Nie wiem czy ktoś miał taką teorie. Ale ostatnio zacząłem uważać, że jednak brata Stanka nie ma (przeczucie
:D). Ale moja teoria jest taka, że w grocie tajemnic w tym pokoju oznaczonym numerami eksperymentów
mieszkał ten stary wariat (wypadło mi teraz jego imie ;D), ale każdy wie o kogo chodzi. I, że pomieszczenie z
machina też było jego, jednak bał się Billa. I po prostu musiał komuś przekazać swoją wiedzę. I przekazał ją
Stankowi. Dlatego w tym pomieszczeniu z machiną była ta np sześciopalcowa rękawica. Uważam, że w jakiś
sposób Bill wyprał mózg naszemu wariatowi i w teraz jest wariatem, a maszyna służy może do zniszczenia
Billa. Albo może dzięki niej można by było go kontrolować ? Jednak myślę, że Stanek będzie chciał coś zrobić
żeby wariatowi wróciła pamięć (może nawet dzięki tej maszynie).
Ogólnie to mi się wydaje że McG musiał pracować nad maszynami ale nie ze Stanem a właśnie jego bratem. W końcu w serialu spotykali się parę razy. o ciekawe według potwora z 2 odc. autor księgi(stwór nazwał go w tłumaczeniu na polski ,,sześcio palcowy'' więc nie wiedział jak się nazywa naprawdę) nie żyje od 30 lat. Tak jak podałeś nawet numerowanie eksperymentów pasuje.
Co do maszyny jest to raczej portal. Może to dotyczy ciemności zapowiedzianych przez Bila(apokalipsa?) i dzięki niemu Stan chce uratować siebie i rodzinę(ale to tylko gdybania). Myślę podobnie jak Globus34 że autorzy wymyślą coś naprawdę nie do przewidzenia :D.
Hmm ciekawe dlaczego w głowie Stana było widać jak był przy automacie i mówił coś w stylu: Gdyby ludzie wiedzieli co ja tu ... I Soos zamknął drzwi i powiedział nuuuda. I teraz trzy pytania: O co chodziło Stanowi ? Dlaczego to musi być takie hmm tajne ? I ta tajemniczość Soosa ?
Było to jego wspomnienie więc logiczne ze znajdowało się w jego głowie.
1 Pytanie. Pewnie o maszynę jak znajduje się na dole. Poza tym ta scena miała sprawiać wrażenie że dowiem się co się kryje za automatem a twórcy specjalnie skończyli zdanie w takim momencie.
2 Pytanie: Odpowiedź nasuwa się z 1 odc 2 sezonu. Najprawdopodobniej rząd zainteresowałby się portalem do innego wymiaru nie ;).
3 Pytanie: O jaką tajemniczość Ci chodzi? Jeśli o to że w najlepszym momencie zamknął drzwi i powiedział ,,nuda'' to przejaw jego głupoty. Choć są teorie(ja w nie nie wieże) ze Sos wie i pomaga Stanowi w całym jego ,,przedsięwzięciu'' i specjalnie zamknął te drzwi by nikt się o tym nie dowiedział.
Chodzi mi oto, że Soos np w tym odcinku z tym Blendinem co sie cofał w czasie (jakoś tak się nazywał). Praktycznie przewidział przyszłość. Poza tym chodzi mi o to, że Stanek powiedział to zdanie tak jakbym robił tam coś niebezpiecznego, bo dlaczego ludzie mieli by mu zabronić ratować brata ?
Tak jak napisałem robił coś co było niezwykłe. To było przełomowe odkrycie że tak powiem. Dlaczego to ukrywa pokazuje 1 odc 2 sezonu kiedy w wyniku uruchomienia portalu do Gravity Falls przyjeżdżają agenci zwabieni anomaliami en pewnością zabrali by Stanowi chate by pracować nad portalem.
Co do tego Sosa to raczej był to żart ze strony twórców. Choć w serialu jest dużo zagadek,a wątki wpływają jeden na drugi to raczej nie ma co brać wszystko dosłownie ;).