PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=479106}

Wyspa Harpera

Harper's Island
2009
7,4 12 tys. ocen
7,4 10 1 11671
4,3 3 krytyków
Wyspa Harpera
powrót do forum serialu Wyspa Harpera

No i jak wrażenia po odcinku 10? Jak dla mnie rewelacja, trzymał w napięciu do ostatniej minuty.

Wiadomo, że mała kłamała o Szeryfie.
Szeryf zginął tak jak kiedyś matka Abby.
Ciekawe co z Calem i Jimmy'm?
No i Maggie też odpadła z gry.

A zabójca już znany. OD POCZĄTKU MÓWIŁAM ŻE WAKEFILD ŻYJE !! Po tym odcinku już nie ma innej możliwości. Ciekawe tylko kto na końcu wyjdzie z tego cało...?

Crowmare

Koło się więc zatacza i wracamy do początku. Skoro morduje Wakefield i jego dziecię każdy z żyjących jest podejrzany gdyż teraz nie wiadomo kogo we wcześniejszych odcinkach odstrzelił Johny a kogo któryś z weselników. Dla mnie takie rozwiązanie jest całkowicie spaczone ale niestety najbardziej prawdopodobne.
Gdybym ja pisał scenariusz zostawił bym sobie trzy, cztery osoby, które do 13 odcinka nie posiadały by alibi i to między nimi szukał mordercy. Po dziesiątym odcinku twórcy sami zamknęli sobie furtkę do fascynującego finału. Już mnie nie bawi dociekanie kto jest zabójcą bo ten powinien być tylko jeden.

D_Fens

Skoro jeden z producentów potwierdził śmierć Bootha ( a nie powinien tego robić) myślę że twórcy pójdą tą drogą - Wakefield postanowił zapolować na szeryfa i swojego naśladowcę. Podejrzewam że nie jest on taki zły jakim go malują, być może zemścił się na szeryfie dlatego że ten zabił matkę Abby. Porwał go, przebrał się w jego ciuchy a potem ukatrupił agentów FBI by nikt mu nie przeszkadzał w wendecie. Następnie wysadził łódź by nikt nie odpłynął, powiesił Maggie by zademonstrować swoją siłę a na końcu zamordował szeryfa. Wcześniejszych zbrodni dokonał naśladowca. Skoro wcześniej obstawiałem Henrego zostanę przy nim. Jimmiego wykluczam - zbyt wiele razy miał alibi chyba że to nie on strzelał z łuku do zastępcy szeryfa tylko sam Wakefield.

Barfly

Bardzo prawdopodobna jest Twoja teoria. Chociaż nie wiem kogo podejrzewać bardziej Rybaka czy Pana Młodego, i w jednym i w drugim jest coś niepokojącego...

ocenił(a) serial na 7
White_Rose05

Mnie cały czas jeszcze zastanawia ta umowa szeryfa z Wakefieldem, tzn. jego życie, za życie Jimmy'ego.
Ale powiedzcie mi (przynajmniej ci, którzy nie wierzą, że Jimmy to psychopata ;)), co to by był za interes dla Wakefielda, skoro Jimmy'ego miał w garści (jeśli przyjmiemy, że rybak jest niewinny), a szeryf albo sam do niego przyszedł (i raczej miał małe szanse, żeby się bronić z tą zranioną nogą itd.) albo to nawet sam Wakefield go porwał z przychodni?

ocenił(a) serial na 7
behemot7

Panu W zostałą zabrana miłość to może nie chciał, żeby Jimmy/Abby został/a bez drugiej połówki...taki romantyzm może wstawili:D:D Nie mam pojęcia....może Jimmy ma w sobie bombę...albo jakaś misje otrzymał:D nie wiem zobaczymy:D

ocenił(a) serial na 7
LaraNotsil

Jimmy ma w sobie Obcego. ;D
Szeryf za bardzo zaprzeczal, staral sie przekonac Abby, ze ona jest jego corka. Wydaje mi sie, ze mial na mysli, to, ze ja wychowal, wiec niewiele ma wspolnego z panem W. Chociaz ten moze byc jej biologicznym ojcem.
Jesli tak jest, to z jakiego powodu tajemniczy psychol mialby pomagac panu W? ( O ile w ogole pomagal) Skoro nie jest jego synem, to co, moze jest fanem? ;D

Kolejna watpliwosc: No i czy pan W. zadalby sobie trud i szukal Abby gdyby nie byla ona jego dzieckiem? Przeciez moglby ja juz dawno temu zwyczajnie powiesic. :D
No i na koniec fakty, Jimmy i Abby maja tyle samo lat (25), Henry ma 27. Jesli matka Abby mialaby dziecko, to raczej starsze od niej.
Trish ma 25 lat, skoro juz jestem przy liczbach.

