PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 180 tys. ocen
7,6 10 1 180320
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

w sumie nie wiem jak zadać to pytanie :P
Kiedyś byłam mega fanką Lost, siedziałam godzinami oglądając kolejne odcinki, odliczałam dni do następnych.
Później przyszedł bodajże 4sezon i mi wena zdechła. Fakt że może to kwestia którejś tam przerwy w emisji i trudność ze wkręceniem się na nowo ale serial zrobił się jakiś taki..... nudny. Nie rozumiałam kompletnie co się dzieje. Ale tak totalnie się wszystko zaplątało że już nawet ciekawe nie było - ot popatrzeć żeby odznaczyć że zobaczone i może kiedyś się znowu rozkręci. ale te skoki w czasie mnie dobiły :/

teraz znowu zaczynam. Kończę pierwszy sezon (znowu jestem zakochana w serialu) i tak się zastanawiam czy to się ogólnie wszystko w jakąś całość skleca (czy po prostu zatrzymać się znowu a nie mordować ze zrozumieniem?) Oczywiście bardzo proszę o nie spojlerowanie bo ja bardzo uważna byłam żeby zakończenia nie poznać - skoro mam szansę dojść do niego samodzielnie to bardzo bym chciała zostać zaskoczona :)

Chcę wiedzieć tylko to czy to się wszystko w całość układa i czy wystarczy przebrnąć np przez 4sezon żeby znowu się ciekawie zrobiło (szczerze to to że to 4był to tak strzelam - wiem że jakiś statek tam był i część była w normalnym świecie..... nie no nie mam pojęcia o co chodziło :P )

ocenił(a) serial na 10
Deddlith

Technicznie rzecz ujmując to bunkier "implodował" ;] Czyli zapadł się do środka masy odrzucając "powłokę" na zewnątrz, w tym naszych rozbitków.

ocenił(a) serial na 9
aqu32

znaczy bunkier i wszystko w nim rozwaliło, tylko ludzie dziwnym trafem przeżyli? :> przecież sama fala uderzeniowa powinna ich zmieść (że o locie i zderzeniu z ziemią nie będę wspominać :P ) i to nie ważne czy implozja czy eksplozja.

no ale nic to, skoro całą Wyspę można przesunąć, podróżować w czasie itp to ja się takich pierdół czepiać nie będę :P

ocenił(a) serial na 10
Deddlith

Raz, że jest to dość dziwna wyspa rządząca się swoimi dziwnymi prawami ;] (dla przykładu ludzie tutaj szybciej się leczą) - później zrozumiesz dlaczego.
Dwa, Desmond po implozji dla przykładu odnalazł się w dżungli nagi - on, jak widzieliśmy to w odcinku "Flashes Before Your Eyes" nie doświadczył tej implozji na sobie, tylko oddziaływanie na bardzo źródło silnej energii magnetycznej przeniosło go w czasie ;)
Co dokładnie stało się z Johnem, Eko czy Charliem trudno powiedzieć, bo oni sami tego nie wiedzieli ;] Po prostu ocknęli się po jakimś czasie w dżungli.
Po trzecie implozja wcale nie niesie ze sobą dużej fali uderzeniowej - rozbijałaś kiedyś zwykłą żarówkę? :D - to jest przykład implozji

ocenił(a) serial na 9
aqu32

ja już o Desmondzie mówić nie będę bo to co się z nim stało dokładnie wpisuje się w moje wyobrażenie o Wyspie. przecież po co miałoby go zabić skoro mogło przenieść w czasie i przestrzeni.

Dlatego serio, nie dziwię się takim szczegółom.

No i żarówka a bunkier to trochę inna skala. Ale skoro "wciągnęło" bunkier to powinno też i ludzi. Bo przecież oni w środku byli. No ale nawet gdyby ich wywaliło to samo uderzenie zabić powinno.

No ale nie wnikam, prawa fizyki widać tam nie działają (albo faktycznie ich z tego bunkra nie wywaliło tylko np magicznie przeniosło jak Desmonda :P ) ale do tego zdążyłam się już ogólnie przyzwyczaić :)

To to dlaczego się leczą będzie wyjaśnione? Myślałam że ma mi wystarczyć to, co ten guru na pustyni mówił - jak opowiadał Rose o tych punktach mocy czy coś takiego.

