PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=784009}
9,0 2,7 tys. ocen
9,0 10 1 2727
Disco Elysium
powrót do forum gry Disco Elysium

Nie jestem żadnym ekspertem w kwestii gier RPG. Przeszedłem raptem klika, zaczynałem kilkanaście. Zawsze brakowało albo czasu, albo zapału. Często też czułem się znudzony i zagubiony w ilości światów, lokacji, NPC-ów i setek zadań do wykonania. Zupełnie inaczej ma się sprawa z Disco Elizjum. Nie ma drugiego takiego RPG-a w którego świat tak wsiąkłem! To głownie zasługa kosmicznego poziomu dialogów i ich złożoności, która w niezwykły sposób zbliża tę grę do rozmów w realu!

Ale DE to także wybitna gra detektywistyczna. Połączenie tych elementów dało grę do której poziomu większość RPG-ów nie dorasta. Nie wiem ile lat i ilu ludzi rozpisywało dialogi, ale dla mnie jest to majstersztyk. Jednym z przykładów może być dialog z Miss Oranje pod koniec gry. W pewnym momencie odniosłem wrażenie, że mogę ją zapytać dosłownie o wszystko i zawsze dostanę sensowną odpowiedź! Nigdy wcześniej nie doświadczyłem czegoś podobnego w żadnej grze video. Do tego te wszystkie odniesienia do kwestii rasowych i przekonań politycznych. Wszystko bardzo mocno wybrzmiewa. Dysputy filozoficzno-egzystencjalne mogą przyprawić o zawrót głowy.

Oprawa niby 2D, ale jednak 3D - obiekty rzucają cienie. Jakby ręcznie malowanie akwarelami, ale ciągle realistyczne i stylowe. Bez fajerwerków. Bo przecież świat Disco Elizjum nie jest rajem na ziemi. Świetna ścieżka dźwiękowa autorstwa British Sea Power. Mix psychodelii, ambientu i dark disco perfekcyjne podkreśla klimat tego świata.