Wniosek z tego jak zwykle zaden. Ja znow stawiam na Henry'go, i chyba juz przy tym zostane do konca, chrzanic motywy, logike i alibi. ;D

ocenił(a) serial na 7
DearDarknessX

może córką jest siostra panny młodej:D Pan W dowiedział się, ze córa wychodzi za maż i postanowił dać jej oryginalny prezent na nową drogę życia:D Zobaczył, że między córką jego ofiary a Jimmym rodzi się coś pięknego...miłość i postanowił im nie przeszkadzać, wiec uratował Jimmyego, zeby mógł być z Abby:D

ocenił(a) serial na 7
LaraNotsil

Mogły być gwiezdne wojny to i może być thriller romantyczny:D

ocenił(a) serial na 7
LaraNotsil

Kombinujac dalej, Shea ma 34 lata, nie znam sie na metematyce, ale jak dla mnie jest za stara (chociaz moze jednak nie ) Katherine tez miala 34 ( to juz patologia, dobrze, ze Wellington zginal. ) ;D
Wiek szeryfa i Wakefielda - nieznany. Natomiast Thomas Wellington mial 55 lat.
I oczywiscie jak zwykle nic z tego nie wynika. Tak tylko sobie pisze. ;D

DearDarknessX

Wakefield ma chyba z ponad 1000 lat, bo to przecież jeden z 8 cylonów :) skonstruowanych przez ostateczną piątkę.
Battlestar galactica się kłania.

ocenił(a) serial na 8
DearDarknessX

Teorie są co raz ciekawsze, aż boję się pomyśleć co będzie dalej ;-) myślę, że Cal może być dzieckiem, ktoś tu wspominał o teorii z miastem Wakefield i rzeką Calander, trochę to pokręcone, ale kto wie. Ile Cal ma lat?

ocenił(a) serial na 7
so_fine

Niestety wiek Cala jest owiany tajemnica. Chloe ma 25.
A czy wiecie, ze Henry chodzil do Harvard Business School? Jesli ktos chcialby zapytac, co z tego? Oczywiscie nic. ;D
A czy wiecie, ze "Sarah dated John Wakefield in Seattle." Wkrotce potem uciekla na HI.
Tam wlasnie obecnie mieszka Henry i Trish. ( w Seattle)

ocenił(a) serial na 8
DearDarknessX

ale możemy założyć, że skoro jest po studiach medycznych i pracuje już , to ma więcej niż 25 lat (czyli jest starszy od Abby) :D a teoria ze Seatlle, też ciekawa :-)

ocenił(a) serial na 7
so_fine

Niekoniecznie, moze Cal byl wybitnym dzieckiem, taki maly geniusz, a studia zaliczyl przed 19 urodzinami. ;D
Nie wiadomo tez ile lat ma Sully. A powinni to wyjasnic, to takie istotne. ;D Wydaje mi sie, ze oni sa rodzenstwem, Cal i Sully.
Wiele ich laczy. np. nie wiadomo ile maja lat.;D Sadze tez, ze Sully urodzil sie jako dziewczynka, ale zmienil plec. Czyli mozna by rzec, ze jest siostra Cala. W telenoweli produkcji brazylijskiej to byloby mozliwe. A co jesli tworcy inspiruja sie takimi dzielami?
Nie nalezy odrzucac zadnego pomyslu. ;D

ocenił(a) serial na 7
DearDarknessX

tak tak - Cal to na pewno drugi Doogie Howser - lekarz medycyny, który pracował już jako 16-latek ;P

ocenił(a) serial na 7
White_Rose05

No, na Wikipedii to już są po 11 odcinku. :/
No i po co tam zaglądałam?! :/

behemot7

SPOILER
wikipedia - chyba morderca przedobrzył...
no nie wiem co powiedzieć, wysyp straszny...
i zniknął wakefield a główni podejrzani wciąż żywi.

ocenił(a) serial na 7
kalkala

No nie żałuje sobie. ;)
A Wakefield zniknął z listy już jakieś dwa dni temu.

ocenił(a) serial na 7
behemot7

"After watching her father's death, Abby confronts Wakefield. Meanwhile everyone becomes emotional when somebody's body is found in a bath tub and somebody turns up missing. Five people fall to ther deaths, one is not seen."

