To było moja pierwsza gra, w którą grałem na moim pierwszym blaszaku Pentiumie 133Mhz z 16MB RAMu hehe. To było istne objawienie. Gra potęga. Mnóstwo czasu z nią spędziłem. Ta jatka była przekozacka, ten klimat, możliwość latania jetpackiem czy zniszczalne środowisko (Quake był niezniszczalny heh), humor, klimat. 10/10
Carmack pracuje dla Nasa. Ale on wiedział kiedy odejść bo jak powiedział w tej kwestii nie dało się więcej wymyślić a zostanie jego w tej branży nie dawałoby mu satysfakcji.
Romero może też miał bujny opis który miał być wielkim hitem. W jego głowie w końcu też miało być to czymś.
Daikatana była bardzo dobrze zaprojektowana pod względem pomysłów miała długą fabułę dobre projekty poziomów dźwięki więc Romero dobrze odrobił swoją pracą, tylko miała przestarzałą grafikę no cóż na to już wpływu nie miał nie miał praw do lepszego silnika.
Jest dużo większa szansa że sprzedaż swój pomysł niż że ktoś Ci pozwoli tam siedzieć i wymachiwać rękoma nad nimi :) pewnie by dostali szału, pamiętaj że większość z nich lubi pracować w spokoju.
"większość z nich lubi pracować w spokoju." - i to prawda ale też z znacznym stopniu dużo zależy od prowadzącego projektem bo jeśli człowiek dyrygujący zespołem jest bardzo cierpliwy ma bardzo miłe usposobienie do ludzi, jest pogodny, robi to profesjonalnie czyli nie bełkocze a mówi tak, że wszystko jest zrozumiałe oraz daje dużo swobody programiście to wtedy taki grafik czy programista będzie miał duży komfort w działaniu.
A mnie się marzy aby zrobić grę Blood Monolitha na silniku Unreal 4. Wszystko od podstaw. Coś jak CGI na miarę Hollywoodu. Można by było zrobić Blooda na silniku Id-Tech czyli autorskimi silniku Id-Software. Możesz sobie wyobrazić jaki to byłby bajer.
Wesołych Świąt.
CGI często moze źle się kojarzyć gdyż często zastępuje stare triki które wolniej się starzeją i często lepiej wyglądają.
Pamiętaj nie najważniejszy jest silnik lecz klimat i grywalność ostatnią rzeczą na którą ludzie patrzą to grafika.
Ceniłbym sobie wysokiej jakości desing lvli które byłyby otwarte a jednocześnie miały ciekawy wygląd.
Pokazałem Ci ten mod bo on miażdży wiekszość gier pod względem grywalności o to taki drobny aspekt o którym wiele osób zapomina czego nam najbardziej potrzeba.
Zresztą w tej pixelozie jest wielki urok wspomnień.
https://www.youtube.com/watch?v=2ZMAaWC1vqU
Zapewne tak jest, ktoś już kiedyś powiedział że pixele dodają klimatu :)
Pamiętam jak w Quake 1 udostępnili możliwość gry pod akceleracją graficzną czyli połączyli kartę graficzną 2D z 3D bo to tak kiedyś funkcjonowało, właśnie hybrydowo. Wszyscy się jarali tym na maksa za to ja grałam bez akceleracji i to najniższej rozdzielczości co mi zupełnie nie przeszkadzało oczywiście potem wraz z nadejściem nowego szybszego kompa podkręciłam grafikę do 1024 x 768 i wyżej.
Wyobraź sobie, że miałem tak samo. Odpalałem Qukae'a w pikselozie w niskiej rozdzielczości. hehe :> W OpenGLu to nie było to samo. Piksele jednak miały swój urok. :>
Zobacz jak stary Quake potrafi wyglądać z nowymi technologiami https://www.youtube.com/watch?v=vY0W3MkZFs4. A ta technologia wchodzi w standard następnych konsol w 2020 już jest to potwierdzone że PS5 będzie miało nową kartę graficzną AMD i ich procesor Ryzen.
Co oznacza znaczny przyrost mocy i że gry będą miały w standardzie ten tech.
Dla mnie to już jest kosmos zobaczcie jak to odmienia nawet taki stary silnik jak Quake 2.
Za rok Technologia zastosowana w Geforcie 2080 stanieje do tego stopnia że wejdzie w standard.
