PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 180 tys. ocen
7,6 10 1 180320
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

w sumie nie wiem jak zadać to pytanie :P
Kiedyś byłam mega fanką Lost, siedziałam godzinami oglądając kolejne odcinki, odliczałam dni do następnych.
Później przyszedł bodajże 4sezon i mi wena zdechła. Fakt że może to kwestia którejś tam przerwy w emisji i trudność ze wkręceniem się na nowo ale serial zrobił się jakiś taki..... nudny. Nie rozumiałam kompletnie co się dzieje. Ale tak totalnie się wszystko zaplątało że już nawet ciekawe nie było - ot popatrzeć żeby odznaczyć że zobaczone i może kiedyś się znowu rozkręci. ale te skoki w czasie mnie dobiły :/

teraz znowu zaczynam. Kończę pierwszy sezon (znowu jestem zakochana w serialu) i tak się zastanawiam czy to się ogólnie wszystko w jakąś całość skleca (czy po prostu zatrzymać się znowu a nie mordować ze zrozumieniem?) Oczywiście bardzo proszę o nie spojlerowanie bo ja bardzo uważna byłam żeby zakończenia nie poznać - skoro mam szansę dojść do niego samodzielnie to bardzo bym chciała zostać zaskoczona :)

Chcę wiedzieć tylko to czy to się wszystko w całość układa i czy wystarczy przebrnąć np przez 4sezon żeby znowu się ciekawie zrobiło (szczerze to to że to 4był to tak strzelam - wiem że jakiś statek tam był i część była w normalnym świecie..... nie no nie mam pojęcia o co chodziło :P )

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

no i czy będzie odpowiedź skąd te miśki polarne się wzięły bo to mnie zawsze strasznie ciekawiło :P

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

Przecież to już jest wyjaśnione w 3 sezonie! I tutaj też już to było tłuczone milion razy.

Tak, później się to wszystko zaczyna pomału składać w jedną całość,ale nie licz na to że wszystko zostanie wyjaśnione.

ocenił(a) serial na 10
Deddlith

A mnie te skoki w czasie się właśnie bardzo, ale to bardzo podobały!

A sezon 4 faktycznie trochę męczący - strasznie dużo nowych wątków wprowadzali i się wszystko jakoś strasznie gmatwało . . .

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Dla mnie 4 i 5 sezon jest najlepszy
-przeskoki w czasie
-akcja z Keamym
-dochodzi Faraday,Miles,Charlotte,Lapidus
-dużo akcji i ogólnie kompletna rozpierducha, którą uwielbiam heh

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Dla mnie najlepszy to 5-ty!
A Keamy był niezły, nie opierniczał się koleś! No i Naomi, taka czekoladka smakowita.
Z tej czwórki, którą wymieniasz, tylko Lapidus jakaś pipa taka był, nic zupełnie nie wprowadził ciekawego swoją jakby zapijaczoną osobą!
No cóż, jak coś ciekawe się pojawiało, to raczej nie na długo!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Ona miała jakaś dziwną tą cerę, taka jakby brudna była..ale zdecydowanie była ładniejsza od Charlotte.
Eeee Lapidus to żadna pipa,od taki zapijaczony, podstarzały luzak. Taki charakter na Wyspie też się przydał, bo kto im dupska woził z miejsca do miejsca? :)
No tak, ale mi ten kocioł się właśnie podobał

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Mnie najbardziej irytowało to, że jak się już wydostali z wyspy, to momentalnie zaczęło się w kółko pieprzenie i mega ciśnienie, że muszą na nią koniecznie wrócić!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Ja się właśnie cieszyłam że na nią wrócą i wkurzało mnie jak ktoś robił problemy, patrz Kate (no ale wiadomo że widz wie więcej od bohaterów).

