potrafi ktoś wyjaśnić fenomen tej gry i czemu uważa tego średniaka za arcydzieło ?
Czemu średniakowi dajesz 7? Jakbym dał czemuś tak wysoką ocenę, to z pewnością przynajmniej bym zrozumiał za co inni mogą uwielbiać ;)
już dokładnie nie pamiętam bo ogrywałem pół roku temu i nie dokończyłem tej gry bo znudziły mnie ciągłe rozmowy z randomami a śledztwo szło bardzo ślamazarnie, zdecydowanie zabrakło w tej grze jakiegoś systemu walki który urozmaiciłby na pewno jakoś rozgrywkę dałem taką a nie inną ocenę chyba rzeczywiście ze względu na hype a nie własny osąd , powinno być 5 a nie 7
Ta gra opiera się na rozmowach właśnie. Przez te rozmowy prezentuje różne poglądy polityczne i realia świata. Tu nie tyle nawet kwestia rozwikłania zabójstwa jest najważniejsza, co odkrywanie własnej historii przez bohatera dotkniętego amnezją.
Niewiele gier tak odważnie sięga po tematy filozoficzne i polityczne prezentując je tak umiejętnie i w sposób nieinfantylny. To zasadniczo historia o ludzkiej egzystencji - szarej, brudnej, zwyczajnej.
Jeżeli liczysz na strzelanie, pościgi itp., to faktycznie się możesz rozczarować, bo tu nie na to położono nacisk.
„Disco Elysium” jest manifestem. Mi się gameplay podobał, tak samo jak pomysł na rozwijanie bohatera i fakt, że może wchodzić w rozmowę ze swoimi zdolnościami, pewnymi przedmiotami czy własnym układem limbicznym.
Fenomen dla mnie jest jak najbardziej zrozumiały i uważam, że aplauzy zbiera zasłużenie ten tytuł. Najwyraźniej nie przypadł Tobie do gustu. Tak się zdarza :)
Jeśli ta gra jest dla Ciebie średniakiem to oznacza, że nie ma świecie gier powyżej tej średniej. Może po prostu to nie jest Twój gust. Ja uważam, że gra jest wybitna, ale na pewno nie dla każdego. To gra dla osób, które czerpią satysfakcję z rozmowy z drugim człowiekiem i potrafią słuchać swojego rozmówcy. Miłośnicy emotek, skrótów typu OMG! lub WTF?! nie odnajdą się w tym nihilistycznym świecie.