Jednak należy pamiętać że w grach grafika to jedynie dodatek są rewelacyjne tytuły w które gram a mają grafikę bardzo słabą.
: >
Tak samo Duke Nukem z tą nakładką graficzną (HD) wygląda gorzej niż oryginalny Duke.
Ta prezentacja w Quake II bardziej mi się podoba od tego w Duku. Ten mod graficzny w Duku jest nadal kiepski bo tak po dyletancku zrobiony ale ten w Q2 wygląda ciekawie ale jak sam mówisz grafika to nie wszystko bo liczy się grywalność jednak gdyby połączyć super grafikę i playability to wyszłoby arcydzieło.
Szkoda że na przykładzie Q2 bo wolałabym Blooda czy Duka Nukema.
Wiem że jesteś fanem starych gier bo ja też ale do Duka chyba już nie wrócę no chyba że wymyślą coś niesamowitego.
Ta kampania reklamowa dotycząca GeForce 2080 wygląda mi na chwyt marketingowy ale fakt że te efekty typu światło przebijające czy połysk na blokach kamiennych wyglądają fajnie ale spoglądając na chłodno to samo zobaczysz w silniku graficznym Serious Sama II starcie tak samo dobre czyli połysk na posadce i efekt odbijania się postaci w podłodze i lśniące tekstury.
Acha i jeszcze coś, odnośnie Quake 2, to nie jest tak że wrzucili nową kartę graficzną i od razu pojawiły się te super efekty bo to bzdura. Graficy musieli dopiero zrobić te efekty od podstaw więc to absolutnie jest jest kwestia włożenia karty graficznej ale o tym wiesz.
No właśnie nie zobaczysz, ten efekt który zastosowali nazywa się ray tracingiem. Aby go zastosować przebudowali Quaka na jego potrzeby.
Ten połysk w Serious samie był efektem sztuczki grafików a ten w Quaku 2 na tej prezentacji jest efektem nowej fizyki odbić gdzie padają prawdziwe źródła światła.
Nie pokazałem Ci tego Quaka bo dlatego że to sztuczka graficzna ale dlatego że ta technologia jest nowością.
Zresztą obejrzyj filmik jeszcze raz i posłucha co ten koleś gada, na odbiciu szyby widzisz naprawdę to co jest z tyłu a nie trik tak jak to miało miejsce wcześniej.
Wszystkie źródła światła zostały utworzone naturalnie i nie są to tylko rozjaśnione tekstury.
https://www.youtube.com/watch?v=IQZoeRv1xeg
Bardzo dobrze to wygląda a nawet lepiej niż Unity Engine.
Teraz to wygląda jak należy, zobacz jak wyglądała woda w Tomb Raider 1 takie kwadraciki ale miało swój urok :)
Tu nie ma znaczenia engine bo tą technologię możesz zastosować w starym enginie. Najważniejsza jest sama technologia które tworzy lepszej jakości odbicia światła no i tekstury.
TB1 nigdy nie przypadł mi do gustu wygląd postaci był okropny.
Wtedy 3d nie wyglądało najlepiej.
Większość graczy było zachwyconych starym Tomb Raiderem bo nie potrafili sobie wyobrazić jak ta gra mogłaby wyglądać lepiej jak i sama postać Lary.
Uważam że jeśli Q2 od początku nie był przystosowany do wyświetlania takiej super grafiki czyli jego kod źródłowy i silnik graficzny były niezbyt skomplikowane technicznie to w żaden sposób żadna karta grafiki tego nie poprawi nawet gdyby była na bazie plutonu.
Mówisz że to nie jest kwestia silnika graficznego tylko technologii czyli co odpowiada za takie bajery jak doskonałe foto realistyczne efekty odblaskowe, lśniące takie i owakie.
Co masz na myśli mówiąc nowa technologia? Wytłumacz mi bo jestem tego bardzo ciekawa.
Powiadasz, że jest sposób na to że można zrobić taki bajer na starym silniku więc co faktycznie zadecydowało o tym, że jest poprawa bo jeśli nie karta grafiki to może jakiś nowatorski pomysł grafików czy może język programowania.
Myślę że układy graficzne dają większe pole manewru i większe możliwości takie jest moje zdanie.