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Tak, sam powrót na wyspę i jego okoliczności okazał się rewelacyjny, był koniecznością no bo niby co dalej?
Tylko fakt, że ledwo wyjechali a już po chwili maglowanie o konieczności powrotu!

ocenił(a) serial na 10
ZSGifMan

EDIT : wymazuję wszystko co napisałem ;] Bo przez niedopatrzenie pojawiły się tam spojlery, o których nie pisanie prosił autor tematu.

ocenił(a) serial na 10
aqu32

A co tu napisałeś? Nic nie widziałem . . .
Poza tym jakie spoilery? Kto by sobie nimi tu głowę zawracał!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Chyba nie ma nic gorszego od fanatyków.
To taki mały offtop i dygresja po skrytykowaniu Angeliny Jolie;)

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Chyba jednak nie taki mały, bo bladego pojęcia nie mam o czym piszesz ;)

ocenił(a) serial na 9
aqu32

Nie ważne.

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

ja bym sobie zawracała bo dopiero kończę sezon 1 :P a przy okazji dowiedziałam się że 3też chyba jakoś średnio oglądałam :P ale fajnie że mi się niedźwiadki wyjaśnią :)
ja ogólnie dobrze śledziłam akcje do czasu tej operacji. później to tak tyle o ile więc się totalnie pogubiłam.

dzięki wielkie za wyjaśnienia. teraz będę miała fun z dopasowywaniem sobie tego co oglądam z tym co piszecie. bo oczywiście nie mam bladego pojęcia o jakich postaciach mowa :) no i wnioskuję że chyba chyba jednak warto oglądać - może jak sobie będę wszystko na bieżąco oglądać to się w fajną całość wpisze. a nie to co kiedyś że jeden odcinek, później czekanie na następny, ja w tym czasie już zapomniałam co było w poprzednim i tak w kółko.

no i dzięki wielkie za niespojlerowanie :D

ocenił(a) serial na 10
Deddlith

A, to rozumiem.
Dobra rada - nie wchodź tu więcej!
Na te fora, dopóki nie obejrzysz wszystkich odcinków 6-ciu sezonów, bo jeszcze przypadkiem i niechcący dowiesz się jak się serial kończy!
I o co w nim chodzi.
Bo . . . bo to mocno eksploatowane tematy.

Pozdrawiam i miłego oglądania.

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

GifMan dobrze ci radzi;)
No chyba że nie będziesz czegoś rozumieć, to wtedy możesz tu śmiało "walić".

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

nooooo staram się być uważna i dzięki temu przez tyle czasu nie poznałam jeszcze zakończenia :D bo w sumie wiedziałąm że kiedyś się zbiorę do serialu jeszcze raz :)
tak czy siak dzięki wielkie za info (ad spójności serialu).
no i pewnie że będę pytać jak czegoś nie będę rozumiała, chociaż mam nadzieję że tym razem kwestię przeskoków jakoś ogarnę :D
dzisiaj finał sezonu 1 :D

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

Miłego spędzenia czasu na Wyspie w takim razie ;)

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Jakby co . . .
Już My z Tortugą Ci tu wszystko wytłumaczymy ;)
I przekabacimy na Naszą stronę!

( taki żarcik oczywiście )

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Raczej bardziej bym liczyła na Selene, bo ona to ma łeb do tego wszystkiego.
Widzisz że ja nawet nie pamiętam niektórych postaci.

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Tak, oczywiście.
Ja też pamiętam te, które chcę pamiętać i jakbyś mnie zapytała o kilka też bym paru nie skojarzył.

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Przy takiej ilości bohaterów to nie idzie wszystkich spamiętać (zwłaszcza jeżeli ktoś nie był zbyt ważny)

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

ostrożnie zaglądam :)
spoko, ja teraz na bieżąco będę więc w razie czego przypominać mogę :)
dziś zaczynam drugi sezon. kurcze schron otwarty - nie lubię tego schronu. Moja najulubieńsziejsza postać tam zginie - od tamtej pory duuuuuużo uroku serial stracił. Słyszałam że rzeczona osoba nie wraca pod koniec ale zawsze warto żyć nadzieją :P

Ale powiedzcie mi tylko - zakończenie jest jakieś "wow"? Bo pamiętam te wszystkie spekulacje z początków: że zakończenie było ustalone od początku i miało w fotel wbijać. będzie szok?