Deddlith

Ja myślę, że Desmond i reszta osób z bunkra być może po prostu teleportowali się na zewnątrz, tzn. przenieśli się dzięki energii elektromagnetycznej, której oddziaływanie w tym momencie było już bardzo silne.
A Desmond - dżunglowy ekshibicjonista to już motyw czysto humorystyczny :)

ocenił(a) serial na 9
selene85

Najbardziej mnie wtedy rozwala reakcja Hurley'a :)

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

Hurley ogólnie jest rozbrajający :)

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Eeee...?

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

S6E06 - "Sundown"

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Ok, I get it ;)

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

ja nie wiem czy to znak czy co.... znowu doszłam do 5sezonu i przerwa :/
a dlaczego?
włączyłam lapka, on zrobił pufffffffffffffff i się więcej nie odezwał. Teraz jest na diagnostyce ale małe szanse ze uda się go naprawić. a na nowego póki co mnie nie stać :/
kurcze no :/ koniec semestru, ja mam tysiące zaliczeń, serial mi się rozkręcił a tu takie coś. Mam przeogromną nadzieję ze jednak uda mi się moją zabaweczkę uratować :/

ocenił(a) serial na 10
Deddlith

Zawsze masz jeszcze pobliską wypożyczalnię i możliwość obejrzenia na domowym odtwarzaczu DVD ;)

ocenił(a) serial na 9
aqu32

szczerze to nie widziałam już dawno żadnej wypożyczalni. kiedyś było mnóstwo ale popadały.

Najlepsze jest to że ja mam 5sezon na DVD. wszystko fajnie-format .avi. itp. ale to było nagrywane wieki temu i teraz na odtwarzaczu już nie pójdzie, bo coś nie pasi. więc tylko komp.
beznadziejne są te cuda z kodekami :/

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

Jakby to powiedział Locke - coincidence or fate? Heh

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

przeznaczenie :)

okazało się że płytka z sezonem 5śmiga na DVD :)
Przebrnęłam przez skoki w czasie - które faktycznie super się okazały :)

ad starania się rozwikłania zagadki..... nic mi się już nie klei i nawet cienia pomysłu nie mam. Dlatego się w tej kwestii poddałam i cieszę się akcją. Chociaż z tą Dharmą to już kosmos - no i jak on to zamkną po tej akcji z młodym Benem.... no nic.. nie kombinuje tylko oglądam :) chociaż zaraz znowu odpoczynek bo wyjazd majówkowy w totalną dzicz bez prądu i internetu :)

ocenił(a) serial na 10
Deddlith

"Przebrnęłam przez skoki w czasie - które faktycznie super się okazały :)"
No i było się tak bać tego jak serial pokierował się po trzecim sezonie? ;)

ocenił(a) serial na 10
aqu32

Te skoki w czasie, przynajmniej dla mnie, były najlepszym elementem końcówki serialu!
Skądinąd jestem miłośnikiem filmów o podróżach w czasie, więc ta ocena to akurat nic dziwnego . . .

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Dlatego piąty sezon jest najlepszy

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Popieram ;) To najszybszy, najbardziej konkretny sezon, który świetnie balansuje pomiędzy udzielaniem odpowiedzi, a stawianiem nowych pytań.

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Jest najlepszy bo:

- ma podróże w czasie
- wplatają się one w przyszłość i przeszłość wyspy
- La Fleur i Dharma oraz cała reszta
- ej-bomba
- historyjka z kompasem i kulą w nodze
- młody Ben
- Sayid spotyka młodego Bena
- Kate go zresztą dzielnie ratuje
- lata 70-te na wyspie (Dharma - super)
- przesłuchanie Oldhama
- zagmatwanie w czasie Hurley i Miles
- Radzinsky
- dr Chang
no i oczywiście:
- incydent

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Dodałabym jeszcze
- Faraday oraz motywy z jego matką i ojcem

Najbardziej mi się podobały te przeskoki w czasie. Stoją sobie spokojnie na środku Wyspy, a tu naglę błysk i...PUF nie wiadomo gdzie ich przeniosło czy do przeszłości, czy do przyszłości, a może są w teraźniejszości, tu się pojawiają Othersi, tu znowu niektórzy zaczynają się sami przenosić w czasie. No jednym słowem totalna rozpierducha i chaos ( w pozytywnym znaczeniu tych słów).

Drugą rzeczą która mi się bardzo podobała było właśnie trafienie bohaterów do lat 70 (lubię klimaty tych lat, a właściwe klimaty przełomu lat 60/70) i cała ta próba wiedzenia normalnego życia wśród inicjatywy Dharma. No i tu między innymi związek Juliet i Sawyera, rozterki Milesa, śmieszne akcje z Hugo itd.

