PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+10,2714598

Wspaniałe Stulecie dobiega końca więc wydaje mi się, że to już ostatnia część naszego jakże popularnego wątku, w którym do tej pory padło w sumie aż 10 000 wypowiedzi! Tych, którym jeszcze nie znudziły się osmańskie klimaty zapraszam na forum dotyczące serialu o Kosem: http://www.filmweb.pl/serial/Muhte%C5%9Fem+Y%C3%BCzy%C4%B1l-K%C3%B6sem-2015-7508 06/discussion/WS%3AKosem,2726357

:)

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Jeśli się nie mylę to Hafsa jako pierwsza zaczęła używać tytułu Valide Sultan, przed nią były same "Hatuny" :P

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Widać w tamtych czasach były same takie rewolucje. Hafsa pierwszą Valide, Sulejman jako pierwszy Sułtan bierze normalny ślub, Hurrem niewolnica rządzi haremem. Tak patrząc to Turcy wręcz musieli wreszcie zrobić serial o tej niezwykłej dynastii :D I tak jak wyżej pisałem, serial o Kosem też jest fajną koncepcją na pewno, ale nie można tego robić pod szyldem WS, który był zupełnie innym tworem...

tupac1991

Przecież było już tu wcześniej pisane, że Sulejman nie był pierwszym sułtanem, który wziął ślub.

ocenił(a) serial na 10
LenaBo

Było pisane, ale źródła takich informacji nadal nie zobaczyłem. A o tym, że ślub Sulejmana z Hurrem był pierwszym "normalnym" czytałem na kilku stronach. Bo wcześniej wiadomo, że sułtanom ofiarowano żony, ale sami sobie ich świadomie nie wybierali jak w tym wypadku. Ale oczywiście jeśli zobaczę źródło, to zmienię zdanie i przyznam, że się mylę :)

użytkownik usunięty
Nennek

Do skasowania.

ocenił(a) serial na 10

Co jest do skasowania?

Nennek

Powtarzam sobie teraz niektóre odcinki serialu jednocześnie oglądając "WS: sułtanka Kosem". Porównując sułtanów Ahmeda i Sulejmana stwierdzam, że Sulejman nie był aż takim pantoflarzem jak myślałam - Ahmed bije go na głowę. :D

ocenił(a) serial na 10
_Summer_

Mija już tyle miesięcy, a ja wciąż nie mogę przekonać się do Kosem. Obejrzałem może z 5-6 odcinków i nie potrafię uniknąć porównywania z klasycznym WS, przez co Kosem wypada blado.

Fabuła to raz (to zabijanie od samego początku, bez wprowadzenia w klimat mnie odrzuca, choć wiem, że tak historycznie było, więc nie mam o to pretensji.)

Dwa: nie zauważam tam ani Hurrem ani Mustafy ani Ibrahima ani Sulejmana ani Mahidevran. Mam na myśli to, że poziom aktorski Ergenca, Yalabika, Uzerli i później Percin, Fettahoglu czy Gunsura jest tak wybitny (długo zastanawiałem się nad tym określeniem, ale w przypadku Hurrem i Ibrahima mogę się w pełni podpisać), że oglądając Kosem nie widzę nawet 25% tego aktorstwa.

Jest jeszcze coś, cięższe do opisania. Mianowicie w WS momentalnie byłem przywiązany do postaci, nie mogłem się doczekać dalszych losów, a przede wszystkim sam ze sobą rozmyślałem (i sprawdzałem w internecie rzeczywistą historię) czy musiał zginąć chociażby Celebi i do czego to doprowadzi albo czy Sulejman dotrzyma słowa i zabije Ibrahima w następny Ramadan. Wreszcie, czy Hurrem przejmie władzę i jak to zrobi. W WS było coś niesamowicie elektryzującego. Coś, czego brakuje mi w Kosem.

Słowem: Nadal wracam do WS, niedawno zacząłem oglądać od nowa, od pierwszego odcinka! Niech Allah (w końcu jesteśmy na forum serialu o Islamie po części) wynagrodzi TVP za wrzucenie wszystkich odcinków do VOD. Jako fan Hurrem (co wiadome na tym forum :D ) mam też swoje ulubione odcinki. Ten z przejęciem władzy w haremie przez Hurrem, ten ze zdemaskowaniem Firuze, wygnanie Sah, Fatmy, ataki na Hurrem w lesie i podpalenie twarzy w haremie czy stracenie Kara Ahmeda Paszy.

Już naprawdę kończąc: Kocham WS! :D