ZSGifMan na Waszą stronę czyli na którą? :>

ocenił(a) serial na 10
Deddlith

" ZSGifMan na Waszą stronę czyli na którą? :> "
- na Naszą czyli:
NA CIEMNĄ STRONĘ ! ! !

Jak przejdziesz do Nas - będziesz razem z Nami rozprawiać się ze "słodzikiem i landrynkami" !
Będziesz: "hostile" i "the other" - postrach dżungli z waty cukrowej !
]:-[]

P.S.
" Ale powiedzcie mi tylko - zakończenie jest jakieś "wow"? "
- a o to więcej nie pytaj, bo jeszcze ktoś Ci za szczerze odpowie i będziesz mogła sobie darować oglądanie.

ocenił(a) serial na 10
Deddlith

Zakończenie z pewnością nie jest z gatunku tych "wbijających w fotel", ale lepiej więcej nie zdradzać. I skoro dopiero zaczynasz drugi sezon to do finału masz jeszcze bardzo dużo czasu i fabuła zdąży tak wyewoluować, że nawet nie zdajesz sobie z tego obecnie sprawy. Ale wszytko po kolei.

ocenił(a) serial na 9
aqu32

spoko, spoko, nie chcę więcej :)
szkoda że bomby nie będzie ale co tam - ciekawa jestem jak oni te wszystkie cuda połączą ;)

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Jak rozwijam obsadę LOST na FW to tak 60-70% to patrzę i myślę sobie:
- co to za gęby do diaska?!

A im niżej tym gorzej!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

No bo są też powypisywani jacyś aktorzy, którzy występowali w retrospekcjach bohaterów, othersi itd. więc raczej ciężko ich wszystkich kojarzyć.

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

no ciężko spamiętać np pielęgniarkę która pojawiła się gdzieś tam w tle na 30s :)

a u mnie nareszcie połączenie i jest Pan Eco :) moja druga ulubiona postać :) chociaż Charliego i tak nie pobije nikt :P

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

No, Charlie jest jedną z moich ulubionych postaci, taki pocieszny gość.
Nie raz rozwala system swoimi tekstami.

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Taki "Merry" Christmas ;-))
http://www.council-of-elrond.com/castdb/merry/merry4.jpg

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

A jeszcze na dodatek tak od czapy wymyślają zawsze nazwy zespołów, zwłaszcza jakich rock'owych czy metal'owych.
Ten "Driveshaft" niby świetnie brzmi, ale to nic innego jak "wał napędowy" !
A u nas były "Korba", "Sedes", "Big Cyc" czy "Sex Bomba" - więc czemu nie!?

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

E tam Mery.. Mery to już przeszłość, teraz jest Charlie

Czasy ( a właściwe mały epizodzik) z metalem mam już za sobą, więc nie orientuję się w takich zespołach.

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

Big Cyc to tak średnio metalowy :P
z tym wałem napędowym to zdziwko :) chociaż jakby się bardziej zastanowić to nie jest to taka głupia nazwa :P

A Charlie będzie najlepszy niezależnie od tego że w poprzednim wcieleniu był Hobbitem :P

ocenił(a) serial na 10
Deddlith

Jak widzę jego fejs, to zawsze mi się ten hobbit przypomina!

Rock'owych i metal'owych tylko tak zaogólniłem, a polskie nazwy wypisałem takie głupkowate, niekoniecznie z tych gatunków.
A "Big Cyc" to z gatunku: "komediowy rock" !

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Też się nie orientuję, bo to dawno temu było!
Ale "Sedes" pamiętam (lata 90-te), taka głupota punk'owa, przez moment się słuchało trochę . . .

Bosz, ale to człowiek kiedyś nie miał co ze sobą zrobić, a teraz nie wiadomo w co ręce wsadzić!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

a dupa - ja mam kupę roboty a oglądam odcinek za odcinkiem durny serial :/ znowu!
Pamiętam że ostatnim razem 2pierwsze sezony w tydzień obejrzałam (przerwy były tylko na siku i krótki sen) oczywiście była to sesja :P
teraz sesji już nie ma ale jest kupa roboty a ja dzisiaj rano zaczęłam 2sezon i jestem już na 9odcinku! 9h z serialem dzisiaj przesiedziałam!

jessssu ale jestem durna. ale jeszcze tylko jeden odcinek :P

ocenił(a) serial na 10
Deddlith

HARKOROWA OGLĄDACZKA jesteś!

