Właśnie obejrzałem 17 odcinek drugiej serii - przyznam najlepszy odcinek to the long con , definitywnie. To było jasne że ten nowy będzie szpiegiem , ale też się zdradził kilka razy chyba nawet ( gadka o płatkach śniadaniowych w bunkrze, jakby się wygadał w kilku momentach ). W każdym razie ciekawi mnie to co zobaczyłem w dzisiejszym odcinku - mianowicie kolejna tajemnica czyli Jack w konfrontacji z sawyerem
Powiedział że nauczył się grać w pokera w tajlandii , co ciekawe bo z poprzednich odcinków widać było że poza pracą w szpitalu i kłopotach z dziewczynkami ( to co powiedziała o nim żona mam na myśli ) trudno skojarzyc że Jack tak wogóle gdzie nauczył się strzelać ? To samo tatuaż ? Tajlandia ? Na gościa z przeszłością najemniczą czy przestępczą nie wygląda, to mówi samo za siebie ...
Fajne jest to że serial zmierza bardziej w stronę hitchcockowskiej intrygi z dużą dozą niedopowiedzenia niz w stronę jakiegoś filmu katastroficznego, no ale to miało być juz w pierwszej serii a ja się dopiero w połowie drugiej tego doczekałem hyh...
Przeczuwam że w tej serii zginie rockman, a wy co myślicie o nowych odcinkach , odnośnie odcinku 16 nowy jak się zrobił pewny siebie i zaczął im ściemniać że dał im mape wprost na swoich ludzi to też wywiązała się gadka o płatkach , był chyba zdziwiony że nie mają nowych , pytał się od kiedy je mają czy jaka jest data ważności - w 17 po niewpisaniu kodu spadły zrzuty z zaopatrzeniem - jedzenie - a to znaczy jak dla mnie że inni nie wiedzą wszystkiego o eksperymencie, a mniej więcej tyle samo lub niewiele więcej - tu sie kłóci sporo rzeczy - skąd oni mają wtedy to całe lebolatorium i czemu je opuścili. Nowy tak wogóle był tam wysłany specjalnie , sam fakt że ta stara rura z francji specjalnie przybiegła , tzn dała się znaleść ( tak jak inni - widać ich tylko jak pozwolą) i powiedziała że schwytała jednego z nich ( po co ? ) Jasne koleś od samego początku ich rozpracowywał wrócił do Locke`a tylko dlatego że znał jego słabości , drążył ich wszystkich jak żuk w ... znalazł sobie tylko "najsłabsze ogniwo" i jeszcze tyle rzeczy z których locki jacki i murzyn się przed nim wygadali uuuhhh ! Normalnie wpuścili szpiega i pierwszego dnia koleś wiedział już prawie wszystko na temat ich sytuacji na wyspie
Powiedzcie co o tym myślicie!!!
teraz ciekawe co z nim zrobia? albo go zabija... albo jak znam zycie to im ucieknie...
ciekawe tez co z ta mapa na drzwiach?
mapa przedstawia rozmieszczenie bunkrów na wyspie. można "wyczytac" bunkry:
- "Swam" oraz obok liczby "4,8,15,16,23,42"
- "Flame" i pierwiastek kolejno z 16, 64 i 225 (4,8,15)
- "Medyczny" - tam gdzie Claire
- "Arrow" - ogonowcy tam byli
A mi sie wydaje, że ten niby Henry Gale nie jest jednym z nich. Abrams specjalnie przedstawia go w takim świetle. Każdy ma swoje tajemnice. Charlie narkotyki, on mógł zabić kogoś ale nie świadczy to odrazu, że jest jednym z nich ;)Sayid na zwiastunie strzela ale napewno w powietrze aby go wstarszyc więc motyw z zabiciem odpada ..
A co myślicie o tym :) ?
http://photos1.blogger.com/blogger/234/742/1600/265456454.jpg [photos1.blogger.com/blo ...]
Hmm, nie jestem pewny co do teorii, ze pozywienie spadlo w wyniku niewpsiania kodu.
Raz, ze Jake i Kate znajduja pakunek mniej wiecej w tym samym czasie w ktorym dzieja sie 'te' rzeczy w bunkrze, nic nie wskazuje, ze spadl przed momentem, rownie dobrze mogl lezec tam od kliku godzin. Takie zrzutki moga odywac sie periodycznie.
Dwa, to nie wiemy czy kod nie zostal wpisany. Cos sie stalo, ale koles podszywajacy sie pod Gale'a, nie mialby powodu nie wpisywac kodu. Jesli inni chcieli zeby kod nie byl wpisywany, to mogli dostac sie do bunkru kiedy byl w nim tylko Desmond, i wtedy juz powstrzymac go przed wpisaniem kodu.
Ciekawi mnie, czemu przepadl watek bunkru medycznego? Jest to troche nielogiczne. Takie odkrycie a tu ani Kate ani Rousseau ani Claire nic nie wspominaja pozostalym rozbitkom.
to nawet ciekawe jest. A nie intryguje Was to, ze ci inni z jakiegos powodu chca zdobyc liste pasazerow i po co im to ...