A weźmy odwrotnie zainstaluj tego najnowszego super ultra graficznego Battlefielda na starej karcie graficznej GeForce MX która swoją premierę miała jakieś ponad 20 lat temu to zobacz co będzie działo się z grafiką oczywiście nie biorę pod uwagę szybkości działania tylko samą grafikę. Ciekawa jestem jak by to wyglądało. Nie wiem czy to akurat dobry przykład ale próbuję dalej.
Co wchodzi w skład nowej technologii? Czy to jest nowa technika zrobiona przez programistów?
No robi to wrażenie. Ciekawe jak na moim RTXie 2070 Gaming od MSI poleci Batllefield 5 w FHD... :>
Gdyby ten mod powstał jakiś pół roku temu od wydania Dooma 2 czyli jeszcze w 1994 roku to pewnie gracze byliby zachwyceni i w Niebo Wzięci ale dziś to tylko starzy gacze którzy wychowali się na Doomie mogliby zgrać w coś takiego dla sentymentu. Dziś nowa generacja graczy wychowana na grach z akceleracją graficzną i na super silnikach graficznych typu Unreal 4 raczej nie zachwyciłaby się czymś takim. A więc tylko dla starych graczy. A teraz co innego...
Powiedz mi jak można wkręcić się do Filmwebu? Czyli pracować dla Was, potrzebujecie ludzi? Bo ja z nudów dostaję białej gorączki a zapewne mogę się przydać.
Nie rozumiem Nudecroft technologia powstała w tym roku a ona mówi że jakby ta technologia wyszła w czasach lat 90 to ludzie byliby zachwyceni :).
Są zachwyceni i tu i teraz ponieważ technologie czynią z tej gry coś niesamowitego. Połączenie starej gry z tym co jest nowe, zobacz ile ściągnieć mają takie mody a zrozumiesz ich fenomen.
Zresztą żadna gra nawet w ułamku nie ma tyle modów co Doom z 1993 roku.
A skąd w ogóle pomysł że Stamina pracuje dla filmwebu :), przecież to bloger.
Mam propozycję od kumpla kupić Geforca GTX 1080 za 1500 zł uważasz że warto?.
>Mam propozycję od kumpla kupić Geforca GTX 1080 za 1500 zł >uważasz że warto?.
Hmm patrzę tak na Allero i tak średnio to widzę... :>
Aaaaa , spox ; ) bo gdzieś widniała Twoja ksywka jako ci którzy współtworzą filmweb ale może się pomyliłam.
Ogólnie seria Battlefield to nie moje klimaty i choćby była Ultra Realistyczna Grafika to raczej nie zagram. Moje klimaty to Syndicate Wars, Bioforge stara gra DOSOWA, oraz gry przygodowe jak Little Big Adventure 2 czy Day Of The Tentacle oraz wiele innych podobnych.
Na tym Twoim sprzęcie Battlefield będzie śmigać w najwyższych detalach. Teraz mam podobny sprzęt do Twojego i wszystko chodzi mi jak złoto z wyjątkiem kilku modów do Command & Conquer 3 Tiberium Wars gdzie jest kilkaset jednostek na planszy i mocno mi przycina i dławi się spowalniając. Gra nie jest tak zoptymalizowana pod kątem tak dużej ilości jednostek na planszy.
>bo gdzieś widniała Twoja ksywka jako ci którzy współtworzą >filmweb ale może się pomyliłam
Bo ja dodaje informacje o grach do bazy danych Filmzjebu totalnie za darmo kiedy mam na to ochotę i chęć. Nie wiedziałaś, że tu jest taki system? :>
>Teraz mam podobny sprzęt do Twojego
Pochwalę się swoim:
MOBO: Gigabyte Z390 AORUS ELITE
CPU: Intel i7-9700K 3.6GHz 12MB BOX
RAM: G.SKILL 16GB 3200MHz Ripjaws V CL15 Red (2x8GB)
GPU: MSI GeForce RTX 2070 GAMING 8GB GDDR6
PSU: Seasonic 650W Focus Plus 80 Plus Gold BOX
SSD: Crucial 1TB 2,5" SATA SSD MX500
LCD: MSI Optix MAG241CR Curved czarny
CLR: Thermalright HR-02 - Macho Rev. B
OBD: be quiet! Silent Base 601 srebrna z oknem
KWA: Roccat Suora (ROC-12-201)
MS: Logitech M100
Głośniki: Logitech 2.1 Z623 THX Speaker System
:>
Tak bardzo się nie wgłębiam w Filmweb.
