Jak w temacie, tutaj zamieszczę swoje teorie i Wy też możecie zamieszczać swoje. Chętnie je przeczytam, może trochę się pokłócę xD Uwielbiam różne punkty widzenia.
Okej, no to mam 4 różne sprawy to przegadania - zwierzęce duchy Rachel i Max, Nathan Prescott, Chloe Price i zakończenie gry. Zacznę może od zwierzęcych duchów RA i MC. Po obejrzeniu (niestety nie mam możliwości zagrania w LiS, więc oglądam je jak film w możliwie różnych wykonaniach) czwartego epizodu zdziwił mnie znikający jeleń. Na początku miałam komple: "Coo?! No way!", ale potem (to znaczy około 4 rano) pomyślałam sobie, że może twórcy od początku wprowadzali nas w błąd, że niebieski ptak (bluejay? bluebird?) jest duchem Rachel. Pomyślałam sobie: "Ej, Rachel od początku prowadziła Max przez tę sprawę jako jeleń!". Moja teoria: jeleń jest duchem Rachel, a niebieski ptak być może Max. Lub obie mają takiego samego ducha i dlatego Max widziała ducha Rachel.
Teraz kilka słów o Nathanie. Czy tylko mi się wydaje, że jest mniej winny niż myślała Max? No okej, nie powiem, że jest w porządku. Nie grozi się innym bronią. Ale on zachowuje się, jak osoba z zaburzeniami, po traumie, a nie jak zły do szpiku kości psychol, jak widzi go Max. Może po zakończeniu czwartego epizodu zmieniła zdanie, ale tego nie wiemy. W każdym razie, Nathan nie chciał zabić Chloe, co widać, gdy spróbujemy wyjrzeć za róg, gdy postrzeli już Chloe (można to zrobić chyba za trzecim razem, ale nie jestem pewna). Widać, że to był wypadek i chciał tylko, żeby ona sobie odpuściła. Po drugie, co on takiego zobaczył w aparacie, że nawet nie zauważył padającego śniegu? Po trzecie: "Rachel in the Dark Room". Wyglądało to tak, jakby miał obsesję, ale nie na punkcie samej Rachel, ale konkretnej sytuacji. No i na koniec zdjęcie, które można znaleźć w Dark Room. Są tam trzy zdjęcia Rachel - na jednym jest żywa, na drugim jakby odleciała, a na trzecim wygląda już na martwą. I o to trzecie zdjęcie mi chodzi, bo teraz jestem już pewna, że nie była tam sama, tylko z jakimś chłopakiem, też prawdopodobnie odurzonym. Tylko mi przypomina on Nathana? Może o to chodzi z "Rachel in the Dark Room"? Przebłysk wspomnień z traumatycznych przeżyć? Jeżeli Nathan był jedną z ofiar Jeffersona (być może przypadkową, dlatego nie ma "własnego" segregatora), wyjaśniałoby to jego zachowanie i reakcję, gdy zobaczył Max w ubraniach Rachel. Był zaskoczony, że żyła, co mogło znaczyć, że widział ją martwą.