To był gdzieś 2005 r. ?
Ja tam pierwsze 4 sezony oglądałem jak bozia przykazała grzecznie w "jedynce" z kilkumiesięcznymi przerwami.
Potem się zrobiłem niegrzeczny i mułem ściągałem odcinki zaraz po premierach w US. Oglądałem sobie z namaszczeniem 1 odcinek na tydzień, pomimo że w pewnym momencie miałem już wszystkie.
Skończyłem wiadomo w maju 2010.
To była BARDZO DŁUGA PRZYGODA!
Kawał życia przeleciał na wyspie!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

ja zaczynałam grzecznie - premiery w TV :) w anglii wtedy przez rok siedziałam i się oglądało. ale że oglądanie w ten sposób mi kiepsko idzie (nie lubię TV) to po powrocie do Polski bezczelnie ściągnęłam wszystko z netu. miałam nawet zamiar kupić ale w UK to dvd dopiero zapowiedzią było a jak wróciłam do PL to już mnie nie było stać (w UK nie dość ze taniej to jeszcze funt ma "troszkę" inną wartość) no i w ten sposób stałam się tą niegrzeczną dziewczynką ;)

ocenił(a) serial na 10
Deddlith

Też byłem bardzo niegrzecznym chłopcem!
Filmów tyle kiedyś naściągałem, że zapchało mi trzy dyski, znajomi się rozpuścili jak dziadowskie bicze a ja . . . obejrzałem raptem z 10-15% tego wszystkiego.
Nie było czasu, cóż życie i robota.
Teraz muszę płacić za C+ i HBO a na dodatek to Donek Kondonek chce nas ugrzecznić jeszcze bardziej tak hardkorowo na siłę!
Wszystkie fileshare jakoś poznikały ostatnio!?
P.S.
Weź kup zestaw 1-6 sezonów LOST na DVD za ok. 500PLN! Bezczele totalni!
Jak to możliwe, że część filmów (i to czasami naprawdę niekiepskich) jest po 5-7 złotych na straganie czy w kiosku na bazarku,a wejdziesz do sklepu czy empiku i kur...ka 50-70 złotych za 1 DVD ! ! !

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Heh sprawdzałam kiedyś z ciekawości ile kosztuje cały oryginalny LOST . Kto im da 500 zł za płyty z serialem? Chyba debil jakiś. Później się dziwią że ludzie ściągają wszystko z internetu.
Ja oglądam za pierwszym razem w tv, to wtedy nie widziałam wszystko odcinków (nawet opuściłam połowę 5 sezonu)
a teraz mam wszystkie 6 sezonów z napisami na płytach.

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

" . . . mam wszystkie 6 sezonów z napisami na płytach. "
ŁaauuŁ! Super kolekcjonerska sprawa! Zazdroszczę!
Ja mam tylko w takim wydaniu właśnie 5 i 6, a dodatkowo 1-szy jako screen z AXN w kiepskiej kopii.
Ale mam za to OST LOST z sezonów 1-4 w mp3!
No i 13 missing pieces!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

No i po co ten sarkazm?

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Gdzie? (niezamierzony)

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Co do tego że mam LOST na płytach. Przecież wiadomo że spiracony.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Na amazon.co.uk jest teraz cały serial na blu-ray za 55 funtów czyli jakieś 300zł, niedawno kupiłem :) Pierwsze 3 sezony identyczne co u nas w sklepach :)

ocenił(a) serial na 9
Dobos

Dla mnie 300 stówy to i tak dalej za drogo.

ZSGifMan

W Empiku ostatnio sprzedawali komplet za 370 (i tak za dużo jak na nasze warunki...), ale teraz jest chwilowo niedostępny. Za to ceny blu-ray są absolutnie skandaliczne - nic dziwnego, że nie wydali na tym nośniku dalszych sezonów...
Na Allegro można kupić angielskie wydanie za ok 300zł.