Twój Sprzęt jest bardzo dobry i oto chodzi. A za jakieś 40 lat jak będziesz próbował go sprzedać to nie będzie wart więcej niż 100 zł :D Tak było ze mną i z moim sprzętem Intel Core 2 Duo. Nikt go nie chciał teraz tylko używam go do słuchania muzyki kabelkiem przez magnetofon.
Nie za 40 za 6 lat. Tak szybko technologia się starzeje.
BTW STAMINA dzięki za info z tą kartą fakt że używana stoi za 1250 daje mi do myślenia a za 2k jest używany titanium.
Zwłaszcza jeśli chodzi o gry bo postęp technologiczny w grach idzie szybko i gdyby nie gry taki sprzęt starczyłby nam na dłużej. Gry wymuszają postęp technologiczny.
...ale chyba nie żartujesz sobie z kolegi? Bo teraz nikt nie kupuje używanych kart graficznych gdyż karty grafiki bardzo się zużywają ich konstrukcja jest delikatna i eksploatują się bardzo szybko.
Czemu mam żartować cały czas mowa była o używanej prawie jak nowej jeszcze na gwarancji.
Jak kupujesz od zaufanej osoby to jest ok. Ale sprawdzam ile powinienem na to wydać.
Czasem kupuję używaną elektronikę jak np monitor, który kosztował mnie 200 zł a mój poprzedni prawie ten sam model tylko ciut węższy kosztował mnie 2000 zł to zobacz jaka różnica w cenie.
Gdyby karty graficzne były w normalnych cenach i były tego warte to bym dawno kupił.
Niestety mamy mierną sytuację na rynku kart graficznych ceną są naprawdę nieakceptowalne.
http://www.amazon.com/Sapphire-DisplayPort-Eyefinity-PCI-Express-100-505725/dp/B 00JU4KWBE
To karta do skomplikowanych prac graficznych nie do gier ale można by było odpalić grę na niej.
Do gier najlepsza jest Geforce 2080 Titanium. Można by odpalić na niej gre ale i tak chodziłaby gorzej niż na titanium.
Poza tym jak mówię cena gra rolę dlatego obecnie pc-ty są dla mnie martwe.
I dlatego przymierzam się do kupna X BOX ONE X.
Wiele świetnych gier które są na konsole nie ma ich np PC. Jest to taki rodzaj wymuszenia na graczach aby kupili konsolę.
Mam takie wrażenie że teraz w dobie gdzie rządzą konsole będzie coraz to więcej gier na nie i z tej przyczyny potężne komputery stacjonarne z drogimi podzespołami, po prostu nie będą kupowane. Będą tylko tanie pecety służące tylko do pracy z Internetem oraz z oprogramowaniem nie dostępnym dla konsol.
Np robili test gdzie na najmocniejszej karcie graficznej grafika była bardziej sterylna niż na najmocniejszej konsoli. Zaraz ci coś pokażę.
https://www.youtube.com/watch?v=Kaow-tgVFN4
Coś niesamowitego jak to wygląda.
Wygląda bardzo dobrze, w każdym razie zachęca do gry no i do kupienia X BOX ONE X.
Tak kiedyś myślałam aby zrobić Tomb Raidera 1 z tą grafiką jak na tej pokazówce no i doszłam do wniosku że byłaby to strasznie nudna gra bo jeśli dobrze pamiętasz 3/4 TR nic się nie działo, żadnej akcji.
Grafika wygląda świetnie potrzebny jest jeszcze do tego dobry scenariusz pełen akcji.
Nie wiem czy pamiętasz TR Legend bo to była jedna z lepszych części TR i gdyby zrobić ponownie TR Legend z ta grafiką jak w Nowym TR to mogłoby wyjść z tego coś naprawdę fajnego.
Tak z innej beczki pamiętasz moment jak Duke Nukem wysrał się na jednogo z bosów gdy go pokonał?
Dziś taka scena by nie przeszła :D.
Pamiętam, to był drugi epizod na stacji kosmicznej.Ta scenka nie była aż tak rażąca w każdym razie do przełknięcia ;)
Tak swoją drogą to niezły numer z tego Duka czyli "Książę rozpierduchy". Mile wspominam te czasy.