Teraz połączę ze sobą kwestie Chloe Price i możliwego zakończenia, gdyż są one ze sobą tak związane, że trudno byłoby opisać je osobno. Chyba wszyscy wiedzą, co znaczy nazwisko Chloe. Price, czyli cena, co można dwojako zrozumieć. Pierwsza możliwość - Chloe jest ceną za bezpieczeństwo Arcadia Bay. Tej opcji raczej nie kupuję, ale o tym później. Druga, wg mnie dużo bardziej prawdopodobna - za życie Chloe trzeba zapłacić ogromną cenę. I ktoś mógłby tu powiedzieć: "No tak, całe Arcadia Bay!". Mam na to odpowiedź, ale to też za chwilkę. Jeszcze kilka słów o Chloe - nieważne, w której rzeczywistości jesteśmy, Chloe ciągle jest w sytuacjach pozbawiających jej życia. Przypomnijmy je wszystkie: łazienka, pociąg, strzelanie do zderzaka, problemy z respiratorem, samobójstwo (a raczej eutanazja, ale nie wnikajmy w szczegóły ;)), rozmowa z Frankiem (pies rzuca się na Chloe i Frank ma broń, przez co jesteśmy zmuszeni cofnąć czas; gdyby Chloe miała wyjść z tego cało, nie byłoby to raczej konieczne), Jefferson. Pominęłam coś? Jeśli tak, to napiszcie :) W każdym razie, przez te powtarzające się śmierci Chloe, od których staramy się ją ratować, sprawiły, że wiele osób myśli, że to przez nią Arcadia Bay nawiedzi tornado. Chloe z pewnością w jakiś sposób symbolizuje śmierć i jest z nią powiązana, niezależnie od rzeczywistości, w której się znajduje. No, a teraz wrócę do kwestii Chloe jako ceny i tego, że ona musi zginąć w tej łazience w imię Arcadia Bay. Jeżeli miała wtedy zginąć, czemu w Max obudziły się moce akurat wtedy? Prawdopodobnie te moce zyskała, by powstrzymać tornado, więc coś chciało, żeby uratowała Chloe. To coś będę nazywała Siłą Wyższą, nie macie nic przeciwko? Po drugie, wizję tornada mamy przed sceną w łazience. Tuż przed nią, więc te dwa wydarzenia z pewnością są powiązane, ale skoro było PRZED nią, to może znaczyć, że wydarzy się coś złego, co musimy powstrzymać. Patrz: śmierć Chloe. Więc dlaczego uratowanie jej nic nie daje, a Siła Wyższa upomina się o jej życie we wszystkich znanych nam rzeczywistościach? Ja bym powiedziała, że po prostu nie zapłaciliśmy za życie Chloe, tylko je ukradliśmy. A Siła Wyższa chce, żeby zgadzały jej się cyferki. Jak sprawić, żeby zgadzały się cyferki? Niech w łazience zginie ktoś inny. Ta sama sytuacja, ktoś ginie... Siła Wyższa nie powinna czepiać się nazwisk. Tak więc moja teoria jest taka: na samym końcu gry będziemy mieć zdjęcia, inne dowody, być może zwiniemy Jeffersonowi broń. Będziemy znać prawdę. Zrozumiemy, dlaczego tornado przybywa do Arcadia Bay. Użyjemy np. selfie, które zrobiliśmy sobie na lekcji w pierwszym odcinku i cofniemy się w czasie do poniedziałku. W łazience dostaniemy wybór: zabić Nathana lub samemu poświęcić życie. Może też być tak, że skoro znamy rozwiązanie zagadki, to możemy pozwolić Chloe umrzeć.
Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to przeczytać do końca xD A nawet jeśli nie, to piszcie swoje teorie odnośnie czegokolwiek z LiS związanego.
Błąd chciałem powiedzieć że zastrzelił chloe nie rachel.
morze ta bezdomna teź ma jakomś moc i teź została odurzona uciekła jefferson jej nie scigał bo straciła moc . Jeszcze wiecej teori spiskowych
Ha ha o czymś musimy gadać nawe głupoty nie to przeciesz są teorie wszystkiego a jestem na 100 % pewny że twurcy gry zrobią coś prostego . Jak dla mnie wszyscy mogą zginąć oprucz max and chloe .
Jak sąm podrurze w czasie wszystko jest tak pomieszane jeszcze było by bardziej jagby max mogła podruzować do przodu. Gra dzieki temu jest bardzo fajnanigdy niemorzna być pewnym co się stanie .
tyle emoci
W przyszłość bez sensu by było trochę.
Jak myślicie, 5 epizod pobije długością epizod 4? :)
Tak w tej grze to nie opłacale. Sądze że 5 episod bedzie naj dłurzszy morze max nawet zacznie cofać się dzieki zdiecią wtedy to na pewno byłby długi 5 episod .
4 epizod to tam nawet 4 godziny można było, to może epizod 5 będzie miał 5 godzin? :)
Chciałbym aby piąty trwał jak najdłużej! i wierzę że tak rzeczywiście będzie. Chociaż dla mnie mogłaby być to i godzina.. bylebym miał możliwość zayebania tego gada Jeffersona :)
:D Jeffersona każdy chce zabić teraz. Ale ja chcę po pierwsze długiego epizodu :)
Epizod drugi waży 1,50GB, trzeci 2GB a czwarty 2,50GB. Idąc tym tokiem rozumowania,epek piąty będzie ważył ≤3gb czyli będzie najdłuższy xD
xD wiesz jak policze ile razy bede cofac sie w czasie by tylko tego gada ubić to na godzinie się nie skończy xD.