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Harper%27s_Island_episodes

ocenił(a) serial na 7
nauczycielkastylu

Uwierze, jak zobacze. ;) Z wikipedia to roznie bywa. ;)

ocenił(a) serial na 8
DearDarknessX

z wiki właśnie zniknęły info, ale pojawiła się postać Muffin-eee, o co kaman? :-)

ocenił(a) serial na 7
so_fine

nie mam pojęcia co to za Muffinek ;] muminek;p

ocenił(a) serial na 8
nauczycielkastylu

Muffinki to tez takie ciastka całkiem smaczne ;-)

ocenił(a) serial na 7
so_fine

O co chodzi z muffinem? Czemu ja go dotad nie spotkalam? A z tego co czytalam, to jest juz odrobine slawny. Gdzie jest muffin? ;/

DearDarknessX

A czy Muffin to nie jest ta dmuchana lalka Sully'ego ??

ocenił(a) serial na 7
White_Rose05

Wiec muffin jest kobieta. :0 Ten serial jest pelen tajemnic. ;D

DearDarknessX

Ja się nie sugeruję żadnymi informacjami z Wikipedii, przed chwilą weszłam i Shane był zaznaczony jako killer w 2 odcinku... I ile w końcu ma być odcinków, bo ta informacja też sie co chwilę zmienia: raz jest,że 13 a raz że 14 ?

ocenił(a) serial na 7
White_Rose05

Wikipedia sie nie zna. ;) I czasami tez klamie. ;)
Mialo byc 13 i jak dotad producenci nie oglosili, ze maja tego wiecej.

ocenił(a) serial na 7
DearDarknessX

obawiam się, że przez fakt, iż na forach wrze od spekulacji na temat przyszłych wydarzeń na wyspie i nowych pomysłów na losy bohaterów - to twórcy HI pomyślą o kolejnej serii i zacznie się robić tak jak z Prison Break - miało być 12 odcinków w 1 serii a zrobiły się głupie 4 serie i denne zakończenie ;]

ocenił(a) serial na 7
nauczycielkastylu

Jesli nie bedzie kolejnych serii, czy czegos o losach bohaterow, to sie zalamie. Moga pokazac wczesniejsze losy, zreszta niewazne, byle co. ;) Jesli nie, to bede musiala zdobyc jeszcze raz wszystkie odcinki, bo niestety do 8 odc. po obejrzeniu kasowalam. I bede ogladac cala serie od nowa, co tydzien. ;)

ocenił(a) serial na 7
DearDarknessX

hahaha! ja zrobiłam identycznie!!! usunęłam 8 odcinków po ich obejrzeniu, a potem żałowałam!!!

nauczycielkastylu

Tak. w Tunelu na pewno był Wakefield. To nie on zabija.
Próbowal się dostać do Abby i z nią porozmawiać. Ale chciałto zrobić tak żeby nikt nie widział, a przynajmniej nie widział go morderca.

Z resztą Wakefield, mając taki bujny życiorys musi się liczyć z tym, że nikt by mu nie uwierzył. Z pewnością będzie próbował przekonać Abby, że to nie on.

I tu rodzi się pytanie, czy mordercąjest syn Wakefielda i czy Wakefield wie w ogóle kto jest mordercą. A może będzie próbował przekonać Abby żeby mu pomogła tego mordercę znaleźć?

Mordercą jest Henry albo Jimmy.

ocenił(a) serial na 7
DearDarknessX

chcę już poznać rozwiązanie zagadki - zobaczyć 13 odcinek - ale z drugiej strony tak się wkręciłam w ten serial, że nie wiem jak będę bez niego egzystować ;P