Ja zeszczany byłem ze śmiechu jak to oglądałem. Sam boss nie był jakiś wyjątkowy ot spamował rakiety taki przekolorowany Cyberdemon z Dooma.
W ogóle Duke był bardzo podobny do Dooma pod tym względem bo w epizodzie 1 finałowym bosem był skoksany Battlelord odpowiednik Hell barona z Dooma, w akcie 2 był gość co miotał rakiety no ewidętnie się inspirowali Cyber demonem.
W akcie 3 już był inny bos dobrze że nie skopiowali masterminda bo to byłoby już za wiele.
Co wyróżniało Duka na plus to projekty map, coś tam się rozwalało coś przełączało były one wyjątkowe.
No i bronie były kompletnie inne co też było plusem no może poza shotgunem.
Nie mniej Apogiee "3d realms" robiło klony gier ID, patrz np taki Blake Stone 3d świetna gierka ale to był klon Wolfensteina 3d.
Niestety ta firma po Duku 3d robiła same szmiry, jakieś Manhatan projekty, słabe kontynuacje duka na PS2.
Nie wspomnę o grach mobilnych.
Tak jak ID potrafiło się podnieść z kolan i stworzyć rewelacyjnego Wolfensteina old blood, new order, Doom 2015.
I to wszystko stworzyć w starym dobrym duchu połączonym z nowoczesnością i wrócić do łask.
Tak 3d realms wydało takie coś https://www.youtube.com/watch?v=ouATcQfSEww&t=482s
A ID za miesiąc lub dwa wypuszcza to https://www.youtube.com/watch?v=Vp5LLVijHwk
No mimo całej sympatii wolę już sobie odpalić Rage.
Ten Boss z drugiego epizodu w Duku strzela do nas rakietami prawda? No więc strzela do nas ale w ten sposób że wybiera cel - miejsce gdzie Duke znajduje się w danej chwili a powinien wybierać miejsce gdzie Duke znajdzie się za chwilę a więc powinien wyliczyć prędkość rakiety w stosunku do szybkości poruszania się Duka. Gdyby tak ten Boss strzelał w ten sposób to Duke nie miałby żadnych szans przeżycia.
Natomiast w Quake III arena BOT przewiduje nasz ruch i strzela w miejsce gdzie za chwile się znajdziemy. BOT jest nie bezpieczny gdyż strzela nie tylko w miejsce w którym za chwilę się znajdziemy ale ale także przewiduje nasz STREJF w drugą stronę i wypuszcza rakietę raz z jednej raz z drugiej. Nie wiem tylko czy wypuszcza drugą rakietę w momencie naszego STREJFU czy robi to za nim wciśniemy strejf w lewo. To tyle o Q3
Z Wolfiego grałam tylko w Return to Castle Wolfenstein który był całkiem nie najgorszy dałabym mu ocenę 6/10.
Duke Nukem zdecydowanie zdetronizował Dooma 1,2.
Klimat w Duku wręcz miażdżył Dooma bo pokazywał środowisko takie jakie mogłoby być i zdarzyć się w rzeczywistości czyli całkiem prawdopodobne. Natomiast w Doomie to już zupełnie co innego i coś takiego co nie ma prawda bytu takie nie wiadomo co. Duke poruszał się po metropoliach, w których były kina, hotele, restauracje itp. To było coś świeżego i innowacyjnego. Świetne bronie i nastrojowe lokacje no i niebanalni przeciwnicy.
Ostatnio próbowano wskrzesić Duka oferując World Tour ale to była porażka niestety. Dużo lepszy był 4 epizod i chyba najlepszy z tych pięciu.
Przecież przeciwnicy z Duka byli kalką z Dooma w wielu przypadkach np latający wrzeszczący mózg był kopią cocko demona czyle tego pomidora co pluł pociskami.
Dzik był kopią zombie shotgunera.
Lord był odpowiednikiem skolei Hell Barona z dooma więc proszę Ciebie jaka tu świeżość?.
Lokacje z Dooma 1 a zwłaszcza z 2 są rewelacyjne do dziś nie wiem jak ktokolwiek może im coś zarzucać.
Doomguy poruszał się po odwzorowanej bazie wojskowej a Duke po miastach ale w Doomie 2 były miasta bo akcja toczyła się na ziemi.
Duke był hitem ale nie możesz powiedzieć że jaka kolwiek gra w historii zdetronizowała Dooma bo nigdy to się nie wydarzyło.