Pozdro
wg mnie ten cały henry w jakiś sposób wyszedł z bunkra no i jedzenie się tam znalazło, jezu to trochę nie ma sensu...;P... ale on nie jest chyba tak do końca jednym z nich...
Druga seria jest jeszcze bardzoej pokręcona niż pierwsza, niby jakaś zagadka się rozwiązuje, a jednak po niej pojawiają się 3 nowe i tak wkółko, dużo rzeczy się jakoś kończy bez wyjaśnienia jakby nagle o tym wszyscy zapomnieli... i mam nadzieje że Kate będzie z Jackiem, nie wiem nawet czemu, ale jakoś tak od początku mi oni do siebie pasowali :)
Po obejrzeniu 17 odcinka przyszła mi do głowy pewna myśl, w 14 odcinku Locke spóźnił sie z wpisaniem kodu, a w 15 bunkier "the others" wygląda jak opuszczany w pośpiechu, moze to ma jakiś związek? Ja wymyśliłam taką teorię(trochę naciągana), że niewpisanie kodu daje znak ludziom, którzy nadzorują projekt Dharma, że coś idzie nie tak, a że projekt był nielegalny, może zaczynają go w pewien sposób niszczyć, by nikt się o nim nie dowiedział. Troche naciągane wiem, ale na razie tylko to przychodzi mi do głowy:P:] A co do zrzutu, takie zrzuty muszą być raczej regularne, żeby ludzie w bunkrze nie umarli z głodu, więc to, że nie wpiszą kodu raczej tego zrzutu nie powoduje, bo tak to po co w ogóle wpisywac kod-dostawali by jedzenie co 108minut:]
A co do mapy http://www.sg1.pl/kwiatek/mapa.jpg [www.sg1.pl/kwiatek/mapa ...] tu jest dosyć wyrażnie ta mapa "ropracowana", chociaż powstają wątpliwości co do przetłumaczenia zdań w języku łacińskim, http://forum.gwrota.com/index.php?showtopic=5549 [forum.gwrota.com/index. ...] forum o tej mapie:]
P.S. To, że Clarie i Kate już drugi odcinek milczą o nowym bunkrze, zaczyna być naprawde irytujące, ale w Lost, to oni rzadko sobie coś mówią, wciąż są nieufni(po prawie 2 miesiącach:P)
P.S.2 Nie wiem, czemu, ale wydaje mi się, że człowiek podający się za Henry'ego nie jest innym, juz prędzej zmiennikiem Desmonda, lub człowiekiem z przeszłością, ewentualnie zbuntowanym "the others". Po prostu wydaje mi się, że jakby był innym to by uciekł w 17 odc-miał szansę(no chyba, że był pewny, że takiemu Sayidowi nie zachce się odkopać grobu i wciąż miałby alibi), poza tym zapamiętał kod zadziwiającą szybko;), ale myślę, że cała sytuacja z fikcyjnym Henrym wyjaśni się już w odcinku 18:] w tym momencie zaprzeczyłam sobie, ale co tam:P - uff, ale się rozpisałam:]
Według mnie niby Henry jest jednym z innych gdyż w zwiastunie zdaje się kanadyjskim mówi coś o tym brodaczu. Na pewno nie zginie on w 18 bo jest w obsadzie do 19. Też wydaje mi się że im ucieknie.
O tym że to wszystko dzieje się w podświadomości Hugo zaprzeczają sami twórcy... http://lost.az.pl/index.php/teorie-oficjalnie-zdementowane-przez-autorow/ [lost.az.pl/index.php/te ...]
a co do zrzutki z powodu nie wpisania kodu to jest bezsens, bo Desmoud (czy jak mu tam, ten co wpisywał kod wczesniej) myślał ze nie może wyjść na zewnątrz bo ziemia jest skażona czy jakoś tak.
Mnie najbardziej zastanawia jedno, czemu niektóre osoby się już widziały przed katastrofą ?? przypadek?? na przykłąd Jack i Desmoud, Hugo i Lilly jest chyba jeszcze kilka innych przykłądów, ale już nie pamietam.
Tak samo, po co "innym" jest tak bardzo dziecko ?? jakiś rytuał robią czy co ??:P (żart) , a może wiedzą o czymś co ma nastąpić ... ??
trochu mi to przypomina motyw z filmu Triangle (jak ktoś oglądał) że jest to trójkąt bermudzki, i poprostu ludzie w to wpadają np. Samolot pasażerski, samolot z narkotykami (tutaj mnie trochu zbieg okolicznosci dziwi że ten samolot spadł na wyspe na której by Eko), balon.
Pewne jest to że wiele sytuacji zostanie bez rozwiązania, bo żeby to zrobić musiało by być chyba z 10 sezonów, bo oczywiscie jest możliwosc ze zrobili by to w wersji skróconej :)