hosty miały zabezpieczenie na wypadek ucieczki? Może po tym ich rozpoznawali, skoro cała reszta ciała (oprócz mózgu) była w zasadzie wierną kopią ludzkiego organizmu. Jeśli William dał się przerobić na hosta z wgraną kopią swojego umysłu (tak jak stary Delos, bo dlaczego cały czas łapał się za tą rękę?), to raczej nie miałby tego zabezpieczenia, bo to chyba dotyczyło tylko hostów z parku a nie kopii mających docelowo żyć w prawdziwym świecie zamiast swoich śmiertelnych pierwowzorów. Jak dla mnie kwestia, że William jest hostem, jest nadal otwarta, bo skanowanie mogło go nie zidentyfikować. To by dodatkowo tłumaczyło, że z czasem przestaje logicznie myśleć i zaczyna mu się rozjeżdżać umysł z rzeczywistością tak jak było u Delosa.

ocenił(a) serial na 5
BLABLABLA123

"skoro cała reszta ciała (oprócz mózgu) była w zasadzie wierną kopią ludzkiego organizmu"

Nie była. Masz w przedramieniu złącze w które może wpiąć się tabletem?

"z czasem przestaje logicznie myśleć"

Tylko u niego ten czas to musiałby być co najmniej rok od śmierci żony.

BLABLABLA123

tez pierwsza moja mysl ze skanuja ich jako hosty a jednak tekst na skanerze nie pasowal..w sumie do niczego. Kwestia otwarta bo wybitnie jest ona glownym motorem tego sezonu w zamierzeniu tworcow. No, łącznie z Kuźnią ktora wiemy juz czym jest. Zgadlem tylko ze bron to faktycznie informacja..

ocenił(a) serial na 10
BLABLABLA123

Dokładnie, skaner szukał ładunku wybuchowego ukrytego w kręgu szyjnym. Tak swoją drogą, to Maeve jako jedyna może opuścić park. Sytuacja wolnych hostów jest dużo gorsza, bo pomimo uzyskania samoświadomości, są przykuci do wyspy.

@andand22 Myślę, że trzeba poczekać z osądem Williama i jego poczytalności. Musimy pamiętać, że znał on Forda znacznie lepiej i dłużej, niż my, więc może jednak miał swoje argumenty za takim, a nie innym postrzeganiem sytuacji w parku.

acidity

czekaj, czekaj, w S01 podczas ucieczki drwala Stubbs nawijał z Elsie o tym ładunku? coś mi zaczyna świtać

ocenił(a) serial na 5
acidity

Nie piszę tu o poczytalności jako takiej, tylko o tym, że William nie może być hostem/hybrydą taką jak Delos, bo rok to wystarczająco długo, żeby mózg mu się całkowicie rozpadł. A dokładniej, że motyw chwytania za rękę nie może być na to dowodem. Chyba, że znowu mamy całkowicie poszatkowana chronologię i to co widzieliśmy w tym odcinku to nie były w całości rzeczywiste wydarzenia.

Co do sprawdzania ładunku to wychodzi na to, że o to z tym skanowaniem chodzi. Tyle, że nie tylko Maeve może nie mieć ładunku - Bernard prawdopodobnie też nie.

andand22

powiem wiecej, moze PO TO m.in. pokazali nam sceny z realworld zeby przedstawic hosty bez ladunku..a wiec Berni, Dolores, Ake, Angela i reszta z prezentacji dla Logana.