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Tak, tak . . .

Przeskoki w czasie, przeszłość mieszająca się z przyszłością, wplatanie właśnie tej przeszłości w przyszłość wyspy itp.
Dla mnie, jako faceta, oczywiście klimaty lat 70-tych, UHF lub VHF łokis, w motoryzacji - te sidżeje i ogórki, ośmiościeżkowce, no - generalnie odjazd!
Zabrakło tylko trochę VHSa albo Betamaxa - to by dopiero było!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Dla mnie z kolei jako dla osoby kochającej muzykę, to ucieszył mnie taki mały, miły akcencik kiedy Hugo (nie pamiętam czy z Milesem, czy bez) jedzie sobie Vanem przez dżunglę a w radyjku leci "It Never Rains in Southern California".

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

http://lostpedia.wikia.com/wiki/It_Never_Rains_in_Southern_California
http://www.youtube.com/watch?v=XqMEEvmfyQU

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Zgadza się

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Brakło tylko The Eagles, Lynyrd Skynyrd, The Mamas and The Papas i Cata Stevensa!
Śmietanka z wisienką!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Ja tam chętnie bym usłyszała Jefferson Airplane

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Tak, szczególnie ich szlagier, ten co go Carrey śpiewał :))
http://www.youtube.com/watch?v=VhtIydTmOVU

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Haha Telemaniak, dobry film swoją drogą.

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

dobra, "przetrwałam" sezon 5 i jestem.... przezachwycona!

akcja zapierdziela jak dzika ale też jakieś to wszystko jest logiczne. no i jakiś taki urok pierwszych sezonów powrócił (a może się tak zmodyfikował że teraz mi się podoba co innego?) ogólnie oglądałam z rozdziawioną japą i tylko się zastanawiałam "bosssshe co oni palili jak to wymyślali?"

teraz sezon 6, czyli finiszujemy. wymarła mi już połowa ekipy i za cholere nie czaję tych równoległych rzeczywistości (chociaż już przywykłam na tyle, że nie marudzę zawczasu i czekam co będzie) szkoda tylko że pokończyły mi się płyty i muszę działać online i nigdzie nie mogę znaleźć wersji bez lektora (oki, nie mogę znaleźć w sposób łatwy czyt. na popularnych serwerach) a że od czasu spalenia się mojego laptopa działam na trupie, to tego typu poszukiwania są mordęgą :P

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

Ja tylko wiem skąd można ściągnąć z napisami.

A tak z ciekawości to...
Którego/których bohaterów najbardziej lubisz?

Deddlith

Czy ma sens? Nie wiem właśnie obejrzałem ostatni odcinek 6 sezonu i muszę powiedzieć że to jeden z lepszych seriali jakie widziałem ;D Miałem o tyle szczęście że cały serial obejrzałem w jakieś trzy tygodnie a nie jak normalni widzowie co tydzień czy tam co ileś jeden odcinek . Nie wspomnę o przerwach między sezonami . Końcówka mi pasuje nie spodziewałem się takiego finału ale jak najbardziej mi odpowiada :D Ma ten serial coś w sobie że ciągnie do niego chociaż czasami był absurdalnie głupi i zastanawiałem się czy nie przeskoczyć paru odcinków :( Ale wytrwałem i jestem zadowolony .

ocenił(a) serial na 10
roman892

Lost w 3 tygodnie ? W życiu nie nazwałbym tego "szczęściem" ;]

ocenił(a) serial na 9
aqu32

Ja jak ostatnio oglądam po 3 odcinki dziennie (wyłączając weekendy) to mnie zeszło w miesiąc.
Ja tam wolę sobie wydłużać jak najbardziej się da oglądanie :D

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Ja od lutego oglądam całość od nowa po jednym odcinku dziennie. Ostatni wypadnie mi 23 maja, czyli w rocznicę zakończenia serialu. Dobry motyw ;)

ocenił(a) serial na 9
MatiZ_3

Hehe, ja wolę oglądać o letniej porze bo wtedy lepiej się czuję ten lostowy klimat.