Do tej pory Duke jest uważany jako klon Dooma, przecież miał dokładnie tyle samo epizodów tyle samo map, ten sam schemat grania.
Return to The Castle był dużo lepszy niż to co tworzyło 3d Realms.
Ja nie mówiłem zresztą Wolfie Return to The Castle ale o Old Blood.
Co w klimacie Duka miażdzy klimat Dooma? Bo moim zdaniem nic. Duke dużo gada ale wcale nie jest to dla mnie zaletą bo Doomguy nic nie gadając jest bardziej charyzmatyczny.
Zresztą Duke wcale nie miał żadnego środowiska miał także zrobione gotowe mapy a że powstał później to był bardziej rozbudowany o latanie i pare funkcji.
Ale dokładnie w tym samym czasie ID Software wyzłociło mu dupę Quakiem 1 czyli takim synem Dooma.
Quake 1 został określony mianem następcy Dooma 1,2. Tak własnie określili go gracze czyli następcą Dooma.
Quake był fantastyczny pod każdym względem ale... W momencie gdy gracze po wielu latach zaczęli bawić się w tak zwany "speedrun" gra straciła urok ale ci wszyscy co grali od początku premiery mięli fantastyczne wspomnienia z tej genialnej gry jaką był właśnie Quake.
Przyznaję Ci rację że twórcy Duka Nukema wzorowali się na Doomie. Jednak 3D Realms zrobiło coś czego nikt się nie spodziewał a mianowicie coś co gracze pokochali a więc fantastyczny klimat, oryginale bonie a przeciwnicy choć w pewnym sensie podobni do doomowego to jednak diametralnie inni i o wiele bardziej zabójczy.
Pamiętajmy też o wszechobecnej względności a więc relatywizmowi, który działa w ten sposób : Jeśli twoją pierwszą ukochaną grą był Duke to potem Doom już tak cię nie wciągnie natomiast gdy po raz pierwszy zagrałeś w Dooma to Duke cię nie porwie.
Mnie porwał, ale chodzi o to że Doom zawsze był atrakcyjny w swoich czasach.
Jednak Duke 3d to gra niemalże idealna więc też w to grałem jak opętany.
Klimat inny Doom ma rewelacyjny klimat piekła, Duke ma takie prześmiewczy ale i mroczny klimat kosmitów, Quake ma dalej klimat bardziej zbliżony do Dooma jakieś piekiene stwory i koszmary.
Quake 2 klimat dziwaczny dlatego nie przypadł mi do gustu.
3d Realms skończyło się na Duku 3d nigdy nic więcej nie stworzyli dobrego a ID jest do dziś.
Dziś masz Duke 3d Aniversary edition oraz Brutal Dooma mod od graczy. I ten brutal Doom ośmiesza wszystko swoją rozpierduchą.
https://www.youtube.com/watch?v=St15THYLq3Q&t=2529s
Scena moderska cały czas ulepsza starego Dooma i cały czas się w nim grubo dzieje.
Ostatnio nawet wyszedł Blood na silniku starego Dooma co jest czymś niesamowitym.
Mod nazywa się GZDoom https://www.youtube.com/watch?v=vxIMFU5otY8
No i powiedz co sądzisz o tym https://www.youtube.com/watch?v=Xy6UIDadg2o
Ion Maiden, wygląda ciekawie. Mogłabym popykać w to ale ktoś musiałby zapłacić mi za czas spędzony z tą grą.
Może Ty byś chciał pójść na testera gier? Grałbyś sobie i jeszcze płaciliby Ci za to. Szkoda że do tej pracy potrzebują kogoś z dobrą znajomością j. angielskiego bo dawno bym miała tą robotę.
Praca testera ma swoją dobra i złą stronę. Zła to taka kiedy musisz spędzić nad grą dużo czasu a gra nie podoba ci się i odrzuca cię od niej to musisz w nią grać bo taka to praca. Jak jest to wymarzona twoja gra to jest super.
Te prezentacje które mi pokazujesz są fajne ale to jest tak zwany Fan-Made. Jednak nawet profesjonalny zespół robi nieraz gnioty a takim gniotem była seria Unreal Tournament.
Cóż mogę dodać, zagrałabym w nowego Duka ale na nowym silniku graficznym UE 4 lub 4 A engine.