PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 181 tys. ocen
7,6 10 1 180720
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Oglądam teraz Losta 2 raz (wreszcie bez psującego całego oglądanie lektora) i nie rozumiem jeden rzeczy. Chodzi o tego strasznego murzyna z 4 sezonu. Kim on jest? To jest Dymek? Bo jak odwiedził Locka w szpitalu, namawiał go do tego żeby poleciał do Australii na ten obóz i na koniec rozmowy walnął do niego tekstem że będzie musiał odwdzięczyć czy coś w ten deseń po czym mu się dziwie oczy zmieniły (czyli nie był to człowiek) i jeszcze ściągnął Faradaya i resztę na wyspę. Jeszce jedna kwestia - Czy Dymek też pojawił się na statku tuż przed jego wybuchem pod postacią Christiana i ukazał się Michaelowi mówiąc mu że może już iść, czy to był duch Christiana? Bo skoro i ten murzyn i tam na statku to Dymek, to o co chodzi? Przecież on nie mógł opuszczać wyspy.

Tortuga033

to pracownik Widmor'a, oj chyba dawno widziałaś Losta:) ;p i na pewno był człowiekiem, a co do 2 pytania to cholera wie:) Czaqu wie to Ci pewnie powie;p

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

@Tortuga033
Jeśli chodzi o tę sytuację z Christianem to myślę, że kiedy był na statku to byłą to jego dusza. Był jedną z tych uwięzionych na wyspie dusz ( a bardziej dokładnie to w jej magnetycznym obrębie), które pokutując nie mogły "ruszyć dalej". Pod te postaci mógł się także podszywać MiB. I dlatego m.in widzieliśmy żonę Richarda zarówno kiedy wcielił się pod nią Smokey, jak i wtedy kiedy przemawiała jej prawdziwa dusza (mówiła do Hurleya).
Co do "człowieka Widmore'a", który w rzeczywistości nazywał się Mathew Abbadon to też trudno wnioskować coś na pewno. Myślę, że był kimś więcej niż tylko człowiekiem. Podejrzewam, że mógł mieć nawet kontakty z samym Jacobem, a u Widmore'a pracował z własnej inicjatywy. Był kiedy rehabilitowano Johna, wiedział, że on trafi kiedyś n wyspę, a takie informacje mógł mieć wtedy tylko od Jacoba. Poza tym była potem taka sytuacja, że rozmawiali z Johnem i ten radził Locke'owi co ma dalej robić i zapytany o to kim naprawdę Mathew jest odpowiedział, że "jego rolą jest naprowadzanie ludzi na ich właściwą drogę", po czym później jeszcze dodał przekornie "i'm just a driver".
@Priwate_Witt "Czaqu wie to Ci pewnie powie;p" Kim jest czaqu ?

aqu32

to aqu bez Cz ;p, ale wiedziałem, że pomożesz:)
Co to Christiana to pewnie masz rację, a co to tego Abbadona to nie wiem. Zawsze myślałem, że był zawsze na miejscu gdzie trzeba było dzięki temu całemu zamieszaniu z podróżami w czasie, aczkolwiek pomimo tego, że widziałem Losta 3 razy nie potrafię tak z pamięci ustalić kolejności zdarzeń i ustalić co i od kogo wiedział.

ocenił(a) serial na 9
Private_Witt

Dzięki za info;) Losta oglądałam w TVP 1, a tam były nawet roczne przerwy między sezonami, także wiele rzeczy nie pamiętam, a do tego jeszcze nie których odcinków wcale nie widziałam (5 sezon widziałam tylko w połowie). Dlatego jak mam teraz wszystkie sezony na DVD to sobie oglądam od początku (zresztą mam zamiar jeszcze nie raz do Losta wrócić :D). Jeśli chodzi o Christiana na statku, to też myślę że to był on jako duch, bo przecież Dymek nie mógł opuszczać wyspy (no chyba że twórcy coś w tej sprawie pokręcili). Natomiast co do Abbadona, to człowiekiem w 100% to on na pewno nie był, wydaję mi się że on był trochę kimś w stylu Richarda, pracował u Widmora ale musiał mieć jakieś powiązania z Jacobem albo z MiB.
Aha,jeszcze jedna sprawa. Nie pamiętam, czy było wyjaśnione dlaczego w futurospekcjach Sun, jak ona rodzi Jin też był w Korei,ale jakby prowadził "inne" życie ?

Tortuga033

Co do Jima z tego co pamiętam to była tylko taka zmyłka i obok futuruspekcji z Sun pokazali retrospekcje z Jimmem jak pracował dla jej ojca.
Jeżeli o 5 sezon to zastanawiam, się którą połowę widziałaś:) bo wg. mnie ten sezon dobry jest właśnie w połowie, w połowie... ta gorsza cześć to wg. mnie już takie klimaty 6 sezonu. (jeżeli chodzi o poszczególne odcinki).

Private_Witt

I jeszcze jedno, nie wiem jakie miał koneksje Abbadon, ale kule przyjmował jak człowiek XD

ocenił(a) serial na 9
Private_Witt

Hehe , tylko nie zdradzaj kto go ubił ;). 5 - ego sezonu widziałam pierwszą połowę. Jeszce został mi do obejrzenia właśnie 5 i 6, jak je obejrzę to wtedy się wypowiem na temat wszystkich sezonów.

ocenił(a) serial na 6
Tortuga033

Niezrozumiałe kwestie to Ci się dopiero wysypią jak skończysz całość :)

ocenił(a) serial na 9
darek_sith

Jakbyś przeczytał całą moją wypowiedź, a nie tylko sam nagłówek to byś wiedział że Losta nie oglądam 1 raz. Także to że ten serial, ma trochę nieścisłości,czy błędów wiem już od dawna, tylko te 3 kwestie mnie nurtowały,reszta jest dla mnie nie istotna.

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

No i już się wyjaśniło kim był ten "straszny murzyn":D

Tortuga033

no to słuchamy jakie masz przemyślenia ;>

ocenił(a) serial na 9
Private_Witt

Tak jak pisaliście był pracownikiem Widmora, który "pomagał ludziom dostać im się tam gdzie być powinni" tak jak to sam powiedział, a co do Christiana na statku...to jednak był Dymek.

Tortuga033

skąd pewność, że to był dymek:)?

ocenił(a) serial na 9
Private_Witt

Bo później jak na wyspie rozbił się lot 316 to Sun z Lapidusem przyszli do wioski innych. Tam, tak samo jak na statku pojawiły się szepty i zaraz po nich w jednym z domków zapaliło się światło i wyszedł z niego (znów pojawił się po szeptach) Christian. A że ten Christian w domku to był dymek jest (chyba) oczywiste ze względu na dalszą kolejność wydarzeń.