I teraz.. Nawet jeżeli epizod piąty miałby być najdłuższy - bardziej i tak stawiam na szybką akcje ale kto wie! To itak trzeba uwzględnić, że długośc będzie zależna od ścieżki, którą wybierzemy. Czyli faktyczna długosc epizodu to np 4h (daj boże) ale tylko jezeli sprawdzimy kazde z zakończeń, które co prawda bedzie zależne od podjetych wczesniej decyzji ale pewnie twórcy i tak dadza nam możliwość bezpośredniego wyboru.
No wiadomo, jak ktoś będzie np zaglądał w każde miejsce, to zejdzie mu ponad 5 godzin. Ale przede wszystkim nie chcę żeby to były marne 2 godziny grania, tylko co najmniej 4
Wydaje mi się, że epizod 5 będzie bardzo długi. A swoją drogą, jestem ciekawa, jak będzie wyglądał zwiastun piątego epizodu XD I czy będzie zwiastun, bo po teaserze wydaje mi się, że ten piąty epizod to jakaś tajemnica XD.
Czy znalazł ktoś gdzieś do kupna plakat z life is strange ?
Stwierdzam że ta gra po prostu musi zostać przeze mnie "uczczona"
Poszukaj na Amazonie albo na innym amerykanskim sklepie online. W polsce raczej nigdzie nie znajdziesz stuffu związanego z LiS.
No własnie! też mnie ciekawi jak skonstruują trailer do epka piątego... wiemy że muszą unikać dużych spojlerów w takich zwiastunach,a jeśli pokażą Max, powiedzmy- błąkającą się po lesie czy cuś, tosz to będzie hardkorowy spojler! bo będzie wiadomo że uciekła Jeffersonowi! Chloe też nie mogą pokazać bo nie żyje! O.O
Haha... ale pewnie tak to wszystko złożą że po obejrzeniu tej zapowiedzi będziemy wiedzieli mniej niż przed obejrzeniem xD TAK SIE DA! UWIERZ xD
O to bym się nie martwił oni są sprytni. Mnie martwi jak się zacznie odcinek! No bo nie ukrywajmy LIS się zawsze spokojnie zaczyna. 1 odcinek w szkole, drugi w pokoju, trzeci również i czwarty na plaży. A 5 na 100% w Ciemni. I ciekawi mnie jaką muzykę wsadzą. Czy taką spokojną jak zwykle czy już jakąś mocniejszą. :>
W przypadku Dontnod, nie można być pewnym niczego:) a co do muzyki... pewnie wsadzą jakąś gitarową przygrywkę ,jak w dwóch poprzednich epizodach,tylko troszkę "mroczniejszą":) przynajmniej chciałbym...
aha i dodam przy okazji że został jeszcze jeden nieużyty OST z listy udostępnionej przez Dontnod i nie napawa on optymizmem...;
youtube. com/watch?v=mqxqC4xrDfQ --strach się bać!! O.O
Zdjęcia po teaserze epizodu 5 to nic nowego... To jakiś bardzo celowy zabieg czy co? XD
No po tym filmiki zwiastunowym epoizodu piątego jest ta nazwa epizodu i trzy zdjęcia, które zapowiadają ten epizod. W czwartym był na przykład pistolet i wieloryby.