ocenił(a) serial na 10
MatiZ_3

edit: sorry, nie to okienko ;]

ocenił(a) serial na 9
aqu32

nie no ja wymiekam z takim tempem. juz mnie trafia ze ogladam i ogladam a dalej konca ne widac ale to raczej z ciekawosci zakonczenia. wiem ze pozniej tesknic bede :p

a ad ulubionych postaci....
kurcze, ciezko wybrac :) zwlaszcza po smierci mojego najulubienszego Charliego ;P
ale moze tak: Sawyer oczywiscie - tak z kobiecej przewrotnosci :P
aaaa i Keamy i Pan Eko ze wspomnienia :)
Said i Richard tez sa fajni

na tym etapie to ja bardziej mam postacie ktore mnie denerwuja. od 4sezonu nie moge zniesc Kate ktora wiecznie sie miota z mina zgwalconej sarenki ;/
Desmonda jak nie lubilam, tak mi zostalo (przynajmniej wreszcie gdzies sie zapodzial)
Kurcze lubie Faradaya ale nie dosc ze ma beznadziejne nazwisko (nie lubie takich nachalnych aluzji) to nie moge sie pozbyc wrazenia mansona. tak mi ten aktor mocno zapadl w pamiec w Helter Skelter (ktory to film notabene polecam :P )

aaaa no i Lock jak zawsze mnie przeraza (chociaz mi go szkoda) a z nowu Lapidus jest taki...... taki niepozorny ale kurcze, lubie go :)

nie..... nie umiem powiedziec ktora postac lubie a ktorej nie. to chyba urok tego serialu ze bohaterowi sa totalnie zroznicowani i nie sa czarno-biali. no i maja bardzo rozbudowane charaktery

to zem sie rozpisala..... sorki wielkie za brak polskich znakow (i ew bledy) ale dalej nie mam normalnego kompa a ten z ktorego pisze swoje najlepsze lata ma daleeeeeeeeeeeeeeko za soba :)

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

"nie..... nie umiem powiedziec ktora postac lubie a ktorej nie. to chyba urok tego serialu ze bohaterowi sa totalnie zroznicowani i nie sa czarno-biali. no i maja bardzo rozbudowane charaktery"

Tak dokładnie, to jest jeden z wielu plusów tego serialu.
Każdy może znaleźć kogoś dla siebie, że tak to ujmę :D

Tortuga033

Ja to chyba grubaska :D Tak gruby będzie ok .Zawsze spoko :D Said też był dobry ale jakoś pod koniec mnie trochę denerwował . Zrobili z niego jakiegoś bezmózgiego zabójce :( A jeżeli chodzi o płeć piękną to zdecydowanie blondyneczka :)

ocenił(a) serial na 9
roman892

Dokładnie, postać Sayida trochę spieprzyli na koniec.
Hugo jest spoko,ale nie jest moim faworytem.
Która blondyneczka? Ja z babek to zdecydowanie najbardziej lubię Juliet.

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Ja też. Serial zrobił się jakiś pusty bez niej.

ocenił(a) serial na 9
MatiZ_3

no właśnie na Saida tak patrzę przez palce bo teraz jakiś taki średnio ciekawy jest ;/
a Juliet jakoś tak nigdy nie lubiłam, w 5sezonie się odczuliłam lekko ale i tak coś mi nie leży. tak tylko patrzy ciągle wielkimi, proszącymi oczyma......

kurcze, czyżby sucza zawiść mi się włączyła że mi żadna postać damska nie leży? :P

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

Ja ją właśnie lubię za te wielkie niebieskie oczy i ten jej "ciepły" wyraz twarzy.

Tam ogólnie kobiet jest mało, a te co są to nie są takimi mocnymi charakterami jak faceci.

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

nie wiem czy to ja mam jakiś gorszy czas czy 6sezon jakiś taki z d* jest? do odcinka o Saidzie to się chyba z 6razy przymierzałam. O Benie to chyba więcej "posłuchałam" niż patrzyłam w monitor..... 5była supr- akcja zapierdzielałam jak szalona. a tu, niby finał a jakoś tak bez polotu :/ nawet mnie specjalnie nie ciekawi co będzie w następnym odcinku :/

rozkręci się to jeszcze jakoś? niby 10 do końca została

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

Po mojemu to 6 sezon w pewnym momencie się rozkręca, ale nie potrafię powiedzieć który to dokładnie moment.

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

>>> SPOILER <<<

Ten jak wchodzą wszyscy do kapliczki ]:-[]

ZSGifMan

Dopiero? To ostatnie minuty serialu.Sądze że wcześniej się rozkręca akcja. np walka Jacka i MiBa

ocenił(a) serial na 10
neta97

Przecież z jego strony to był sarkazm ;]

aqu32

spk : )