Aaa! już czaję:) ale te zdjęcia w sumie nam nic nie mówią...są segregatory i o nich wiemy, tak samo o tornadzie które będzie nam towarzyszyć podczas piątego epizodu. Za to mnie najbardziej ciekawi fotka Max na "Everyday hero contest".. z pewnoscią odegra ona jakąś rolę, i strzelam ... Max cofnie się za pomocą tej fotki do momentu w którym ją zrobiła .. no ale zobaczymy:)
No ta piosenka ciekawie nie brzmi, tak trochę smutno :/
A i ja sie dołączam do kolegi powyżej, też pożądam plakatu z tej gry :)
Co do muzyki, pewnie na koniec epizodu się pojawi! </3
Jak ktoś wspomniał już o niej, oraz o chusteczkach, to je pora przygotować, coś czuję, że to będzie smutny początek października. Zauważyliście, że odcinek powinien wyjść 6-13 października. Jeśli wyjdzie 13, to będzie dwa dni po tornadzie, no i dwa lata w grze. :)
Zacznie się tak jak skończył sie epizod 4'ty - podejrzewam, ze poczatek epizodu piatego to po prostu zakonczenie epizodu czwartego.. bo bede sie upierac.. wg mnie epizod czwarty jako taki sie jeszcze nie skonczyl ; P
Muzyka? Prawdopodobnie dopiero przy zakonczeniu epa i gry.
Enjoy :)
i.imgur. com/Z2ZLscT.jpg?1
i.imgur. com/UYFgGG0.jpg?1
i bonus:)
i.imgur. com/pcqpk0M.jpg?1
<3
Pierwsze... Widać, ze to jakaś jaźn.. w tle widać alternatywną Max.. PFEH
Drugie... NIE TE KOLORY CO CZEBAA.. wniosek? Kolejna rzeczywistość.
Co do bonusu....
o_o
Widać przy bonusie, że ostro po bandzie pojechały nasze dziewczyny O___O. Ktoś naprawdę ma wybujałą wyobraźnie ;)
A te poprzednie to wypad mi z tym Warrenem :)
Chloe jest spoko, ale ja jestem w tej mniejszości (chyba) która woli Max i Warrena ;)
A znacie taki kanał na YT jak Materwelonz? Jest tam widok z innego punktu widzenia na końcówkę epizodu pierwszego ( wizję Max ) i czwartego. Już wiemy do kogo należy , która dotknęła Max :-D
Plus po twórcach można się spodziewać wszystkiego XD No i ciągle nie daje mi spokoju to, jaki wpływ na przyszłość może mieć wybór z samego początku czwartego epizodu...
XDD Szpokocz
Ja mam swoja teorie ; P.. Jeżeli moja ogólna teoria o róznych rzeczywistosciach (ODSYYLAAM NA POPRZEDNIE strony X_x bo nie chce mi sie kopiowac tego znowu)... jest prawdziwa... i te dwa ksiezyce, gdzie jeden nagle zniknał to rzeczywiscie dwie nachodzące na siebie rzeczywistosci to prawdopodobnie.. moze bedzie cos w stylu "dwie CHLOE nie mogo istniec".. albo "OO chloe z tej inne jrzeczywistosci moze oddac zycie naszej Chloe" XD różnie mozna to interpretować
Co do teorii, to ja mam jedno odnośnie Madsena. On niby póki co robi wrażenie wrednego hu...chama, ale coś mi podpowiada że gość wie co sie święci, i działa na własną rękę, zgrywając tego po stronie "złych". On będzie miał moim zdaniem kluczową rolę w 5 epizodzie :)
Jeśli ten temat był to sory, ale tego tu jest sporo i mogę nie pamiętać, a przeczytałem tu wszystko :)
Też tak sądze...David wie o co kaman, i że współrzędnych które zajumała Max ,pewnie wie gdzie jest bunkier,a jesli te wspólrzędne dotyczyły czegoś innego(już nie pamiętam:)) to zawsze może zajrzeć do laptopa Chloe,a tam jest wszytko podane jak na tacy... na dodatek ma broń i jest wyszkolony...JEFFERSONIE BÓJ SIĘ! X_X
Madsen to po prostu typ goscia, ktory chce dobrze ale robi to w bardzo dziwny i krzywdzacy sposób.
Pracował dla Prescottów wiec pewnie wiedzial o wiekszosci zjawisk.. pewnie byl na tropie tego wszystkiego ; P nawet Dark Roomu.. Obstawiam ze w piatym epie Max pomoże albo Madsen, który po prostu wróci/albo i byl w domu ogarniajac śledztwo przeprowadzone w pokoju chloe bądź Nathan, który bedzie mial dosc bycia marionetką Jeffa. blah
Jak przy Natanie nie przewijałem, aby go bić. To przy Jeffie obudzi się we mnie sadyzm. :>